«Αυτός που ζητά μπορεί να φαίνεται ανόητος για μερικά λεπτά. Αλλά αυτός που δεν ζητά θα είναι ανόητος για μια ολόκληρη ζωή», αναφέρει μια κινέζικη παροιμία. Όσα περισσότερα ζητάς από την ζωή σου, τόσα περισσότερα θα παίρνεις. Χρειάζεται όμως εξάσκηση για να μάθεις να ζητάς και γερό στομάχι για να μάθεις να δέχεσαι τα άστοχα βέλη μέχρι να πετύχεις το στόχο. Όσοι τολμούν να ζητήσουν τα πράγματα που επιθυμούν έχουν τουλάχιστον μια ευκαιρία να τα αποκτήσουν. Πόσοι και πως όμως διεκδικούν;


Ο Αλμπέρ Καμύ είχε γράψει «η αληθινή γενναιοδωρία απέναντι στο μέλλον συνίσταται στο να δίνεις τα πάντα στο παρών». Η μόνη λύση στο να διεκδικήσεις ό,τι καλύτερο έχει να σου προσφέρει η ζωή, είναι να είσαι παρών και απόλυτα συνειδητός στο κάθε λεπτό της κάθε μέρας σου. Εάν ο ίδιος έχεις μάθει να κοιτάς τον στόχο σου από μακριά και να πετάς τα βέλη, εάν έχεις απόλυτη συνείδηση για το τι θες και γιατί το θες, θα υπομείνεις με πίστη μέχρι να κεντράρεις το πολυπόθητο.


Δεν πήγε ποτέ και κανείς ψηλά κοιτώντας τα αστέρια και κάνοντας όνειρα εφησυχασμένος στο μαξιλαράκι ασφαλείας του. Κανείς δεν ζήτησε λεφτά και βρήκε μια επιταγή στο πορτοφόλι του. Κανείς δεν ζήτησε ακριβό αυτοκίνητο και το είδε παρκαρισμένο στο γκαράζ του. Κανείς δεν ζήτησε ηρεμία στη ζωή του και την είχε ,ενώ ο θυμός τον κυριαρχεί όποτε πιέζεται. Κανείς δεν ζήτησε τέλεια υγεία ξέροντας ότι έχει ανθυγιεινές συνήθειες. Κανείς δεν κράτησε μια επιχείρηση λαμβάνοντας μόνο. Κανείς δεν κράτησε μια σχέση ζητώντας μόνο. Οι στόχοι θέλουν ανθεκτικούς και θετικούς ανθρώπους ,έτοιμους να αναγνωρίσουν την αξία της κάθε προσπάθειας τους, και να εξελιχθούν μέσω αυτής. Όλα είναι δούναι και λαβείν.


Τι είναι όμως δούναι; Αν μέσα σου δεν έχεις επίγνωση –δηλαδή απόλυτη συνείδηση-των αδυναμιών σου και των δυνατοτήτων σου, των θέλω σου και των επιθυμιών σου, δεν δίνεις πρώτα από όλα στον εαυτό σου. Δεν δίνεις όσα του αντιστοιχούν, έτσι δεν μπορείς να δώσεις και σε κανέναν άλλον τομέα. Δώσε υγεία στις σκέψεις σου, δώσε αγάπη στο σώμα σου, δώσε σεβασμό και εκτίμηση στην προσωπικότητα σου, δώσε ηρεμία στις αντιδράσεις σου από τις εξωτερικές συνθήκες, δώσε δύναμη στην καθημερινότητα σου, οραματίσου με ευσεβή τρόπο την ζωή σου. Δώσε επιτυχία στη δουλειά σου μέσω των πράξεων σου.


Όσο για το λαβείν, αυτό δεν θέλει ανάλυση. Είναι το αποτέλεσμα των όσων δίνεις. Και είναι η μεγαλύτερη δικαίωση για όλες εκείνες τις στιγμές που ΕΣΥ δεν τα παράτησες και δεν έφυγες από τον στόχο. Αν δώσεις πρώτα απ' όλα σε εσένα, αν δεις τις σκοτεινές πλευρές σου και θελήσεις να τις θεραπεύσεις, για να είσαι υγιής μέσα και έξω τότε σίγουρα θα λάβεις.


Θυμήσου όμως! Η επίγνωση είναι το πρώτο και ουσιαστικότερο βήμα για την αλλαγή. Μπορεί να είναι επώδυνο να συνειδητοποιείς τις αδυναμίες σου, είναι όμως και καταλυτικό για να εξελίξεις εσένα και να αναπτύξεις τις δεξιότητες που χρειάζεται για μια σκέψη πιο καθαρή και μια δράση πιο ποιοτική.