Παρακολουθώντας την προηγούμενη βδομάδα την εκπομπή της κα.Στεφανίδου μου ήρθαν στο μυαλό τα λόγια ένος μεγάλου φιλόσοφου "Εκείνος που πριν μιλήσει σκέπτεται τι θα πει, όταν μιλάει σκέπτεται τι λέει και όταν του απαντούν σκέπτεται εκείνα που ακούει, αποφεύγει πολλά δυσάρεστα για τον εαυτό του και συντελεί στο να αποφεύγουν κι οι άλλοι πολλά δυσάρεστα".

 

Αφορμή για να θυμηθώ τα παραπάνω λόγια στάθηκε το ατυχές παράδειγμα της κα. Στεφανίδου στο τι θα γινόταν αν, υποθετικά, η χώρα μας δεχόταν επίθεση απο την Τουρκία. Η εκπομπή είχε ξεκινήσει έχοντας ως θέμα τους γονείς εκατόν είκοσι μαθητών που φοιτούν στο σχολείο του Σχιστού και οι οποίοι δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο συγκεκριμένο σχολείο, λόγω του γεγονότος ότι εκεί θα φοιτήσουν και προσφυγόπουλα.

 

Η κα. Στεφανίδου άρχισε να εκφέρει την άποψη της για το ανωτέρω περιστατικό μέχρι που ξαφνικά ακούω να λέει τα παρακάτω : "Οι τουρκικές προκλήσεις είναι πολλές, έχετε ποτέ σκεφτεί τι θα γινόταν αν αύριο μεθαύριο κάποια στιγμή μετά απο κάποια χρόνια όποτε δεχόμασταν μια επίθεση απο την Τουρκία .... αν λοιπό τύχαινε να βρεθούμε εμείς σε αυτή την θέση .... δηλαδή μπορεί οι άντρες να έμενα εδώ να πολεμήσουν και μπορεί να χρειαζόταν τα γυναικόπεδα κάπου να μεταφερθούν τα παιδάκια των 3 των 5 και αν βρισκόμαστα εμείς κάπου αλλού και σε μια άλλη χώρα τι θα γινόταν .... αν εμείς αν εμείς χρειαζόταν ... γινόταν πόλεμος με την Τουρκία .... εντάξει τελείως απίθανο δεν είναι και χρειαζόταν να μεταφερθούμε εμείς κάπου σε ένα ασφαλή προορισμό και μαζευόνταν έξω απο ένα σχολείο άνθρωποι οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τα δικά μας παιδιά ... το έχετε ποτέ αναρωτηθεί αυτό. Βεβαίως θέλουμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα του πολέμου γιατί δεν θέλουμε να το σκεφτούμε οτι θα είναι ποτέ πιθανό να βρεθούμε σε αυτή την θέση".

 

Εμείς οι κάτοικοι των νησιών του Βόρειου Αιγαίου ξέρουμε τι θα γίνει αν αύριο, μεθαύριο, σε δέκα, είκοσι, πενήντα, εκατό χρόνια δεχτούμε επίθεση απο την Τουρκία και ξέρουμε γιατί το έχουμε ζήσει πολλές φορές στο μακρινό και στο κοντινό παρελθόν. Το έχουμε ζήσει και μέσα απο την κρίση του «Σισμίκ», των «Ιμίων» και άλλων γεγονότων και το ζούμε και μέσα απο τις προκλήσεις που κάνουν καθημερινά τόσα χρόνια οι γείτονες Τούρκοι με τα πολεμικά αεροσκάφη τους. Ξέρουμε τι θα γίνει και ξέρουμε τι θα κάνουμε αν δεχτούμε επίθεση απο την Τουρκία, κάτι που δυστυχώς δεν το ξέρει η κα. Στεφανίδου γιατί δεν έχει βιώσει αυτά που έχουν βιώσει οι νησιώτες του Βόρειου Αιγάιου,δεν γνωρίζει την ψυχολογία των νησιωτών και δεν μπορεί να νιώσει το DNA που κυλάει στο σώμα τους

 

Η αλήθεια είναι πως ήμουν μια πιστή τηλεθεάτρια των εκπομπών της κα. Στεφανίδου, σχεδόν απο τότε που ξεκίνησε στην τηλεόραση. Απογοητεύτηκα και πικράθηκα όμως τόσο πολύ όταν την άκουσα να λέει τα παραπάνω λόγια. Αν γινόταν πόλεμος με την Τουρκία και αν βρισκόμασταν εμείς κάπου αλλού και σε μια άλλη χώρα και αν και αν. Ένα σωρό μικρά αν για να πει ένα μεγάλο τίποτα. Διαβάστε την ιστορία των Ελλήνων και θα δείτε πως και σε άλλες χώρες έχουμε υπάρξει με τα παιδιά μας και τα έχουμε καταφέρει και έχουμε προοδεύσει για αυτό και υποστηρίζουμε την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολειά και στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, δεν εκφραζόμαστε όμως με τέτοια υποθετικά παραδείγματα.

 

Μ. Α. Παπαθανασίου
(κάτοικος Χίου)