Γιατί να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο ζώο

Γιατί να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο ζώο Facebook Twitter
3
Γιατί να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο ζώο Facebook Twitter

Δεν είναι ότι ξύπνησα μία ζεστή καλοκαιρινή μέρα και είπα να δαπανήσω χρόνο για να γράψω ένα γκρινιάρικο κείμενο στη lifo και να πάρω τα 5 λεπτά -αναγνωστικής- δημοσιότητας που μου αναλογούν. Ούτε ότι θέλω να κάνω κήρυγμα φιλοζωικού τύπου για εγωιστικούς λόγους. Είναι ότι πιστεύω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει η κουλτούρα των Ελλήνων όσον αφορά τα ζώα άμεσα. Και για να γίνει αυτό πρέπει να εκπαιδευτούν τα παιδιά και να ευαισθητοποιηθούν οι νέοι. Όσο είναι δηλαδή ανοιχτά τα αυτιά και η καρδιά του ανθρώπου για να ενημερωθεί, να καταλάβει και να συναισθανθεί το ευαίσθητο ζήτημα των αδέσποτων ζώων.

Ζω και εργάζομαι σε μία περιοχή στην Αθήνα λοιπόν που πολλοί άνθρωποι έχουν κατοικίδιο, στο Παλαίο Φάληρο. Με μελαγχολία βέβαια παρατηρώ ότι οι περισσότεροι απ' αυτούς έχουν σκυλιά ράτσας, αγορασμένα ή από ιδιωτική υιοθεσία. Και λέω με μελαγχολία γιατί οι άνθρωποι δεν κατανοούν ότι το να αγοράζουν πλέον σκύλο είναι εις βάρος των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα. Αρχικά, τις περισσότερες φορές συντηρούν ένα σάπιο σύστημα. Πολλοί επιτήδειοι έχουν σκυλιά που έχουν μετατρέψει σε μηχανές παραγωγής για να βγάλουν χρήματα από το "φίλο φίλου που έχει ένα γνωστό που έχει κάτι κουτάβια που γέννησε η σκύλα του". Άλλο σύστημα είναι τα παράνομα εκτροφεία, τα γνωστά puppy mills και τα κουτάβια που εισάγονται σωρηδόν από βαλκανικές χώρες σε απαράδεκτες συνθήκες. Στην εποχή του internet είναι τουλάχιστον αμάθεια να μη γνωρίζει κάποιος από πού προήλθε το κουτάβι που αγόρασε από μία αγγελία.

Πολλοί επιτήδειοι έχουν σκυλιά που έχουν μετατρέψει σε μηχανές παραγωγής για να βγάλουν χρήματα από το "φίλο φίλου που έχει ένα γνωστό που έχει κάτι κουτάβια που γέννησε η σκύλα του".

Υιοθετήστε λοιπόν! Υιοθετήστε και σώστε! Και να μερικοί -καλοί- λόγοι για να το κάνει κανείς:

Γιατί στα καταφύγια υπάρχουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Θες ρατσάτο; Θες ημίαιμο; Θες μικρόσωμο; Μεγαλόσωμο; Νεαρό; Κουτάβι; Πιο ώριμο; Μαύρο, άσπρο, τιγρέ; Τόσα χρόνια που ασχολούμαι με τα φιλοζωικά έχω πέσει πάνω σε ένα σωρό περιπτώσεις. Οκ, μπορεί κάποιες φορές να πρέπει να χαλαρώσεις λίγο τα κριτήριά σου. Αν θες κουτάβι west highland terrier, θα πρέπει να πας σε ένα πιστοποιημένο εκτροφέα για να το αποκτήσεις. Αν όμως θες τη συγκεκριμένη ράτσα και δεν έχεις πρόβλημα με την ηλικία, υπάρχουν πιθανότητες να βρεις. Αν θες απλά ένα μικρόσωμο σκυλάκι για τους δικούς σου λόγους, υπάρχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να βρεις. Αν έχεις επιμονή, υπομονή και ευελιξία, τότε σίγουρα στα καταφύγια ή στους εθελοντές που τρέχουν από ιδιωτική πρωτοβουλία θα βρεις το σκυλί της καρδιάς σου.

Γιατί η υιοθεσία είναι πράξη αγάπης και όχι χρηματική συναλλαγή. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να βάλεις ένα ζώο στη ζωή σου; Θα ελαφρύνεις το κάρμα σου, θα γεμίσεις με θετική ενέργεια τη ζωή σου, θα νιώσεις αυτοπεποίθηση για την καλή σου πράξη. Το τελευταίο ειδικά.


Ο σκύλος μου έχει -δυστυχώς- εμφανή σημάδια κακοποίησης και συχνά φιλοξενώ αδέσποτα. Την περίοδο που φιλοξενούσα την τρίποδη Μέλανι έπαιρνα στο δρόμο ένα σωρό ευχές και συγχαρητήρια. Όταν τα έβγαζα μαζί βόλτα ήμασταν μία κινητή προπαγάνδα υπέρ των αδέσποτων ζώων και ο θαυμασμός πήγαινε σύννεφο. Υπάρχουν λοιπόν και δευτερογενή οφέλη για όποιον τα έχει ανάγκη.

Γιατί με την υιοθεσία βγαίνεις από τον εγωκεντρισμό σου, προσφέρεις, συνδέεσαι και εξελίσσεσαι συναισθηματικά. Η υιοθεσία εμπλουτίζει τον συναισθηματικό σου κόσμο και βιώνεις ένα είδος υπαρξιακής ικανοποίησης. Μπορεί για κάποιους ν' ακούγεται φανφαρονισμός, αλλά οι άνθρωποι που επιλέγουν συνειδητά να υιοθετήσουν και όχι ν' αγοράσουν το κατοικίδιό τους είναι σαφώς περισσότερο συναισθηματικά ευφυείς.

Γιατί είναι μία περιπέτεια της ψυχής. Με την υιοθεσία έχεις την ευκαιρία να περιπλανηθείς σε ένα σωρό βλέμματα μέχρι να βρεις αυτό που θα σε ζεστάνει κατιτί παραπάνω. Αν είσαι όμως σαν κάποιους άτυχους -όπως η γράφουσα- που ζεσταίνεται η ψυχή σου εύκολα από ταλαιπωρημένα σκυλοβλέμματα, την πάτησες. Θα βασανιστείς λίγο παραπάνω, αλλά πάλι είναι σίγουρο ότι θα βρεις το σκυλί της καρδιάς σου.

Υπάρχουν ένα σωρό λόγοι για να προτιμήσει κανείς την υιοθεσία. Άλλοι είναι λογικοί και άλλοι συναισθηματικοί. Το σημαντικό είναι όμως ότι η υιοθεσία πραγματικά κάνει τη διαφορά. Γι' αυτό και έχει -όπως έλεγε και μία παλιά διαφήμιση- αξία ανεκτίμητη.

3

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Αχ αυτά τα αδέσποτα. Ακόμα μια από τις μεγάλες πληγές της Ελλάδας (και της Κύπρου). Στην Κύπρο έχουμε κάθε χρόνο 200 χιλιάδες αδέσποτα (σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα). Και υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αγοράζουν. Είναι ντροπή.
Το πρόβλημα είναι η πληροφορία. Κάποτε μίλαγα με έναν καλοπροαίρετο και έξυπνο άνθρωπο. Όταν του έθιξα το πρόβλημα των αδέσποτων με κοίταξε απορημένος "ποιά αδέσποτα; δεν υπάρχουν αδέσποτα στην Ελλάδα".Μπορεί για έναν φιλόζωο να αποτελούν τετριμμένα και πασίγνωστα πράγματα, αλλά ο πολύς κόσμος αγνοεί το πρόβλημα των αδέσποτων. Ο πολύς κόσμος αντιμετωπίζει τα ζωα ως χρηστικά αντικέιμενα. Χρειάζεσαι t-shirt; Θα το αγοράσεις στον Ζάρα. Χρειάζεσαι σκύλο; Θα τον αγοράσεις στο πετ σοπ. Είτε από γνωστό γνωστου του οποίου "εντελώς τυχαία" μόλις γέννησε η σκύλα του.Η δυνατότητα (και τα πολλαπλά πλεονεκτήματα) της υιοθεσίας ενός αδέσποτου είναι παντελώς άγνωστα στον πολύ κόσμο :-(Γι' αυτό βρίσκω άρθρα σαν αυτό πολύ χρήσιμα - αν και διαφωνώ στα περί κάρμα. Μακάρι να υπήρχαν περισσότερα.Η lifo έχει αποδειχτεί πολύ ευαίσθητη σε θέματα προστασίας των ζώων - και μπράβο της. Θα ευχόμουν ένα εκτεταμένο ρεπορτάζ γύρω από τα αδέσποτα. Φτιαγμένο από επαγγελματία δημοσιογράφο, όχι από απλούς ερασιτέχνες φιλόζωους.
Δεν ξέρω αν οι άνθρωποι που δαπανούν χρόνο, χρήμα και ψυχική ενέργεια είναι απλοί, ερασιτέχνες φιλόζωοι, αγαπητέ/ή Harlan. Άσε που δεν υπάρχουν επαγγελματίες φιλόζωοι. Δυστυχώς ή ευτυχώς, το φιλοζωικό κίνημα στην Ελλάδα αποτελείται από εθελοντές. Οπότε μάλλον εγώ θα προτιμούσα το χαρακτηρισμό εθελοντές φιλόζωοι, μια και αναφέρεστε σε μένα.. από την άλλη, εσείς χρησιμοποιήστε όποιον σας κάνει καλύτερα :)