«Δημιουργήθηκε πρόσφατα μαζική ταχυδρόμηση σε ελληνικές επιχειρήσεις ενός αληθοφανούς και πάρα πολύ επίσημου εντύπου» μου λεέι η οικονομολόγος Γεωργία Α. Μαρτίκα που ανέδειξε το θέμα. 

 

Προσοχή: Αν σας έρθει με το ταχυδρομείο αυτό το πολύ αληθοφανές και φαινομενικά επίσημο έντυπο, μην το συμπληρώσετε

 

Το έντυπο EUROPEAN BUSINESS NUMBER έφερε ήδη συμπληρωμένα τα στοιχεία της εκάστοτε επιχείρησης και ζητούσε να της ταχυδρομήσουνε πίσω επιπλέον στοιχεία της επιχείρησης και το παραπάνω έντυπο με το οποίο ουσιαστικά, δεσμευότανε με ένα τριετές συμβόλαιο δήθεν διαφημιστικών υπηρεσιών αξίας περί των 700 ευρώ το κάθε έτος. 

 

«Πώς ξεκίνησαν όλα;» τη ρώτησα. Εξηγεί η ίδια στο LIFO.gr:

«Το προηγούμενο πρόσφατο διάστημα πραγματοποιήθηκε μαζική αποστολή σε ελληνικές επιχειρήσεις ενός εμφανισιακά ευρωπαϊκού, επίσημου κι αληθοφανούς εντύπου.

Μου κίνησε την περιέργεια , κι έτσι απευθύνθηκα στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να διαπιστώσω την προέλευση του εντύπου (καθώς το VAT number = ΑΦΜ) στο τέλος του εντύπου που επισυνάπτεται είναι πράγματι αληθινό, όπως προκύπτει από την Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων -μπορείτε να το διαπίστωσετε και μόνος σας στο http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vieshome.do?locale=el !

Διαπίστωσα από ιδιωτική μου έρευνα ότι πρόκειται ουσιαστικά και κάποια παραγγελία για διάθεση διαφημιστικού χώρου στο διαδίκτυο, αλλά με ΤΡΙΕΤΗ δέσμευση και μάλιστα χρέωση ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού. Όμως , θεώρησα σκόπιμο να γνωρίσω και στο Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος την πορεία της έρευνάς μου, καθώς όσο βαθύτερα το έψαχνα, τόσο περισσότερο διαπίστωνα πως επρόκειτο για κάποια διαδικτυακή απάτη.

Δεδομένου ότι το έντυπο έχει αρκετά "Ευρωπαϊκό παρουσιαστικό", δεν μου φαίνεται απίθανο κάπως να έχει πέσει όντως θύμα αυτής της απάτης.

Ευτυχώς, το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ( και μπράβο τους!) πήρανε ξεκάθαρη θέση και προειδοποιούν , ενημερώνουν και κατευθύνουν τις επιχειρήσεις που έχουνε λάβει αυτό το έντυπο, για τις επόμενες κινήσεις τους.»

 

Η κα Μαρτίκα, που έκρινε σκόπιμο να προχωρήσει την έρευνα προκειμένου να προφυλάξει τους πελάτες της στους οποίους είχε ταχυδρομηθεί το εν λόγω έντυπο, μας κοινοποίησε την απάντηση του ΣΔΗΕ:

 

Προσοχή: Αν σας έρθει με το ταχυδρομείο αυτό το πολύ αληθοφανές και φαινομενικά επίσημο έντυπο, μην το συμπληρώσετε

 

Εφιστούμε λοιπόν την προσοχή όλων για το EUROPEAN BUSINESS NUMBER. Αν κάποιος έχει πέσει θύμα ας κάνει όσα λέει η Δίωξη. Αν κάποιος λάβει το έντυπο, να το αγνοήσει.