Τη σημερινή λίστα έχει φτιάξει ο Skeletor που διευκρινίζει πως «για τους Pearl Jam είχε κάνει παλαιότερα ο Στέφανος ο Κάπα, αλλά τα 10 τραγούδια που πρότεινε είναι από 3 σχεδόν δίσκους μόνο και βασικά από τους 2 πρώτους, όχι δηλαδή από όλο το εύρος της δισκογραφίας του συγκροτήματος.»

 

Να η λίστα του Skeletor:

  

Ως fan των Pearl Jam θα προσπαθήσω να κάνω ένα top-10 με κομμάτια από όλη τη δισκογραφία του, χαρακτηριστικά των διαφόρων στυλ που έχουν παίξει κατά καιρούς.

  

1. Jeremy

 

 

Προφανώς ξεκινάω από τον πρώτο τους δίσκο, το γνωστό «Ten», μακράν τον νούμερο 1 δίσκο τους σε πωλήσεις (ενδεχομένως πράγμα σπάνιο για «μεγάλο» συγκρότημα. Ο δίσκος είχε κυκλοφορήσει το 1991, μία τρομερή χρονιά για τη μουσική, με κυκλοφορίες τρομερών και φοβερών albums σε όλον τον κόσμο.
Προσωπική πρόταση το Jeremy:
 

2. Indifference

 

 

Δεύτερο album του συγκροτήματος – και δεύτερο σε πωλήσεις – το «Vs.» (1993). Στον δεύτερο δίσκο παίζει drums ο Dave Abbruzzese, ο οποίος αντικατέστησε τον Matt Chamberlain το 1991. Θα είναι ο drummer του συγκροτήματος για τους δύο επόμενους δίσκους (Vs. Και Vitalogy). Στον δίσκο υπάρχουν δυνατά κομμάτια αλλά και πιο ακουστικά, όπως το τελευταίο κομμάτι, το Indifference που θα ακούσετε σε ακουστική live εκτέλεση (με τον Ben Harper):
 

3. Immortality

 

 

Από τον τρίτο δίσκο αμφιταλαντεύτηκα ποιο να προτείνω. Ο δίσκος Vitalogy που κυκλοφόρησε το 1994 είναι εξαιρετικός, δεν έχω λόγια. Πιθανότατα το αγαπημένο μου και ίσως το πιο γνωστό του δίσκου το Immortality:
 

4. Smile

 

 

Ο τέταρτος δίσκος σηματοδοτεί μία πρώτη μεγάλη αλλαγή στο ύφος και τον ήχο του συγκροτήματος. Από το σημείο αυτό και μετά οι πωλήσεις των Pearl Jam ποτέ δεν ήταν τόσο τεράστιες όσο με τα τρία πρώτα album. Κάτι που δεν λέει αναγκαστικά πολλά. Προσωπικά 2 από τους 4 αγαπημένους μου δίσκους των Pearl Jam ήταν εισπρακτικές μετριότητες. Τέλος πάντων. Από τον διαφορετικό αυτό δίσκο των Pearl Jam θα πρότεινα το Smile, όπως είχε προτείνει και ο φίλος Στέφανος στο προηγούμενο post.
 

5. Low Light

 

 

Νομίζω ότι στο πέμπτο δίσκο, το «Yield» το έχουν πάρει πρέφα όλοι ότι οι Pearl Jam δεν θα ξαναπαίξουν όπως στο Ten. Ο δίσκος δεν έχει κομμάτια μέσα όπως το Alive, το Jeremy ή το Once. Οι Pearl Jam αποκτούν έναν πολύ δικό τους ήχο, ενσωματώνοντας τις επηροές τους από country, ροκ, garage ή ακόμα και ψυχεδέλεια με ένα εντελώς μοναδικό, δικό τους τρόπο. Νομίζω πολύ easy listening κομμάτι του δίσκου είναι το Low Light.
 

6. Nothing as it Seems

 

 

 

Το 2000 κυκλοφόρησε ένα από τα πολύ πολύ αγαπημένα μου albums των Pearl Jam, το Binaural. Ο δίσκος ονομάστηκε έτσι καθώς χρησιμοποιήθηκε η τεχνική του binaural recording (2 μικρόφωνα ώστε να δημιουργηθεί ένας τρισδιάστατος στερεοφωνικός ήχος). Το album έχει κάπως πειραματικό στυλ, αρκετά διαφορετικό με παλαιότερες δουλειές τους. Είναι ο πρώτος τους δίσκος που ΔΕΝ έγινε πλατινιένιος, αλλά anyway, είναι φανταστική δουλειά και έχει μέσα το «Nothing as it Seems», το αγαπημένο μου ίσως κομμάτι των Pearl Jam. Ατμοσφαιρικό κομμάτι, σύνθεσης Jeff Ament, ηχογραφημένο με την binaural technique που αναφέραμε παραπάνω. Το κομμάτι ακούγεται επίσης στην ταινία «Kill the Messenger» (καλούτσικη, δείτε την). Νομίζω θα σου αρέσει κι εσένα Άρη, πιο πολύ από τις άλλες επιλογές μου.

  

7. You Are

 

 

Ο έβδομος δίσκος του είναι επίσης από τους 4 αγαπημένους μου. Στοιχεία από folk, art rock, experimental αλλά και ψυχεδέλεια, ένα φανταστικό αποτέλεσμα και ένα από τα αγαπημένα μου εξώφυλλα δίσκων (άσχετο). Ο δίσκος είναι αριστούγημα, δυσκολεύομαι, αλλά θα προτείνω το «You Are», περισσότερο για να δείξω και την αλλαγή στο ύφος και τον ήχο του συγκροτήματος.

  

8. Come Back

 

 

Από τον όγδοο δίσκο του, τον "Pearl Jam" (2006) – που προσωπικά δεν με ενθουσιάζει – θα προτείνω το αγαπημένο μου του δίσκου, το «Come Back», κάπως country μπαλάντα, κλασικό στυλ Vedder.
 

9. Johnny Guitar

 

 

«Backspacer» (2009). Αναπάντεχα καλός δίσκος μετά από τόσα χρόνια στο κουρμπέτι. Ο δίσκος πήρε εξαιρετικές κριτικές, καλύτερες νομίζω από τους 3-4 προηγούμενους δίσκους. OK, γούστα είναι αυτά, προσωπικά προτιμώ το Binaural ή το Riot Act αλλά γενικά ο δίσκος είχε μάλλον περισσότερα σουξέ, φαίνεται και από το τι παίζουν στα live τους από το 2009 και μετά. Ας ακούσουμε το Johnny Guitar.


10. Sirens

 

 

Ο δέκατος και τελευταίος (studio) δίσκος των Pearl Jam κυκλοφόρησε το 2013. Μαζί με το «Pearl Jam» είναι οι λιγότερο αγαπημένοι μου δίσκου του συγκροτήματος. Παρόλα αυτά έχει 3-4 τραγούδια που μου άρεσαν, ένα εκ των οποίων είναι το Sirens. Το κομμάτι έχει παιχτεί αρκετά στο ραδιόφωνο, μπορεί και να το ξέρετε.

 

Αν και οι Pearl Jam έχουν κυκλοφορήσει 10 στούντιο άλμπουμ, κάτι που βοηθάει να γίνει ένα πολύ αντιπροσωπευτικό top-10, θα ήθελα να βάλω κι ένα bonus κομμάτι από τη συλλογή «Lost Dogs» που κυκλοφόρησε το 2003 και περιέχει B-sides και άλλα ακυκλοφόρητα κομμάτια. Το Lost Dogs είναι από τους πολύ αγαπημένους μου δίσκους, είναι φοβερό πόσο καλά κομμάτια είχαν που δεν κυκλοφόρησαν τελικά σε κάποιο studio album. Ενδεικτικά ας ακούσουμε το "Sad":

 

 

*Φτιάξτε και στείλτε κι εσείς λίστες για αρχάριους με τους αγαπημένους σας καλλιτέχνες, στο [email protected]