Ο Σωκράτης Μάλαμας την πλήρωσε επειδή δεν ήταν αρκετά 'επαναστάτης';

Ο Σωκράτης Μάλαμας την πλήρωσε επειδή δεν ήταν αρκετά 'επαναστάτης'; Facebook Twitter
114

Ο Σωκράτης Μάλαμας την πλήρωσε επειδή δεν ήταν αρκετά 'επαναστάτης'; Facebook Twitter

Μου έγραψε η αναγνώστρια Μαρία Θ.:

 Άρη καλησπέρα!

Το προηγούμενο Σάββατο είχα πάει με φίλες μου στη Πετρούπολη, στο γνωστό θέατρο Πέτρας για την συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα, που παρόλο που δεν παρακολουθώ την δισκογραφία του, γνωρίζω 5-6 κομμάτια του που τα έχω συνδέσει με δικές μου καλές αναμνήσεις και γενικότερα τον σέβομαι σαν καλλιτέχνη και σαν τραγουδοποιό. Το θέμα όμως για το οποίο σου γράφω δεν είναι για την συναυλία που στάθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα αλλά στα γεγονότα που προηγήθηκαν πριν και κατά την διάρκεια της, τα οποία προκάλεσαν στο κόσμο ένα μούδιασμα και μια αμηχανία.


Συγκεκριμένα, αφού είχαμε καθίσει στις θέσεις μας πριν την έναρξη της συναυλίας, ακούσαμε φωνές από το σημείο της εισόδου του συναυλιακού χώρου. Στην αρχή δεν καταλάβαμε τι γίνεται, νομίζαμε ότι κάποιο θέμα δημιουργήθηκε με τα εισιτήρια, αλλά τελικά είδαμε να μπαίνουν 7-8 άτομα στο χώρο κρατώντας ένα πανό. Ο κόσμος γύρω μου, έκανε υποθέσεις για το ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί με τα πανό, άλλοι λέγανε ότι είναι απλήρωτοι ηχολήπτες, άλλοι λέγανε ότι είναι διαμαρτυρόμενοι για «ηχορύπανση» κάτοικοι της Πετρούπολης και άλλοι χαριτολογώντας λέγανε ότι είναι εισβολή φανατικών φίλων τοy Βασίλη Καρρά που περίμεναν να ακούσουν το γνωστό άσμα "Πριγκηπέσα" και τότε να σηκώσουν το πανό που θα έγραφε : «Και όμως Σωκράτη, ο Βασίλης το λέει καλύτερα».


Τελικά αποδείχτηκε ότι τα άτομα αυτά είχαν κάποια σχέση με τον εκπαιδευτικό χώρο και με την ευκαιρία της συναυλίας, ήθελαν να μιλήσουν για λίγα λεπτά για το θέμα τους στον κόσμο. Ειλικρινά δεν κατάλαβα τι ακριβώς υποστήριζαν γιατί το πανό τελικά το άνοιγαν όποτε το επέτρεπε ο φωτισμός, κάποιοι γύρω χειροκρότησαν αλλά ο περισσότερος κόσμος προσπαθούσε να παρακολουθήσει την συναυλία και ήταν μάλλον αδιάφορος ή και αμήχανος από το άνοιξε-κλείσε των εκπαιδευτικών. Όσο για μένα, ομολογώ ότι επηρεάστηκα αρκετά από αυτό το συμβάν, θεώρησα ότι δεν θα ήταν και τόσο λάθος να ανεβούν αυτοί οι άνθρωποι για λίγο στη σκηνή, να μοιραστούν το πρόβλημα τους και μετά ας καθίσουν να απολαύσουν και αυτοί την συναυλία. Σιγά το κακό. Αυτό συζητούσαμε και με τις φίλες μου και μόλις τελείωσε η συναυλία και υποκλίθηκε ο Μάλαμας στο κοινό, εκτός από το χειροκρότημα ακούστηκαν και κάποια «ουου» από την μεριά των ανθρώπων με το πανό, που με πείραξε λίγο αλλά δεν έδωσα σημασία.


Το συμβάν αυτό θα το ξεχνούσα, αλλά ένας φίλος μου έστειλε τις επόμενες μέρες κάτι links από σελίδες που με έκπληξη διαπίστωσα να περιγράφεται με πολύ επικριτικό τρόπο η συμπεριφορά του καλλιτέχνη στους "αγωνιστές" γιατί δεν τους άφησε να ανεβούν στη σκηνή και να ανοίξουν το πανό τους. Και ενώ στην αρχή, όπως και την νύχτα της συναυλίας, έβλεπα τους ανθρώπους αυτούς με συμπάθεια, όσο περισσότερο διάβαζα το κείμενο, τόσο πιο πολύ αγανακτούσα. Η επίκριση γινόταν χυδαία επίθεση, μεταμορφωνόταν σε μια κρεατομηχανή που διαγράφει όλη την καριέρα ετών του Μάλαμα, ενός καλλιτέχνη μάλιστα που δεν έχει δώσει ποτέ δικαίωμα και έχει μια ταπεινή, σεμνή πορεία.

[To άρθρο έχει τίτλο: "Λοιπόν , Σωκράτη Μάλαμα, έκανες το χρέος σου; Απέναντι σε ποιους όμως;" και μεταξύ των άλλων γράφει:

"Ο Μάλαμας δεν είπε τίποτε. Δεν έκανε κανένα σχόλιο. Δεν μας εξήγησε γιατί δεν μας επέτρεψε την παρέμβαση-διαμαρτυρία. ΑΙΣΧΟΣ!!!!!
Κι όχι μόνο δεν έκανε σχόλια αλλά ξεκινώντας τη συναυλία είπε στον κόσμο ότι "απ' ότι λένε ΚΑΠΟΙΟΙ!!!! η κατάσταση που ζούμε είναι απάνθρωπη!!!!!!!". Προφανώς ο ίδιος δεν τη βιώνει.
Τι λες "πουλάκι μου"; Εσύ ζεις σε άλλο πλανήτη και το μόνο που ακούς είναι τιτιβίσματα; Δεν βλέπεις τι γίνεται γύρω σου;
Δεν σας κρύβω ότι απογοητεύτηκα πάρα πολύ γιατί τον ακούω χρόνια και μου αρέσουν πολύ τα τραγούδια του, αλλά μετά από αυτό ένιωσα ένα βάρος και μια εμετική διάθεση. Στενοχωριέμαι αλλά του βάζω ένα μεγάλο Χ γιατί οι καιροί είναι χαλεποί κι άτομα που γυρίζουν την πλάτη στον αγώνα για την αξιοπρέπεια για την ίδια τη ζωή θα πρέπει να μας αφήνουν εντελώς αδιάφορους! Ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για καλλιτέχνες που θα έπρεπε να υψώσουν τη φωνή τους, πρώτοι αυτοί, για να υπερασπίσουν τον απλό κόσμο. Εγώ δεν θέλω να πιστέψω σε μια τέχνη που την εκπροσωπούν μια Δημουλά, μια Διβάνη κι ένας Μάλαμας.
Θεωρώ πως όλα όσα αναφέρω παραπάνω πρέπει να γίνουν γνωστά στον κόσμο και προτείνω σε όποιον συμφωνεί μαζί μου να το αναρτήσει στον τοίχο του για να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Ρούλα Τζιωρτζιώτη-Αλατζάκη
Γραμματέας Ένωσης Γονέων Πετρούπολης"]

 

Επιπλέον το κείμενο τον κατηγορεί ότι χρησιμοποίησε μπράβους, λες και ανήκει στο υπόκοσμο ενώ ακολουθεί ένα απίστευτο κανιβαλιστικό κείμενο μέσα από το οποίο η συγγραφέας ακυρώνει όλη την καλλιτεχνική προσφορά, μειώνει το ήθος και την προσωπικότητα του Μάλαμα, ενώ μάλιστα φτάνει στο σημείο να υπονομεύσει και την αντίληψη του για τα γεγονότα και το περιβάλλον που ζει, μόνο και μόνο επειδή κάνει αυτό που κάνει μια ζωή, δηλαδή να τραγουδάει και τόλμησε να μην σχολιάσει την παρέμβαση, το πανό και τους υποστηρικτές του.


Όταν έφτασα στο τέλος του κειμένου, είχα χάσει κάθε συμπάθεια για αυτούς τους "αγωνιστές" που προφανώς πιστεύουν στην κυνική διατύπωση ότι όποιος δεν είναι μαζί τους είναι οπωσδήποτε εναντίων τους. Σε αυτούς τους ανθρώπους που ξεσκίζουν έναν καλλιτέχνη που στην τελική δεν γουστάρει να μπερδεύει τη μουσική του και τις νότες του και τους στίχους του, με κανένα κομματικό, συνδικαλιστικό ή κυβερνητικό φορέα. Τι θα γινόταν άραγε, άμα στη συναυλία, σηκωνόταν και ο συνταξιούχος, ο ομολογιούχος, ο άνεργος, ο απλήρωτος υπάλληλος και λέγανε όλοι από 2-3 λεπτά το πρόβλημα τους με το έτσι θέλω;

Και δεν λέω ότι είναι έγκλημα, θέλω και εγώ να φωνάξουμε, να αντισταθούμε να υπάρχει αλληλεγγύη και κοινοί αγώνες. Αλλά αυτά δεν γίνονται έτσι, όχι με αυτό τον τρόπο, όχι με αυτό το λόγο και σίγουρα όχι με αυτό ύφος. Λέω όχι στην ανθρωποφαγία, όχι στην πολτοποίηση της προσωπικότητας, όχι στην βίαιη αποκαθήλωση και το τυφλό μίσος. Ναι είμαστε βαθειά χωμένοι στη λάσπη. Αλλά ρε γαμώτο, επειδή και εγώ όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες τα ζούμε όλα αυτά και είμαστε στα όρια της κατάθλιψης, μπορούμε τουλάχιστον να πάμε να ακούσουμε μερικές μελωδίες, να ξεχαστούμε έστω προσωρινά και να ταξιδέψουμε για λίγο μακριά από όλα αυτά ή συμφώνα με το κείμενο είμαι και εγώ μια από αυτούς που «γυρίζουν την πλάτη στον αγώνα για την αξιοπρέπεια για την ίδια τη ζωή»; Αμηχανία...


Μαρία Θ.

υγ.1 Φαντάζομαι ειρωνικά τη συγγραφέα του κειμένου, όταν γύρισε σπίτι της θα πήρε τα cd του Μάλαμα και αφού τα έβαλε σε μια αλάνα, και τους έβαλε φωτιά, εκείνη χόρευε πληγωμένη αλλά και εκστασιασμένη γύρω τους..και το επόμενο πρωί τι; Ποιον άλλον θα τον διέγραφε από την ζωή της γιατί δεν φτάνει την επαναστατικότητα της;

υγ.2 Τελικά όταν κάποιος «δεν έχει να φάει», γίνεται ανθρωποφάγος μαμά;

Υγ.3 «Θεωρώ πως όλα όσα αναφέρω παραπάνω πρέπει να γίνουν γνωστά στον κόσμο και προτείνω σε όποιον συμφωνεί μαζί μου να το αναρτήσει στον τοίχο του για να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.» ;-)


114

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
ε να κάτσει τότε με το καλά υποταγμένο κοινό του, που πιστεύει στην αγιοποίηση της πίστας(και που όταν ξαναβρεί λεφτά για μπουζούκια θα την κάνει με ελαφρά) και εμείς που τον ακούγαμε γιατί διακρίναμε και πολιτικό λόγο στα τραγούδια του και ψυχή(λάθος μάλλον), και όχι έναν απόμακρο τύπο που μας βλέπει σαν εισιτήρια, θα πάμε αλλού, τόσα νεα παιδιά με ταλέντο, φωνή και πραγματική ψυχή παίζουν σε διάφορα φεστιβάλ, η τέχνη δεν τελείωσε στον Μάλαμα, αλλά ο Μάλαμας τελείωσε για πολλούς από εμάς
Για όσους δεν καταλαβαίνουν ότι ο Μάλαμας δεν συνδικαλίζεται, ας σκεφτούν το εξής: Έχετε δείπνο στο σπίτι σας και έχετε όλους τους καλεσμένους σας εκεί. Κάποια στιγμή εμφανίζονται κάποιοι με πανό -που είδαν φως και μπήκαν- και σας ζητούν να μιλήσουν στους συγγενείς και φίλους σας για 2-3 λεπτά. Θα τους αφήσετε; Κανονικά δεν μπαίνεις καν στην διαδικασία. Φαντάζομαι όμως εσείς θα τους ρωτήσετε πρώτα αν αντιπροσωπεύουν τον Τσίπρα (ή οποιονδήποτε υποστηρίζετε) και αν είναι αντίθετοι από εσάς, θα τους κλείσετε την πόρτα. Η μαγεία του Μάλαμα είναι ότι δεν τον νοιάζει ποιον εκπροσωπείτε γιατί οδηγείστε από προσωπικό συμφέρον.
Γιά να θυμηθούμε τι έλεγε ο Σωκράτης στις 16-3-2011: «Δεν είμαι υπέρ των παιδιών που αρπάζουν μια πέτρα και σπάνε τις βιτρίνες. Αυτό δυναμώνει ακόμη περισσότερο την ήδη υπάρχουσα άσχημη κατάσταση. Το όνειρο γίνεται πιο δραματικό και άσχημο. Και το άσχημο δεν φέρνει εξιλέωση. Εξιλέωση είναι η γνώση ότι αυτοί οι ίδιοι που σηκώνουν την πέτρα και σπάνε το κεφάλι του άλλου ή το τζάμι, αυτοί οι ίδιοι είναι το απόλυτο φως, η απόλυτη γνώση. Γι' αυτό πρέπει να γυρίσουν και να κοιτάξουν τον εαυτό τους. Δεν υπάρχουν εχθροί εκεί έξω, οι εχθροί είναι σύμβολα». http://www.lifo.gr/mag/features/2570
Δε συζητώ πόσο λάθος μου φαίνεται να κάνεις έφοδο ξαφνικά σε μια εκδήλωση και να απαιτείς να σε ακούσουν. Πολύ κρίμα τόση λάσπη στο Μάλαμα, που αν δεν απατώμαι, δεν απάντησε σε όλα αυτά και κατ’εμέ μπράβο του. Από κει και πέρα θέλω να πω και κάποια άλλα πράγματα. Πρώτον, δεν αντέχω να ξαναδιαβάσω άλλο σχόλιο εδώ μέσα που να αναφέρεται σε μαυροκόκκινο φασισμό .(Και λέω εδωμέσα γιατί θεωρώ ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει ένα επίπεδο.)Διαβάστε καλοί μου άνθρωποι τι είναι φασισμός και τι φασιστας. Δυστυχώς ακόμα και αν δε θέλετε να αφιερώσετε χρόνο να διαβάσετε «για τα παλιά», υπάρχουν στην κοινωνία μας και στη Βουλή εσχάτως, εκπρόσωποι της ιδεολογίας αυτής. Μην εξανθρωπίζετε το τέρας. Δεύτερον, αν θεωρήσουμε τα σχολια που διαβάζουμε αντανακλουν τις τάσεις τις κοινωνίας και αυτό είναι απογοητευτικό. Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τέρατα, όλοι οι καθηγητές άχρηστοι και παρτάκηδες, αυτοί φταίνε για την κατάντια της Ελλάδας, σήμερα, γιατί χθες έφταιγαν οι τις ΕΡΤ. Δεν λεω πως δεν υπάρχουν παλιάνθρωποι καθηγητές,συνδικαλιστές οτιδήποτε. Όμως παλιάνθρωποι υπάρχουν παντού. Και για τη σάπια κοινωνία μας δε φταίει μια συγκεκριμένη ομάδα,αυτή που θα μας πει αναλογα την εποχή η τηλεόραση. Αντιδράστε, κάντε κάτι ,ότι μπορεί ο καθένας μας και μην κοιτάτε μόνο ένα σπιτάκι,μια δουλίτσα,μια ζωούλα. Γιατί αφενός μεν αυτό είναι μιζέρια,μας αξιζει σε όλους μας μια στέγη,μια δουλειά,μια ζωή και αφετέρου ποτέ δεν ξέρουμε μεχρι πότε θα έχουμε τα κεκτημένα μας ακόμα και αυτή τη ζωούλα.Ξέρω πως είναι να τα χάνεις ολα όσα συνιστούσαν τη ζωή σου.Όμως όταν το πέρασα δεν είχα κανέναν να με θεωρεί υπαίτια για τα παντα. Και πάλι ήταν δύσκολο.Πρέπει δηλαδή το πρόβλημα να χτυπήσει την πόρτα μας για να καταλαβουμε πως είναι να χάνεις τα πάντα και μια κοινωνία να σε θεωρεί βολεμένο η/και τραμπούκο;Συγγνώμη για την πολυλογία, είναι που ήθελα να τα πω από καιρό όλα αυτά.
Δικαίωμα του είναι να απαγορεύει τις παρεμβάσεις των εργαζόμενων και δικαιωμα μας να τον κρίνουμε απο τις πράξεις του.Το θάρρος όμως οι εργαζόμενοι να πάνε στην συναυλία του,το άντλησαν απο τις υποκριτικές επαναστατικές του συναυλίες(όπως φαίνεται)στην ΕΡΤ και απο τα τραγούδια που κατά καιρούς εχει ερμηνεύσει και είναι στρατευμένα,αν θέλει να είναι απολιτικος και αρεστός σε όλους ας τραγουδήσει μόνο ερωτικά,κλπ Απλά η μικροαστικότητα(ή όπως λέει η λαϊκή ρήση χόρτασε η ψείρα και βγήκε στο γιακά) ξεχειλίζει,κλασική διαδρομή ενός καλλιτέχνη να "χτίζει" το κοινό του πουλώντας ασυμβιβατικοτητα και αριστεριλίκη και όταν κάνει φράγκα και αλλάξει ταξική θέση,ξεχνάει απο που ξεκίνησε... είναι πολλοί αυτοί. Αλλά οι καλλιτέχνες που έμειναν στην ιστορία δεν έκαναν τον διασκεδαστή,σαν τις αρκούδες που τις χτυπούν το ντέφι και χορεύουν, είχαν έντονη κοινωνικοπολιτική παρουσία και όταν άνοιγαν το στόμα τους είχαν κάτι να πουν...
δηλαδη φιλε μου εσυ ακουσες ποτε το Μαλαμα να πει ελατε να διαμαρτυρηθητε στις συναυλιες του επειδη τα τραγουδια μου ακουγονται σε καποιους επαναστατικα? Ο αειμνηστος Μητροπανος και αριστερος ηταν αλλα δεν θυμαμαι ποτε να ανεβηκε κανεις σε συναυλια του να πει τα δικα του ορμομενος απο την αριστερη ιδεολογια του...
Δικαίωμα του είναι να απαγορεύει τις παρεμβάσεις των εργαζόμενων και δικαιωμα μας να τον κρίνουμε απο τις πράξεις του.Το θάρρος όμως οι εργαζόμενοι να πάνε στην συναυλία του,το άντλησαν απο τις υποκριτικές επαναστατικές του συναυλίες(όπως φαίνεται)στην ΕΡΤ και απο τα τραγούδια που κατά καιρούς εχει ερμηνεύσει και είναι στρατευμένα,αν θέλει να είναι απολιτικος και αρεστός σε όλους ας τραγουδήσει μόνο ερωτικά,κλπ Απλά η μικροαστικότητα(ή όπως λέει η λαϊκή ρήση χόρτασε η ψείρα και βγήκε στο γιακά) ξεχειλίζει,κλασική διαδρομή ενός καλλιτέχνη να "χτίζει" το κοινό του πουλώντας ασυμβιβατικοτητα και αριστεριλίκη και όταν κάνει φράγκα και αλλάξει ταξική θέση,ξεχνάει απο που ξεκίνησε... είναι πολλοί αυτοί. Αλλά οι καλλιτέχνες που έμειναν στην ιστορία δεν έκαναν τον διασκεδαστή,σαν τις αρκούδες που τις χτυπούν το ντέφι και χορεύουν, είχαν έντονη κοινωνικοπολιτική παρουσία και όταν άνοιγαν το στόμα τους είχαν κάτι να πουν...
Πρέπει δηλαδή όλοι να γλύφουν τις μάζες όπως κάτι Μαχαιρίτσες και Κατσιμιχαίοι; Ο Αγγελάκας που κρατάει ένα χαμηλών τόνων προφίλ, αλλά σε καμιά περίπτωση απολιτίκ, και δεν λαϊκίζει, είναι και αυτός "πουλημένος" και στο αντίπερα ταξικό "στρατόπεδο"; Συνεννοήθηκαν από πριν με τον καλλιτέχνη, να τους δώσει στην αρχή ή το τέλος, 10-15 λεπτά να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, κι αυτός αρνήθηκε, ή κάναν ντου; Επίσης, γιατί να κάνεις ντου; Σε καμιά ομιλία του Άδωνη, να κάνεις ντου. Στον Μάλαμα γιατί; Είναι της κυβέρνησης και θεώρησαν πως είναι μάταιο να συνεννοηθούν από πριν να πάρουν τον λόγο;
σε αυτή τη χώρα πλεον εχουμε χάσει το μέτρο.άνθρωποι του πνευματος και της τέχνης λιντσάρονται επειδη λενε την γνωμη τους (σωστη ή λαθος).καταδικάζονται επειδή δεν κανουν αυτο που θέλουν 10 ατομα.δηλαδή οι υπόλοιποι θεατές ειχαν λυμενα ολα τους τα προβληματα ,σε αυτη τη χωρα μονο οι καθηγητες και οι δημοσιοι υπαλληλοι εχουν προβλημα.κανεις αλλος.δεν εχω ακουσει ποτε ομως 10 ατομα απο τους 1,5 εκατομυρια ανεργους να παμε με το ετσι θελω να δειξουν το προβλημα τους εν μεσω συναυλιας ή αλλου τετοιου γεγονοτος.οσο για τους καθηγητες ολοι εχουμε περασει απο τις ταξεις και ξερουμε καποια πραγματα.ξαφνικα τωρα θυμηθηκαν τα παιδια.οταν μας ελεγαν ,ενταξει μωρε θα τα κανετε στο φροντιστηριο ,ποιοι νοιαζονταν για το δημοσιο σχολειο και πως εμεις θα μαθαιναμε 5 πραγματα.Δυστυχως ετσι ειμαστε οι ελληνες,μολις χασουμε τα προνομια μας και καλα νοιαζομαστε.....
Προτείνω να χωρίσουμε τους καλλιτέχνες σε ιδεολογικές ομάδες. Μετά, αναλόγως το πρόβλημα, θα πηγαίνει ο κάθε προβληματισμένος στον αντίστοιχο καλλιτέχνη και θα ανοίγει το πανώ του. Ενδεικτικά παραδείγματα: Στον Λαζόπουλο: "Κωλογερμανοί, μας καταστρέψατε". Στον Ρέμο: "Μαράκι γύρνα πίσω, σ' αγαπάω ακόμα". Στους Stavento "Μάνα στείλε λεφτά" και πάει λέγοντας...
μπραβο Μαρια!πολυ ψυχραιμη κ ανθρωπινη η προσεγγιση σου στο θεμα.ο,τι ακριβως χρειαζομαστε σε καθε τι που προκυπτει κ μας απασχολει στις μερες μας.κ λιγη ομονοια θα προσθετα αλλα ας ξεκινησουμε με τα βασικα
Μου είναι αντιπαθέστατοι όλοι οι λαϊκιστές υπερ-"επαναστάτες", από τον πιο απλό "αγανακτισμένο" πολίτη που γκαρίζει και ονειΡεύεται κρεμάλες, μέχρι τους πιο ιδεολογικοποιημένους. Έχουν αποδυναμώσει τις έννοιες "φασίστας" και "ναζί", τα χώνουν όλα σ' ένα τσουβάλι, η σκέψη τους είναι υπεραπλουστευτική και καταλήγει στο αιώνιο "άσπρο-μαύρο". Βλέπω κάτι σελίδες αντιεξουσιαστών, όπως το jungle report, να κάνουν λόγο για "ναζιστικό" κράτος και "στρατόπεδα συγκέντρωσης". Οκ μπετόβλακες. Τι θα έλεγε ένας Εβραίος του 40 στη Γερμανία για την ταύτιση (όχι μεταφορικά, διά της υπερβολής να υπερτονιστεί ο κίνδυνος) της σημερινής Ελλάδας με τη ναζιστική Γερμανία; Τι θα έλεγε ένας τρόφιμος ενός αληθινού στρατοπέδου συγκέντρωσης, για την ταύτιση των κέντρων κράτησης, με ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης; Υπάρχουν δύο ειδών κατηγορίες ανθρώπων στην Ελλάδα που έχουν πέραση. Οι εθνόπληκτοι μπατριώτες, που μπουρδολογούν με σενάρια συνωμοσίας και προφητείες, και οι υπερ-"επαναστάτες", που φτιάχνονται με οργουελικά σενάρια, κάνοντας πιπίλα έννοιες όπως "ολοκληρωτισμός", "φασισμός", "ναζισμός", αποδυναμώνοντας αυτές τις έννοιες, και καθιστώντας τες άχρηστες, κι όταν χρειάζεται να τις χρησιμοποιήσεις, ηχούν πλέον "ξύλινα", προκαλώντας τάση προς εμετό. Ο νηφάλιος λόγος, που δεν περιέχει "πούτσα-μπάλα και καράτε", δεν συγκινεί τους υπερ-"επαναστάτες" μας. Και ναι, είναι ζωτικής σημασίας ο λόγος που αρνείται το υπάρχουν, δηλαδή ο επαναστατικός λόγος. Άρνηση της βαρβαρότητας. Αλλά το έχουν ξεφτιλίσει το θέμα οι υπερ-"επαναστάτες" με τις γελοιότητές τους και την διανοητική επιπολαιότητά τους. Έχουμε χούντα (με όλη την αυστηρότητα του όρου), ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κτλ. Έλεος. Δηλαδή ο επαναστατικός λόγος στην Ελλάδα, είναι επιπέδου 16χρονου! Και οι καλλιτέχνες της "κουλτούρας", πηγαίνουν με το ρεύμα και λαϊκίζουν. Κι αν κάποιος έχει αξιοπρέπεια, και δεν πάει με το κοπάδι, μέχρι και φασίστα θα τον πουν. Κι όχι, φίλε "προοδευτικέ" που ετοιμάζεσαι να με κράξεις. Δεν είμαι υπέρ ούτε της κυβέρνησης, ούτε των αληθινών ναζιστών, κι ούτε και αδιάφορος. Θέλω την αντίδραση. Το θέμα μου είναι, πρώτον, σε θεωρητικό επίπεδο, η επιπολαιότητα και η ανωριμότητα των "επαναστατών", κι έπειτα ο λαϊκισμός όλων των "αγανακτισμένων".
εχει σημασία τι λεει κανείς . αλλά εχουμε ξεχάσει πως εξίσου σημαντικό είναι το ποιος είναι και το λεει. Το να ριχνουμε στα Ταρταρα καποιον ετσι ευκολα είναι κανιβαλισμός. Το να ανακαλύπτουμε απο το τίποτα εχθρούς, είναι στρατηγικό και μοιραίο λάθος. Επανάσταση με βλάκες δεν θα φτουρίσει πολύ
Δεν ακούω ελληνική μουσική και ως εκ τούτου δεν γνωρίζω το έργο του κ. Μάλαμα. Θα αγοράσω όμως ένα CD του μετά από όσα διαβάζω, μόνο για τη στάση που κράτησε απέναντι στο θλιβερό μπουλούκι της "αγανακτισμένης μάνας" κ. Ρούλας Τζιωρτζιώτη-Αλατζάκη.Όσο για την ίδια την "κυρία" (καθώς και όλους όσοι σπεύδουν με ευκολία να σπιλώσουν υπολήψεις όσων απλώς δεν συντάσσονται με τον παραλογισμό τους), δεν έχω παρά μόνο αηδία και σάλια. Πολλά σάλια.
Ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο γεγονός και από το σε ποιο ύψος στάθηκε ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης, η δική μου άποψη είναι ότι: Οποιοσδήποτε καλλιτέχνης ή άνθρωπος της διανόησης σήμερα στην Ελλάδα του 2013 κρατά το στόμα του κλειστό, ή είναι ενταγμένος σε κάποιο payroll ή ζει στον κόσμο του ή και τα δύο μαζί.Επίσης από πότε το έντεχνο λαϊκό τραγούδι πηγαίνει ξεχωριστά από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν;Από πότε ένας καλλιτέχνης απομονώνεται και ζει σε ένα άλλο κόσμο από αυτό που ζουν οι συνάνθρωποι του;Αν δεν κάνω λάθος η πραγματική τέχνη είναι εκείνη που συνυφαίνεται και αναδεικνύει αυτό που ζει ο μέσος άνθρωπος. Σε αντίθετη περίπτωση μιλάμε για μουσική ή Life style το οποίο επιβάλλεται πάνω σε ανεγκέφαλους και τηλεθεατές.Αυτά είχα να προσθέσω και γράμματα γνωρίζω κύριε πρόεδρε
Το ενδεχόμενο κάποιος άνθρωπος να ΜΗΝ έχει τις ίδιες απόψεις με εσένα χωρίς να πληρώνεται από "σκοτεινά συμφέροντα" το εξετάζεις καθόλου?Το ενδεχόμενο να ΜΗΝ θεωρεί πως η λύση στα προβλήματα μας είναι ακόμα περισσότερο κράτος, δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνεπακόλουθοι φόροι επιτρέπεται να το πιστεύει κάποιος ή πρέπει σώνει και ντε να είναι όργανο της Νέας Τάξης Πραγμάτων, του ΔΝΤ και ενδεχομένως και του Πρετεντέρη?Την άποψη πως το κράτος είναι το πρόβλημα και όχι η λύση στο οικονομικό μας πρόβλημα μπορεί να την έχει κάποιος χωρίς να τον θεωρείς εσύ ...πράκτορα αλλότριων συμφερόντων?
"Οποιοσδήποτε καλλιτέχνης ή άνθρωπος της διανόησης σήμερα στην Ελλάδα του 2013 κρατά το στόμα του κλειστό, ή είναι ενταγμένος σε κάποιο payroll ή ζει στον κόσμο του ή και τα δύο μαζί."Αυτο εσυ δεν το γραψες ή μπαίνει κάποιος άλλος απο το προφίλ σου και ποστάρει?
μπαχαλάκηδες, εγωκεντρικοί μικράνθρωποι. Αν με πιάνω να εκνευρίζομαι μια φορά με όλους αυτούς τους βολεμένους συνδικαλιστές, με τους καθηγητάδες γίνομαι έξαλλος. Αυτή η παιδεία διακινείται στα σχολεία και τα παιδιά: χάλασε, χτύπα, φώναξε, άραξε. Συνδικαλιστές καθηγητές, πολιτικά υποκινούμενοι που κάνουν πολιτικές προπαγάνδες σε ανήλικους, τους κατεβάζουν στους δρόμους, τους βάφουν πριν καλά καλά μάθουν να πηδάνε. Και στους υπόλοιπους μπλοκάρουν την πρόσβαση στην τάξη, στην μάθηση, στον πολιτισμό, στην αρμονία και το δικαίωμα να ορίζω εγω ο ίδιος τι ευκαιρίες και τι εμπόδια θα συναντώ.... Έξαλλος με τους καθηγητάδες σας λέω....έξαλλος!!!
Δεκάδες ανθρωποφαγικά σχόλια που κατηγορούν το αρχικό κείμενο για ανθρωποφαγία!!!"Εμένα μ'ενδιαφέρει η δουλίτσα μου, να ακούσω τη μουσικούλα μου και να αράξω στην καναπεδάρα μου""Απ' ότι λένε κάποιοι η κατάσταση που ζούμε είναι απάνθρωπη""Τι με νοιάζει εμένα τι θα γίνει στα σχολεία! Να κλείσουν όλα!""Και τα νοσοκομεία, και τα νοσοκομεία να κλείσουν""Έτσι θα μειωθεί το έλλειμμα και θα είμαστε όλοι χαρούμενοι!""Ναι, ναι το είπανε και στην τηλεόραση, έτσι πρέπει να γίνει"
όλοι έχουε προβλήματα, pussy, δεν είναι μόνο όσοι αναρτούν πανό. ε, pussy. απ' ό,τι φαίνεται εσύ δεν έχεις αρκετά και θες με το στανιό να σηκώσεις κάποιου άλλου. Όχι, λάθος. δεν έχεις αρκετά και θες να τα μεγαλοποιήσεις γιατί αισθάνεσαι κόμπλεξ. pussy.
μια χαρά τα λεει η κοπελιά και ταυτίζομαι απόλυτα με το "μπορούμε τουλάχιστον να πάμε να ακούσουμε μερικές μελωδίες, να ξεχαστούμε έστω προσωρινά και να ταξιδέψουμε για λίγο μακριά από όλα αυτά"Ασε που αν τους άφηνε πάλι θα τ άκουγε γιατί τους άφησε όπως τα είχαν ψάλει και στον Θανάση Παπακωνσταντίνου αν θυμάστε. δεν βγάζεις άκρη......