«Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο» και οι άλλες αληθινές κλινικές ιστορίες που συνάντησε και αφηγήθηκε ο Δρ. Σακς είναι απ' τα πιο ενδιαφέροντα που έχω διαβάσει για το ζήτημα του ανθρώπινου μυαλού. 

 

Στο εκπληκτικό του βιβλίο ο βρετανός νευρολόγος και συγγραφέας «ένας από τους μεγαλύτερους κλινικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα» σύμφωνα με τους The New York Times, διηγείται τις ιστορίες ασθενών χαμένων μέσα στον παράξενο λαβύρινθο των νευρολογικών διαταραχών. Ο Άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο είναι οι ιστορίες ανθρώπων που πάσχουν από περίεργες εκτροπές της αντίληψης και της νόησης: ασθενείς χωρίς μνήμη και με χαμένο παρελθόν· ασθενείς που δεν αναγνωρίζουν τους γνωστούς τους ανθρώπους και τα πιο κοινά αντικείμενα· που τα μέλη τους τους έχουν γίνει ξένα· άνθρωποι που έχουν αποκλειστεί σαν καθυστερημένοι και εντούτοις είναι προικισμένοι με αλλόκοτα καλλιτεχνικά ή μαθηματικά ταλέντα.

 

Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο

 

Αν και ασύλληπτα παράξενες, οι διηγήσεις αυτές παραμένουν, χάρη στην υπέροχη διήγηση του Όλιβερ Σακς, βαθιά ανθρώπινες μελέτες της ζωής που πολεμά ενάντια σε απίστευτες εκτροπές. Ο Σακς-συγγραφέας δεν παύει να είναι πριν απ' όλα θεραπευτής – και αυτό σημαίνει ότι ποτέ δε χάνει από το βλέμμα του την τελική ευθύνη της ιατρικής: «το πάσχον, βασανισμένο και αγωνιζόμενο ανθρώπινο ον». (Εκδόσεις Καστανιώτη)

 

Πέρα απ' την ομώνυμη ιστορία, που ήταν και η πιο δημοφιλής, θυμάμαι το πώς συγκεκριμένου τύπου ασθενείς στο ψυχιατρείο γελούσαν βλέποντας τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στην τηλεόραση, χωρίς να ακούν τι έλεγε και χωρίς να γνωρίζουν ποιος ήταν, αλλά μόνο και μόνο επειδή ο εγκέφαλός τους μπορούσε να εντοπίζει κάποιον που ψεύδεται απ' τις εκφράσεις του προσώπου, και αντιδρούσε με πηγαίο γέλιο...

 

Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο
Ο Σακς στην Οξφόρδη, το 1953

 

Ο Σακς πέθανε σήμερα σε ηλικία 82 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Η προσωπική βοηθός του, Κέιτ Έντγκαρ, δήλωσε στην εφημερίδα New York Times πως ο Σακς πως πέθανε στην κατοικία του στη Νέα Υόρκη, χτυπημένος από τον καρκίνο. Είχε αποκαλύψει τον Φεβρουάριο ότι έπασχε από την ασθένεια αυτή στο τελικό στάδιο.


"Πριν από έναν μήνα αισθανόμουν πολύ καλά, πάρα πολύ καλά μάλιστα", είχε γράψει ο γιατρός σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στις 19 Φεβρουαρίου στη NYT. "Όμως η τύχη μου άλλαξε. Πριν από μερικές εβδομάδες έμαθα ότι πολλαπλασιάστηκαν οι μεταστάσεις στο ήπαρ μου", συνέχιζε. Πριν από εννέα χρόνια ο Όλιβερ Σακς διαγνώστηκε με μια σπανιότατη μορφή μελανώματος και εξαιτίας της ασθένειας έχασε το ένα του μάτι. Λίγο πριν γράψει το άρθρο αυτό είχε μάθει ότι ανήκε "στο 2% των κακότυχων ασθενών" στους οποίους η μορφή αυτή καρκίνου προκαλεί μεταστάσεις.

 

Γεννημένος στο Λονδίνο, ο Όλιβερ Σακς σπούδασε στο περίφημο βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προτού μετακομίσει στον Καναδά και στη συνέχεια στις ΗΠΑ. Το 1965 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου δίδαξε, έγραψε και εργάστηκε ως νευρολόγος μέχρι το τέλος της ζωής του.


Ο Όλιβερ Σακς έγινε γνωστός το 1973 με το βιβλίο Ξυπνήματα στο οποίο περιέγραφε τις περιπτώσεις ανθρώπων που έπασχαν από "ληθαργική εγκεφαλίτιδα" και "ξύπνησαν" χάρη στη χορήγηση ενός φαρμάκου. Το βιβλίο αυτό προσαρμόστηκε το 1990 για τον κινηματογράφο, σε μια ταινία με πρωταγωνιστές τον Ρόμπιν Ουίλιαμς και τον Ρόμπερτ ντε Νίρο.


Τον Φεβρουάριο δήλωνε "ευγνώμων που μπόρεσε να ζήσει εννέα χρόνια με καλή υγεία μετά την πρώτη διάγνωση, αλλά τώρα βλέπω τον θάνατο πρόσωπο με πρόσωπο".


"Θα πρέπει τώρα να διαλέξω πώς θα ζήσω τους μήνες που μου απομένουν, Θέλω να ζήσω με τον πιο πλούσιο, τον πιο βαθύ, τον πιο γόνιμο τρόπο", έλεγε.

 

Είμαι σχεδόν σίγουρος πως το πέτυχε.

 

Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο