Ο 18χρονος Βαλεντίνος Τζέκας έφτιαξε μια εφαρμογή για να φέρει τους ανθρώπους της ψηφιακής εποχής κοντά


«Μέσα στις πρώτες 48 ώρες ήμασταν μέσα στα TOP 10 Social Apps στην Ελλάδα! Ενεργοί χρήστες σε πάνω από 35 χώρες στον κόσμο, και σε πάνω από 75 πόλεις στην Ελλάδα! Μέσα στις 2 πρώτες ώρες μετά το λανσάρισμα της εφαρμογής είχαμε εξαντλήσει κάθε όριο που η Google δίνει σε επιχειρήσεις ώστε να χρησιμοποιήσουν τους χάρτες της!» Ο Βαλεντίνος είναι ενθουσιασμένος που μετά από μήνες δουλειάς, μπορεί πλέον να την μοιραστεί με όλους. 

«Το 'Near - Check Who's Nearby' έχει έναν απλό σκοπό: να φέρει τους ανθρώπους εύκολα και γρήγορα κοντά μεταξύ τους ώστε να μην χάνουν την ώρα τους ψάχνοντας check'ins στο facebook και κάνοντας αμέτρητα τηλέφωνα για να δουν ποιος είναι πού», λέει ο Βαλεντίνος Τζέκας για την εφαρμογή που έφτιαξε και κυκλοφόρησε μόλις. «Με το 'Near' μπορείς να δεις στον χάρτη ποιος βρίσκεται κοντά σου σε μια απόσταση ενάμιση, τριών αλλά και 5 χιλιομέτρων για τις πιο μεγάλες πόλεις. Δεν ξέρεις καλά τις περιοχές; Μπορείς άμεσα και εύκολα να βρεθείς με τους φίλους σου παίρνoντας οδηγίες μέσω των χαρτών της Google. Επίσης, μπορείς να δεις κάποιες βασικές πληροφορίες για τους γνωστούς & άγνωστους που βρίσκονται κοντά σου... και αν δεν καλυφθείς μπορείς να δεις τα προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα.

 

Ο 18χρονος Βαλεντίνος Τζέκας έφτιαξε μια εφαρμογή για να φέρει τους ανθρώπους της ψηφιακής εποχής κοντά

 

— Πώς σου ήρθε η ιδέα;

Μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις ήθελα να ξοδέψω το καλοκαίρι μου κάνοντας κάτι πραγματικά δημιουργικό. Τότε παρατήρησα πως τα check'ins στο facebook, που ειναι πολύ της μόδας ειδικά στην Ελλάδα, είχαν ένα σημαντικό πρόβλημα. Ήταν πολύ γενικά! "Ο Ανδρέας ήταν με τον Διονύση στην τοποθεσία 'τάδε'"! Αν είσαι όμως καινούργιος στην πόλη και δεν ξέρεις τα μέρη, πρέπει να ψάξεις... ΠΟΛΥ! Επίσης, μέσα στον χαμό του news feed είναι πλέον σχεδόν αδύνατο να εντοπίσεις τα check'ins των φίλων σου άρα πρέπει να τους τηλεφωνήσεις. Το 'Near - Check Who's Nearby' έχει στόχο να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, απλά και γρήγορα! Είσαι έξω σε μια πλατεία, σε ένα πάρκο, σε ένα συνέδριο... Ανοίγεις το 'Near' και αμέσως βλέπεις στον χάρτη ποια άτομα είναι κοντά σου.

 

Ο 18χρονος Βαλεντίνος Τζέκας έφτιαξε μια εφαρμογή για να φέρει τους ανθρώπους της ψηφιακής εποχής κοντά

 

— Πώς το έφτιαξες;

Η διαδικασία είναι τεράστια διότι είμαι εντελώς μόνος μου! Αρχικά, άρχισα να σκέφτομαι το τι θα ήθελα να κάνει η εφαρμογή για εμένα. Στη συνέχεια, μετά από πολλή σκέψη, σχεδίασα ένα πρότυπο στο photoshop ώστε να δω περίπου πώς και πού θα μπει το κάθε στοιχείο στην οθόνη. Μετά τα ατελείωτα edits... αλλά και τις άπειρες πίτσες, αποφάσισα να ξεκινήσω να φτίαχνω την εφαρμογή στο android studio. Ατελείωτες ώρες, απορίες και δυσκολίες εμφανίστηκαν. Ωραία πράγματα όμως! Τέλος, όταν έφτασα το 'Near' σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, άρχισα να ασχολούμαι με την Pre-Launch ιστοσελίδα και να σχεδιάζω δειλά δειλά τα screenshots όπως και το επίσημο εικονίδιο της εφαρμογής,τα οποία υπάρχουν στο Google Play Store.
 

Ο 18χρονος Βαλεντίνος Τζέκας έφτιαξε μια εφαρμογή για να φέρει τους ανθρώπους της ψηφιακής εποχής κοντά

 

— Ποια η άποψή σου για την επικοινωνία στην εποχή του ίντερνετ;

Στην εποχή μας, ειδικά οι νέοι χρησιμοποιούμε το facebook ως μέσο συνομιλίας σε καθημερινη βάση. Ακόμα και όταν βγαίνουμε εξώ πολλοί από εμάς, χανόμαστε στα κινητά μας και χάνουμε το νόημα της πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρέπει να έχουμε την τεχνολογία σαν εργαλείο ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την πραγματική μας ζωή και όχι να ζούμε την εικονική μας πραγματικότητα! 

 

— Τι ήθελες να γίνεις μικρός; Και ποια είναι τα όνειρά σου τώρα;

Aπό μικρός είχα μια μεγάλη κλίση προς την πληροφορική. Κάτι με μάγευε... ήθελα να καταλάβω πως το πλαστικό,το γυαλί και ο ηλεκτρισμός δημιουργούσαν όλη αυτή τη μαγεία που ξεδιπλώνόταν μπροστά στα μάτια μου.
Περίπου στα 12, άρχισα να μαθαίνω δειλά-δειλά html και άρχιζα να μπαίνω στη λογική του προγραμματισμού. Αργότερα,στις αρχές του γυμνασίου μέσω του hacking, άρχισα να μαθαίνω ακόμη περισσότερα μαζί με φίλους και σιγά σιγά αντί να τους ακολουθώ για καφέ έξω, εγώ... διάβαζα και εφάρμοζα!

Πάντα ήθελα να φτιάξω μια δικιά μου Startup και να την απογειώσω, σε παγκόσμιο επίπεδο. Θεωρώ, πως το πρώτο βήμα έχει γίνει ήδη με το 'Νear'. To μέλλον κανένας δεν το ξέρει αλλά θα προσπαθήσω να το φέρω όσο πιο κοντά στις φιλοδοξίες μου.

Εννοείται, πως σε αυτόν τον κλάδο θα μείνω για πάντα,δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι άλλο! Είναι το πάθος μου. 

 

Ο 18χρονος Βαλεντίνος Τζέκας έφτιαξε μια εφαρμογή για να φέρει τους ανθρώπους της ψηφιακής εποχής κοντά

 

— Προβλήματα;

Στην Ελλάδα τα πράγματα φαίνεται να είναι δύσκολα... Ειδικά τώρα με τα capital controls που απομακρύνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις από τον έξω κόσμο! Προβλήματα υπάρχουν πάρα πολλά αλλα υπάρχουν Έλληνες ικανοί, που προσπαθούν ακόμα να καινοτομήσουν και να στηρίξουν τα όνειρα τους αλλά και την χώρα τους! Ελπίζουμε το ελληνικό κράτος να στηρίξει τους νέους και τους παλιούς στον επιχειρηματικό χώρο.

 

*Το 'Near - Check Who's Nearby' είναι διαθέσιμο, δωρεάν για κινητά Android στο: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.valez.near