Η Τελευταία Φάρσα

Η Τελευταία Φάρσα Facebook Twitter
4

Η Τελευταία Φάρσα Facebook Twitter

 

Πέρσι στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η ελληνική ταινία Τελευταία Φάρσα έκανε την έκπληξη κερδίζοντας το Βραβείο Θεατών. Ένα χρόνο αργότερα, βγαίνει στις αίθουσες και μπορεί να την παρακολουθήσει και το κοινό (στον Μικρόκοσμο, στην Αθήνα). Ελπίζω ότι θα το κάνει - είναι ένα φιλμ ενδιαφέρον σε πολλά επίπεδα.

 


 

Τέσσερις νέοι επιστήμονες έχουν ένα περίεργο «χόμπι»: Να κάνουνε φάρσες-αποκαλύψεις σε μέντιουμ, πνευματιστές κ.λ.π. Ένας από αυτούς μπαίνει στο κοινόβιο ενός ψευδο-θεραπευτή με σκοπό την αποκάλυψη της απάτης. Εκεί όμως, εμπλέκεται συναισθηματικά με μια ασθενή και αρχίζει να αναρωτιέται κατά πόσο έχει δικαίωμα να διαλύσει μια «θεραπευτική αυταπάτη».

 

==

 

Η Τελευταία Φάρσα -σκηνοθεσία Βασίλης Ραΐσης- δεν ταιριάζει και πολύ με το σύγχρονο κύμα Ελληνικού Κινηματογράφου που σκίζει στο εξωτερικό: δεν είναι αργή, πένθιμη, ή τελείως εκκεντρική - απευθύνεται δηλαδή και στους μη "μυημένους", γι' αυτό και πιστεύω ότι θα αρέσει στη νεολαία και εκπλήσσομαι που δεν έτυχε μεγαλύτερης, και λαϊκότερης, διανομή.

Οι φάρσες και τα ξεσκεπάσματα στην αρχή του φιλμ σε προετοιμάζουν για καθαρόαιμη κωμωδία - και μάλιστα κάπως αφελή και αδύναμη - μετά μοιάζει πως θα γίνει ρομάντζο. Πηγαίνοντας όμως ο ήρωας στην ομάδα καρκινοπαθών του ψευδο-θεραπευτή έρχεται σε επαφή με τους απελπισμένους που βρήκαν ελπίδα, και γίνεται εμφανές ότι η ταινία ξεφεύγει απ' την πλακατζίδικη νεανική κωμωδία που ξεκίνησε.

  

Η Τελευταία Φάρσα Facebook Twitter

Διατηρούνται τα νεανικά στοιχεία και ο γρήγορος ρυθμός όμως το ύφος γίνεται δραματικό. Και αυτό είναι καλό. Σεβόμενος ο σκηνοθέτης την Αρρώστια -και χωρίς να την υποβαθμίζει καθόλου- φτιάχνει μια ταινία και ανάλαφρη αλλά και συγκινητική. Αφήνει κατά μέρους τα ηθικά διδάγματα (δεν επιμένει στο δίπολο επιστήμη vs. ψευδοεπιστήμη) και στέλνει την παρέα διακοπές γεμάτες έρωτα και χαρά, και καλή παρέα και καλοκαίρι και γέλιο. Έτσι κερδίζεις τη ζωή, ακόμα κι αν τελικά την χάνεις.

  

Χωρίς να θέλω να προδώσω το μεγάλο μυστικό της ταινίας, πρέπει να πω ότι μου έκανε εντύπωση το ότι έμαθα πως οι Έλληνες διανομείς θεωρούν ρίσκο την κυκλοφορία του φιλμ επειδή, εκτός των άλλων, πραγματεύεται το ζήτημα του καρκίνου και του θανάτου.

Ίσως νομίζουν ότι οι θεατές θα τρομάξουν από το θέμα ή θα ψυχοπλακωθούν. Κι όμως: είτε τους αρέσει η ταινία είτε όχι είμαι σίγουρος ότι δεν θα ψυχοπλακωθούν -μάλλον το αντίθετο θα συμβεί...

Η Τελευταία Φάρσα Facebook Twitter

*Η αρρώστια όπως και στην άλλη περσινή ελληνική ταινία (Wild Duck) δεν υποβαθμίζεται αλλά δεν τραγικοποιείται κιόλας.

Υπάρχουν οι κάτω στιγμές, αλλά κυρίως υπάρχει αυτό που θυμάμαι και απ' τη μαμά μου: μια περίεργη, σχεδόν διαστροφική για όποιον είναι απέξω, χαρά της ζωής. Μια παιδική περιέργεια, μια απελευθέρωση απ' τα μικρά προβλήματα και μια πιο συνειδητοποιημένη ζωή. Είναι τρελό να σου λέει ο καρκινοπαθής ότι τώρα ζει τη ζωή του στο 100% και ότι ζει πολύ πολύ καλύτερα, κι ότι τα 3 χρόνια της αρρώστιας ήταν τα καλύτερα της ζωής του, κι όμως σε κάποιους συμβαίνει.

Η ζωή συνεχίζεται, λένε -με τον τρόπο της η κάθε μία- οι ταινίες μέχρι να διακοπεί, για όλους.

  

Η συνειδητοποίηση της αξίας της ζωής -και του τι είναι σημαντικό και τι όχι- που κερδίζεις από μία συχνά θανατηφόρα ασθένεια είναι το μοναδικό δώρο σε έναν ωκεανό προβλημάτων που η ίδια η ασθένεια δημιουργεί. (Το μόνο πράγμα που σε σώζει απ' τον καρκίνο είναι, παραδόξως, ο ίδιος ο καρκίνος!)

  

Αυτοί που καταφέρνουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτήν την πολύτιμη συνειδητοποίηση είναι, τελικά, αυτοί που έζησαν πραγματικά τη ζωή τους και που φεύγουν πιο χορτασμένοι. Τι κρίμα που πολλές φορές πρέπει να δεινοπαθήσουμε -ή ακόμα χειρότερα να αρρωστήσουμε- για να φτάσουμε εκεί...

 

 

Η Τελευταία Φάρσα Facebook Twitter

 

  

 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

4 σχόλια
Σκηνοθετικά και κυρίως σε μοντάζ-ρυθμό έχει τις αδυναμίες της, οπως και στην φωτογραφια (low budget δεν ειναι άλλωστε;)Ωστοσο.Η ανάπτυξη των χαρακτηρων πολυ καλή (ισως οφείλεται εδω και τα γυρισματα σε φυσικους χωρους με φυσικους ηθοποιους - ο Μπαλτάς ως .. Καθηγητής!, πολυτεχνειουπολη ΕΜΠ αλλα οι επιστημονες-χαρακτηρες δεν φαινονται ουτε δευτερολεπτο ψευτικοι ή υπερβολικοι - πχ οπως εγινε στη νLucy που ειδα προσφατα)και το σενάριο και οι προβληματισμοι που θετει ειναι 1st class απλά.Σύγχρονο, ουσιαστικο, κλασσικό και πάντα επίκαιρο ταυτόχρονα. Σενάριο επιτελους και πραγματικοι χαρακτήρες και weird wave ομφαλοσκοπικοι πειραματισμοι.Αν και το σεναριο δεν μπορει να αποφυγει στιγμες μελο (ειναι το θέμα) σε ενα πιο εμπειρο σκηνοθετη ή ακριβη παραγωγή θα εκανε θαύματα!Αξιζει να το δειτε.
Όταν έρθει ο καρκίνος σπίτι σου συνειδητοποιείς ότι είναι κάτι τόσο κοινό οσο η γρίπη.Όλοι έχουν κάποιον που τα πέρασε η τα περνάει.Πιο πριν φοβόσουν μη σε βρει το κακό(εσένα η τους δικούς σου),από χτύπημα κεραυνού,στραβοκαταπίνοντας μια τσίχλα,από τσίμπημα αράχνης κρυμμένης στις μπανάνες κλπ. Να σου 'ρθει η πιο συνηθισμένη κακοτυχία ήταν αρκετά μπανάλ για να σου περάσει απ το μυαλό.Πριν τον καρκίνο κάνεις όνειρα για το πως θα ξοδέψεις τα χρήματα αν κερδίσεις στο τζοκερ.Μετα καταλαβαίνεις ότι και τζογαδόρικα αν το δεις,οι πιθανότητες να σου έρθει η ακατανόμαστη αρρώστια ήταν πολύ περισσότερες απ' το να σου κάτσει οποιοδήποτε λαχείο.Καλό κουράγιο σε όλους τους καρκινοπαθείς εκεί έξω
"Ίσως νομίζουν ότι οι θεατές θα τρομάξουν από το θέμα ή θα ψυχοπλακωθούν." Αυτό το πράγμα που κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας... που δεν λέμε το όνομά της, αλλά λέμε "η κακιά αρρώστια". Λες και δε γνωρίζουμε όλοι μας κάποιον με καρκίνο.Ανυπομονώ να τη δω!