Γιατί όλοι μιλάνε για την παρουσιάστρια της ΕΡΤ Αντριάννα Παρασκευοπούλου;

 

Η Αντριάννα Παρασκευοπούλου μέχρι πρόσφατα παρουσίαζε το απογευματινό δελτίο ειδήσεων στην ΕΡΤ. 

 

Τον περασμένο μήνα συζητήθηκε και εξαιτίας του αυτοκινητιστικού της ατυχήματος:

 

 

Πριν λίγες μέρες, η ΕΡΤ την σταμάτησε απ' τις απογευματινές ειδήσεις και δεν τις λέει πλέον αυτή - στη θέση της μπήκε ο Νίκος Αγγελίδης που μετακινήθηκε απ' την πρωινή ζώνη της ΕΡΤ1. Δεν νομίζω ότι κάποιος το πρόσεξε ή λύπήθηκε ή χάρηκε, πάντως οι μιντιακές στήλες το σχολίασαν γράφοντας ότι της είχαν προτείνει να λέει το πολύ πρωινό δελτίο του σταθμού -στις 6 το πρωί- αλλά αρνήθηκε. 

 

Τότε ήταν που, μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, απάντησε στις φήμες, ρίχνοντας και τις πρώτες μπηχτές περί αναξιοκρατίας:

 

Η Πρώτη της Ανακοίνωση

 

«Τις τελευταίες μέρες πλήθος δημοσιευμάτων και ηλεκτρονικών αναρτήσεων ασχολούνται –καλόπιστα- με το εργασιακό καθεστώς στην ΕΡΤ, της εντολέως μου δημοσιογράφου, κ. Αντριάνας Παρασκευοπούλου. Η διακεκριμένη δημοσιογράφος θα εξακολουθήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην ΕΡΤ, με συνέπεια, συνέχεια και υπευθυνότητα, όπως πάντα. Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Λάμπης Ταγματάρχης τις διαχρονικές αρχές του για αξιοκρατία, ισονομία και χρηστή άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος θα τις μετουσιώσει σε πραγματικότητα και στην περίπτωση της κ. Αντριάνας Παρασκευοπούλου»

 

Βίντεο αρχείου: Viral "φλερτ" στον αέρα. 

 

 

 Η Απάντηση της ΕΡΤ

 

«Προξενεί – αν μη τι άλλο – απορία ο ισχυρισμός περί απομάκρυνσης και υποβιβασμού της δημοσιογράφου, τη στιγμή μάλιστα που η Διοίκηση της εταιρείας υλοποιεί τον στρατηγικό σχεδιασμό για τη βελτίωση του ενημερωτικού προγράμματος της ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου άρχισε το καινούργιο πρόγραμμα της ΕΡΤ1 με σημαντικές αλλαγές σε εκπομπές, παρουσιαστές, θεματολογία κλπ. Η σημαντικότερη ίσως από αυτές τις αλλαγές είναι η προβολή ενός ωριαίου δελτίου ειδήσεων – το πρώτο σε όλη την ελληνική τηλεόραση – στις 6 το πρωί. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι τα υψηλά ποσοστά τηλεθέασης του συγκεκριμένου δελτίου, με το μέσο μερίδιο να ανέρχεται σε 13,1% για την προηγούμενη εβδομάδα, το καθιστούν ως ένα από τα πλέον επιτυχή και ελκυστικά ενημερωτικά προϊόντα της ΕΡΤ.

Ζητήθηκε από όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ (τεχνικούς, δημοσιογράφους, παρουσιαστές κλπ) να συνδράμουν στην προσπάθεια εδραίωσης αυτού του δελτίου ειδήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε πρόταση σε πέντε παρουσιάστριες, συμπεριλαβανομένης της κυρίας Παρασκευοπούλου, να παρουσιάζουν το πρωινό δελτίο ειδήσεων με εβδομαδιαία περιοδικότητα. Βάσει αυτής, κάθε παρουσιάστρια θα παρουσιάζει το δελτίο επί πέντε ημέρες κάθε ενάμιση μήνα μέχρι τον Ιούνιο, οπότε (με τη λήξη της τρέχουσας τηλεοπτικής περιόδου) θα αξιολογηθεί εκ νέου το πρόγραμμα.

Η κυρία Παρασκευοπούλου θεώρησε υποτιμητική την πρόταση που της έγινε και αρνήθηκε να συνεργαστεί, δηλώνοντας ότι μόνο το δελτίο ειδήσεων των 18:00 μπορεί να αναδείξει την επαγγελματική ιδιότητά της και με σχετικό εξώδικο που απέστειλε στην εταιρεία υποστηρίζει την άποψή της.

Η συμπεριφορά της κυρίας Παρασκευοπούλου είναι προσβλητική, κυρίως για τους συναδέλφους της που ανέλαβαν να στηρίξουν την προσπάθεια της εταιρείας, πολλοί από τους οποίους, παρότι μετακινήθηκαν σε άλλες θέσεις ή δεν παρουσιάζουν πλέον εκπομπές, συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τις αρμοδιότητες που έκρινε η εταιρεία να τους αναθέσει.

Η ΕΡΤ Α.Ε. αξιοποιεί όλο το δυναμικό της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα και να εκπληρώσει τους στόχους και την αποστολή της. Οι ευθύνες που ανατίθενται σε κάθε εργαζόμενο ανταποκρίνονται πάντοτε στην περιγραφή της θέσης εργασίας του, αναλόγως της ειδικότητας. Είναι συνεπώς αδιανόητο ο κάθε εργαζόμενος να επιλέγει ποια δουλειά, πότε και πού θα την κάνει – κατ' επέκτασιν δεν μπορεί κάθε παρουσιαστής να επιλέγει το Δελτίο Ειδήσεων που θα παρουσιάζει».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η δημοσιογράφος που επί πολλά χρόνια βρισκόταν στην παρουσίαση των δελτίων της δημόσιας τηλεόρασης, έμαθε ένα μήνα μετά το σοβαρό τροχαίο που παραλίγο να της κοστίσει την ζωή, πως «κόβεται» από το απογευματινό δελτίο και στη θέση της αναλαμβάνει ο Νίκος Αγγελίδης.»

 

Βίντεο αρχείου: Άλλοι εντυπωσιάστηκαν με τις γνώσεις της για τα νετρίνα, άλλοι είπαν ότι απλώς διάβασε το auto-cue, άλλοι πως αυτό που είπε δεν έβγαλε νόημα στην πραγματικότητα. 

 

 

Η Ανταπάντηση της Αντριάνας Παρασκευοπούλου

 

«Προς αποκατάσταση της τρωθείσας αληθείας από την ΕΡΤ υπογραμμίζονται τα παρακάτω:
Ι. Ουδέποτε ορίσθηκε από την διοίκηση της ΕΡΤ η κ. Αντριάνα Παρασκευοπούλου ως παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων στις 6:00 π.μ. και αρνήθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες (άλλωστε για πολλά χρόνια στο παρελθόν εργαζόταν από τις 4 τα ξημερώματα, στις ενημερωτικές εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης για να συμβάλει στην πληρότητα τους).

ΙΙ. Της ανακοινώθηκε εγγράφως να εργαστεί ως συντάκτρια στο δελτίο των 12.00 και το πράττει με συνέπεια.

ΙΙΙ. Στέλεχος της Διοίκησης της ΕΡΤ με απαξιωτικό ύφος προς γυναίκα και απειλητικό, προς εργαζόμενη δημοσιογράφο, της ανέφερε ότι «επειδή έχεις ωραίο μουτράκι, με ένα μακιγιάζ, μπορεί να είσαι χρήσιμη στο σχεδιαζόμενο δελτίο στις 6:00 το πρωί», με την προειδοποίηση –συγχρόνως- ότι «εάν δεν υπακούσεις σε αυτά που σου λέμε, δεν ξέρεις τι έχεις να πάθεις».

Τέλος, υπενθυμίζω ότι η αξία του ανθρώπου προστατεύεται από το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές σύμφωνο του Ο.Η.Ε. για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα του ανθρώπου».

 

***

 

ΥΓ. Από τον πόλεμο ανακοινώσεων δεν γίναμε σοφότεροι. Απλώς τέσσερις παρατηρήσεις μου:

 

1) Αφήνει αιχμές για αναξιοκρατία η παρουσιάστρια. Duh! Ο κόσμος το έχει τούμπανο, όχι μόνο σήμερα, εδώ και δεκαετίες.

Θα ήταν όμως άραγε αξιοκρατικό το να λέει ή να μη λέει τις ειδήσεις η κα Παρασκευοπούλου;

 

2) Την απείλησε όντως κάποιος (ανόητος σεξιστής) αποκαλώντας την ταυτόχρονα «ωραίο μουτράκι»; Αν ναι, ποιος;

 

3) Γιατί να χρειαστεί ο εν λόγω  να πιέσει/απειλήσει την εργαζόμενή του ώστε να πάει στο πρωινό δελτίο; Δεν είναι αυτονόητο ότι το αφεντικό αποφασίζει τι δουλειά θα κάνει ο εργαζόμενος στην εταιρία;

 

4) Δεν μας νοιάζει ΚΑΘΟΛΟΥ ποιος θα παρουσιάζει το τάδε ή το δείνα δελτίο (έτσι κι αλλιώς ελάχιστοι τα βλέπουν). Αυτό που ενδιαφέρει τον τηλεθεατή και τον φορολογούμενο δεν είναι αν μια αδιάφορη παρουσία διαβάζει το ότοκιού αντί για μια άλλη ή τι ώρα θα λέει το δελτίο, αλλά η σοβαρότητα κι η εγκυρότητα της δημόσιας τηλεόρασης...