Με αφορμή το παραπάνω στάτους,
 ήθελα απλώς να πω ότι στην εποχή Τραμπ -που πέτυχε την εκλογή του χάρη σε fake news- θα πρέπει να διπλοψάχνουμε κάθε είδηση προσεκτικά πριν τη μεταδώσουμε άκριτα. Ακόμα και για κάτι μικρό -όπως το βιντεάκι με τη Μελάνια Τραμπ που παγώνει το χαμόγελο στο στόμα της- χρειάστηκε να το τσεκάρω πολλές φορές μη τυχόν και ήταν παιγμένο ανάποδα, πριν επιβεβαιώσω ότι ήταν κανονικό. 

 

Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για θέματα ζωής και θανάτου. Τα Ellinika Hoaxes για άλλη μια φορά εντόπισαν μια ψεύτικη είδηση. Το πρόβλημα είναι πως έχει ήδη μοιραστεί παντού, κι αυτοί που θέλουν να πιστέψουν ότι τα εμβόλια είναι κακά κι η ομοιοπαθητική η λύση, δεν νοιάζονται για τη διάψευση. Αντιθέτως, πείθονται ακόμα περισσότερο. Αυτός δεν είναι λόγος όμως για να μη προβληθεί η αλήθεια. Tα παρακάτω δημοσιεύτηκαν στα Ellinika Hoaxes: 

  

Η επιδρομή του FBI στο CDC και επικίνδυνες ψευδείς ειδήσεις

Κυκλοφόρησε και στα ελληνικά »αφυπνισμένων» ιστολόγια, είδηση προερχόμενη από το εξωτερικό σχετικά με επιδρομή του FBI στα γραφεία του CDC (κάτι σαν το αντίστοιχο ΚΕΕΛΠΝΟ), λόγω απόκρυψης και καταστροφής στοιχείων που συνέδεαν την παραγωγή εμβολίου με φερόμενη σύνδεση του με τον αυτισμό,

Η είδηση είναι τραγικά ψευδής και όταν λέμε τραγικά, εννοούμε πως μια φάρσα προερχόμενη από το εξωτερικό, κατάφερε για μια ακόμη φορά να γίνει viral στο παγκόσμιο ίντερνετ, με επικίνδυνες δυστυχώς συνέπειες. 

(Το είδαμε στο pentapostagma.gr και triklopodia.gr)

 

Ελληνίδα ομοιοπαθητικός (;) υποστηρίζει πως ο Τραμπ έκανε έφοδο σε φαρμακευτική λόγω εμβολίων που προκαλούν αυτισμό
«Θα εφαρμόζονταν και στην Ευρώπη!»

 

Σύμφωνα με το snopes.com, αρχική πηγή της πληροφορίας, είναι το drwilliammount.blogspot.com, και στη συνέχεια το whatdoesitmean.com που τη διάνθισε με περισσότερες φανταστικές λεπτομέρειες. Ο αυτοαποκαλούμενος Dr. Mount, είναι γνωστή φιγούρα του περιθωριακού ίντερνετ με βαρύγδουπους ισχυρισμούς περί θεραπείας του AIDS, αεροψεκασμούς κτλ.

 

Όσον αφορά το whatdoesitmean.com, κάθε άρθρο της σελίδας, μοιάζει με είδηση, αλλά τίποτα δεν είναι πραγματικό. Κάτω από τον συγκλονιστικό τίτλο του κάθε άρθρου, παρουσιάζει συνήθως κάποιες έγκυρες πηγές, αλλά άσχετες με την ιστορία που δημοσιεύει. Δηλαδή «παντρεύει» πραγματικές αξιόπιστες πηγές ή ειδήσεις με την φαντασία του και με αυτό το τρόπο κατασκευάζει απίστευτες και ταυτόχρονα ψευδείς ειδήσεις. Η σελίδα είναι τόσο γνωστή για τα απίστευτα ψεύτικα άρθρα της, που ούτε οι συνωμοσιολόγοι πια, δεν παίρνουν στα σοβαρά τα άρθρα της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. 

 

Η σελίδα στην αποποίηση ευθυνών, αναφέρει:

Κάποια από τα γεγονότα που απεικονίζονται σε ορισμένα άρθρα σε αυτή την ιστοσελίδα είναι φανταστικά και οποιαδήποτε ομοιότητα με οποιοδήποτε πρόσωπο ζωντανός ή νεκρός, είναι εντελώς συμπτωματική. Κάποια άλλα μπορούν να βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις τα περιστατικά, οι χαρακτήρες και τα χρονοδιαγράμματα έχουν αλλάξει για λόγους δραματοποίησης. Ορισμένοι χαρακτήρες μπορεί να είναι σύνθετοι, ή εντελώς εικονικοί.

 

Έτσι, το παραπάνω δημοσίευμα δεν είναι τίποτα περισσότερο από αχαλίνωτη φαντασία 2 γνωστών hoaxer του διαδικτύου με ψευδώνυμα Dr. Mount και Sorcha Faal.

 

Μια τόσο μεγάλη είδηση θα έπρεπε να υπάρχει σε όλα τα μεγάλα μέσα πληροφόρησης, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα, εκτός από τις αναπαραγωγές των δύο hoaxer από blogs που δεν ελέγχουν την αξιοπιστία των άρθρων που δημοσιεύουν.

 

Ελληνίδα ομοιοπαθητικός (;) υποστηρίζει πως ο Τραμπ έκανε έφοδο σε φαρμακευτική λόγω εμβολίων που προκαλούν αυτισμό
.
 

 

Οι συνέπειες

Αν και το διαδίκτυο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο άντλησης πληροφοριών, η δυνατότητα που παρέχει στον οποιονδήποτε να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα τεράστιο κοινό, έχει σαν αποτέλεσμα την εύκολη διασπορά ψευδών ειδήσεων, με τραγικές, πολλές φορές, συνέπειες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Pizzagate.

 

 Η περίπτωση των αρνητών των εμβολιασμών είναι ακόμη σοβαρότερη. Από τη στιγμή που ξέσπασε η αντιεμβολιαστική φρενίτιδα, έχουμε επανεμφάνιση επιδημιών και θανάτων από αυτές σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου, ακόμη και στην Ελλάδα. Δύο ιδιαιτέρως αξιόλογες αναλύσεις για τους μύθους που περιβάλλουν τα εμβόλια, θα βρείτε εδώ και εδώ.

 

Όσον αφορά την Ελλάδα, το facebook είναι το κύριο μέσο από το οποίο διαδίδονται τα αντιεμβολιαστικά ψεύδη από τους ίδιους τους διαχειριστές σχετικών ομάδων που είναι ενάντια στα εμβόλια. Κάποιες από αυτές τις ομάδες, έχουν χιλιάδες μέλη και τεράστια απήχηση, παραπληροφορώντας ανυποψίαστους γονείς. Η ψεύτικη είδηση της επιδρομής του FBI στο CDC, έχει τη τιμητική της αυτές τις ώρες.

 

Η δυσπιστία μεγάλης μερίδας των Ελλήνων απέναντι στα εμβόλια είναι δεδομένη και σε μεγάλο βαθμό, φταίει για αυτό η εγκληματική παραπληροφόρηση που διακινείται μέσω κοινωνικών δικτύων. Οι συνέπειες είναι συντριπτικές. Το ποσοστό για την Ελλάδα εκτιμάται περίπου στο 25%, όπως μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

 

Από τα ανωτέρω μπορούμε να συμπεράνουμε πως η ελευθερία που δίνει το διαδίκτυο στη διακίνηση πληροφοριών, έχει και τη σκοτεινή της πλευρά. Η εγκληματική επιμονή ορισμένων (γνωστών) κύκλων, να διαδίδουν ψεύδη, δεν προέρχεται από τα αγνά αισθήματα ορισμένων »ακτιβιστών» αλλά έχει πιο σκοτεινά κίνητρα όπως βλέπουμε εδώ και εδώ.