«Ο δέκτης του εκφοβισμού, πρέπει να καταλάβει ότι δεν φταίει και να ζητήσει άμεσα βοήθεια. Μπορεί να απευθυνθεί στους δασκάλους, στους γονείς ή και σε ειδικούς ψυχικής υγείας», λέει στο LIFO.gr η ψυχολόγος Κατερίνα Βαλαβανίδη. «Είναι σημαντικό να μην παραμείνει απομονωμένος με την ντροπή του. Να μιλήσει ανοιχτά για αυτό που του συμβαίνει σε ένα ασφαλές περιβάλλον.»

 

«Για μένα η λύση θα ήταν η κοινωνική αποδοκιμασία των θυτών και η απομόνωσή τους. Ή, για να το πούμε αλλιώς, το ξεμπρόστιασμά τους. Πρέπει να νιώσουν ντροπή, αφού είναι ανίκανοι να νιώσουν ενοχές» προσθέτει ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου. 

 

Είναι αυτό το γενναίο μοίρασμα αυτού που συμβαίνει ο μόνος τρόπος για να το σταματήσεις.

 

Αυτήν ακριβώς τη λογική έχει και ένα βιντεάκι που έφτιαξε ο Οργανισμός ενάντια στο Bullying Παιδιών και Νέων της Σιγκαπούρης: Όσο το μοιράζεσαι τόσο αυτό εξαλείφεται.  

 

Το ασπρόμαυρο φιλμάκι κινουμένων σχεδίων δείχνει ένα αγόρι που πέφτει θύμα εκφοβισμού στο σχολείο. «Νιώθω μόνος» λέει. 

 

 

Το βίντεο, που κανονικά διαρκεί περίπου δύο λεπτά έχει την εξής ιδιαιτερότητα. Όταν μοιράζεται στο Facebook, ο επόμενος βλέπει μια εκδοχή του που είναι κατά ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου μικρότερο. Η διαδικασία συνεχίζεται όσο αυτό μοιράζεται στο FB.

 

Στο τέλος, το φιλμ θα μικρύνει τόσο που θα αποτελείται από ένα και μοναδικό καρέ, που κι αυτό θα είναι κοινοποιήσιμο.

 

Η ιδέα, όπως έγραψα, είναι πως όσο γνωστοποιείς στους άλλους τα ζητήματα του bullying, τόσο αποδυναμώνεται αυτό και στο τέλος «εξαφανίζεται». Εξ ου και το όνομα της καμπάνιας: "Share it to end it".