11 πρώτες σκέψεις μου για τα αποτελέσματα των exit polls
SOOC
 

 

1) Σχεδόν 12% διαφορά! Πιο μεγάλη κι απ' τη διαφορά της συντριβής του Καραμανλή απ' τον Παπανδρέου το 2009! 

 

2) Πρώτη φορά Αριστερά; Ναι. Ωστόσο ΠΑΣΟΚ του 1981 ήταν τότε πολύ πιο ριζοσπαστικό, και υποσχόταν να μας βγάλει απ' την Ευρώπη και απ' το ΝΑΤΟ. Αλλά όπως τότε, έτσι κι αυτήν τη φορά, θα έχει ενδιαφέρον αν η αριστερά θα παραμείνει στα αριστερά, ή αν θα προσαρμοστεί στην τρέχουσα κατάσταση...

 

3) Η νίκη του Τσίπρα -ακόμη και για όσους δεν τον ψήφισαν- είναι το πιο ενδιαφέρον πράγμα που συνέβη στην πολιτική εδώ και 30 χρόνια: Μια αλλαγή τεράστια, πολύ πιο σημαντική από τότε που το ΠΑΣΟΚ διαδέχτηκε τη ΝΔ, η ΝΔ διαδέχτηκε το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ διαδέχτηκε την ΝΔ. Ας ελπίσουμε να είναι για καλό. 

 

11 πρώτες σκέψεις μου για τα αποτελέσματα των exit polls
SOOC

 

4) Δεν είναι σίγουρο αυτή τη στιγμή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος, αν και οι εκλογολόγοι πιστεύουν ότι θα είναι. Προσωπικά θα προτιμούσα να είναι αυτοδύναμος. 

 

5) Μη αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει -δυστυχώς- συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Και έτσι κάθε προοδευτικό ή κοινωνικό μέτρο που θα προσπαθούσε να φέρει ο Τσίπρας θα σκόνταφτε στο "Όχι" του Καμμένου. Στο τέλος θα ένιωθα ότι κυβερνά ο Καμμένος, δεχόμενος κάθε λαϊκίστικη πρόταση και αρνούμενος κάθε προοδευτική.

 

6) Όλοι σχολιάζουν την τρομερή πτώση του ΠΑΣΟΚ. Μόνο εμένα μου φάνηκε τεράστιο το ποσοστό του; Σχεδόν 5% ενώ είναι τόσο απαξιωμένο και διασπάστηκε 20 μέρες πριν τις εκλογές, κι ενώ πιστεύαμε ότι μπορεί και να μην έμπαινε καν;

 

11 πρώτες σκέψεις μου για τα αποτελέσματα των exit polls
Φωτ.: Nick Paleologos / SOOC

 

7) Το Ποτάμι και η Χ.Α. κονταροχτυπιούνται για την τρίτη θέση, που το ένστικτό μου μου λέει ότι θα πάει στην Χ.Α. Συγχαρητήρια σε όσους απείχαν και με το να μην ψηφίσουν πριμοδότησαν άθελά τους το κόμμα... "Επίσης, αν όντως η ΧΑ βγει τρίτο κόμμα, η ήττα της δημοκρατίας θα είναι μεγαλύτερη από την νίκη της..." (έγραψε η Εύη Φέτση στο fb της)

 

8) Ο Λεβέντης είναι σε όλα τα αποτελέσματα αρκετά υψηλά. Πρέπει να το πω κι αυτό: πηγαίνοντας να ψηφίσουμε, είδαμε έναν γνωστό του φίλου μου, και μας λέει αντί χαιρετισμού "Λεβέντης, Λεβέντης!". Ένας σοβαρός άνθρωπος. Άρα ο Λεβέντης έκανε κλικ σε ορισμένους όχι χαβαλετζήδες πολίτες. 

 

9) Ο Γκλέτσος σχετικά ψηλά, ο Καρατζαφέρης σπάμαρε όλους τους δρόμους με διαφημίσεις του -και πήγε σχετικά καλά- αλλά δεν καταφέρνει να πάρει την βουλευτική ασυλία, ο Φώτης Κουβέλης θα πάρει μεταξύ 0.3%-0.7%, αλλά δεν του φταίει κανένας εκτός απ' τον εαυτό του. 

 

11 πρώτες σκέψεις μου για τα αποτελέσματα των exit polls
Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

 

10) Μέχρι και προχτές δημοσιεύονταν γκάλοπ που έδειχναν απλώς μικρό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με 2%. Τι καλά που το LIFO.gr αποφάσισε να μη δημοσιεύσει κανένα γκάλοπ πρόθεσης ψήφου εδώ και καιρό!

 

11) Πρώτη και καλύτερη (αφελής μάλλον) ελπίδα μου: Να συνεργαστούν τα περισσότερα κόμματα και να μας πάνε μπροστά, με αυτογνωσία και προοδευτικότητα.

Δεύτερη ελπίδα μου: Να μπορέσει ως δια μαγείας να το κάνει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

11 πρώτες σκέψεις μου για τα αποτελέσματα των exit polls
(Έρχεται, με πρόσκληση ΣΥΡΙΖΑ, ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας;)