Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής για τον άνθρωπο είναι αποδεδειγμένες. Νέες έρευνες έρχονται να αποδείξουν ότι το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και στις γάτες, ωστόσο τα αγαπημένα μας αιλουροειδή δεν φαίνεται να έχουν τις ίδιες μουσικές προτιμήσεις με τις δικές μας.

  

Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Ουϊσκόνσιν και του Μέριλαντ στις ΗΠΑ συνέθεσαν "γατο-μουσική" για να ερευνήσουν αν οι γάτες ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα μουσικά ερεθίσματα. "Ψάξαμε στους φυσικούς ήχους που βγάζουν και αντιστοιχίσαμε τη μουσική μας στο δικό τους εύρος συχνοτήτων που κυμαίνεται περίπου μια οκτάβα ή και ψηλότερα από τις ανθρώπινες φωνές" εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Charles Snowdon στο Discovery News.

 

Οι γάτες δεν αντέδρασαν ιδιαίτερα στο άκουσμα της δικής μας μουσικής. Όταν όμως άρχισαν να ακούνε τα κομμάτια που συντέθηκαν ειδικά για εκείνες, ενθουσιάστηκαν και πλησίαζαν τα ηχεία, συχνά τρίβοντας τις μουσούδες τους σε αυτά.

 

Στην ανθρώπινη μουσική ο ρυθμός συχνά μιμείται τους χτύπους της καρδιάς, οπότε στη μουσική για γάτες η επιστημονική ομάδα αντέγραψε το τέμπο ήχων που οι γάτες θα μπορούσαν να θεωρήσουν ενδιαφέροντες: ένα από τα τραγούδια περιλάμβανε τον ρυθμό του γουργουρητού και ένα άλλο αυτόν του θηλασμού.

 

Κατόπιν, τα τραγούδια παίχτηκαν σε 47 κατοικίδιες γάτες και οι ερευνητές μελέτησαν τη συμπεριφορά τους και τη σύγκριναν με τον τρόπο που αντέδρασαν ακούγοντας δυο κλασικές συνθέσεις του Μπετόβεν και του Φορέ. Σύμφωνα με τη δημοσίευση της ερευνητικής ομάδας στο επιστημονικό περιοδικό "Εφαρμοσμένη Συμπεριφορική Ζωολογία", οι γάτες δεν αντέδρασαν ιδιαίτερα στο άκουσμα της δικής μας μουσικής. Όταν όμως άρχισαν να ακούνε τα κομμάτια που συντέθηκαν ειδικά για εκείνες, ενθουσιάστηκαν και πλησίαζαν τα ηχεία, συχνά τρίβοντας τις μουσούδες τους σε αυτά, πράγμα που σημαίνει ότι προσπαθούσαν να "αναγνωρίσουν" το αντικείμενο.

 

H τέλεια μουσική για γάτες

 

Όσο αστεία και αν ακούγεται η "σύνθεση" μουσικής για γάτες, η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους για να ηρεμούν οι γάτες στα καταφύγια και τα κτηνιατρεία. Πέρα από την πρακτική χρησιμότητα όμως, η έρευνα παρέχει και μια συναρπαστική ματιά στον τρόπο που τα ζώα αντιλαμβάνονται τους ήχους. Αντίστοιχη μελέτη έχει προηγηθεί και για τους πιθήκους και η επιστημονική ομάδα ελπίζει ότι θα συνεχίσει και σε άλλα είδη.

  

Ακούστε αποσπάσματα από τα γατο-τράγουδα "Spook's Ditty", "Cozmo Air" και "Rusty's Ballad" στο site της επιστημονικής ομάδας Music for Cats.