Στο σημερινό «Α μπα»: Σφήκες

Στο σημερινό «Α μπα»: Σφήκες Facebook Twitter
86

 

__________________
1.


Κουράστηκα πια. Η πατρική οικογένεια είναι μπάχαλο. Άρρωστοι, ηλικιωμένοι γονείς, στριμμένοι, περιμένουν από μένα .Τα αδέρφια έχουν πολλά προβλήματα, κακούς γάμους, διαζύγια, ασθένειες, οικονομικά στενέματα. Με πρήζουν όλοι. Θέλω να τραβήξω γραμμή και να πάω παρακάτω, να τους ξεγράψω, με έφαγαν .Να χω τύψεις;- Κρίμα κι άδικο

Σπανίως είναι καλή ιδέα στη ζωή το «όλα ή τίποτα». Τράβα μια γραμμή, χωρίς να τους ξεγράψεις. Είναι πιο δύσκολο, αλλά συνήθως είναι το πιο σωστό. Τουλάχιστον είναι το πιο σωστό ενδιάμεσο στάδιο, πριν τους ξεγράψεις για πάντα, αν χρειαστεί να φτάσεις μέχρι εκεί.


Θέλει τέχνη και τεχνική να τραβάς γραμμές, δηλαδή, όρια, γιατί οι άλλοι σοκάρονται συθέμελα όταν τους αλλάζεις τα δεδομένα τους. Όλοι νομίζουν ότι είναι οι Δημιουργοί του Σύμπαντος τους. Ελάχιστοι καταλαβαίνουν ότι οι άλλοι φέρονται όπως φέρονται επειδή το θέλουν, και όχι επειδή είναι απλές αντανακλάσεις. Αν έχεις μάθει τους γονείς και τα αδέρφια σε έναν ρόλο, το πιθανότερο είναι ότι αν αλλάξεις, όχι μόνο δεν θα δείξουν κατανόηση, αλλά θα νιώσουν προδομένοι, σα να τους κορόιδεψες.


Δεν χρειάζεται να το κάνεις από τη μια μέρα στην άλλη. Τώρα σου φαίνονται όλα βουνό και θέλεις να τα σβήσεις με μια κίνηση, είναι μεγάλος ο πειρασμός. Δεν φαντάζεσαι όμως πόσο πολύ θα ανακουφιστείς αν καταφέρεις έστω και μια μικρή νίκη. Όταν λύσεις τα πιο σημαντικά, ίσως αρχίσεις να βλέπεις τα πιο ασήμαντα με διαφορετικό μάτι.

__________________
2.


Δεν το πιστεύω αυτο που γίνεται στον κόσμο. Μία αυτό με το παιδάκι στη Θεσσαλονίκη που δολοφονήθηκε, μία με την Grimmie που επίσης δολοφονήθηκε, μετά αυτό με το Orlando..Που πάει αυτός ο κόσμος? Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν ξέρω πως να αντιδράσω. Εκνευρίζομαι, στενοχωριέμαι, αναρωτιέμαι αν θα συνηθίσω ποτέ σε αυτά τα πράγματα. Ευχομαι να μην συνηθίσω ποτέ.. Και εύχομαι να μην τα συνηθίσει και κανένας άλλος ποτέ.. Θα σταματήσει ποτέ αυτή η τρέλα, αυτή η κατρακύλα της ανθρωπότητας? Λυπάμαι βαθιά, δεν ξέρω τι άλλο να πω.. Αγάπη μόνο :)- εξοργισμένη

Αγαπητή εξοργισμένη, δεν υπάρχει περίπτωση να διαβάσεις ρεπορτάζ από μια χώρα που είναι σε απόλυτη ειρήνη με τις γειτονικές της, να πέσεις πάνω σε είδηση από μια οικογένεια που τα πράγματα είναι πάνω κάτω καλά και όλοι τα βγάζουν πέρα, ή να κάνεις κλικ σε τίτλο «τίποτα σπουδαίο δεν έγινε σήμερα στην Βόρεια Ντακότα». Για να είναι κάτι είδηση, πρέπει να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, και πλέον η μεταφορά των ειδήσεων είναι αστραπιαία, και η ταχύτητα δημιουργεί ψευδαίσθηση του κατεπείγοντος, και η ελευθερία μετακίνησης πληροφοριών ευνοεί τα ψέματα, τις υπερβολές, και την ανθρώπινη τάση για χολή.


Είναι πολύ ελκυστικό να αναρωτιόμαστε «πού βαδίζει ο κόσμος και που θα φτάσει η κατρακύλα» γιατί αισθανόμαστε ότι είμαστε παρόντες σε πολύ κομβικό σημείο της ιστορίας, κι επιπλέον νιώθουμε και μια ηθική ικανοποίηση που τουλάχιστον εμείς, προσωπικά, δεν έχουμε ακόμη βουτήξει στη λάσπη. Όμως, σύμφωνα με πολλούς και διάφορους μελετητές και παρατηρητές ζούμε σε μια από τις πιο ειρηνικές περιόδους της ανθρωπότητας. Μπορείς να διαβάσεις έναν από τους βασικούς υποστηρικτές αυτής της ερμηνείας εδώεδώ ομιλία του με ελληνικούς υπότιτλους, κι εδώ ωραία γραφήματα που υποστηρίζουν την ίδια άποψη.

__________________
3.


Πριν μερικά χρόνια μετακόμισα στις Κάτω Χώρες . Η ζωή μου κυλάει πολύ αρμονικά και εχω καταφέρει να κάνω πολλά πράματα που με ενδιαφέρουν ή που ήθελα να βάλω σε μια σείρα . Δηλαδή , αρχισά πάλι συστηματικά να διαβάζω , να κάνω μαθήματα για άλλες δραστηριοτητες συστηματικα , να βγαίνω τα Σαββατοκύριακα με καλη παρέα κτλ . Ταυτόχρονα σαν λάτρης του σπιτιού , κάνω και πολλές δραστηριοτητες έντος , μόνος ή με παρέα ή το έταιρον ήμιση . Το πρόβλημα μου είναι η εκμάθηση της γλώσσας . Μου άρεσει σαν γλώσσα , προσπαθώ , κάνω μάθημα μια φορα την εβδομάδα με έναν πολύ καλό καθηγητη που κάνει τα πάντα για να μου κρατήσει το ενδιαφέρων . Στο παρελθον είχα κάνει και εντατικά μαθήματα και γενικά πριν το μάθημα φρόντιζα πάντα να διαβάζω . Τον τελευταίο χρόνο , δεν βρίσκω ποτέ χρόνο για διάβασμα . Βρίσκω εξαιρετικές δικαιολογίες κάθε μέρα . Ειμαι κουρασμένος , είμαι άρρωστος , πρέπει να μαγειρέψω , έχω κανονίσει κτλ . Έχω αρχίσει και πάω πάλι προς τα πίσω , αλλά όποτε σκεφτώ να το προσπαθήσω με πιάνει το « εχω χάσει την μπάλα και απο που να το ξαναπιάσω» . Στεναχωριέμαι όμως γιατι πραγματικά θέλω να μιλήσω , να διαβάσω , να κοινωνικοποιηθώ στην γλώσσα τους . Γιατι ενώ έχω καταφέρει να βάλω τα πάντα σε μια καλή ρόη και να βάζω πρόγραμμα ακομά και για πράματα που θεωρώ δύσκολα ή μη ενδιαφέροντα , και εκπαίδευση για τη δουλεία κτλ , να μην μπορώ να το κάνω με κάτι που με ενδιαφέρει ? Να σημειώσω οτι δουλευώ μαζί και με ντόπιους , αρα μπορώ να εξασκηθώ – αλλά δεν μου βγάινει και τοσο , αλλα γενικά έχω επαφές απο άλλες εθνικότητες . Τι ειδέες και λύσεις έχεις εσυ και φυσικα οι φίλτατοι σχολιαστές να μου προτέινετε για να πιάσω το θέμα ζεστά ? Πως να με ξεκουνήσω να ασχολιθω συστηματικα και με δομή για την εκμάθηση ?

Το πιο αποτελεσματικό είναι να αρχίσεις να μιλάς. Τίποτα δεν συγκρίνεται με την πράξη. Είσαι στην χώρα, έχεις επαφή με ντόπιους, και σκοπεύεις να μάθεις τη γλώσσα από τα βιβλία; Εδώ άλλοι κάνουν ταξίδια για να αποκτήσουν ουσιαστική επαφή.


Ο μόνος τρόπος για να μάθεις να μιλάς καλά είναι να κάνεις πολλά λάθη. Μην περιμένεις να μάθεις τα πάντα πριν μιλήσεις. Μίλα, και θα μάθεις τα πάντα. Μη ντρέπεσαι, μην γίνεσαι τελειομανής, και μην αφήνεις τον εαυτό σου να κυλάει στα εύκολα. Η αρχή θα είναι πολύ δύσκολη, αλλά αυτός είναι ο μόνος δρόμος.


__________________
4.

Α μπα ηθελα να σου στειώ αλλα απεφευγα να σκεφτω το συγκεκριμενο θεμα. Θελω να σου γραψω για τη γιαγια μου. Τα καλα της ειναι οτι ειναι δοτικος ανθρωπος που θλειε να βοηθαει οπως μπορει και ειναι παντα ευδιαθετη και με ορεξη. Τα κακα της ειναι οτι ειναι χειριστικη. Οταν ημουν παιδι(ειμαι 19 τωρα) μου λεεγε ενα σωρο ιστοριες ψευτικες ολες με διδαγματα για να δημιουργησει ενα χαρακτρηρα οπως τον ηθελε. Γενικα δεν εχει παρεες και γινεται φορτικη. Μετα το θανατο του αδεφου της περιπου 18 χρονια, εχει αποκοπει απο ολους και περιμενει απο εμας να την απασχολησουμε. Δουλευει βεβαια πολλες ωρες αλλα γενικα θλει να εχει τη θεση στη ζωη μου που θα ειχε μια κολλητη μου. Δεν καταλαβαινει οτι θελω το χωρο μου. Δεν μπορω και να την αποφυγω επειδη μενει κατω απο το σπτιι μου.. Αστα.. Εκει που εθ΄λω να καταληξω ειναι οτι για πολλα χρονια μου ελεγε πολλα ψεμματα, πολλα τοσο αστεια που ακομη αναρωτιεμαι πως τα πσιετψα και οταν συμπεριφοερομαουν με τροπο που δεν της αρεσε, ακομη και αν εκανα παρεα με ατομα που δεν της αρεσαν μου κρατουσε μουτρα. Και ηξερε οτι εκλαιγα ολη μερα, παρολα αυτα δε μου μιλαγε ουτε με κοιτουσε. Τωρα που εχβω μεγαλωσει τα εχω καταλαβει ολα και εχω κατανοησει και τους λογους που τα ακνει. Περυσι το καλοκαιρι την πηγα σε νευρολογο (η μαμα μου αρνιοταν γιατι πιστευε οτι ολα ηταν καλα) και παροιλα αυτα ο γιατρος δε βρηκε κατι. Το θεμα μου ειναι οτι προσπαθω να την συγχωρεσω αλλα δε μπορω. Καποιες φορες τα ξεχνα ω ολα και ειμαι καλα αλλα τις περισσοτερες ειμαι θυμωμεη και προσπαθω να μην το δειχνω. Αλλα δεν τα καταφερνω. Δ3εν μπορω να την αλλαξω αλλα θελω να αλλαξω εμενα και δεν ξερω πως.

Ο νευρολόγος δεν είναι ο γιατρός που ασχολείται με ψυχιατρικά θέματα. Ο νευρολόγος ασχολείται με παθήσεις, ασθένειες και σύνδρομα του νευρικού και μυϊκού συστήματος: Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία, πονοκεφάλους, τέτοια πράγματα. Διάβασε κι αυτό.

Υποθέτω ότι αυτό που ήθελες ήταν να την πας σε ψυχίατρο. Ακόμα και αν η γιαγιά σου χρειάζεται ψυχίατρο, δεν είναι ούτε δουλειά σου, ούτε υποχρέωση σου, ούτε λύση σου να την πας. Όταν έχουμε πρόβλημα με κάποιον άνθρωπο, δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτόν. Αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίον αντιδρούμε εμείς σε αυτόν. Όχι επειδή είμαστε γκουρού, ή ανώτεροι άνθρωποι, αλλά επειδή δεν υπάρχει απολύτως τίποτα άλλο που μπορούμε να κάνουμε.


Νομίζω ότι το καταλαβαίνεις με τα λογική, αλλά δεν έχεις πειστεί ότι γίνεται. Γι'αυτό υπάρχουν οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι. Για να αλλάζουμε εμείς τον εαυτό μας, όταν είναι πολύ δύσκολο και δεν ξέρουμε πώς να το ξεκινήσουμε.


Και να την αποφύγεις γίνεται, και να της βάλεις όρια γίνεται, και να μην θυμώνεις μαζί της γίνεται, και να την κατανοήσεις με έναν τρόπο που δεν σε αναστατώνει γίνεται – και αυτό είναι η συγχώρεση. Επειδή είσαι μικρή, κι επειδή σε έχει επηρεάσει πολύ μεγαλώνοντας, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πας εσύ σε έναν ψυχολόγο ή έναν ψυχίατρο για να μιλήσεις για αυτή τη σχέση – και για τις σχέσεις που θα προκύψουν μέσα από τη συζήτηση. Δεν χρειάζεται να το πεις σε κανέναν, είσαι ενήλικη, πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου.

__________________
5.


Καλησπέρα αμπα και αναγνώστες. Φοβάμαι τα ζώα, τα έντομα, τα ψάρια, τα πουλιά.
Πιο πολυ απ'όλα ομως με ενοχλεί ο φοβος μου για τα σκυλιά. Λατρεύω τα σκυλιά. Εχω 12 χρόνια τον δικό μου και τον λατρεύω. (μικρόσωμο)
Για να καταλαβεις πόσο αγαπάω τα σκυλιά οταν βλέπω σκυλάκια φίλων θελω τοσο πολυ να τρεξω να τα αγκαλιάσω και να παίξω μαζι τους που πολλες φορές με πιάνουν τα κλάματα απο την εσωτερική πίεση που νιώθω εκείνη τη στιγμή. Εχω προσπαθήσει να καταπολέμησω τη φοβία με κουτάβια φίλων αλλα φοβάμαι ακόμα και αυτά. Σε νησιά δε κάθομαι έξω γιατί φοβάμαι τις γάτες. Στο εξοχικό τρέμω μην πέσει επάνω μου κάποιο έντομο. Η δε πλάκα είναι ότι επειδή στη δουλειά ταιζω γάτες σκυλάκια και περιστέρια (απο απόσταση) με περιμένουν με χαρά καθε μέρα και ετσι παω στη δουλειά μονο με συνοδεία.
Εχω κάνει μια σκέψη να παω σε κάποιον εκπαιδευτή σκύλων και να του ζητήσω να με εκπαιδεύσει εμένα. Τι πιστεύετε θα βοηθήσει;
Υ.Γ. Δε με έχει πειράξει ποτέ στο παρελθόν κανένα ζωάκι, δεν έχω την παραμικρή κακή αναμνηση. Η οικογένεια μου επίσης λατρεύει τα ζωα.

Οι φοβίες θεραπεύονται, αλλά χρειάζονται θεραπευτή. Βρες έναν ψυχολόγο που είναι ειδικευμένος στις φοβίες και ξεκίνα. Ο εκπαιδευτές σκύλων εκπαιδεύουν σκύλους.


__________________
6.


Αγαπητή Α, μπα,

Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον πολλών διαφορετικών πολιτικών απόψεων. Οι γονείς μου, πέρα από ακροδεξιές αντιλήψεις ήταν ιδιαίτερα συζητήσιμοι πάντοτε. Θεωρούσα τον εαυτό μου αριστερή, μιας και συμφωνώ με την ιδεολογία της αριστεράς χωρίς όμως να υποστηρίζω ιδιαίτερα θερμά κάποιο κόμμα. Βέβαια, πίστευα (και πιστεύω ακόμα) ότι η πολιτική είναι ένας συνδυασμός ιδεολογίας και περιστάσεων.
Οι γονείς μου τα τελευταία χρόνια έφυγαν στο εξωτερικό μετά από πολλή προσπάθεια γιατί στην Ελλάδα επαγγελματικά δεν υπήρχε μέλλον γι' αυτούς. Τώρα οικογενειακώς είμαστε πολύ άνετα οικονομικά. Εγώ είμαι φοιτήτρια, πέρασα στη νομική με την πρώτη, φυσικά διαβάζοντας πολύ. Από τη μικρή μου εμπειρία έχει παγιωθεί μέσα μου η πεποίθηση ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για την πορεία της ζωής του. Από συζητήσεις μου με μεγαλύτερους έχω κατηγορηθεί πως μου έρχονται όλα εύκολα. Η αλήθεια είναι ότι η μόνη πρόκληση μου ήταν οι πανελλήνιες, για τις οποίες όμως προσπάθησα αρκετά. Διαβάζω για τη σχολή μου, μιας και αυτή είναι προς το παρόν η υποχρέωση μου απέναντι στον εαυτό μου και τους γονείς μου, και κάνω παράλληλα σχέδια για το εξωτερικό. Σε κουβέντες λοιπόν με 2-3 άνεργους 30αρηδες μου είπαν όλοι τους ότι είμαι ακραία καπιταλίστρια καθώς υποστηρίζω τόσο έντονα την προσωπική ευθύνη και δε δέχομαι την ατυχία και την απόρριψη του συστήματος και πως όταν βγω στην αγορά εργασίας "θα δω". Τα άτομα που μου τα είπαν αυτά ήταν όλοι τους άνεργοι και αιώνιοι φοιτητές, κατά την άποψη μου επειδή δεν προσπάθησαν αρκετά. Εγώ δε θα δεχόμουν να με τρέφουν οι γονείς μου στη θέση τους, όχι αν δεν είχα κάνει ότι καλύτερο μπορούσα πρώτα. Και εδώ έρχεται η αμφιβολία μου: μήπως όντως έχω αυτές τις απόψεις επειδή δε δοκιμάστηκα αρκετά; Μήπως όντως δεν είμαι αριστερή όπως πιστεύω αφού στην πράξη ευνοούμαι; Μήπως όντως όλα στη ζωή μου ήταν θέμα τύχης; Και μια γενική ερώτηση: γίνεται κάποιος να είναι αριστερός ενώ ακολουθεί έναν πιο καπιταλιστικό τρόπο ζωής, ακόμα και αν δεν εκμεταλλεύεται κανένα;- κρυφοκαπιτάλα

Α) Δεν χρειάζεται να είσαι χτυπημένος από τη ζωή για να πιστεύεις στην ισοτιμία, στην ισότητα, στην ελευθερία. Δεν χρειάζεται να βρίσκεσαι στους μη ευνοημένους για να πιστεύεις στις ίσες ευκαιρίες.


Β) Πιστεύεις ότι τα πάντα είναι θέμα ατομικής θέλησης και ότι το σύστημα δεν είναι στημένο υπέρ κάποιων κοινωνικών ομάδων; Πιστεύεις ότι το σύστημα μπορεί να ευνοήσει τον οποιονδήποτε, αρκεί ο οποιοσδήποτε να προσπαθήσει αρκετά; Τότε – ας αφήσουμε τους όρους «αριστερός» και «δεξιός», ναι, είσαι εξαιρετικά προστατευμένη και αφελέστατη.


Γ) Από τον τρόπο που τα γράφεις τελικά δεν φαίνεται τι πιστεύεις, αλλά φαίνεται τι πιστεύεις για τους συγκεκριμένους τριαντάρηδες. Η γνώμη σου για αυτούς, είναι η γνώμη που έχεις για όλους τους άνεργους τριαντάρηδες;


Δ) Τι εννοείς με «καπιταλιστικό τρόπο ζωής;» Ζούμε σε καπιταλισμό, άρα ζούμε καπιταλιστικά. Σίγουρα γίνεται να ζεις καπιταλιστικά και να μην εκμεταλλεύεσαι κανέναν στο άμεσο περιβάλλον σου, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, εγώ κι εσύ, που επικοινωνούμε από τα σπίτια μας με τον κλιματισμό και το ίντερνετ και μετά θα φάμε ό,τι τραβάει η ψυχή μας και μετά θα δούμε σειρές, ζούμε εντελώς καπιταλιστικά στην καμπούρα μερικών δις ανθρώπων. Αν το βλέπαμε αυστηρά, αριστερά θα ζούσαμε αν παραχωρούσαμε κάποιες πολύ βασικές ευκολίες μας, όπως είναι το άφθονο ρεύμα, το τρεχούμενο νερό και τα φάρμακα, και τις μοιραζόμασταν με άλλους κρατώντας σημαντικά λιγότερα αγαθά. Εγώ λέω μετά να ψήσω κοτόπουλο στη σχάρα, κι εσύ λες να κάνεις μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, άρα μάλλον καμία μας δεν θα πάρει το βραβείο.

__________________
7.


Λένα, απαντώντας έχεις πάντα την συνείδησή σου καθαρή ξέροντας το «πρὶν ἂν ἀμφοῖν μῦθον ἀκούσῃς,
οὐκ ἂν δικάσαις» (Αριστοφάνους "Σφήκες" 725);


Δεν είμαι δικαστής.


86

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
*7* Καλησπέρα αγαπητέ φίλε σε καταλαβαίνω  και σε νιώθω απόλυτα,,, εγω βρίσκομαι στην Αυστρία εδω και 6 μηνες .Ολα στην αρχη μου φαινονταν υπερβολικά  δυσκολα, αλλα οταν ξεκινησα εντατικα μαθηματα ολα άλλαξαν. Ειναι απιστευτη η πρόοδος που εχω κάνει (ουτε εγω το περίμενα  ειλικρινά σου μιλάω).Πιστεύω πως ειναι πολυ σημαντικό να μπεις σε σε ομαδα -τάξη,  οπου θα παρακολουθείς αλλα και θα παίρνεις μερος σε συζητήσεις .Θα ακους το λάθος  το οποιο διορθωνει ο καθηγητής και θα "αποθηκεύεις  " ετσι ευκολότερα. Θα σου πω ταπεινα πως το μαθημα μια φορα την εβδομαδα ,σαφώς  φερνει αποτελεσμα αλλα ισως σε ποιο αργούς ρυθμούς .Κατι αλλο που βοηθησε προσωπικά  εμένα, ηταν και ειναι  η αρνηση μου να μιλαω Αγγλικά,  ζητησα απο ολους τους φιλους να μου μιλανε μονο Γερμανικά, (θα μου πεις ισως ακούγετε  "σκληροπυρηνικο" ) αυτο με ΒοΗθηΣε πάρα  πολυ.Κατά καποιο τροπο ετσι " λύθηκε " η γλωσσα μου .Και αυτη την στιγμή  βρίσκομαι περίπου  στο ιδιο σημείο με εσενα κουρασμένη  και με ενα κεφαλι που θυμιζει άδειο κουβά ή μαλλον κουβά με τρυπες ☺.Τις τελευταίες  3 βδομαδες αρνουμαι να διαβάσω  , κουραστηκα,,και προσπαθώ  οπως και εσυ να βρω μια φόρμουλα ,ενα κίνητρο να ξυπνήσω ,να αρχισω να διαβαζω ,οπως πριν .Αρχικα να σου τονίσω πως ακομα και αυτο το σταδιο ειναι φυσιολογικό και δεν πρεπει να νοιώθουμε  ενοχες που δεν διαβαζουμε , ειναι λογικο να αδειάζει  η μπαταρια μας κάποιες  φορες.Αυτο που προσπαθω να κανω τωρα ειναι να επιβράβευω τον εαυτο μου καθημερινα εστω και για το λιγο που διαβάζω, βλέπω  καθημερινα εστω για μια ώρα  ενα φιλμ στη Γερμανική γλωσσα ,και προσπαθω καθε μερα μεσα απο ασκήσεις  σε στυλ παιχνιδιού  να επαναφερω την ορεξη και διάθεση για διάβασμα. (μεσο ίντερνετ  θα βρεις πολλες ευχάριστες  ασκήσεις).Ελπιζω να βοηθησα εστω και λίγο .Καλη δύναμη  και καλη συνέχεια  Κάκι
Πολλή επίθεση έπεσε στην #6 και, διαβάζοντας και τα σχόλιά της, νομίζω ότι σε σημαντικό βαθμό είναι άδικη. Άλλωστε το είπε "είναι διαφορετικό να έχεις τελειώσει τη σχολή σου και να έρχεσαι αντιμέτωπος με μια χαώδη αγορά εργασίας και διαφορετικό να μην προσπαθείς καν να ολοκληρώσεις το πρώτο σκέλος" (ή κάπως έτσι). Προσωπικά, μου είναι ξεκάθαρο ότι δεν ισχυρίζεται πως ανεξάρτητα από τις συνθήκες, το περιβάλλον, την τάξη στην οποία ανήκεις, θα πετύχεις αν προσπαθήσεις αρκετά, όσο ατυχώς κι αν το εξέφρασε. Πιαστήκατε όλοι από την προσωπική ευθύνη, ενώ είναι νομίζω φανερό πως εννοούσε το είδος εκείνο προσωπικής ευθύνης που κάνει διαφορετικά άτομα που προέρχονται από το ίδιο περιβάλλον/τάξη και αντιμετωπίζουν τις ίδιες εξωτερικές αντικειμενικές συνθήκες, να λειτουργούν διαφορετικά (και να καταλήγουν σε διαφορετικά σημεία). Γενικά συμφωνώ με την ορίτζιναλ απάντηση της Α, μπα και ειδικά, αν ισχύει αυτό που σου προσάπτουν οι φίλοι, ότι δεν δέχεσαι την απόρριψη του συστήματος, τότε έχεις πολύ διάβασμα να ρίξεις ακόμη και πολλούς μύθους να καταρρίψεις. Αν όμως (όπως υποπτεύομαι, αλλά δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά), αυτή η κατηγορία είναι προϊόν ελεύθερης (=αυθαίρετης) ερμηνείας των όσων λες από πλευράς ατόμων που δεν γουστάρουν αυτό που λες, μόνο και μόνο επειδή δεν τους χαϊδεύεις τα αυτιά σχετικά με την προσωπική τους κατάσταση, τότε θα σε συμβούλευα να σταματήσεις να μιλάς με τέτοια άτομα. Γενικά, σταμάτα να κάνεις παρέα με άτομα που αυτοπροσδιορίζονται βάσει πολιτικής ταυτότητας αποκλειστικά και που χρησιμοποιούν αυτή την πολιτική ταυτότητα για να δικαιολογήσουν όποια επιλογή έχουν κάνει. Συνεπαγωγικά, όποια ιδεολογία κι αν θέλεις να υποστηρίξεις, μην το κάνεις επηρεασμένη από την ποπ εκδοχή της. Ειδικά για την αριστερά που λες ότι υιοθετείς, φρόντισε να μην τη μάθεις από τριαντάρηδες φοιτητές που στηρίζονται οικονομικά στους δικούς τους και που μιλάνε για απόρριψη από το σύστημα και βιάζονται να κατηγορήσουν όποιον τολμήσει να υπονοήσει ότι σε κάποια θέματα τους φταίει ο εαυτός τους και όχι το "σύστημα". Εν γένει, έχει μεγαλύτερο βάρος ο λόγος περί απόρριψης από το σύστημα του τριαντάρη που, ως κάτοχος ακαδημαϊκών τίτλων, δεν έχει τις γνωριμίες π.χ. που χρειάζονται για να αποκατασταθεί επαγγελματικά στο αντικείμενό του. Σίγουρα μεγαλύτερο από εκείνο ατόμων που σχεδόν χαιρέκακα και κομπλεξικά προσπαθούν να γεμίσουν ενοχές μία εικοσάρα που πέτυχε ό,τι πέτυχε, ώστε να νιώσουν οι ίδιοι καλύτερα για την όποια ανεπάρκειά τους. Σχόλιο: Έχω βαρεθεί αυτή τη μανία να το παίζουμε όλοι Ξανθόπουλος, προσπαθώντας ψυχαναγκαστικά να δείχνουμε ότι δεν είμαστε βολεμένοι, δεν είμαστε ευνοημένοι και δεν είμαστε προστατευμένοι. Μου βγάζει απίστευτο κόμπλεξ και γελοιότητα.
#6Δεν είσαι αριστερή, μπερδεμένη είσαι. Λογικά πιστεύεις στην ισότητα, τις ίσες ευκαιρίες, και όπως γράφεις, στην ευθύνη του καθενός για την ατομική του πορεία. Για μένα προσωπικά αυτά είναι περισσότερο φιλελεύθερα παρά αριστερά, άλλο που στην Ελλάδα όλες αυτές οι έννοιες έχουν λανθασμένα ταυτιστεί με τον αριστερό ιδεολογικό μανδύα. Το γεγονός ότι αξιοποίησες τα εφόδια που είχες από την οικογένειά σου δεν σε κάνει καπιταλίστρια, σε κάνει άτομο με κοινή λογική, αυτό θα έκανε ο καθένας εξάλλου. Μην έχεις ενοχικά σύνδρομα επειδή έχεις ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Το πού και σε ποιά οικογένεια θα γεννηθείς είναι θέμα τύχης. Το θέμα είναι τί κάνεις αργότερα στη ζωή σου και τί μπορείς να προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο.
#3 Τηλεόραση,ραδιόφωνο,περιοδικά εφημερίδες,πολλή πολλή κουβέντα ,βιβλία, κόμικς,σινεμά.Όσα περισσότερα γίνεται απ αυτά σε καθημερινή βάση.Αναζήτησε την θεματολογία που σ ενδιαφέρει, όποια είναι αυτή, μουσική, παγκόσμια ειδησεογραφία, οικολογία, σ αυτήν την γλώσσα.Σε 3 μήνες θα μιλάς πολύ καλά.
#6Δεν ξέρω αν παρεκλίνει απο το πνέυμα της κουβέντας αλλα ποτέ δεν κατάλαβα τη λέξη τριαντάρηδες, σαραντάρηδες κ.ο.κ. Μου φάινεται οτι αναπαράγει ένα στερότυπο για τα φάσματα της ηλικίας. Σαραντάρης έιναι ο ξεβράκωτος χρυσαυγίτης της γειτονιάς που ρίχνει φώλες στα αδέσποτα, σαραντάρης είναι και ο ερευνητής του Cern που ψάχνει μάυρες τρύπες. Οι τριαντάρηδες δεν έιναι ένα ζυμάρι ενιαίο, ούτε η ηλικία σε κάνει υπέθυνο ώριμο και σωστό άνθρωπο απέναντι στους άλλους. Απλά ετυχε να πέσεις σε ανθρώπους που πέρα απο κοινή άποψη/βιώματα έιχαν και ίδια ηλικία.
#6 Μόνη σου όμως είπες ότι πιστεύεις πως η πολιτική είναι συνδυασμός ιδεολογίας και περιστάσεων. Από αυτή τη δήλωση αντιλήφθηκα πως δεν είσαι κομματοποιημένη όπως πολλά νεαρά άτομα της ηλικίας σου αλλά και πως δεν είσαι απολιτίκ και αδιάφορη που ψηφίζει ό,τι και η γονείς της επειδή βαριέται να ασχοληθεί λίγο παραπάνω, όπως πολλά νεαρά άτομα της ηλικίας σου (και άλλων ηλικιών ακόμα). Στην αρχή μου φάνηκε αρκετά ώριμο αυτό που είπες όμως στη συνέχεια με μπέρδεψε. Κατάλαβα ότι μάλλον αυτές οι "περιστάσεις" που οδηγούν την πολιτική σου άποψη δεν είναι ξεκάθαρες στο μυαλό σου. Αυτές οι περιστάσεις, εφόσον η ίδια τις συνδυάζεις με την ιδεολογία σου, θα έπρεπε να κάνουν με τις γενικότερες που βιώνει η χώρα και ο λαός που σε περιβάλλουν, με το ποια άτομα βρίσκονται στην πολιτική και εμπιστεύεσαι ώστε να στηρίξεις η δεν εμπιστεύεσαι και στρέφεσαι αλλού.Δεν λέω ότι έτσι είναι ο απόλυτα σωστός τρόπος να επιλέγουν όλοι το κόμμα που ψηφίζουν, διότι δεν γνωρίζω τον απόλυτα σωστό τρόπο, και αν ήταν γνωστός ο σωστός τρόπος όλοι θα ψηφίζαμε το ίδιο κόμμα. Για όσους όμως δεν έχουν συγκεκριμένη κομματική συνείδηση, αλλά έχουν πολιτική ιδεολογία και επηρεάζονται από τις εκάστοτε "περιστάσεις" οι περιστάσεις δεν μπορούν να σημαίνουν το αν γεννήθηκες σε πλούσια η φτωχή οικογένεια, αν διάλεξες επάγγελμα που παραδοσιακά θεωρείται αριστερό η δεξιό και το πόσο προσπάθησες να μπεις στη σχολη σου η τι προσπάθεια έκανες όσο ήσουν στη σχολη σου.Αν δεν εκφράζεις την ιδεολογία σου με το να καις καπιταλιστικές τράπεζες ή να δέρνεις αλλοδαπούς η να μην τους προσλαμβάνεις στη δουλειά σου ή γενικά φέρεσαι με ακραίο ή άδικο τρόπο τότε η ιδεολογία σου δεν επηρεάζει κανέναν άμεσα. Αν δεν βγάζεις το πολιτικό σου άχτι πάνω σε ανθρώπους που έχουν άλλη πολιτική άποψη, τότε η ιδεολογία σου έχει σημασία για αυτούς μόνο ως μέλη την κοινωνίας όταν θα πας να ψηφίσεις επειδή η ψήφος σου μετράει. Αν δεν ψηφίζεις η αν δεν εκφράζεις την ιδεολογία σου αλλιώς κανένας δεν επηρεάζεται και μετράει μόνο για σένα.Το αν γίνεσαι δικηγόρος δεν έχει καμία άμεση πολιτική σημασία. Το να γίνεις νομικός σύμβουλος σε τεράστια εταιρία δεν έχει άμεση πολιτική σημασία. Θα έχει έμμεση αν η ιδεολογία σου επηρεάζει τη δουλειά που κάνεις. Το σίγουρο είναι ότι η δουλειά σου δε θα έπρεπε να επηρεάζει την ιδεολογία σου. Δεν είναι όλοι οι δεξιοί τραπεζίτες ούτε όλοι οι τραπεζίτες είναι δεξιοί. Δεν είναι όλοι οι χρυσαυγήτες απολίτιστοι και αμόρφωτοι ούτε όλοι οι απολίτιστοι και αμόρφωτοι είναι χρυσαυγήτες.Πρέπει να καταλάβεις τι σημαίνει πολιτική συνείδηση. Το να μην κολλάς κάπου πολιτικά αλλά να έχεις ανοιχτό το μυαλό σου στο να αλλάξεις γνώμη δεν είναι κακό ούτε ανώριμο. Το να αναρωτιέσαι για την ίδια σου την ιδεολογία επειδή με κάποιες συζητήσεις κατέληξες ουσιαστικά μήπως είσαι εκ γενετής δεξιά είναι λίγο ανώριμο. Βρίσκεσαι σε μια σχολη και ηλικία που τέτοιες συζητήσεις δίνουν και παίρνουν. Σου εύχομαι η πολιτική να μη σταματήσει να σε απασχολεί και να καταλήξεις κάπου στα ερωτήματά σου.
"Περιστάσεις" μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Περίσταση είναι το να συμφωνείς με κάποιο χώρο αλλά να μην ψηφίζεις το κόμμα που αντιπροσωπεύεται από το χώρο σου γιατί θεωρείς πως λόγω της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης της χώρας θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Για παράδειγμα, θεωρώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ δε συνάδει με πολλά από όσα πρεσβεύει το ιδεολογικό του υπόβαθρο. Ή, πως ο φιλελευθερισμός σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα από τα κερασμένα μπουκάλια και τις σημειώσεις της ΔΑΠ. Το τι πιστεύει κανείς για διάφορα κοινωνικά ζητήματα και το πως αυτά θα επιλυθούν μέσω της ατομικής και πολιτικής πράξης είναι ένα κράμα όσων έχει διαβάσει, ζήσει, ακούσει αλλά και φυσικά της προσωπικής επεξεργασίας του. Για μένα το "ένας συνδυασμός ιδεολογίας και περιστάσεων" μεταφράζεται ως ότι, ενώ θεωρώ τον εαυτό μου αριστερή γιατί συμφωνώ με το ότι έχω διαβάσει, θα ψήφιζα ένα δεξιό κόμμα αν θεωρούσα ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα 4ετίας θα εξυπηρετούσε ωριμότερα το κοινωνικό σύνολο. Αυτό είναι μια υποθετική κατάσταση, η οποία όμως προϋποθέτει μια ιδεολογική ευλυγισία, και είναι αυτή η ίδια ιδεολογική ευλυγισία που με κάνει να απορώ πόσο φασματικός είναι εν τέλει ο ιδεολογικός κόσμος και πόσο συνάδει στο κάτω κάτω ένας χαρακτηρισμός με την πολυπλοκότητα της σύγχρονης πραγματικότητας.
rosa nera ευλυγισία, όπως την εννοώ εγώ τουλάχιστον είναι για παράδειγμα το να είσαι κομμουνιστής και να υποστηρίζεις το σύμφωνο συμβίωσης παρόλο που το ΚΚΕ είχε ψηφίσει κατά.
Αρκετά ατυχές παράδειγμα.Δεν το συνεχίζω,διότι μυρίζει μπαρούτι πάλι.Ο όρος και μόνος με ενοχλεί .Για να είμαι ειλικρινής,δεν θα μου πέρναγε καν η ιδέα από το μυαλό ,να τον χρησιμοποιήσω.Ιδεολογική ευλυγισία;Τέλος πάντων,δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνούμε μεταξύ μας.Η ερώτησή μου ήταν ρητορική.
Prince ,αντί να ασχολείσαι με αυτά που γράφω,προτείνω ν ασχοληθείς με κάτι πιο ενδιαφέρον για σένα. Και σε παρακαλώ να μην μου ξαναγράψεις σ αυτόν τον τόνο για κανένα λόγο.Το σχόλιο δεν απευθύνονταν σε σένα.Επίσης το τι είναι ο καθένας ,καθορίζεται ως αυστηρά ατομική υπόθεση γι αυτό και τα ψευδώνυμα.Δεν είναι ιστότοπος γνωριμιών εδώ.Τα έχεις μπερδέψει μάλλον.
rosa nera, Γιατί, δε θεωρείς τα σχόλιά σου αρκετά ενδιαφέροντα; Κάνε αναφορά...τώρα και κάθε άλλη φορά που θα θελήσω να σε ξανασχολιάσω για οποιοδήποτε σχόλιο/σειρά σχολίων σου...
Δεν σκοπεύω να κάνω αναφορά και δεν θα κρίνω εγώ αν τα σχόλιά μου είναι ενδιαφέροντα.Με ενοχλεί τρομερά ο επιθετικός- ειρωνικός τόνος στα σχόλια.Αντί να απαντάμε στις ερωτήσεις,αν έχουμε κάτι να προσθέσουμε,αποδυόμαστε σε αγώνα επικάλυψης και εξουδετέρωσης.Αυτό προσπαθώ να πω.
Δεν σκοπεύω να κάνω αναφορά και δεν θα κρίνω εγώ αν τα σχόλιά μου είναι ενδιαφέροντα.Με ενοχλεί τρομερά ο επιθετικός- ειρωνικός τόνος στα σχόλια.Αντί να απαντάμε στις ερωτήσεις,αν έχουμε κάτι να προσθέσουμε,αποδυόμαστε σε αγώνα επικάλυψης και εξουδετέρωσης.Αυτό προσπαθώ να πω.
Συγνώμη, Υιέ, αλλά επειδή το έχω απορία: έψαξες τα στοιχεία των αναγνωστών της Αμπα και κατέληξες ότι όλοι είμαστε τουλάχιστον μια δεκαετία μεγαλύτεροί σου και απόφοιτοι Δημοτικού;
#3 Διδάσκω Γερμανικά και η εμπειρία μου με τους ενήλικες μαθητές ειναι πώς τους δυσκολεύει αρχικά πολύ το ότι δε μπορούν να εκφραστούν στη γλώσσα που μαθαίνουν όσο καλα όσο στη μητρική τους ή όσο στα Αγγλικά. Είτε απογοητεύονται, είτε ντρέπονται. Βρες κείμενα που σε ενδιαφέρουν (πχ. απο περιοδικά και διαδίκτυο, απο τηλεόραση και ραδιόφωνο) και όποτε έχεις διάθεση προσπάθησε να συστηματοποιείς δομές μόνος σου, χωρίς καθοδήγηση. Επίσης μην κολλάς αν δεν καταλαβαίνεις τα πάντα (για αυτο προτείνω κείμενα που σε ενδιαφέρουν- έμενα με βοηθάει η λογοτεχνία). Και κυρίως μη ντρέπεσαι και μη βιάζεσαι: θα αστειευτεις με τους συναδέλφους σου και στα Ολλανδικά, θέλει όμως χρόνο. Ίσως θα βοηθούσε ένα μάθημα σε σχολείο και όχι ιδιαίτερο, αφενός για να μιλήσεις πρώτα με άτομα που ειναι πάνω κάτω στο ίδιο επίπεδο και αφετέρου γιατί εκεί αναγκαστικά η γλώσσα επικοινωνίας θα είναι τα Ολλανδικά! Veel succes toegewenst!
Σε ευχαριστώ για τις ιδέες - θα τα δοκιμάσω όλα οσα δεν έχω κάνει κιόλας . Η αληθεία είναι οτι στο μάθημα παρα το γεγονός οτι είναι ιδιαίτερο (μόνο ιδιαίτερα μπορώ γιατι δουλευω και πρωι και βράδυ ), η γλώσσα μου πάει ροδάνι . Δεν με νιαζει εαν κάνω λάθη ή πετάω και μια λέξη στα αγγλικά . Νομίζω οτι μπλοκάρω με τους συναδέλφους , γιατί τους εχω "συνδέσει" στο μυαλό μου με τα Αγγλικά . Με μερικούς λέω δυο λέξεις . Αλλά αμα δω οτι δεν με καταλαβαίνουν , το γυρνάω στα αγγλικά . Λάθως γιατι χάνω την μόνη ευκαιρία που έχω να εξασκηθώ . Το χαζό είναι οτι οταν μάθενα Αγγλικά ( σαν ενηλικας ) ποτέ δεν ντρεπόμουν . Τώρα νιώθω σαν να μην μπορώ να συγκεντρωθω .
Συγχαρητήρια που χωρίς να απαιτείται μπαίνεις σ'αυτή τη διαδικασία! Πάνω σ'αυτό που λες σχετικά με τους συναδέλφους: Σκέφτομαι ότι αν καθώς μιλούσες αγγλικά, κάποιες ολλανδικές λέξεις σου έρχονταν αβίαστα, να τις λες επίσης αβίαστα. Έτσι ίσως δεν σε άγχωνε να βρεις τις λέξεις προσπαθώντας να μιλήσεις μόνο ολλανδικά και σταδιακά, πιστεύω, θα συγκεντρωνόσουν και καλύτερα, μιας και το άγχος "βρες τη λέξη" είναι μια χαρά λόγος για να χάνεις τη μπάλα και μάλιστα σε ομίχλη. Εφόσον, όπως λες, στα ιδιαίτερα τα πας καλά, θεωρώ πως είναι θέμα χαλάρωσης-όπως είπαν και άλλοι σχολιαστές. Η πολύ σωστή οδηγία της Αμνησίας, ανέσυρε από τα βάθη της σκουριασμένης μνήμης μου (οξύμωρο χελό) την εποχή που μανιωδώς αγόραζα σούπερ Κατερίνα, μόνο και μόνο για τους στίχους των ξένων τραγουδιών που με μεγάλη φειδώ δημοσίευε. Ένα 70% της ευχέρειας που είχα το αποδίδω εκεί. Καλή πρόοδο σου εύχομαι!
''Οι γονείς μου τα τελευταία χρόνια έφυγαν στο εξωτερικό μετά από πολλή προσπάθεια γιατί στην Ελλάδα επαγγελματικά δεν υπήρχε μέλλον γι' αυτούς. Τώρα οικογενειακώς είμαστε πολύ άνετα οικονομικά. Εγώ είμαι φοιτήτρια, πέρασα στη νομική με την πρώτη, φυσικά διαβάζοντας πολύ. Από τη μικρή μου εμπειρία έχει παγιωθεί μέσα μου η πεποίθηση ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για την πορεία της ζωής του.''Ο καθένας είναι υπεύθυνος για την πορεία της ζωής του;Από ποια αφετηρία ξεκινήσατε δεσποινίς; Σε τι σχολείο πήγατε; Σε τι φροντιστήρια πήγατε; Πόσα ιδιαίτερα κάνατε; Πόσο μεγάλο και άνετο ήταν το γραφείο σας; Τι ανέσεις είχατε για να είστε σε θέση να ''διαβάσετε πολύ''; Μπορούν όλοι οι άνθρωποι να βρεθούν στην ίδια θέση με εσάς, ώστε να ''διαβασουν πολυ''΄;Καταφέρατε κάτι πράγματι. Το οποίο όμως είχε ευνοϊκές συνθήκες. Δεν το καταφέρατε ενάντια σε Θεούς και δαίμονες, οπότε αφήστε κατά μέρος το ''ο καθένας είναι υπεύθυνος για την πορεία της ζωής του''. Ξεκινήσατε από ευνοϊκότερη θέση συγκριτικά με άλλους, το οποίο ως γεγονός δεν είναι κατακριτέο. Κατακριτέο είναι το ότι δεν μπορείτε να το ξεχωρίσετε ως γεγονός. Κατακριτέο είναι το ότι δεν μπορείτε να δείτε πέρα από το μικρόκοσμο σας.ΥΓ. Είναι γνωστό ότι σε αυτή τη χώρα ό,τι δηλώσεις είσαι. Εσείς στην προκειμένη τα έχετε μπερδέψει τόσο πολύ που δηλώνετε μέχρι και Αριστερή. Διαβάστε καλύτερα κανένα βιβλίο της Αυν Ραντ και αφήστε τον Μαρξ. Αν τον πιάσατε και ποτέ βέβαια.
Και έτσι ξαφνικά φύγαμε από το Α,μπα και βρεθήκαμε κάτω από κάποιο Facebook post, οπου ο κάθε πικραμένος βγάζει τα απωθημένα του και κουνάει το δάχτυλο το πασπαλισμένο με αριστερηθική. -πόσο κλισέ
Εγώ έγραψα το 6.Όπως έχω γράψει και σε άλλο σχόλιο, οι γονείς μου ήταν άνεργοι μέχρι να φύγουν από ελλάδα και αυτό έγινε όταν ήμουν ήδη φοιτήτρια. Πέρασα από δημόσιο και χωρίς φροντιστήρια, καθότι χρήματα δεν υπήρχαν. Το "μέγεθος του γραφείου μου" ήταν όσο το τραπέζι της κουζίνας μιας 7μελούς οικογένειας (με τα μισά μέλη της παρόντα),γιατί αυτό ήταν. Το συμπέρασμα ότι μεγάλωσα ευνοημένη προκύπτει από πόσες απλοποιήσεις ακριβώς; Επίσης, το πόσα και ποια βιβλία έχω διαβάσει μέχρι τα 20 μου δεν πρόκειται να κάτσω να το μετρήσω κάτω από σχόλια.
#1:Επιστολή στην αντίστοιχη Αμπα, 30 χρόνια πριν:Κουράστηκα πια. Το μωρό μου μου αναστατώνει τη ζωή, περιμένει από μένα. Τα αδέρφια του κλαίνε κι έχουν και αυτά ανάγκες. Με πρήζουν όλοι. Θέλω να τραβήξω γραμμή και να πάω παρακάτω, να τους ξεγράψω, με έφαγαν .Να χω τύψεις;Χμμμ, τι θα γινόταν άραγε αν το σκεφτόταν αυτό η μαμά σου;Όλες οι οικογένειες έχουν ανάγκες και προβλήματα και στηρίζουν ο ένας τον άλλον στα δύσκολα.Αν νιώθεις ότι η δική σου μόνο ζητάει και δε δίνει ποτέ, οκ δικαίωμά σου είναι να κάνεις πέρα και χωρίς ενοχές. Αλλά αν και στα δικά σου ζόρια σου στέκονται, η σκέψη σου είναι και πολύ αυστηρή και τρομερά άδικη.#6Συμπληρώνοντας την απάντηση της Λένας: Δεν χρειάζεται να είσαι αριστερός για να είσαι καλός άνθρωπος.
Οταν αισθανεσαι τοσο ασφυκτικα, καλο ειναι να παιρνεις αποστασεις. Δεν μπορεις να συγκρινεις με τη σχεση μωρου γονεα. Το μωρο ειναι φυσικα αμεσα εξαρτωμενο απο τον γονεα. Συμφωνω πως τα μελη μιας οικογενειας πρεπει να αλληλοστηριζονται, αλλα καλο ειναι να υπαρχουν και ορια.
Και κυρίως,τα όρια να μπαίνουν εγκαίρως.Αυτό που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.Θεωρείται αγένεια να οριοθετήσεις κάποιον με ωραίο τρόπο δηλώνοντας ότι δεν θελεις να κάνεις κάτι ή ότι σ ενοχλεί,αλλά οι εκρήξεις και η αποκοπή ή η συνακόλουθη διάλυση των σχέσεων δεν είναι και τόσο φοβερή υπόθεση;
Και ο ηλικιωμένος/ άρρωστος ενήλικας εξαρτάται ως ένα βαθμό από τους οικείους του. Αυτό που λέω είναι ότι στις οικογένειες καλό είναι να υπάρχει αλληλουποστήριξη.Με όρια φυσικά και σεβασμό στον προσωπικό χρόνο.
Margot Tenenbaum, Το ερώτημά μου, ρητορικό αλλά και με μένα ν' αναρωτιέμαι μην τυχόν κάτι μου διαφεύγει, μ' αφορμή το σχολιασμό σου, δεν απευθυνόταν, ωστόσο, μόνο σε σένα. Απάντησες, πάντως, διαστρέφοντας το, γι' αυτό θα το επαναλάβω παραφράζοντας το γι' αποφυγή παρεξηγήσεων: Καταδικάζεις απερίφραστα το νεοναζισμό και τη Χρυσή Αυγή, συγκεκριμένα δηλαδή αυτά τα 2;
@Prince Charming φυσικά και τα καταδικάζω αλλά δεν είναι καθόλου αυτό το θέμα εδώ!Για να είμαστε δίκαιοι, τα άκρα γενικά κρύβουν κινδύνους και φανατισμό. Και τα δύο άκρα.
#6 Από τον τρόπο που εκφράζεσαι, φαίνεσαι αρκετά συγκροτημένη... συμφωνώ μάλιστα με αρκετά από όσα λες και νομίζω ότι οι αμφιβολίες σου έχουν να κάνουν πιο πολύ με την ηλικία σου. Καλά κάνεις και έχεις πολιτική άποψη και καλό είναι ότι σε προβληματίζει αν ζεις σύμφωνα με αυτά που πιστεύεις. Η συνέπεια λόγων και έργων σπανίζει, ειδικά στις μέρες μας. Και οι περισσότεροι φανατικοί αριστεροί που έχω γνωρίσει στη ζωή μου, σε οικογένεια και φιλικό περιβάλλον, είχαν δεξιές, δεξιότατες, τσέπες.Δε νομίζω ότι χρειάζεται να απολογείσαι για όσα τυχόν σου προσέφερε η οικογένειά σου, ή η τύχη, ειδικά απέναντι σε ανθρώπους που ούτε καν εκτιμάς... Καλά κάνεις να προσπαθείς για το καλύτερο που μπορείς, με βάση τις δυνατότητές σου κάθε χρονική στιγμή. Αυτό είναι για μένα το ζητούμενο...
#6: Σιγουρα ο καθενας μπορει να καθορισει την πορεια της ζωης του, αλλα οχι στο 100%. Yπαρχουν πολλοι παραγοντες που γινονται εμποδια στην υλοποιηση των στοχων μας και οι περισσοτεροι ερχονται απο το ιδιο περιβαλλον μας (οικονομικο,κοινωνικο κτλ),αλλα και απο την ιδια την ζωη.
#6 Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας το κείμενό σου νομίζω πως αυτό που σε μπερδεύει είναι ότι θεωρείς τις έννοιες «αριστερός» και «δεξιός» ως έννοιες καθολικές και αμετάβλητες. Το δεξιός και αριστερός αλλάζει από εποχή σε εποχή και από κοινωνία σε κοινωνία. Όπως είπε και η Λένα από τη στιγμή που «πατάμε» πάνω σε εκατομμύρια ανθρώπων για να έχουμε μια άνετη ζωή ναι είμαστε καπιτάλες.Από την άλλη (διόρθωσέ με αν κάνω λάθος) έχεις μεγαλώσει με την πεποίθηση ότι είσαι προικισμένη με ικανότητες που θα σε κάνουν, με την κατάλληλη αφοσίωση, να πετύχεις στη ζωή σου. Δεν λέω πως δεν αληθεύει αυτό. Αλλά πως είναι εν μέρει σωστό.Δεν ξεκινούν όλοι οι άνθρωποι από την ίδια βάση. Ούτε τις ίδιες εγγενείς ικανότητες έχουν, ούτε τις ίδιες κοινωνικοοικονομικές ευκαιρίες. Και μόνο το γεγονός ότι οι γονείς σου αντέχουν οικονομικά το κόστος των σπουδών σου (σπίτι, προσωπικά έξοδα κ.τ.λ., ίσως ένα μεταπτυχιακό με δίδακτρα στο μέλλον), σου δίνει ένα πλεονέκτημα έναντι πολλών άλλων που δεν μπορούν καν να σπουδάσουν ή μετά τις σπουδές τους ψάχνουν να βρουν μια οποιαδήποτε δουλειά και όχι στον τομέα τους γιατί δεν μπορούν τους στηρίξουν οι δικοί τους.Δεν λέω πως είναι κάτι μεμπτό, απλά είναι η αλήθεια. Και, μιλάω κι εγώ από αντίστοιχη θέση με σένα.Όσο για τους άνεργους τριαντάρηδες, υπάρχουν πολλές κατηγορίες. Άλλοι πράγματι είναι τεμπέληδες και βολεμένοι, άλλοι ψάχνουν δουλειά και δεν βρίσκουν, άλλοι σνομπάρουν συγκεκριμένου είδους δουλειές, άλλοι θέλουν να εξασκήσουν μόνο αυτό που σπούδασαν.Κατά τη γνώμη μου, αν θες να ζεις έναν «αριστερό» τρόπο ζωής (γενικότερα έναν "σωστό" τρόπο ζωής), τότε αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να σέβεσαι και να μην εκμεταλλεύεσαι τους γύρω σου και, αργότερα, μέσα από τη δουλειά σου να λειτουργείς με δεοντολογία.
Όντως δεν είναι διόλου απίθανο οι συγκεκριμένοι 2-3 30ρηδες στους οποίους αναφέρεται να ταιριάζουν πλήρως στο προφίλ που παρουσιάζει, να ανήκουν δηλαδή όλοι στη ίδια κατηγορία (λογικά τους γνώρισε και στο ίδιο περιβάλλον). Αυτό βέβαια δεν θα πρέπει να επηρεάσει τη γνώμη της για όποιον είναι άνεργος στα 30.
@γρανίτα λεμόνι:"αν θες να ζεις έναν «αριστερό» τρόπο ζωής (γενικότερα έναν "σωστό" τρόπο ζωής), τότε αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να σέβεσαι και να μην εκμεταλλεύεσαι τους γύρω σου και, αργότερα, μέσα από τη δουλειά σου να λειτουργείς με δεοντολογία." Πηγή: www.lifo.grΟ "σωστός" τρόπος ζωής, ο δεοντολογικός, είναι ο αριστερος;;; Θα τρελαθούμε!!!!(Για αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν είμαι πολιτικοποιημένη και έχω ακριβώς την ίδια άποψη για όλες τις παρατάξεις.)
@ligaria:Όλοι τάζουν υποσχέσεις μεχρι να βγουν στην εξουσία. Και μετα όλοι τρώνε οτι μπορούνε και ζουν μεσα στην διαπλοκή. Για μένα είναι όλοι ίδιοι και το έχουν αποδείξει.
Δικό μου το λάθος, αλλά πίστευα πως τα εισαγωγικά θα έκαναν ξεκάθαρο ότι δεν εξισώνω τον αριστερό τρόπο ζωής (που όπως είπα και πιο πάνω το τι θεωρείται αριστερό ορίζεται από τις συνθήκες) με το σωστό τρόπο ζωής (που και πάλι το τι είναι σωστό σηκώνει πολλή συζήτηση). Μιλάω για τον δικό της αριστερό και τον δικό της σωστό τρόπο ζωής (τουλάχιστον όπως τον σχημάτισα στο μυαλό μου από την αφήγησή της).
Σημειωτέον ότι καλώς ή κακώς απέχω από τα κομματικά της χώρας (τα κομματικά όχι τα κοινωνικοπολιτικά) και δεν έχω κανέναν κομματικό προσανατολισμό. Το αναφέρω σε περίπτωση που κάποιος θεωρεί ότι υποστηρίζοντας κάποια συγκεκριμένη παράταξη γράφω όσα γράφω.
#7 Όχι μόνο η στήλη δεν εκδίδει ετυμηγορίες παρά απλές γνώμες/συμβουλές, αλλά έχουμε επανειλημμένως διαβάσει στις απαντήσεις της Λένας φράσεις όπως "αν τα πράγματα είναι *έτσι όπως τα περιγράφεις*", "δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτό ακούγοντας μόνο τη δική σου πλευρά", "μπορώ να απαντήσω μόνο για 'σένα, δεν γίνεται να κρίνω τον άλλον" κλπ.
και κυριως, αυτες οι γνωμες ΖΗΤΗΘΗΚΑΝ.οποιος απευθυνεται στην στηλη ξερει καλα και το περιεχομενο και το υφος της στηλης. δεν καταλαβαινω πως ενας τριτος παρεμβαινει μεταξυ ερωτωντος και abba.ποιος τον εβαλε δικαστη??
#6Φαντάζομαι στο δικό σου μυαλό 1,5 εκατομμύριο άνεργοι στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά αποφασισμένοι και δεν έχουν κάνει ο,τι καλύτερο μπορούν. Η λογική συνέχεια αυτού του συλλογισμού είναι ...οπότε καλά να πάθουν.Αυτό το ωραίο αφήγημα που έχεις φτιάξει είναι πολύ πολύ εξυπηρετικό και κατευναστικό. Γιατί έτσι δεν χρειάζεται να φοβάσαι για το μέλλον. Σπουδάζεις τώρα στη Νομική αλλά εσύ δεν θα είσαι σαν τους εκατοντάδες δικηγόρους που αποφοιτούν κάθε χρόνο από τη σχολή σου και πεινάνε. Όχι, εσύ το θέλεις πολύ, θα το προσπαθήσεις πάρα πολύ και θα γίνεις μια πλούσια και διάσημη δικηγόρος. Δεν σου λέω ότι αποκλείεται να πετύχεις. Είναι όμως ελαφρώς προκλητικό και ολίγον τι ανήθικο να σκέφτεσαι και να λες τέτοια πράγματα σε εποχές παγκόσμιας κρίσης. Κάτσε και αναλογίσου λίγο πόσο άτυχος είναι κάποιος που δούλευε σε μια επιχείρηση που έκλεισε λόγω κρίσης και αναγκάζεται να τον θρέφουν ξανά οι γονείς του στα 30 του (στα καλύτερα και πιο δημιουργικά του χρόνια) και δεν βρίσκει δουλειά με τίποτα. Λίγη ενσυναίσθηση δεν θα σε βλάψει, ίσως σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.
Είμαι αυτή που έγραψα το #6. Νομίζω ότι η ερώτηση μου παρεξηγήθηκε αρκετά, ίσως γιατί και εγώ δεν εκφράστηκα κατάλληλα. Τα παιδιά με τα οποία έχουν γίνει τέτοιες συζητήσεις είναι αιώνιοι φοιτητές και εκεί πήγαινε το σχόλιο μου ότι θεωρώ πως δεν προσπάθησαν αρκετά (και δεν έχω καταλάβει γιατί δεν έδωσε κανείς σημασία σε αυτή τη λεπτομέρεια). Το ότι είναι άνεργοι προστέθηκε για να εξηγήσω ότι δεν έμειναν πίσω στη σχολή τους λόγω της δουλειάς τους (που δεν υπάρχει). Δεν πιστεύω πως όποιος είναι άνεργος είναι αυτομάτως και τεμπέλης, προς θεού! Γνωρίζω τι συμβαίνει στην ελληνική πραγματικότητα. Επίσης οι γονείς μου έφυγαν στο εξωτερικό όταν ήμουν ήδη φοιτήτρια. Μέχρι πρότινος ήταν άνεργοι. Πέρασα στις πανελλήνιες από δημόσιο σχολείο χωρίς φροντιστήρια γιατί χρήματα δεν υπήρχαν. Ευτυχώς ήμουν τυχερή και το σχολείο ήταν επαρκές. Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε πως ήμουν βολεμένη, η ερώτηση μου ήταν πολιτική.
Ίσως επειδή μεγάλωσες σε προστατευμένο περιβάλλον και είσαι μικρή έχεις πολλά προνόμια τα οποία δε τα αναγνωρίζεις. Είσαι υγιής, λευκή, ελληνίδα και οι γονείς σου μπορεί να μην είχαν πολλά αλλά είχαν αρκετά για να μπορέσεις να αφιερωθεις στις σπουδές σου. Αυτο δε σήμαινει σε καμία περίπτωση ότι δεν αξίζεις αυτά που έχεις πετυχει. Δε σημαίνει όμως και ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να πετύχει "αρκεί να προσπαθήσει". Ζούμε σε έναν άνισο κόσμο όπου κάποιοι έχουν προνόμια και κάποιοι όχι. Φυσικά δε φταις εσύ για αυτο αλλά το να αναγνωρίζεις τα προνόμια σου είναι μια καλή αρχή για έναν πιο δίκαιο κόσμο. Όσο για τους φίλους σου, σε προσωπικό επίπεδο μπορεις να κρίνεις και να συμβουλεύεις κάποιον για τις επιλογές του αλλά το να γενικεύσει ότι "οι άνεργοι και οι αιώνιοι φοιτητές δεν προσπάθησαν αρκετά" είναι επικίνδυνο. Αν σε ενδιαφέρουν αυτά τα θέματα ψάξε λιγο τον όρο privilege (γιατι στα ελληνικά δεν υπάρχουν πολλά).
Πολιτική ήταν η ερώτησή σου,αλλά οι μορφές προς τους αιώνιους φοιτητές ήταν απολύτως ξεκάθαρες. Δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί δεν θες να λάβεις υπ όψιν σου το γεγονός ότι πάρα πολλοί έξυπνοι άνθρωποι πήγαν χαμένοι λόγω συνθηκών και τύχης.Αν ας πούμε οι δικοί σου οι γονείς δεν τα κατάφερναν τελικά να φύγουν στο εξωτερικό;
Όσον αφορά τον όρο privilege, ζούμε στην ελληνική πραγματικότητα, η οποία διαφέρει από την πραγματικότητα της Αμερικής, της Κίνας, της Ουγκάντα κοκ. Δε μπορείς να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Σαφώς και όσοι έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα έχουν διαφορετικούς όρους από όσους γεννιούνται στην Αφρική. Όταν μιλάμε για φάσμα μέσα σε ένα σύνολο, όλοι οι συγκρινόμενοι όροι πρέπει να προκύπτουν από το σύνολο αυτό. Δε θέλω να χαρακτηριστώ ούτε βολεμένη ούτε αδικημένη και γι' αυτό δεν έδωσα και περισσότερες λεπτομέρειες για το παρελθόν και την οικονομική μου κατάσταση (δηλαδή των γονιών μου) στην ερώτησή μου. Ούτε προκύπτει κάτι από μια τέτοια κουβέντα, πέρα από το ότι ο καθείς αναγνωρίζει τον κόσμο μέσα από το δικό του πρίσμα. Αυτό όμως δεν αλλάζει την πεποίθησή μου ότι τα 15 χρόνια σπουδών δεν συγκλείουν μια προσωπική ευθύνη. Αν κάποιος έχει αρκεστεί επί μία δεκαετία και βάλε σε χαρτζιλίκια ώστε να ζει σε μια ατέλειωτη φοιτητική φαντασίωση αντίστοιχα θα πορευτεί και στη ζωή του. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα ανθρώπων που όντως έχουν αδικηθεί, αλλά το να μη βρίσκεις δουλειά επειδή έχεις πάρει το πτυχίο σου και έρχεσαι αντιμέτωπος με μια χαώδη αγορά εργασίας είναι διαφορετικό από το να μην εκπληρώνεις τις βασικές σου υποχρεώσεις απέναντι σε αυτούς που σε ταίζουν.Εννοείται πως το δεν προσπάθησαν αρκετά δεν αφορά την πρώτη περίπτωση.
Πράγματι, δεν εκφράστηκες κατάλληλα, και συνεχίζεις να μην είσαι ξεκάθαρη. Αναφέρεις δύο φίλους που πιστεύεις ότι δεν προσπάθησαν αρκετά. Οπότε; Πιστεύεις ότι αυτό ισχύει για όλους; Πιστεύεις ότι ισχύει μόνο για αυτούς τους δύο-τρεις; Γιατί τους αναφέρεις, τι θέλεις να καταλάβουμε από αυτό το παράδειγμα; Αν δεν πιστεύεις ότι όποιος είναι άνεργος είναι και τεμπέλης (που δεν εξηγεί το παράδειγμα που έφερες), ποια είναι η πολιτική ερώτηση;
snarldin έγραψες:υποστηρίζω τόσο έντονα την προσωπική ευθύνη και δε δέχομαι την ατυχία και την απόρριψη του συστήματος Πηγή: www.lifo.grΑυτή ακριβώς η πεποίθηση σου ήταν που με έκανε να γράψω αυτό το σχόλιο. Δεν βλέπω πώς ακριβώς σε παρεξήγησα. Η τοποθέτηση σου είναι πολύ ξεκάθαρη.Πρώτον, μπράβο που πέρασες χωρίς φροντιστήρια, πρέπει το σχολείο σου να είναι από τις ελάχιστες εξαιρέσεις που οι καθηγητές κάνουν μάθημα. Γιατί εμάς έλεγαν σχεδόν όλοι: τι μάθημα να σας κάνω, αφού θα τα κάνετε μετά στο φροντιστήριο. Κάπως έτσι σε απορρίπτει το σύστημα όταν είσαι φτωχός και δεν έχεις για φροντιστήριο ή ιδιαίτερο, οπότε είναι σχεδόν αδύνατο να μπεις σε ένα πολύ καλό Πανεπιστήμιο(ένα απλό παράδειγμα).Επίσης, άλλο να έχεις φοιτήσει σε πανάκριβο ιδιωτικό σχολείο των Βορείων Προαστίων (δεν μιλάω για σένα προφανώς) και να μπαινοβγαίνεις από παιδί στα σπίτια κορυφαίων μεγαλοδικηγόρων ως συμμαθητής των παιδιών τους και μετά τη Νομική να έχεις ανοιχτές τις πόρτες και αλλο να προσπαθείς να μπεις σε έναν κλειστό κύκλο χωρίς καμιά γνωριμία(άλλο ένα παράδειγμα απόρριψης του συστήματος). Τέλος, άλλο να είναι τυχεροί οι γονείς σου αφού είχαν τα προσόντα να ξεκινήσουν από την αρχή σε τέτοια ηλικία στο εξωτερικό και χωρίς βαρίδια εδώ (π.χ. κατάκοιτοι γονείς)και να τα καταφέρουν. Οι περισσότεροι γονείς που μένουν άνεργοι πλέον στα 50 τους (θέμα τύχης ποια δουλειά θα πέσει έξω λόγω κρίσης)απλώς καταστρέφονται, γιατί κανείς δεν θέλει να τους προσλάβει και είναι ακόμα πολύ μακριά από τη σύνταξη.Βλέπεις λοιπόν ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και η τύχη και το σύστημα. Όσο για το πολιτικό σκέλος της ερώτησης. Δεν ήθελα να απαντήσω γιατί πλέον είναι πολύ θολές οι διαχωριστικές γραμμές των δύο πόλων αριστερά-δεξιά στην Ελλάδα. Είμαστε σε μια καμπή της ιστορίας και πολλοί είναι σε φάση επαναπροσδιορισμού ιδεολογίας και αξιών.
Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται και η λέξη αεργία, ούτως ώστε να μην υπάρχουν τέτοια μπλεξήματα.Για τη γράφουσα, ναι, είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα που έχει να κάνει, χονδρικά, με τα εφόδια και προνόμια του ατομου, με την ιδιοσυγκρασία, αλλά και τα κίνητρά του. Πράγματι, ένα μεταπολεμικό χωριατόπαιδο, δεδομένης μιας α' εφέσεως στο σχολείο, πιθανότατα είχε περισσότερα κίνητρα και παρά τις δυσμενέστατες συνθήκες, που θα έβγαζαν τα σημερινά παιδιά knock out, θα μπορούσε να (εισαχθεί στο πανεπιστήμιο) και να διαπρέψει στον τομέα του, η προσπάθεια, του να γίνεις "επιστήμων" πιθανότατα θα ήταν άκρως ανταποδοτική. Ενώ, σε αντιθεση, μπορει να συναντήσει κανείς γόνους των προαναφερθέντων, που ενω δεν τους έλλειψαν τα εφόδια και το μυαλο, εκτός της διαφορετικότητας της ιδιοσυγκρασίας, έλλειψε το κίνητρο ...και για ακόμη νεότερους, προφανώς θα λείπει η αίσθηση της ανταποδότηκότης των προσπαθειών. Έχω συνομιλήσει και με ακραία νεοφιλελεύθερα στοιχεία που θεωρούν πως π.χ. ένας μαύρος σε γκέτο, αν είναι λαμπρό μυαλο κι αν το θέλει πολύ, θα διαπρέψει, no matter what. Τα εν λογω στοιχεία αδυνατούν να αντιληφθούν ταξικές και κοινωνικές διαστάσεις και την ανισότητα του αγώνα μεταξύ του προαναφερθεντος και ενος πχ εύπορου, λευκου παιδιού, με όλα τα εφόδια, αλλά και μυαλο και κίνητρα και υποσχόμενη ανταποδοτικότητα. Οπότε ο μαύρος που αποτυγχάνει -με μεγαλύτερη συχνότητα- ή όποιος αποτυγχάνει, τελοσπάντων είναι γι' αυτούς ένα βάρος στην οικονομία δηλαδή ένας άχρηστος της κοινωνίας. Στα "πιο δικά" μας, χωρίς να αντιλέγω οτι υπάρχουν βολεψάκηδες με συντεταγμένο πλάνο στο να ζουν εις βάρος άλλων με θράσος και απαιτήσεις, η "τεμπελιά" είναι μία εύκολη ταμπέλα που δύναται, όμως, να συνδέεται με συμπεριφορές procrastination (αναβλητικές/pleasure principle), την έλλειψη αυτοπεποίθησης και, πραγματικά το προβληματικό, έως και χαοτικό, navigation από στόχο σε στόχο, που μπορεί να συνδεέται και με άλλα ζητήματα του ατόμου.
Υιέ, νομίζω ότι ακριβώς το γεγονός ότι η Όπρα είναι μία και ότι είναι γνωστή η καταγωγή της θα έπρεπε να λέει κάτι για την πιθανότητα να καταφέρει κανείς κάτι τέτοιο. Το ότι υπάρχει ένα παράδειγμα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις δεν σημαίνει ότι μπορείς να θεωρήσεις ότι όλοι έχουν τις ίδιες προοπτικές, εφόσον έχουν τις ίδιες δυνατότητες.Εκτός κι αν το σχόλιο ήταν σαρκαστικό κι έπρεπε να με προϊδεάσει η φατσούλα. :Ρ
"Γιατί επεμβαίνεις πάντα ετεροχρονισμένα;"Δεν ισχύει αυτό που λες. Όταν όμως συμβαίνει, μερικές φορές είναι force majeure (σχολιάζω αν + όποτε τα βλέπω) κι άλλες φορές, απλά, προτιμώ να πιάνω κουβέντα με τους ολίγους που έχουν ξεχαστεί στα απόνερα μίας συζητήσεως.1) Όχι δεν το πιστεύω και είναι απολύτως λογικό, δεν έχουν συνηθίσει στην κακουχία και φυσικά δεν μέμφομαι τα παιδιά. Πολλά από αυτά βαριούνται τους γονείς τους να τους κυνηγάνε με καθαρισμένο το φρούτο, ούτως ώστε να διαβάσουν απερίσπαστα για τις πανελλήνιες και σίγουρα δεν βρίσκονται σε θέση να διαβάζουν για τις εξετάσεις τους, υπό το φως των λαμπών στο λιμάνι ή ξεκλέβοντας χρόνο απ' την πώληση ειδών στο μπακάλικο του μπάρμα τους ή βόσκοντας γίδια αμνοερίφια στον αγρό. Γενικά μιλώντας, εξαιρέσεις υπάρχουν, σαφώς (σε κάθε εποχή) και η Ελλάδα της κρίσης έχει κάνει "θαύματα" σε πολλά νοικοκυριά, δυστυχώς.2) Για το φαινόμενο Όπρα δεν έχω να πω πολλά, άλλωστε η ύπαρξή της δεν αναιρεί κάτι από αυτά που έχω ήδη πει. Και πρόεδρος της Αμερικής είναι biracial άτομο, οk!Η Όπρα προφανώς είχε κίνητρο-θέληση-ιδιοσυγκρασία, καθώς και ικανότητες-μυαλό και σίγουρα κάποια τύχη (ανάμεσα στις ατυχίες της) για να καταφέρει αυτό που κατάφερε. Άλλωστε το κοινό θα έπρεπε και θα σήκωνε μία μαύρη σ΄ αυτή τη θέση (αλλά πόσες άλλες;). Επίσης δεν ισχυρίστηκα, πουθενά, ότι ένα άτομο με τις "αρχικές" προδιαγραφές της Όπρα δεν μπορεί να τα "καταφέρει", αυτό που είπα είναι ότι κάποιοι έχουν head start δλδ προνόμιο, στην εκκίνησή τους ενώ κάποιοι τρέχουν, ασθμαίνοντας από πολύ πίσω και μερικές φορές οι προνομιούχοι επαναπαύονται, μένοντας τελικά πίσω. Πάντως, generally speaking και πάλι, όντας στο γκέτο τα παιδιά θα πρέπει να έχουν πολύ έντονες διαφορετικές (από πού άραγε;) προσλαμβάνουσες για να μην ακολουθήσουν τα συνήθη.
Επειδή πολύ διαβάζω για τους τεμπέληδες "αιώνιους" φοιτητές, θέλω να μοιραστώ σε αυτό το σημείο το εξής:Εγώ τελείωσα την (πενταετούς φοίτησης) σχολή μου σε ΔΕΚΑ χρόνια. Οι δικοί μου ήταν βέβαιοι ότι αυτό συνέβη "για να τους πάω κόντρα" και επειδή αποφάσισα ένα πρωί από μαθήτρια του 19 να γίνω ένα ρεμάλι της κοινωνίας. Οι φίλοι μου θεωρούσαν ότι "δεν προσπαθώ αρκετά" και "όλο κάθομαι μέσα και σαπίζω". Αυτό που συνέβαινε ήταν ότι, μετά τα δύο πρώτα χρόνια, με είχε επισκεφθεί μια καταθλιψάρα ξεγυρισμένη η οποία με έκανε να μη μπορώ να σηκωθώ το πρωί, να μη μπορώ να αντλήσω απόλαυση από τίποτα, να νιώθω ανίκανη, να μου φαίνονται βουνό ακόμα κι οι πιο απλές δουλειές, να μη βρίσκω νόημα σε τίποτα, να με βλέπω πανάσχημη και ανάξια να αγαπηθώ, να μην έχω απόθεμα για κανένα θετικό συναίσθημα πια. Μέχρι και τώρα, αναπολώντας τη φοιτητική μου ζωή, οι φίλοι μου θυμούνται το τι καλά που περνάγαμε, εγώ όμως θυμάμαι τι καλά που πέρναγα μαζί τους και μετά το πώς κυκλοφορούσα στο σπίτι μου σαν ζόμπι, το πώς επί χρόνια φοβόμουν να κοιμηθώ τα βράδια μέχρι να ξημερώσει, το πώς επί μέρες έκανα ότι λείπω για όλους και δεν σήκωνα τηλέφωνα και δεν απαντούσα στα κουδούνια και δεν κουνιόμουν από τον καναπέ και δεν έκανα τίποτα και προσπαθούσα να με πείσω ότι όταν ξημερώσει η επόμενη μέρα δε θα μου φαίνονται όλα βουνό και θα είμαι ξανά ο εαυτός μου και θα μπορώ ξανά να κάνω όλα όσα νιώθω ότι δε μπορώ. Η μέρα αυτή δεν ήρθε ποτέ. Το μόνο που ήρθε ήταν παραπάνω ντροπή, για το ότι δεν προσπαθούσα αρκετά, δεν εργαζόμουν αρκετά, άρα προφανώς δεν ήθελα τίποτα αρκετά και δε μου άξιζε τίποτα. Από κάποιο σημείο και μετά, άρχισα να ψυλλιάζομαι ότι αυτό που έχω έχει όνομα και κλινική διάγνωση αλλά όχι, δεν τον ήθελα ούτε τον ψυχολόγο ούτε τον ψυχίατρο γιατί τι είμαι εγώ; καμιά αδύναμη; Όχι, εγώ θα πρέπει απλώς να το θελήσω πολύ και θα αλλάξει.Κάπως έτσι περάσανε οκτώ χρόνια. Τα δυο τελευταία χρόνια που έμενα πια με τους γονείς μου ξανά και που ήμουν πλήρως εξαρτημένη οικονομικά ήταν τα χειρότερα της ζωής μου. Τα βράδια έκλαιγα μέχρι να κοιμηθώ και ξύπναγα με κόκκινα μάτια. Σχεδόν κάθε μέρα κοίταζα το μπαλκόνι και σκεφτόμουν να πέσω και να τελειώνω, όχι από νεύρα ή θυμό αλλά γιατί ενώ ήθελα όσο τίποτα να αλλάξω τη ζωή μου ήμουν πεπεισμένη ότι αυτό ήταν απολύτως αδύνατο. Και όταν τελικά πήρα το ρημάδι το πτυχίο και η ζωή μου ήταν τα ίδια σκατά με πριν, βεβαιώθηκα ακόμα παραπάνω. Και οι γονείς μου; Και οι φίλοι μου; Εξακολουθούσαν να μην καταλαβαίνουν ότι κάτι είναι πολύ, πολύ off εδώ πέρα. Γι' αυτούς απλά "με έπαιρνε από κάτω μωρέ" που ήμουν αιώνια φοιτήτρια και που μετά βγήκα στην αγορά εργασίας και είχε κρίση. Γι' αυτούς, λίγο-πολύ όλα αυτά που αξίζανε κιόλας, γιατί δεν είχα προσπαθήσει αρκετά και δεν πήρα έγκαιρα πτυχίο. Και ό,τι παρηγοριές είχα ήταν της μορφής pat on the back συν ελαφρύ πατρονάρισμα.Μέχρι σήμερα παλεύω με κατάλοιπα αυτής της κατάθλιψης - κι ας την άλλαξα τελικά τη ζωή μου, έστω και ετεροχρονισμένα. Και πού και πού, ψάχνοντας στην ακαταστασία των παλιών μου βιβλίων, βρίσκω σημειώματα που μου έγραφα μέσα στις εξεταστικές. "ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΩ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΩ ΑΠΟ ΕΔΩ", "ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟ" κτλ. Ακόμα και σήμερα, όποτε ξεκινάω κάτι καινούργιο πολεμάω με τον εαυτό μου με τις απίστευτες άμυνες που προβάλλει ένα κομμάτι μου στα νέα ξεκινήματα (ακόμα κι αν πρόκειται για πράγματα που αγαπώ) και δίνω πολύ γερή μάχη για να μάθω να με αγαπάω και να με φροντίζω στοιχειωδώς. Και ναι, είμαι άνεργη τα τελευταία χρόνια. Και ναι, κομμάτι της αυτοφροντίδας μου είναι πως όταν ψάχνω εντατικά για δουλειά και δε βρίσκω τίποτα γιατί είμαι πολύ νέα και άπειρη για "senior" θέσεις και πολύ μεγάλη για "junior" και όλο αυτό με κάνει να νιώθω σκατά με το είναι μου, να με μαζεύω από το πάτωμα και να περνάω διαστήματα που να μη με εκθέτω στα τοξικά σκατά αυτής της αγοράς εργασίας, καθαρά για να μπορέσω να μαζέψω λίγη αυτοπεποίθηση και να προετοιμαστώ για να ξαναφάω τα μούτρα μου και να πονέσω λιγότερο.Είναι βέβαιο ότι πολλοί όταν με βλέπουν με θεωρούν τεμπέλα ή άεργη και είμαι η πρώτη που θα παραδεχτώ ότι το να σαι στα 30κάτι σου και άνεργη έρχεται και με κάμποση ιδρυματοποίηση - μοιάζει πια νορμάλ το να μην έχεις δικά σου λεφτά και να σε τρέφουν. Αλλά ΜΠΙΤΣ ΠΛΗΖ. Δε δικαιούται ΚΑΝΕΙΣ, μα ΚΑΝΕΙΣ να μου πει ότι δεν προσπάθησα αρκετά. Απλώς, είχα να προσπαθήσω και για πολλά άλλα πράγματα που κάποιοι δε χρειάστηκε να προσπαθήσουν ποτέ τους.Αυτό όχι για να πω ότι οι αιώνιοι φοιτητές είναι όλοι σαν εμένα. Αλλά ότι έλεος λίγο κάπου, μήπως να δείχναμε λίγη φειδώ στις κρίσεις μας βάσει αυτού που βλέπουμε μόνο. Οι άνθρωποι συχνά δεν είναι μόνο αυτό που φαίνονται και σίγουρα δεν κυκλοφορούν με ταμπέλα νέον στο κεφάλι που να λέει "attention - person with issues".
Χωρίς Όνομα συγκινήθηκα πολύ με την ιστορία σου. Μπράβο που κατάφερες να αλλάξεις τη ζωή σου τελικά. Απαράδεκτη όσο και συνηθισμένη και αναμενόμενη η στάση των γύρω σου. Μην απογοητεύεσαι. Και δουλειά θα βρεις και όλα καλά θα πάνε. Κάνε κουράγιο, για όλους έχει η ζωή.
Χαίρομαι πολύ που κατάφερες να πάρεις πτυχίο και να βγεις από το τέλμα.Σου εύχομαι ειλικρινά πολλή τύχη από δω και στο εξής.Είσαι πιο δυνατή απ όσο νομίζεις.
Απογοητεύτηκα με την απάντηση στην ερώτηση 6. 'Όχι ότι διαφωνώ με όσα είπε η Λένα. Αλλά είναι μια υπέροχη ευκαιρία για να ακούσει η νεαρή φίλη ότι οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε όλοι στη ζωή μας και αυτή φυσικά δεν πρέπει να την οδηγήσουν στο μηδενισμό. Αλίμονο αν μια νέα κοπέλα, όσο ευνοημένη και να είναι, θα πρέπει να έχει στο μυαλό της ότι όλα είναι στημένα! Με τί θέληση να προσπαθήσει για κάτι στη ζωή της! Δεν ξέρουμε ούτε πόσο ευνοημένη είναι, ούτε πώς μεγάλωσε, ούτε αν η οικογένειά της εκμεταλλεύτηκε το στημένο σύστημα, ούτε ποιοι είναι οι 30άρηδες με τους οποίους συζητά. Ας έχει στο μυαλό της να κάνει το καλύτερο που μπορεί. Και να έχει τα μάτια της και τα αυτιά της ανοικτά. Και να μπαίνει στη διαδικασία πάντα να σκέφτεται και να κρίνει ό,τι ακούει, όπως ακριβώς κάνει σήμερα με τους 30άρηδες φίλους της ή με τους γονείς της, τους καθηγητές της κλπ. Και φυσικά να μη βιάζεται να αποφασίσει αν είναι αριστερή ή δεξιά....
#4 Για αρχή είναι πολύ θετικό το ότι, παρά τη μικρή σου ηλικία, είσαι σε θέση, από τη μία πλευρά, να αποκωδικοποιήσεις τη συμπεριφορά της γιαγιάς σου και, ταυτόχρονα, να αναγνωρίσεις τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα της. Είναι επίσης θετικό το γεγονός ότι έχεις ξεφύγει από την παγίδα των τύψεων και των ενοχών στην οποία πολλά παιδιά και εγγόνια πέφτουν ("σίγουρα τα κάνει όλα αυτά από αγάπη κι εγώ δεν το βλέπω", "μήπως εγώ είμαι αχάριστη"? " κλπ). Η γιαγιά σου προφανώς νοιάζεται για σένα, και αυτό πρέπει να το κρατήσεις, αλλά ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνει την αγάπη της, παρεμβαίνοντας δηλαδή στη ζωή σου και προσπαθώντας να την ορίσει, δείχνει ότι η ίδια ποτέ δεν αγαπήθηκε με τόση ανιδιοτέλεια ώστε να μπορεί και εκείνη να αγαπάει χωρίς να περιμένει σαν αντάλλαγμα να ζει μέσα από τις δικές σας ζωές. Απευθυνόμενη εσύ σε κάποιον ειδικότερο θα αναλύσεις πολύ καλύτερα τη συμπεριφορά της και την επιρροή που είχε στη ζωή σου και έτσι θα είσαι σε θέση να δράς χωρίς την παραμικρή ανησυχία για τη δική της αντίδραση. Τότε θα πάψεις να είσαι θυμωμένη :-)
#2 Για άλλη μια φορά: Πες τα ρε Α,μπα! <3Προς την εξοργισμένη: Συμφωνώ με την φιλοδοξία σου να μην "συνηθίσεις" τέτοιες συμπεριφορές. Διαφωνώ με το να τις αντιμετωπίζεις ως πρωτόγνωρες.