Τάκος στο Lost Athens.
Τάκος στο Lost Athens.

 

To Lost Athens είναι ένας ολοκαίνουριος χώρος στη γειτονιά του Παγκρατίου που κερδίζει τα εύσημα. Η ιδέα ανήκει στους ιδιοκτήτες Βασίλη Στεφανάκη και Γιώργο Τσούμα. «Είμαστε άνθρωποι του αυτοσχεδιασμού» λέει ο Βασίλης, που σε υποδέχεται στη χαλαρή σάλα.

 

Τη διακόσμηση του χώρου επιμελήθηκε το Circus Design Studio από τον Βόλο και εκφράζει την ανεπιτήδευτη διάθεση των ιδιοκτητών. Όσο για την επιλογή της ονομασίας Lost Athens, ο Βασίλης με χαμόγελο εξηγεί: «Το όνομα προέκυψε όταν, φεύγοντας από τον Βόλο πριν από δύο χρόνια, έφτασα στην Αθήνα και ήμουν χαμένος».


Το μοντέρνο φωτιστικό που κυριαρχεί στη σάλα με τη φωτεινή επιγραφή «Τhe chill journey» δείχνει ότι υπάρχει άποψη. Από τη σούπα σελινόριζας με τρούφα, που έρχεται για καλωσόρισμα, σερβιρισμένη σε χάρτινο ποτήρι, μέχρι το στήσιμο του μενού, που, σπάζοντας τα τετριμμένα, προτείνει κατηγορίες όπως «χέρι», «κουτάλι και πιρούνι», «πιρούνι», «μαχαίρι και πιρούνι», «κουτάλι».

 

Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

 

Ανατρεπτικός είναι και ο τρόπος που υποδεικνύονται τα ρεζερβέ τραπέζια: χαρτοταινία συσκευασίας με το όνομά σου, κολλημένη στη γωνία του τραπεζιού, που αφαιρείται μόλις πάρεις θέση. Και στην κουζίνα νέοι μάγειροι με κέφι και όρεξη: ο Κώστας Νασιόπουλος, που επιμελείται το μενού, ο Γιώργος Ζαχείλας, η Μαρία Τσάκα, ο Στράτος Βλασσόπουλος και ο Σπύρος Καπάτος.


Τη διάθεση για χειροποίητες παρασκευές τη διαπιστώνεις με το ωραιότατο ψωμί ολικής με κόλιανδρο και κύμινο αλλά και με αυτό που είναι φτιαγμένο με φαγόπυρο και λιναρόσπορο και συνοδεύεται από εξαιρετικό βούτυρο με τρούφα και μυρωδικά.

 

Καλοδεχούμενο ξεκίνημα με κουνουπίδι σε τρία διαφορετικά χρώματα (λευκό, μοβ, κίτρινο), που συνδυάζεται με copa di testa, βελούδινο πουρέ κουνουπίδι, κρεμολάτα φουντουκιού και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (€11). Ακόμα κι αν το κουνουπίδι δεν είναι το καλύτερό σου, αξίζει να δοκιμάσεις το πιάτο και να συμφιλιωθείς με την εξευγενισμένη γεύση του.

 

Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Εντυπωσιακό το πιάτο που έρχεται στο τραπέζι με τη γενναιόδωρη ποικιλία φασολιών, που παντρεύεται με καλοφτιαγμένο relish ντομάτας, ενισχύεται με το σέλερι τουρσί και απογειώνεται από τη δροσιά που προσφέρει το χιονάτο τυρί ανεβατό (€8).

 

Αφήστε το κουτάλι σας να βυθιστεί ηδονικά σε ένα τόσο comfort φαγητό. Οπωσδήποτε να δοκιμάσετε με το χέρι το καλοφτιαγμένο κουνέλι σε μπουκιές, που πατάει σε τραγανό φύλλο περέκ –ωραία ιδέα!– και συνδυάζεται με μαρμελάδα τσίλι, ραπανάκι και γαρνίρεται με πράσινη σαλάτα (€11).

 

Πολλά ελληνικά προϊόντα πρωταγωνιστούν στα πιάτα που βγαίνουν από την κουζίνα. Για τους μερακλήδες, το μοσχαρίσιο μεδούλι έρχεται πάνω σε ξύλινο πλατό και συνοδεύεται με γενναίες φέτες χειροποίητο φρυγανισμένο ψωμί, τουρσάκια και κρέμα αγριοράπανο, δύο στοιχεία των οποίων η οξύτητα ισορροπεί όμορφα τη λιπαρότητα του εδέσματος (€13).

 

Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

 

Βάλτε στο τραπέζι σας ένα πιάτο της κατηγορίας «μαχαίρι και πιρούνι», αυτό με το μάγουλο Iberico που σερβίρεται με απολαυστικό πουρέ μαϊντανόριζας, λαχανίδα διακριτικά ψημένη και περασμένη από το φλόγιστρο, ενώ την κορυφή στολίζουν τσιπς μαϊντανόριζας (€15).

 

Ο Βασίλης είναι φιλόξενος οικοδεσπότης και τονίζει: «Πρέπει να υπάρχει νόημα σε αυτό που θα φας. Να μην περιμένεις να συμπληρώσεις τη γεύση με κάτι άλλο».

 

To Lost Athens έχει γίνει στέκι στους δυόμισι μόλις μήνες από το άνοιγμά του, έχοντας καταφέρει να δημιουργήσει μια αίσθηση οικειότητας που αναζητούν πολλοί. Μια μεγάλη ποικιλία από μπίρες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες φιγουράρει στο ψυγείο που βρίσκεται στο έμπα της σάλας.

 

Η οινική λίστα προσφέρει ενδιαφέρουσες ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα και συνεχώς ανανεώνεται. Για το τέλος, γευτείτε γλυκές κουταλιές από μήλο με namelaka, crumble ginger και παγωτό καραμέλα.

 

Lost Athens, Αρχελάου 7, Παγκράτι, 210 7230832