Τα καραμανλίδικα του Φάνη: Περισσότεροι μεζέδες στο νέο Εργαστήρι στο Θησείο

Στο πνεύμα του βυζαντινού παστομαγειρείου, εικόνες, γεύσεις και συνήθειες από το παρελθόν συναντούν τη σύγχρονη προσέγγιση.

18.10.2019 | 10:42
Τα καραμανλίδικα του Φάνη: Περισσότεροι μεζέδες στο νέο Εργαστήρι στο Θησείο
Μεζέδες που πατούν σε αυθεντικές καραμανλίδικες συνταγές.

 

Μόλις διαβείς το κατώφλι του ολοκαίνουριου μαγαζιού του Φάνη Θεοδωρόπουλου «Τα καραμανλίδικα του Φάνη-Εργαστήρι» στην οδό Ερμού 119 στο Θησείο αμέσως σε αγκαλιάζει το άρωμα μιας άλλης εποχής.

 

Ο Φάνης, σχεδόν πέντε χρόνια μετά το επιτυχημένο άνοιγμα του πρώτου του μαγαζιού στην Ευριπίδου αποφάσισε να προσφέρει περισσότερους μερακλίδικους μεζέδες που πατούν σε αυθεντικές καραμανλίδικες συνταγές.

 

Στο πνεύμα του βυζαντινού παστομαγειρείου, εικόνες, γεύσεις και συνήθειες από το παρελθόν συναντούν τη σύγχρονη προσέγγιση σε έναν χώρο που κρατά ζωντανή την παράδοση. Στα ψυγεία που είναι στη σάλα θα βρεις πλήθος σπάνιων τυριών και εκλεκτών αλλαντικών από διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Σε περίοπτη θέση βρίσκεται ο πετρόκτιστος φούρνος με την ξύλινη πινακίδα που γράφει «προσφούρνια».

 

Ο Φάνης, φιλόξενος οικοδεσπότης, εξηγεί: «Τη λέξη “προσφούρνια” τη χρησιμοποιούσαν στους χρόνους του Βυζαντίου για τα ψωμάκια που ψήνονταν σε υπαίθριους φούρνους, μαγειρεία και παστομαγειρεία».

 

Τη νοστιμιά που προσφέρει το ψήσιμο στον πετρόκτιστο φούρνο την ανακαλύπτεις ευθύς, δοκιμάζοντας φετόπιτα καπνιστή με μελιτζάνα, καπνιστό τυρί με σκόρδο και βασιλικό και κύβους ντομάτας (€5,50).

 

Τα υλικά με τα οποία γεμίζει η αφράτη ζύμη, που φτιάχνεται με αλεύρι από πετρόμυλο, κρατούν ιδανική ισορροπία, με τα αρώματα από τις εξαιρετικές πρώτες ύλες να ακολουθούν τις εύγευστες μπουκιές.

 

Τα καραμανλίδικα του Φάνη: Περισσότεροι μεζέδες στο νέο Εργαστήρι στο Θησείο
Στα Καραμανλίδικα του Φάνη-Εργαστήρι απολαμβάνεις τη ζεστή φιλοξενία και ανανεώνεις άμεσα το ραντεβού σου με τις εθιστικές γεύσεις.

 

Οι λάτρεις των πικάντικων γεύσεων αξίζει να τιμήσουν την πίτα μπουγιουρντί μπαρούτ με λεπτοκομμένο σουτζούκι Αδάνων (€5,50). Γεύση πληθωρική, η οποία στην επίγευση χαρίζει πικάντικα πυροτεχνήματα.

 

Το καλό χέρι της μανούλας του Φάνη, της κυρίας Βασιλικής, το είχαμε ανακαλύψει στον λαχταριστό μπακλαβά. Τώρα εδώ, στον καινούργιο χώρο, αξίζει να δοκιμάσεις τα χειροποίητα ντολμαδάκια που διπλώνει με τρυφερό αμπελόφυλλο, ρύζι, μπόλικο κρεμμύδι και αρωματικά (€5,50).

 

Στο μαγειρικό παιχνίδι συμμετέχει και ο πατέρας, ο κύριος Μήτσος, που φτιάχνει μαστόρικη ρώσικη σαλάτα ενισχυμένη με σύγκλινο (€3,50) και παραδοσιακή ταραμοσαλάτα με τριμμένο αυγοτάραχο Μεσολογγίου (€4,50). Οι προτάσεις του μενού είναι τόσο ορεκτικές που θέλεις να τα δοκιμάσεις όλα.

 

Δύσκολο να συγκρατηθείς στη θέα του χουνκιάρ μπεγιεντί (€10,50) με τη μελιτζάνα ενισχυμένη με ταχίνι και τυρί αρωματισμένο με σκόρδο και βασιλικό, ενώ το κοκκινιστό μελωμένο κρέας έχει μια δεμένη μπαχαρένια σάλτσα.

 

Τα καραμανλίδικα του Φάνη: Περισσότεροι μεζέδες στο νέο Εργαστήρι στο Θησείο
Σε περίοπτη θέση βρίσκεται ο πετρόκτιστος φούρνος.

 

Η μαγειρική στη γάστρα κάνει θαύματα και η σπαλομίτα μαγειρεύεται υπομονετικά στον φούρνο με λαχανικά και συνοδεύεται με πλιγούρι και φιδέ καβουρντισμένο (9,50).

 

Τα αϊβαλιώτικα σουτζουκάκια είναι ζυμωμένα με μοσχαρίσιο κιμά, μια ιδέα κύμινο και ούζο και συνοδεύονται με αφράτες πιτούλες, πατάτες σε ροδέλες, κρεμμύδι, γιαούρτι και ψιλοκομμένο μαϊντανό (€7,50).

 

Ανυπομονώ να δοκιμάσω σε επόμενη επίσκεψή μου τον καραμανλίδικο μουσακά με παστουρμά αλλά και τα χειροποίητα μαντί με σάλτσα ντομάτα και γιαούρτι. Η γυάλινη προθήκη με τα γλυκά είναι γαργαλιστική.

 

Τα καραμανλίδικα του Φάνη: Περισσότεροι μεζέδες στο νέο Εργαστήρι στο Θησείο
Γεύση πληθωρική, η οποία στην επίγευση χαρίζει πικάντικα πυροτεχνήματα.

 

Κράτησε χώρο για τον μπακλαβά Αρκαδίας της μανούλας (€4) με τα άφθονα τραγανά φύλλα που αγκαλιάζει πλούσιο σιρόπι, το εξαιρετικό καζάν ντιπί φτιαγμένο με κατσικίσιο γάλα (€4,50) και το μοσχοβολιστό κιουνεφέ με αγνό βούτυρο και κρέμα από κατσικίσιο γάλα (€6), γαρνιρισμένο με άφθονο χοντροκομμένο πράσινο φιστίκι.

 

Τις εθιστικές γεύσεις θα συνοδεύσεις με ούζο ή τσίπουρο από την πλούσια λίστα αλλά και με κρασί από τις ενδιαφέρουσες προτάσεις των ελληνικών αμπελώνων. Στα Καραμανλίδικα του Φάνη-Εργαστήρι απολαμβάνεις τη ζεστή φιλοξενία και ανανεώνεις άμεσα το ραντεβού σου με τις εθιστικές γεύσεις.

 

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη-Εργαστήρι, Ερμού 119, Θησείο, 210 3219119

 
 
 
 
Νίκη Μηταρέα
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού