ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

Ελληνική κουζίνα υψηλού επιπέδου από τα χέρια του σπουδαίου σεφ Αλέξανδρου Καρδάση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 14.11.2011 | 15:14

Βράδυ καθημερινής και στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου στα Εξάρχεια βολτάρει νεαρόκοσμος, παρέες φοιτητών κυρίως, που επιλέγουν τα διάφορα στέκια για φαγητό ή ποτό. Ήρεμη και γλυκιά η νύχτα, πριν ακόμη μπει η κρύα ανάσα του χειμώνα. Το ραντεβού με αγαπημένη φίλη είναι στο Γιάντες, για να θυμηθούμε τα παλιά. Πόσο μου αρέσει η αυλή του. Κοντοστέκομαι και χαζεύω τα γλαστράκια, τα δέντρα και τα αναρριχώμενα γιασεμιά. Θυμίζει παλιά γειτονιά. Στο βάθος το πέτρινο σπίτι με την ξύλινη οροφή που το πάλαι ποτέ φιλοξενούσε τ’ άλογα και ήταν η συνέχεια του διπλανού, επιβλητικού αρχοντικού. Χώρος όμορφος, λιτός, με το λευκό χρώμα να ντύνει τους πέτρινους τοίχους και τις κλασικές καρέκλες του καφενείου γύρω από τα μαρμάρινα τραπέζια. Στην αυλή έχει διαμορφωθεί κι ένας μικρός χώρος που κλείνει με γυαλί και φιλοξενεί τους καπνιστές. Αίσθηση υπαίθρου.

Το Γιάντες έχει μια σταθερή πορεία στην εστιατορική σκηνή από το 2000. Κι έχει και σταθερούς φίλους που τιμούν το χαλαρό και παιχνιδιάρικο περιβάλλον του αλλά και τις νοστιμιές της κουζίνας του. Θυμάμαι ότι από παλιά οι ιδιοκτήτες του Γιάντες είχαν αναπτύξει ευαισθησία κι ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αναζήτηση των βιολογικών προϊόντων, κάτι που και σήμερα θα βρεις στην κουζίνα τους. Επιμένουν στην καλή πρώτη ύλη, που αναδεικνύεται από το καλό χέρι του εξαιρετικού σεφ Αλέξανδρου Καρδάση.

Το μενού δεν σε κουράζει. Προσφέρει προτάσεις που σε ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μου αρέσει όταν υπάρχουν πιάτα ελκυστικά, που βάζουν σε δοκιμασία την επιλογή σου. Μεταξύ του χαλουμιού με λούζα Τήνου και του ψητού μαστέλου που συνοδεύεται με μαρμελάδα μανταρίνι, τελικά με κέρδισε το δεύτερο πιάτο. Ήρθε όμορφα ψημένο το μαστέλο, μαστιχωτό, και έκανε ωραίο συνδυασμό με τη διακριτική γλύκα της μαρμελάδας μανταρίνι.

Δροσερή κι ευχάριστη ήταν η σαλάτα παντζάρι με γιαούρτι, εξαιρετικό και το συκώτι σχάρας, που ήρθε ιδανικά ψημένο και συνοδευόταν από καραμελωμένα κρεμμύδια. Από τα πιάτα ημέρας, σε γενναία μερίδα ήρθε το λεμονάτο μοσχαράκι με τα μανιτάρια, που είχε όμορφο σπιτικό μαγείρεμα, με μελωμένη σάλτσα που σε προκαλούσε να βουτήξεις την μπουκιά σου.   

Στα κυρίως έχεις επιλογές από δημιουργικά ριζότι, δύο ζυμαρικά αλλά και μαριναρισμένα χοιρινά μπριζολάκια που σερβίρονται με πατάτες φούρνου. Στον κατάλογο φιγουράρουν κι ελκυστικά τυριά από τη Δράμα και το Κιλκίς μέχρι την Κρήτη και τη Νάξο. Είναι μια καλή επιλογή για να κρατήσουν ωραία συντροφιά στο κρασί σου. Το φιλέτο κοτόπουλο που ψήνεται στη σχάρα δίνει ιδέες για ν’ αναζητήσεις το διχαλωτό κόκαλο και να παίξεις… γιάντες όπως κάναμε παιδιά. 

Το Γιάντες είναι μια μοντέρνα ταβέρνα με κουζίνα που τιμά τα βιολογικά υλικά, με ευγενικό και πρόθυμο σέρβις και τιμές λογικές. Εδώ ο κόσμος περνάει καλά - το μαρτυρούν τα γέλια κι η καλή διάθεση από τα διπλανά τραπέζια.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Γαμοπίλαφο με yuzu, mushroom melt και μπέργκερ με μαγιονέζα τηγανητού αυγού στο Athens Street Food Festival

Γαμοπίλαφο με yuzu, mushroom melt και μπέργκερ με μαγιονέζα τηγανητού αυγού στο Athens Street Food Festival

Ιωάννα Παναγοπούλου |