Η σχέση της Ελλάδας με την ανατολή είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας, που αποτυπώνεται σε κάθε κομμάτι του πολιτισμού μας. Η γεύση είναι ένα από αυτά και τα Καραμανλίδικα το εκπροσωπούν τόσο πετυχημένα που νιώθεις ότι κάθε φορά που βρίσκεσαι στο κάτω μέρος της Ερμού έρχεσαι σε επαφή με ένα μάθημα πατριδογνωσίας.

 

Οι κάτοικοι της Καππαδοκίας και άλλων περιοχών της Μικράς Ασίας ήταν αυτοί που πάστωναν τα κρέατά τους για να τα διατηρήσουν καλύπτοντας ένα κομμάτι κρέας –ή και ψάρι κάποιες φορές– με μια ζύμη από αλάτι, εξού και η λέξη αλίπαστο (καλυμμένο με αλάτι). Οι κάτοικοι του Ικονίου, στην πλειοψηφία τους Καραμανλήδες, τελειοποίησαν την τεχνική του παστουρμά ή παστιρμά, όπως τον ξέρουμε μέχρι τώρα, με κρέας ωρίμανσης κατά κύριο λόγο μοσχαριού από διάφορες κοπές, που γι’ αυτούς αποτελούσε τη βασική καθημερινή τους τροφή. Εκείνο που δεν ήξεραν ήταν ότι με αυτόν τον τρόπο θα συνέβαλαν στη σύγχρονη γαστρονομία. 

 

Καραμανλίδικα του Φάνη: Η γεύση της ιστορίας βρίσκεται στο κάτω μέρος της Ερμού
Στα Καραμανλίδικα του Φάνη η ιστορία συνεχίζεται. Φωτ.: Θάλεια Ιωάννου/LiFO

 

Στα Καραμανλίδικα του Φάνη η ιστορία συνεχίζεται. Στο Παστιρματζίδικο της Ευριπίδου 41 θα βρεις αλλαντικά ωρίμανσης αλλά και τον αυθεντικό καραμανλίδικο παστουρμά. Τυριά ΠΟΠ και σπάνια όπως αυτά σε άλμη, καπνιστά, παλαιωμένα, αγελαδινές και αιγοπρόβειες γραβιέρες και φρέσκα κατσικίσια, χειροποίητα γλυκά φτιαγμένα με το μεράκι της Ανατολίτισσας νοικοκυράς και αποστάγματα παλαίωσης που απογειώνουν τη γεύση των μεζέδων. Μια αληθινή ξενάγηση σε γεύσεις και τεχνικές που έρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας και συναντούν τα ιδιαίτερα αρώματα της Ανατολής. Κι αυτός ο συνδυασμός μιλά κατευθείαν στο ίδιο το γευστικό μας DNA.

 

Με τον ίδιο τρόπο απολαμβάνεις στο Μεζετζίδικο που στεγάζεται στο 1 της οδού Σωκράτους τους μεζέδες που φτιάχνονται με αυθεντικές συνταγές, αναβιώνοντας μαγειρικές παραδόσεις. Ντολμάδακια μαμαδίστικα, καραμανλίδικη ρεβιθάδα με παστουρμά, σουτζούκι καραμανλίδικο με αυγά μάτια, πελμένι γεμιστό με κιμά, σάλτσα ντομάτας και σος γιαουρτιού και, φυσικά, μια ποικιλία από τα ιδιαίτερα τυριά και αλλαντικά του Παστιρματζίδικου. 

 

Καραμανλίδικα του Φάνη: Η γεύση της ιστορίας βρίσκεται στο κάτω μέρος της Ερμού
Στο Παστιρματζίδικο της Ευριπίδου 41 θα βρεις αλλαντικά ωρίμανσης αλλά και τον αυθεντικό καραμανλίδικο παστουρμά. Φωτ.: Θάλεια Ιωάννου/LiFO

 

Αν, πάλι, θέλεις να ζήσεις αυτό το γευστικό ταξίδι στην ιστορία με πιο εστιατορικές γεύσεις, στην Ερμού βρίσκεται το Εργαστήρι με την ανοιχτή βιτρίνα αλλαντικών αλλά και τον φούρνο όπου ψήνονται οι ανοιχτές πίτες –όπως η παστιρμαδόπιτα– με χειροποίητο ζυμάρι 24ωρης ωρίμασης και από την κουζίνα του βγαίνουν πιάτα όπως το μπελαλίδικο μαντί αλλά και ένα καταπληκτικό χιουνκιάρ που λιώνει στο στόμα. 

 

Τα ποτήρια γεμίζουν με παλαιωμένο τσίπουρο ή με κάποιο κρασί από μικρούς παραγωγούς της Ελλάδας – μπορείς να πάρεις και για το σπίτι. Ανάμεσά τους θα βρεις και φυσικούς οίνους αλλά και μπίρες από ελληνικές ζυθοποιΐες.

 

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη είναι μια ολόκληρη γειτονιά στο κέντρο της πόλης, που έρχεται από τα βάθη της Ανατολής και φέρνει στη σύγχρονη Αθήνα όλη τη νοσταλγία για τις αυθεντικές γεύσεις.

 

Ευριπίδου 41, Αλλαντοπωλείο,  210 3217238

Σωκράτους 1, Μεζετζίδικο, 210 3254184

Ερμού 119, Εργαστήρι,  210 3219119

www.karamanlidika.gr , Facebook, Instagram

Παντοπωλείο: 08:00-21:00, κουζίνα: 12:00 - 23:00, κρατήσεις 13:00 - 21:30

Οδηγός Γεύσης