Στην πάντα ζωντανή και γαστρονομική γειτονιά του παγκρατίου βρίσκεται το Καπλάνι. Ένας χώρος που φέρνει την κρητική κουζίνα στην Αθήνα, χωρίς φίλτρα και υπερβολές. Μόνο μεράκι, μνήμη και γεύση συνθέτουν αυτή την εμπειρία.

 

Οι σεφ Μανώλης Ρωμανάκης και Δημήτρης Σκαφίδας δεν παίζουν με την παράδοση. Τη σέβονται, την ξέρουν από μέσα και την ξαναφτιάχνουν  με φροντίδα. Τα πιάτα θυμίζουν μαγείρεμα στο σπίτι και αφηγούνται ιστορίες από το παρελθόν που απολαμβάνεις με την ψυχή σου. 

 

Τι να πρωτοδοκιμάσεις από τα κλασικά, αγαπημένα κρητικά αριστουργήματα; Το παραδοσιακό γαμοπίλαφο με ζυγούρι, ρύζι, θαλασσινό αλάτι και λεμόνι; Το οφτό αρνάκι σιγοψημένο στον φούρνο που σερβίρεται με πατάτες χωριάτικες ή την απίστευτη χοχλιδομακαρονάδα (χοχλιοί χωρίς το κέλυφος, μαγειρεμένοι σε φρέσκια ντομάτα, με κολοκυθάκι, μάραθο και ξηρό ανθότυρο), που θα βρεις μόνο εδώ και πουθενά αλλού; 

 

Το Καπλάνι: Η Κρήτη όπως πρέπει να τη γεύεσαι, αυθεντικά και μερακλίδικα

 

Στον κατάλογο ξεχωρίζει και το Μαγγίρι, «τα μακαρόνια του φτωχού», όπως τα έλεγαν στην Κρήτη, που σερβίρονται με ζωμό γαμοπίλαφου και ζυγούρι, αποκτώντας μια νέα, υψηλή αξία. Νέες προσθήκες η σαλάτα με αλμύρα, ντοματίνια σχάρας και μανούρι αλλά και η Θεριστή (έχει πάρει το όνομά της γιατί την έφτιαχναν το καλοκαίρι, με όσα υλικά δεν χρειάζονταν ψυγείο) που συνδυάζει βραστό αυγό, βραστή πατάτα, βολβούς, ελιές, ντομάτα, γλιστρίδα, κρεμμύδι και λαδόξιδο, δημιουργώντας ένα αληθινό γευστικό διαμάντι με τα πιο απλά υλικά.

 

Για να κλείσεις το γεύμα σου στο Καπλάνι πρέπει να δοκιμάσεις τη σφακιανόπιτα με μέλι και παγωτό κανέλα, αλλά και το άκρως δροσιστικό επιδόρπιο με πεπόνι, παγωτό και σπιτικό γλυκό του κουταλιού βύσσινο.

 

Το Καπλάνι είναι το μέρος που αγαπάς για τα οικογενειακά τραπέζια, τα ραντεβού με φίλους ή εκείνες τις γιορτές που θέλεις να απολαμβάνεις όπως πρέπει, με τσικουδιά να ρέει και την καρδιά να γεμίζει ευγνωμοσύνη.

 

Ευφρονίου 47, Παγκράτι, 210 7211161 

www.tokaplani.gr

Facebook: To Kaplani

Instagram: tokaplani

Οδηγός Γεύσης