Ενώνοντας τις λέξεις breakfast και lunch, το brunch ήταν μια συνήθεια των Βρετανών μετά το κυνήγι της Κυριακής. Μια άλλη θεωρία θέλει το brunch να προέκυψε από την ανάγκη των Καθολικών για ένα χορταστικό γεύμα που θα τους ικανοποιούσε μετά τη νηστεία που είχε προηγηθεί της κυριακάτικης λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση, το brunch μπορεί να θεωρήθηκε μόδα, αλλά τελικά είναι η νόστιμη συνήθεια που ήρθε για να μείνει.

 

Η πρώτη αναφορά του όρου γίνεται το 1895 από τον Βρετανό συγγραφέα Guy Beringer, ο οποίος στο δοκίμιό του «Βrunch: μια δικαιολογία» αναφέρθηκε στο brunch ως μια ευχάριστη κοινωνική συνήθεια, που βοηθά να ξεχάσει κανείς τις έγνοιες της εβδομάδας που έρχεται. Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, καθώς το επίκεντρο δεν είναι το φαγητό αλλά η παρέα.

 

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, διάφορες κοινωνικές συνθήκες ανέδειξαν το brunch σε ένα από τα πιο δημοφιλή γεύματα. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι γυναίκες άρχισαν να εργάζονται έξω από το σπίτι, το brunch ήταν μια λύση ώστε να ξεκουραστούν τις Κυριακές από τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού και το μαγείρεμα που εκείνες επωμίζονταν.

 

Επιπλέον, όταν τα χρόνια εκείνα οι σταρ του Χόλιγουντ διέσχιζαν την Αμερική με τρένο, σταματούσαν στο Σικάγο για ένα ελαφρύ γεύμα νωρίς μέσα στην ημέρα. Επειδή όμως τα εστιατόρια ήταν κλειστά τις Κυριακές, τα καλύτερα brunch σερβίρονταν στα ξενοδοχεία.

 

Αν ανήκετε λοιπόν σε όσους ρωτούν εκείνους των οποίων το γευστικό κριτήριο εμπιστεύονται «πού μπορώ να βρω πραγματικά ωραίο brunch;», τότε υπάρχουν κάποιες ημερομηνίες που σας ενδιαφέρουν σίγουρα, και όχι μόνο επειδή όσα θα σερβιριστούν προμηνύονται νόστιμα λόγω των ονομάτων εκείνων που θα τα φτιάξουν.

 

Κάνοντας άλματα στον χρόνο, το brunch αποτελεί την τελευταία δεκαετία μια παγκόσμια συνήθεια που έχει αγαπηθεί πολύ και στην Ελλάδα. To μάθαμε τρώγοντας eggs benedict και pancakes με μπόλικη nutella, στην πορεία πήρε διάφορες μορφές, δοκιμάσαμε τα αυγά με κάθε πιθανό τρόπο, συναντήσαμε μενού επηρεασμένα από πολλές διεθνείς και διαφορετικές κουζίνες, και Greek brunch φάγαμε – όλα έχουν γίνει. Από εκεί που μπορούσαμε να το απολαύσουμε μόνο τις Κυριακές, κάποιοι το σερβίρουν πλέον καθημερινά, και μέχρι αργά – όλα έχουν γίνει.

 

Hyatt X Estrella: Στη Θεσσαλονίκη ξέρουν πώς να κάνουν το brunch ξανά ενδιαφέρον
Φωτ.: Όλγα Δέικου

 

Πέρα λοιπόν από τα αγαπημένα μας, από εκείνα που επιλέγουμε με κλειστά ματιά τις Κυριακές που ξυπνάμε λίγο πιο αργά απ’ ό,τι συνήθως, αυτό που βλέπω ότι μπορεί να μας κάνει πλέον εντύπωση και να μας ενθουσιάσει όσον αφορά το brunch είναι να στήσει κάποιος ένα πολύ σπέσιαλ event γύρω από αυτό, κάτι δηλαδή που συμβαίνει ήδη στη Θεσσαλονίκη και θα συνεχιστεί μέχρι το καλοκαίρι. 

 

Αν ανήκετε λοιπόν σε όσους ρωτούν εκείνους των οποίων το γευστικό κριτήριο εμπιστεύονται «πού μπορώ να βρω πραγματικά ωραίο brunch;», τότε υπάρχουν κάποιες ημερομηνίες που σας ενδιαφέρουν σίγουρα, και όχι μόνο επειδή όσα θα σερβιριστούν προμηνύονται νόστιμα λόγω των ονομάτων εκείνων που θα τα φτιάξουν. Πρόκειται για Κυριακές-γαστρονομικά ταξίδια, που θα γίνουν μία φορά και σίγουρα θα τις θυμάστε για καιρό.

 

Νομίζω πως το Estrella, το πρωτοπόρο εστιατόριο στο brunch concept που κρατάει από τη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε την πορεία του το 2013 σερβίροντας ολοήμερο πρωινό και brunch μενού, δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις.

 

Αυτήν τη φορά συνεργάζεται με το πολυτελές, κορυφαίο city resort που καθιέρωσε το brunch σε ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, το Hyatt Regency Thessaloniki. Καλώντας σημαντικούς guest chefs διαφορετικού προφίλ, οργανώνοντας live entertainments στους βραβευμένους θεματικούς χώρους του ξενοδοχείου, έχουν κάθε μήνα να παρουσιάσουν μια πολύ ξεχωριστή Κυριακή.

 

Η πρεμιέρα των γαστρονομικών ταξιδιών «Go brunch» έγινε στις 19 Φεβρουαρίου – ήμασταν εκεί. Με πρώτες ύλες που έρχονται απευθείας από τη γη, με λαχανικά, βότανα, χόρτα, σιγομαγειρεμένα κρέατα, με γεύσεις που έβγαιναν από ανοιχτές κουζίνες με ταβάδες και τσουκάλια πάνω σε χειροποίητους φούρνους, αυτή η πρώτη Κυριακή, αποτέλεσμα της σύμπραξης του executive chef του ξενοδοχείου, Απόστολου Αλτάνη, με την ομάδα των νομάδων μαγείρων Nomade et Sauvage και του Estrella, υπό τους ήχους των Banda Entopica, της παραδοσιακής μπάντας δρόμου που ενώνει κλαρίνο, σαξόφωνο, ακορντεόν και νταούλι σε ένα πάντρεμα παραδοσιακών ήχων της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου αλλά και μοντέρνας βαλκανικής μουσικής, εξελίχθηκε σε «διονυσιακή γιορτή, με πρωταγωνίστρια τη μνήμη… σε ένα απρόσμενο πανηγύρι», όπως τη χαρακτήρισε ο M. Hulot που την έζησε.

 

Hyatt X Estrella: Στη Θεσσαλονίκη ξέρουν πώς να κάνουν το brunch ξανά ενδιαφέρον
Η πρεμιέρα των γαστρονομικών ταξιδιών «Go brunch» έγινε στις 19 Φεβρουαρίου και εξελίχθηκε σε «διονυσιακή γιορτή, με πρωταγωνίστρια τη μνήμη… σε ένα απρόσμενο πανηγύρι». Φωτ.: Όλγα Δέικου

 

Αυτήν τη φορά, την Κυριακή που μας έρχεται, στις 19 Μαρτίου, αέρας Λονδίνου θα φυσήξει στο Αμβροσία του Hyatt Regency Thessaloniki. Σε αυτό το brunch ο executive chef Απόστολος Αλτάνης θα συνεργαστεί τους Two chefs, με το δίδυμο Max & Ed, δηλαδή με τους Μax Maclean and Ed Tejada, τους παιδικούς φίλους που μεγάλωσαν μαγειρεύοντας μαζί σε όλο το Λονδίνο και σε κορυφαία εστιατόρια όπως το Ottolenghi, το St John, το Pidgin και το Lyles.

 

Σήμερα κρατάνε το τιμόνι της κουζίνας του Silo London που το 2022 διακρίθηκε με το Michelin Green Star 2022 για τη βιώσιμη λειτουργία του, τις zero waste πρακτικές του όσον αφορά το φαγητό, για το ότι υπηρετεί τόσο πιστά αυτήν τη φιλοσοφία που από τα έπιπλα μέχρι τα πιάτα του, όλα είναι φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά.

 

Μαζί τους θα είναι και ο Αλέξανδρος Γκίκας του Catalyst Roasters, του επιδραστικού coffee shop (με το οποίο έχουν συνεργαστεί οι Μax & Ed), που θα παρουσιάσει έναν speciality coffee από το δικό τους roastery και όλα αυτά θα συνδυαστούν με τo brunch της ομάδας του Estrella.

 

Συνοψίζοντας, αυτή την Κυριακή θα φάμε, μεταξύ πολλών άλλων, English breakfast με σκωτσέζικα λουκάνικα, shepherd’s pie και αυθεντικό Sunday roast, θα πιούμε εξαιρετικό καφέ, παράλληλα θα ακούμε live τους Ta Toy Boy ενώ και ο ραδιοφωνικός παραγωγός Στέφανος Τσιτσόπουλος θα κάνει τις δικές του indie pop επιλογές.

 

Όπως είπαμε, το brunch το χρωστάμε έτσι και αλλιώς στους Βρετανούς και τα ονόματα που θα συγκεντρωθούν στις 19 Μαρτίου υπόσχονται ότι θα το προσφέρουν με τον πιο εξαιρετικό τρόπο. Σε περίπτωση όμως που εκείνη τη μέρα έχετε κανονίσει κάτι που δεν αναβάλλεται με τίποτα, έρχονται και άλλες «Go Brunch» ημερομηνίες και είναι πολύ ενδιαφέρουσες.

 

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα: σημειώστε ότι για τις 23 Απριλίου, η ομάδα του Estrella και του Hyatt Regency Thessaloniki ετοιμάζουν το Asian & '60s Hong Kong Magic brunch με καλεσμένο τον Nick Molyviatis, τον head chef του Wun’s -Tea room & Cocktails, που θα προσγειωθεί στη Θεσσαλονίκη επίσης από το Λονδίνο.

 

Καντονέζικα dim sum πιάτα, γιαπωνέζικα souffle pancakes, κορεάτικο toast, γλυκόξινες γαρίδες και curry puffs θα σερβίρονται μαζί με τα cocktails του bar and restaurant που μεταφέρει τους επισκέπτες του στο Χονγκ Κονγκ των ‘60s.

 

Hyatt X Estrella: Στη Θεσσαλονίκη ξέρουν πώς να κάνουν το brunch ξανά ενδιαφέρον
Tο δίδυμο Max & Ed, Μax Maclean and Ed Tejada, οι παιδικοί φίλοι που μεγάλωσαν μαγειρεύοντας μαζί σε όλο το Λονδίνο και σε κορυφαία εστιατόρια.

 

Στις 21 Μαΐου, ο τίτλος του brunch θα είναι «Italians do it better», αφού σε αυτό guest chef θα είναι ο Θοδωρής Παπανικολάου που γνωρίζει πολύ καλά πώς να δίνει την ιταλική κουζίνα αλλιώς, με τα δικά του twists και έναν πολύ χαρακτηριστικό τρόπο.

 

Σε αυτό το ιταλικό πρωινό και γεύμα τα cocktails θα έχουν την υπογραφή του Δημήτρη Καϊταλίδη, του βραβευμένου ως «πιο sustainable bartender της Ευρώπης», ενώ τα decks θα αναλάβει ο Κωστής Ζαρταλούδης.

 

Στις 23 Ιουνίου, η Θεσσαλονίκη θα μπραντσάρει σε diner στυλ, με συνταγές από διαφορετικές Πολιτείες της Αμερικής, τα τραπέζια θα γεμίσουν με αφράτα pancakes, αυθεντικά smash burgers, τηγανητό κοτόπουλο αλλά και breakfast tacos από το Sonora London. Αυτή η Κυριακή θα είναι και το closing party αυτής της δυνατής συνεργασίας και θα κινηθεί σε jazz, soul και funk ρυθμούς από τα ‘60s και τα ‘70s, με τον Jiles John να κρατάει αυτό το κομμάτι.

 

Προσωπικά είχα καιρό να δω μια πρόταση για brunch που θα με ξεσηκώσει, που θα με κάνει να την περιμένω. Αν κάτι από τα παραπάνω σας έκανε κλικ, συντονιστείτε στα social media των διοργανώτων, εκεί δηλαδή που ανακοινώνονται όλα τα «Go brunch», προκειμένου να κάνετε έγκαιρα την κράτησή σας, ξέρετε πως κάτι τέτοια events δεν είναι δύσκολο να γίνουν γρήγορα sold out.

 

Hyatt Regency Thessaloniki Go brunch with Estrella, Κυριακή 19 Μαρτίου | 13:00-17:00, τιμή κατ’ άτομο 56€ (συμπεριλαμβάνεται κρασί). Η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις για παιδιά από 0-6 ετών είναι δωρεάν, ενώ για παιδιά από 6-12 ετών προσφέρεται έκπτωση 50%. Για κρατήσεις επισκεφθείτε το viva ή καλέστε στο 2310 401411.

 

Οδηγός Γεύσης