5 κρασιά για να συνοδεύσετε πιατέλες με τυριά

Πώς να συνδυάσετε το αγαπημένο σας κρασί από τη σειρά Monograph της GAIA WINES με επιλεγμένα τυριά.

LIFOTEAM 24.12.2019 | 14:21

ADVERTORIAL

Η θερμοκρασία έπεσε, οι γιορτές πλησιάζουν και μαζί τους οι ζεστές βραδιές με καλούς φίλους στο σπίτι. Αυτή την εποχή, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή του χρόνου, έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους απολαμβάνοντας τη θαλπωρή και την άνεση του σπιτιού, βλέποντας ταινίες ή συζητώντας.

 

Φυσικά, τίποτα δεν συνοδεύει καλύτερα αυτές τις βραδιές από ένα μπουκάλι καλό κρασί και μία υπέροχη πιατέλα από επιλεγμένα τυριά. Μάθετε, λοιπόν, μερικά μικρά μυστικά για το πώς μπορείτε να συνοδεύσετε το αγαπημένο σας κρασί με ένα αρμονικό γευστικά πλατό τυριών:

 

5 κρασιά για να συνοδεύσετε πιατέλες με τυριά

 

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ποικιλίες τυριών, με διαφορετικές γεύσεις και υφές. Επιλέξτε τις ποικιλίες που σας αρέσουν όχι μόνο γευστικά αλλά και οπτικά και συνδυάστε διαφορετικές γεύσεις, υφές και μυρωδιές. Αν πρόκειται να σερβίρετε σε ανθρώπους που δεν γνωρίζετε καλά και δεν ξέρετε τις προτιμήσεις τους, καλύτερα να αποφύγετε τα τυριά με πολύ έντονη μυρωδιά.

 

Επιπλέον, υπάρχουν μερικοί κανόνες που χρειάζεται να γνωρίζετε σχετικά με τους συνδυασμούς κρασιών και τυριών. Για παράδειγμα, ένα απαλό κρασί δεν θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα τυρί με έντονη γεύση όπως καμαμπέρ ή μπρι, ενώ η επιλογή του κρασιού πρέπει να γίνεται με κριτήριο την ωρίμανση και την ύπαρξη γλυκύτητας ή οξύτητας στο τυρί. Τα μπλε τυριά, όπως το ροκφόρ και η γκοργκοντζόλα, είναι σχετικά δύσκολο να συνδυαστούν με κρασί (ειδικότερα τα πιο έντονα). Αρκετά μπλε τυριά όμως, είναι χαμηλής έντασης και μπορούν να συνδυαστούν με ένα στρογγυλό (δηλαδή όχι ιδιαίτερα τανικό ) αρωματικό κόκκινο κρασί. Τυριά όπως η φέτα, το κατσικίσιο και η ξινομυζήθρα, τα οποία είναι νεαρά λευκά τυριά, σε γενικές γραμμές ταιριάζουν με φρέσκα «τραγανά» λευκά κρασιά .

 

Η γραβιέρα Κρήτης που είναι η πικάντικη εκδοχή της γραβιέρας αλλά και η γραβιέρα Νάξου που είναι η γλυκιά εκδοχή, μπορούν να συνδυαστούν άριστα με ένα μαλακό ερυθρό κρασί που έχει ως βάση την ποικιλία Αγιωργίτικο αλλά και blend Αγιωργίτικο με Syrah

 

Το κρασί είναι ο βασικότερος παράγοντας που θα επηρεάσει γευστικά τη βραδιά σας. Επιλέξτε κρασιά τα οποία θα έχουν πλούσια γεύση και μεστό σώμα. Φέτος, μπορείτε να επιλέξετε τη σειρά κρασιών Monograph της GAIA WINES, που περιλαμβάνει μία ιδιαίτερη ποικιλία γεύσεων και μπορεί να ταιριάξει με οποιονδήποτε συνδυασμό τυριών προτιμάτε. Η σειρά Monograph προσφέρει στους οινολάτρες την πλέον προσιτή και φιλική πλευρά των πιο εκλεκτών ποικιλιών σταφυλιών του ελληνικού και μεσογειακού Νότου.

 

Το Monograph Αγιωργίτικο Syrah «παντρεύει» δύο απόλυτα συμπληρωματικές ποικιλίες του Μεσογειακού νότου, που καλλιεργούνται στους αμπελώνες της GAIA WINES, στο Κούτσι Νεμέας. To Αγιωργίτικο θα δώσει το έντονο φρούτο και τις μαλακές τανίνες του, ενώ το άριστα προσαρμοσμένο στο κλίμα της περιοχής μας Syrah, θα προσφέρει τον πλούσιο και πικάντικο χαρακτήρα του και την αίσθηση της δομής και του βάθους. Το βαθύ κοκκινοϊώδες χρώμα του, το σύνθετο άρωμά του και η γευστική του ένταση συνοδεύουν άριστα μια μεγάλη γκάμα εδεσμάτων, πικάντικου χαρακτήρα και υψηλής γευστικής έντασης.

 

Ένα κόκκινο κρασί σαν κι αυτό, με πολύπλοκο χαρακτήρα, συνδυάζεται ιδανικά με παλαιωμένα κίτρινα σκληρά τυριά, τα οποία έχουν εξίσου πολύπλοκα αρώματα. Τέτοιου είδους τυριά είναι το γκούντα, το ένταμ και η mimolette της Βόρειας Γαλλίας, που έχουν πολλά λιπαρά και μικρή οξύτητα.

 

5 κρασιά για να συνοδεύσετε πιατέλες με τυριά

 

Το Monograph Multi  ενώνει τρεις από τις εκλεκτότερες ελληνικές λευκές ποικιλίες στη σύνθεσή του. Οι δύο κυρίαρχες ποικιλίες είναι ο Ροδίτης Αλεπού από την ορεινή Αιγιαλεία, κοντά στα 1000 μ υψόμετρο και το Μοσχοφίλερο από το αρκαδικό οροπέδιο των 700 μ, οι οποίες συνδυάζονται αρμονικά, σχεδόν από πάντα και σχεδόν απ' όλα τα οινοποιεία της Πελοποννήσου. Στην παραδοσιακή αυτή παρέα προστίθεται και το κοσμοπολίτικο πλέον Ασύρτικο, σαντορινιάς καταγωγής μεν αλλά πελοποννησιακής ανατροφής. Η προσθήκη αυτή έφερε δύναμη, διάρκεια και βάθος. Δοκιμάστε το, με εδέσματα μέσης έως υψηλής γευστικής έντασης, αλλά και μόνο του ως απεριτίφ, και πάντα με καλή παρέα.

 

Επιλέγοντας τυριά γι΄αυτό το εξίσου εκλεκτό λευκό κρασί, οι καλύτερες επιλογές που έχετε να κάνετε είναι ανάμεσα στην κατηγορία με τα μπλε τυριά, καθώς θα τονίσει τον αλμυρό και πικάντικο χαρακτήρα τους. Επιπλέον, τα τυριά αυτά περιλαμβάνουν την απαραίτητη γευστική ένταση που ταιριάζει απόλυτα με το συγκεκριμένο κρασί.

 

5 κρασιά για να συνοδεύσετε πιατέλες με τυριά

 

Το Monograph Ασύρτικο περιλαμβάνει δροσερές οξύτητες και έντονα αρώματα φρούτων. Αρώματα εσπεριδοειδή αλλά και άλλα, πιο τροπικά και πληθωρικά με έναν χαρακτήρα εντελώς διαφορετικό και πιο ανάλαφρο από αυτόν των σαντορινιών γεννητόρων. Το MONOGRAPH Ασύρτικο αποτυπώνει με τρόπο ανάγλυφο, αυτό που επιτυγχάνει η μεγάλη αυτή ελληνική ποικιλία όταν καλλιεργείται με γνώση και επιμονή σε ημιορεινά ασβεστώδη εδάφη, στο Κούτσι της Νεμέας.

 

Ένα φρέσκο κρασί σαν κι αυτό, μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με γραβιέρα Κρήτης ή Νάξου, με μικρή ωρίμανση. Επίσης, μπορεί να συνδυαστεί υπέροχα και με μπρι, ρεγκάτο και τσένταρ, όσο έχουν ακόμη τη φρεσκάδα τους. Τέλος, μπορείτε να το συνδυάσετε και με μαλακά τυριά, όπως μοτσαρέλα.

 

5 κρασιά για να συνοδεύσετε πιατέλες με τυριά

 

Το Monograph Αγιωργίτικο φτιάχνεται από σταφύλια ποικιλίας Αγιωργίτικου από τους λόφους που περιβάλλουν τη Νεμέα. Οι στρεμματικές αποδόσεις του ημιορεινού μας αμπελώνα στα 500 μ υψόμετρο, είναι σχετικά χαμηλές και δεν ξεπερνούν ποτέ τα 1.200 κ σταφύλια ανά στρέμμα. H προσεκτική οινοποίηση στο σύγχρονο οινοποιείο των GAIA WINES, στην καρδιά του αμπελώνα, δίνει έναν ερυθρό οίνο σύνθετο και ευχάριστο, που χαρακτηρίζεται από ένα λαμπερό ερυθροϊώδες χρώμα και αρώματα μέσης έντασης και ιδιαίτερης καθαρότητας και φινέτσας. Σχετικά σύνθετο για το νεαρό της ηλικίας του, ελίσσεται μεταξύ του φραγκοστάφυλου, του ροδιού και της καραμέλας βουτύρου. Η γεύση του είναι ιδιαίτερα μαλακή, με στρογγυλές τανίνες και φρουτώδη επίγευση. Δοκιμάστε το με εδέσματα μέσης έως υψηλής γευστικής έντασης αλλά και μόνο του ως απεριτίφ. 

 

Τα ερυθρά κρασιά συνοδεύονται πάντα ιδανικά από γραβιέρα μεγάλης ωρίμανσης ή έμενταλ. Ένα ιδιαίτερο κρασί σαν κι αυτό, ταιριάζει αρκετά και με τσένταρ, ρεγκάτο και παρμεζάνα, όπως και με ελληνικά τυριά όπως μανούρι ΠΟΠ. Τα τυριά αυτά έχουν αρκετά πολύπλοκα αρώματα, επομένως συνδυάζονται σωστά με την πολυπλοκότητα των αρωμάτων του κρασιού αυτού.

 

5 κρασιά για να συνοδεύσετε πιατέλες με τυριά

 

Το Monograph Μοσχοφίλερο έχει τη δροσιά του αρκαδικού οροπεδίου, ψηλά στα 700 μέτρα υψόμετρο, τόσο σε αρωματική ένταση όσο και σε οξύτητα που απαιτείται για τη δημιουργία αυτού του νεανικού και ευχάριστου κρασιού. Τα αρώματα τριαντάφυλλου, κυριαρχούν από την πρώτη κιόλας στιγμή και η "ορεινή" του οξύτητα προσφέρει ζωντάνια και πολλούς γευστικούς συνειρμούς. Δοκιμάστε το με εδέσματα μέσης έως υψηλής γευστικής έντασης, αλλά και μόνο του ως aperitif.

 

Ένα κρασί με υψηλή οξύτητα όπως αυτό, συνδυάζεται ιδανικά με τυριά όπως φέτα, φρέσκο ανθότυρο, ξινομυζήθρα και κατσικίσιο τυρί. Η φρεσκάδα των τυριών αυτών, θα ταιριάξει με την αρωματική ένταση του κρασιού, που θα μπορέσει να διατηρήσει τον νεανικό χαρακτήρα του.

 

5 κρασιά για να συνοδεύσετε πιατέλες με τυριά
Οδηγός Γεύσης