Τρεις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για την καινούργια εβδομάδα

Ενδιαφέρουσες προτάσεις που δεν θα σας κοστίσουν

«Γράμμα στον Ρίλκε»

Για την έναρξη της όγδοης περιόδου του, το «Με τα λόγια (γίνεται)», το Ινστιτούτο Γκαίτε και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, παρουσιάζουν την εκδήλωση «Γράμμα στον Ρίλκε», την Τρίτη 30 Οκτωβρίου, στις 19:30, στην Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Γκαίτε.


Η Μαρία Τοπάλη θα διαβάσει την «Ανοιχτή επιστολή» της προς τον Ράινερ Μαρία Ρίλκε (που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Romiosini», Βερολίνο), ενώ ο Ορφέας Απέργης και ο Παναγιώτης Ιωαννίδης θα διαβάσουν αποσπάσματα από το έργο του καθώς και σχετικά κείμενα άλλων.


Το λογοτεχνικό είδος της ανοιχτής επιστολής έχει μια μακρά παράδοση. Αν και ο υποτιθέμενος παραλήπτης είναι μια κατά κανόνα γνωστή προσωπικότητα, στην πραγματικότητα -και με ένα κλείσιμο του ματιού- απευθύνεται στο ευρύ κοινό, αφού, με τον δημόσιο χαρακτήρα της, ο παραλήπτης χάνει την ιδιότητα του· η ανοιχτή επιστολή είναι ένας λόγος της απουσίας.


Info:
«Γράμμα στον Ρίλκε»
Ινστιτούτο Γκαίτε, Βιβλιοθήκη
Ομήρου 14-16, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 3661000
Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018, 19:30
Είσοδος ελεύθερη

 

 

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στην Τεχνόπολη

Μία συναυλία με άρωμα φθινοπώρου, με αποσπάσματα από δημοφιλείς όπερες και οπερέτες παρουσιάζει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου στις 20:30 στην Τεχνόπολη.


Η Συμφωνική Ορχήστρα, με τον Μιχάλη Οικονόμου στο πόντιουμ, συμπράττει με τους κορυφαίους έλληνες σολίστες Χάρη Ανδριανό, Βούλα Αμιραδάκη, Μαρία Κόκκα και Αντώνη Κορωναίο σε μία μουσική βραδιά με άριες σπουδαίων κλασικών συνθετών, μεταξύ άλλων των Verdi, Bizet, Strauss και Puccini.


Info:
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα «Μηχανουργείο»
Πειραιώς 100, Αθήνα
Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, 20:30
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: 210 9243760

 

 

«Η αστυνομική λογοτεχνία των Βορείων Χωρών: Μυθοπλασία ή καθρέφτης της κοινωνίας τους;»

Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, στις 19:00, στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε, οι πρεσβείες και τα ινστιτούτα των Βορείων Χωρών σε συνεργασία με τους εκδοτικούς οίκους Διόπτρα, Καλέντης, Μεταίχμιο, Φανταστικός Κόσμος και Ψυχογιός, διοργανώνουν συζήτηση με θέμα «Η αστυνομική λογοτεχνία των Βορείων Χωρών: Μυθοπλασία ή καθρέφτης της κοινωνίας τους;».


Με συντονίστρια τη δημοσιογράφο και κριτικό βιβλίου Μικέλα Χαρτουλάρη, δημοσιογράφοι, κριτικοί βιβλίου και συγγραφείς από τις Βόρειες Χώρες ανταλλάσσουν απόψεις για θέματα επίκαιρα -κοινωνικά, πολιτικά, ιστορικά και πολιτιστικά- που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες μας και θίγονται στην αστυνομική λογοτεχνία των χωρών αυτών, στο nordic crime, ένα λογοτεχνικό είδος ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα και όχι μόνο.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων.


Συμμετέχουν: Δανία: Βο Tao Michaelis, δημοσιογράφος-κριτικός βιβλίου Iσλανδία: Κolbrún Bergthórsdóttir, δημοσιογράφος-κριτικός βιβλίου Nορβηγία: Jørn Lier Horst, συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Σουηδία: Karl Berglund, PhD Uppsala University Φινλανδία: Jukka Petäjä, δημοσιογράφος-κριτικός βιβλίου Ελλάδα: Nίκος Γεωργιάδης, συγγραφέας


Info:
Ινστιτούτου Γκαίτε, Αμφιθέατρο
Ομήρου 14-16, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 3661000
Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018, 19:00
Είσοδος ελεύθερη
θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στα αγγλικά και ελληνικά

Οδηγός Βιβλίου