Δουλειά, υποχρεώσεις, καθημερινό τρέξιμο. Για να μη μιλήσουμε για τη σκέψη να σηκωθείς το απόγευμα για να πας στο γυμναστήριο ή να σιδερώσεις. Πόσες φορές μέσα στην εβδομάδα μπορεί να σκέφτεσαι μια μικρή εξόρμηση; Ένα Σαββατοκύριακο σε ένα ειδυλλιακό νησί της Ελλάδας. Ίσως ήδη φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε ένα τραπέζι μπροστά στη θάλασσα με καλή παρέα.

 

Σκέψου τώρα να σε καλούσαν σε ένα ελληνικό ιδιωτικό νησί μιας σταρ του Χόλιγουντ. Εννοείται θα πήγαινες. Και ξαφνικά να έμενες εγκλωβισμένος εσύ και οι υπόλοιποι καλεσμένοι στο νησί από μια κακοκαιρία. Και κάποιος να κατέληγε νεκρός. Ποιος μπορεί να είναι ο δολοφόνος; Και βρίσκεται ανάμεσα σας; 

 

 

Σίγουρα η παραπάνω ιστορία ακούγεται σαν σενάριο ταινίας αλλά τη διαβάσαμε στο νέο βιβλίο του Alex Michaelides που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Ένα βιβλίο με τίτλο, Το Μένος, άκρως ατμοσφαιρικό και κινηματογραφικό όσο φαντάζεσαι. Ο Alex Michaelides είναι ένας από τους λίγους συγγραφείς με ελληνική καταγωγή που βρίσκεται στη λίστα με τα best seller των New York Times για περισσότερες από 100 εβδομάδες και έχει γράψει Τη Σιωπηλή Ασθενή.

 

Ο συγγραφέας έγραψε αυτό το μυθιστόρημα το 2019, ένα περίπλοκα σχεδιασμένο ψυχολογικό θρίλερ, συνδυασμός χιτσκοκικού σασπένς, πλοκής Αγκάθα Κρίστι και ελληνικής τραγωδίας.

 

Ένα αποκλεισμένο νησί. Ένας φόνος. Έξι ύποπτοι. Σε αυτή την ιστορία δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανέναν

 

Με έμπνευση από την αρχαία ελληνική τραγωδία ο Alex Michaelides συνθέτει το Το Μένος. Το βιβλίο παρόλο που μόλις κυκλοφόρησε βρέθηκε από τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας του στη best seller λίστα των New York Times.

 

Τα γεγονότα διαδραματίζονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο ειδυλλιακό ιδιωτικό νησί μιας πρώην σταρ του κινηματογράφου, της Λάνα Φάραρ. Μπορεί το νησί καθαυτό να μην υπάρχει στην πραγματικότητα αλλά οι περιγραφές σου φέρνουν στο μυαλό εικόνες από τις ανεμοδαρμένες Κυκλάδες. Θα αισθανθείς ότι παραθερίζεις και εσύ μαζί με τους ήρωες, ότι κάνεις μαζί τους βόλτες στην παραλία σε ένα σκηνικό ονειρικό μέχρι ο κλοιός του δράματος να αρχίζει να σφίγγει και το τοπίο ξαφνικά να αλλάξει και να γίνει πιο σκοτεινό.

 

Ένα αποκλεισμένο νησί. Ένας φόνος. Έξι ύποπτοι.

Η σταρ προσκαλεί κάθε χρόνο τους πιο στενούς της φίλους να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα στο νησί. Εκείνη τη μοιραία χρονιά βρέθηκαν παγιδευμένοι στο νησί εξαιτίας του ανέμου, που οι ντόπιοι ονομάζουν «μένος». Κι ενώ οι εφτά φίλοι περνούσαν  τις μέρες τους διασκεδάζοντας, έρχεται μια νύχτα που καταλήγει στον θάνατο του ενός.

 

Και έντρομοι συνειδητοποιούν ότι ο δολοφόνος κρύβεται ανάμεσα τους. Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τις μακροχρόνιες φιλίες και από τις «μάσκες» που φορούν οι ήρωες προκειμένου να γίνουν αρεστοί;

 

Δεν πρόκειται για ένα κλασσικό «Whodunit» αστυνομικό

Το Μένος είναι ένα βιβλίο που θα αγαπήσεις αν είσαι λάτρης της Αγκάθα Κρίστι και των μυστηρίων κλειδωμένου δωματίου. Μόνο που σε αυτό το θρίλερ δεν αρκεί απλώς να βρεις τον δολοφόνο. Ο Alex Michaelides για ακόμα μια φορά ψυχογραφεί εξαιρετικά τους ήρωες του και συνθέτει μια ιστορία όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

 

Το «μάτι» που βρίσκεται στο εξώφυλλο δεν είναι τυχαία επιλογή. Όλοι οι ήρωες είναι εν δυνάμει δολοφόνοι. Παλιά τραύματα, φθόνος, δίψα για εκδίκηση, απληστία φωλιάζουν μέσα τους και τους τρώνε λίγο λίγο τη ψυχή. Το ερώτημα είναι ποιος είναι ικανός να κάνει τις σκοτεινές του σκέψεις πράξη; Μπορεί να νομίζετε ότι ξέρετε τι έχει συμβεί. Όμως κάνετε λάθος…

 

Το βιβλίο και όλα του τα βιβλία του συγγραφέα κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr. Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

 

Οδηγός Βιβλίου