«Ενθουσιαζόμουν από παιδάκι με τις ιστορικές ταινίες και τα ντοκιμαντέρ. Τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας τα βαριόμουν, αλλά διάβαζα πολλά εξωσχολικά. Κατά καιρούς “κολλούσα” με έναν αρχαίο πολιτισμό και διάβαζα ό,τι έπεφτε στα χέρια μου σχετικά με αυτόν»: έτσι είχε εξηγήσει σε συνέντευξή του στη LiFO ο The Trivialist τη δημιουργία της ομώνυμης σελίδας σε Facebook και Instagram, που αυτές τις μέρες βλέπουμε να αποκτά και μια νέα διάσταση με την κυκλοφορία του βιβλίου «Από τον βασιλιά θάνατο στον βασιλιά Ήλιο – Σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί και άλλες διασκεδαστικές ιστορίες» από τις εκδόσεις Διόπτρα.

 

Σε αυτό παρακολουθούμε ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής ιστορίας που για τον συγγραφέα παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον∙ ξεκινά από 1347 και το ξέσπασμα της πανούκλας, που αποδεκάτισε μεγάλο μέρος του πληθυσμού του γνωστού τότε κόσμου, και εκτείνεται μέχρι το 1755, οπότε έγινε ο μεγάλος σεισμός της Λισαβόνας.

 

Η Ιστορία… αλλιώς

 

11+1 ιστορίες για την πορεία της Ευρώπης από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση μέχρι το Μπαρόκ∙ από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι την κατάκτηση της Αμερικής και της Ινδίας∙ από το κυνήγι μαγισσών, τη Μεταρρύθμιση και τον χρυσό αιώνα της γαλλικής απολυταρχίας στην επανάσταση της επιστήμης.

 

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν χωρέσει διάφορα trivia και πληροφορίες για εξτραβαγκάν εστεμμένους, πανούργους κληρικούς και διεστραμμένους καλόγερους, επιτήδειους εμπόρους, συνωμότες τραπεζίτες, άπληστους θαλασσοπόρους, μειονότητες καταπιεσμένες, γυναίκες κακοποιημένες, επιστήμονες βασανισμένους και καλλιτέχνες εμπνευσμένους, αντιλήψεις παράδοξες, μυστήρια, γκουρμέ συνταγές, σκάνδαλα με αφορμή το σεξ και όχι μόνο, θανατηφόρες ραδιουργίες. Κοινωνία, οικονομία, τέχνη, επιστήμη, πολιτική, όλα όσα διαμόρφωσαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και συγκρότησαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε Ευρώπη, θεμελιώνοντας τον νεότερο πολιτισμό της.

 

Ένα ασυνήθιστο βιβλίο Ιστορίας, μακριά απ’ οτιδήποτε μπορεί να έχει κανείς στο μυαλό του, ιδίως σε σχέση με τη σχολική εμπειρία της μάλλον βαρετής παράδοσης ενός ακόμα μαθήματος που ο μαθητής πρέπει να αποστηθίσει. Ο ίδιος ο συγγραφέας έχει εξηγήσει το σκεπτικό του: «Σκέφτομαι πρώτα με εικόνες, μετά μπαίνουν οι λέξεις. Θέλω ο αναγνώστης να μπαίνει στον χώρο και στον χρόνο». Σαν να μπαίνει σε μια μηχανή του χρόνου, θα προσθέταμε εμείς, και να γίνεται μάρτυρας των γεγονότων, σαν τον «μίτο της Αριάδνης στον λαβύρινθο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, που στην έξοδό του θα έχουμε βγει όλοι κερδισμένοι», όπως έγραψε ο Θεόδωρος Παπακώστας aka Archaeostoryteller.

 

Ο The Trivialist πιστεύει σε μια πολιτισμική και ανθρωποκεντρική προσέγγιση της Ιστορίας, μένει πολύ στην πληροφορία και στην ανταλλαγής της. Δεν πιστεύει ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται γενικά∙ αυτό που πιστεύει πως επαναλαμβάνεται είναι τα μοτίβα της συμπεριφοράς των ανθρώπων, με όλα τα πάθη και τις αδυναμίες τους. Και ακριβώς εδώ έγκειται μία ακόμα αρετή του βιβλίου, καθώς όχι μόνο απομακρύνεται από το ύφος ενός αυστηρού επιστημονικού εγχειριδίου αλλά εξηγεί και τα γεγονότα, την αλληλουχία τους, την προέλευσή τους και την πορεία τους με έναν τρόπο που γίνεται εύκολα κατανοητός και προσβάσιμος, αναζητώντας τις ρίζες τους στον άνθρωπο.

 

Η Ιστορία… αλλιώς

 

Σε αυτό, βέβαια, βοηθάει και η γλώσσα του, που, πιστή στο πνεύμα των αναρτήσεών του, είναι άμεση, σύγχρονη και χιουμοριστική. Ο The Trivialist χρησιμοποιεί λέξεις και φράσεις αναπάντεχες για ένα πλαίσιο που συνήθως είναι αυστηρά ακαδημαϊκό. Στο κεφάλαιο για την εξάπλωση της πανούκλας, διαβάζουμε: «Στη Φλωρεντία (…) ο Βοκκάκιος μας λέει ότι την είδαν πιο YOLO την κατάσταση, οργάνωσαν plague parties και, επιδιδόμενοι σε ανήκουστα όργια, ακολασίες και κραιπάλες, διασκέδασαν μέχρι θανάτου, στην κυριολεξία». Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται για μια απλή και ανώδυνη εργασία αλλά για ένα είδος γραφής που είτε ως bullet points στο ψηφιακό περιβάλλον είτε ως κείμενο ροής κρύβει γνώση και επιστημονική επιμέλεια στηριγμένη σε εκτενή βιβλιογραφία και άλλες πηγές.

 

Ένα βιβλίο γραμμένο με αγάπη για την Ιστορία και τον άνθρωπο, που τελειώνει στην αυγή του Διαφωτισμού, δηλώνοντας «πίστη στη δύναμη της ανθρώπινης λογικής».

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου

 

The Trivialist

Από τον βασιλιά θάνατο στον βασιλιά Ήλιο

Σελ. 244

Εκδόσεις Διόπτρα

Οδηγός Βιβλίου