Μια βραδιά με αποσπάσματα βιβλίων που εικονογράφησε ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας

«Χρωστήρες και λέξεις»: Η αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη δημιουργεί ένα ψηφιδωτό ποιημάτων και κειμένων στην Πινακοθήκη Γκίκα

Μια βραδιά με ιστορήματα εμπνευσμένα από την περιοδική έκθεση «Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας. Ζωγραφίζοντας για τα βιβλία», με αφηγήτρια τη Σάσα Βούλγαρη, έχει ετοιμάσει η Πινακοθήκη Γκίκα. Η εκδήλωση με τίτλο «Χρωστήρες και λέξεις», που απευθύνεται σε ενήλικο κοινό και εφήβους από 15 ετών, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Ιουνίου, στις 19:30.

 

Η έκθεση είναι αφιερωμένη σε μία σημαντική πτυχή του έργου του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου: στα εξώφυλλα βιβλίων, τις προμετωπίδες και τις εικονογραφήσεις, κυρίως ποιητικών έργων, που φιλοτέχνησε από το 1937 μέχρι το 1992.

 

Η στενή σχέση του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα με το βιβλίο αναδύεται όχι μόνο από τη μεγάλη βιβλιοθήκη του, που διατηρείται σήμερα στο σπίτι του στην οδό Κριεζώτου 3, όπου στεγάζεται η Πινακοθήκη Γκίκα, αλλά και από το δικό του συγγραφικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει πολλά ανέκδοτα διηγήματα, θεωρητικά κείμενα για την τέχνη και μεταφράσεις.

 

Μέσα στην αύρα του σπιτιού του καλλιτέχνη, σε μία και μοναδική βραδιά, η αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη δημιουργεί ένα ψηφιδωτό από αποσπάσματα βιβλίων που εικονογράφησε ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας.

 

Κείμενα από το «Δάφνης και Χλόη», «Ινδικές παραδοσιακές ιστορίες», βιωματικά ανέκδοτα από τη ζωή του καλλιτέχνη, ποιήματα του Νίκου Γκάτσου και του Κωνσταντίνου Καβάφη, τα «Ρουμπαγιάτ» του Ομάρ Καγιάμ, οι «Άθλοι του Ηρακλή» και η «Οδύσεια» του Νίκου Καζαντζάκη, ίσως μας φέρουν λίγο πιο κοντά στον ζωγράφο που αγαπούσε πολύ τα βιβλία.

 

Με το όνειρο και την αχλή μιας άλλης εποχής. Με τον απόηχο των βημάτων του μέσα στο χώρο που έζησε. Με εικόνες και αντικείμενα γύρω μας που συντρόφεψαν τις δημιουργίες του.

 

Info:

Μουσείο Μπενάκη/ Πινακοθήκη Γκίκα

Κριεζώτου 3, Αθήνα

Σάββατο 23 Ιουνίου, 19:30.  

Εισιτήρια: 10ευρώ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η έκθεση θα είναιανοικτή με ελεύθερη είσοδο για τα κοινό.