«Ένας τζέντλεμαν στη Μόσχα»: Το εμβληματικό ξενοδοχείο Μετροπόλ στεγάζει μια απολαυστική ιστορία κατ’ οίκον περιορισμού

Η σύγχρονη ρωσική ιστορία πρωταγωνιστεί στο νέο μυθιστόρημα του Amor Towles που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Λένε ότι ένα καλό βιβλίο το διαβάζεις μέσα σε μια μέρα γιατί δεν μπορείς να σταματήσεις. Κι όμως ένα βιβλίο – αριστούργημα σου παίρνει πολύ περισσότερο, γιατί δεν θέλεις να τελειώσει. Γυρίζεις πίσω, ξαναδιαβάζεις σημεία που σου άρεσαν και γυρνάς τις σελίδες με την ευχή να έχει πολλές ακόμη πριν φτάσεις στο τέλος του.

 

Ένα τέτοιο βιβλίο διαβάσαμε και σας προτείνουμε ως το επόμενο ανάγνωσμα που θα σας ταξιδέψει στη Μόσχα των αρχών του 20ού αιώνα.

 

Το βιβλίο του Amor Towles «Ένας τζέντλεμαν στη Μόσχα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα καταφέρνει να αναβιώσει το μεγάλο ρωσικό μυθιστόρημα και να δημιουργήσει στο μυαλό του αναγνώστη μια πανδαισία εικόνων, αρωμάτων και αισθήσεων, αναμειγνύοντας τους πύρινους στίχους του Μαγιακόφσκι, την αφηγηματικότητα του Τολστόι και την ενδοσκόπηση του Ντοστογιέφσκι.

 

Πρόκειται για μια αφηγηματική ιστορική μαρτυρία που εκτυλίσσεται στο εμβληματικό ξενοδοχείο της Μόσχας Μετροπόλ όπου ο κόμης Ροστόφ καταδικάζεται τον Ιούνιο του 1922 σε ισόβιο εγκλεισμό.

 

«Ένας τζέντλεμαν στη Μόσχα»: Το εμβληματικό ξενοδοχείο Μετροπόλ στεγάζει μια απολαυστική ιστορία κατ’ οίκον περιορισμού

 

«Ήταν Ιούνιος του 1922 στη Μόσχα, όταν ο λοχαγός οδήγησε τον κόμη και τη συνοδεία του στην είσοδο του μεγαλόπρεπου αρ νουβό ξενοδοχείου κι από εκεί σε ένα κακοφωτισμένο κλιμακοστάσιο που κατέληγε σε μια σοφίτα. Ανάμεσα στα λιγοστά έπιπλα που του επέτρεψαν να κρατήσει, ο κόμης διάλεξε ένα πορσελάνινο σερβίτσιο, το πορτρέτο της νεκρής αδελφής του και όλα τα βιβλία του. Μέσα σ' αυτό το δωμάτιο ο πρώην αριστοκράτης θα μπορούσε ν' ακούσει τις σκέψεις του για τα επόμενα τριάντα χρόνια, καθώς έξω εκτυλίσσονταν μερικές από τις πιο επεισοδιακές δεκαετίες της ρωσικής και παγκόσμιας Ιστορίας, η άνοδος του Στάλιν και η Μεγάλη Εκκαθάριση, η κατάρρευση του μετώπου το καλοκαίρι του '41, η απαρχή του Ψυχρού Πολέμου...».

 

Στο μυθιστόρημα «Ένας τζέντλεμαν στη Μόσχα» το παρελθόν αναδεικνύεται με αξιοθαύμαστη ζωντάνια. Πέρα από τις πύλες του πολυτελούς ξενοδοχείου Μετροπόλ δεσπόζει η Πλατεία Θεάτρου, καθώς η πόλη της Μόσχας αντανακλά το θορυβώδες τοπίο της Ρωσίας του 20ού αιώνα.

 

Όπως γράφτηκε στην Publishers Weekly «... O κατ' οίκον περιορισμός ποτέ δεν ήταν τόσο απολαυστικός όσο στο δεύτερο μυθιστόρημα του Towles. Δραματικό, συγκινητικό, ψυχαγωγικό... Με ηπιότητα αλλά και θάρρος, όπως ο πρωταγωνιστής του, ο συγγραφέας ξεδιπλώνει αποφασιστικά τον χάρτη της πορείας του ατόμου».

 

 

«Ένας τζέντλεμαν στη Μόσχα»: Το εμβληματικό ξενοδοχείο Μετροπόλ στεγάζει μια απολαυστική ιστορία κατ’ οίκον περιορισμού

 

Πρόκειται για ένα έργο ευφυές, διορατικό και πρωτότυπο όπου τα ιστορικά γεγονότα εξελίσσονται παράλληλα με την ανθρώπινη κατάσταση. Η σύγχρονη ρωσική ιστορία γίνεται αριστουργηματική αφήγηση, ενώ ταυτόχρονα το γράψιμο του Amor Towles ξεχειλίζει από χάρη, προσωπική σοφία και φιλοσοφική διάθεση.

 

Με χρονική έκταση τέσσερις δεκαετίες ο συγγραφέας δεν αρκείται σε περιγραφές παγωμένων δρόμων και χειμερινών ντάτσα. Αντίθετα, επεξεργάζεται το ζεστό λόμπι του Μετροπόλ, που αποτελεί έναν ξεχωριστό κόσμο από μόνο του.

 

Το εμβληματικό ξενοδοχείο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 1905 και είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά ορόσημα της αρ νουβό αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα.

 

Το Μπογιάρσκι, το καλύτερο εστιατόριο της Μόσχας, βρισκόταν στον δεύτερο όροφο του ξενοδοχείου και διέθετε το πιο κομψό ντεκόρ, το πιο φινετσάτο προσωπικό και τον πιο ιδιοφυή σεφ της πόλης. Σε αυτό τον ιστορικό χώρο ζει τον εγκλεισμό του ο ήρωας του βιβλίου του Amor Towles.

 

«Ένας τζέντλεμαν στη Μόσχα»: Το εμβληματικό ξενοδοχείο Μετροπόλ στεγάζει μια απολαυστική ιστορία κατ’ οίκον περιορισμού

 

Το 1931 το Μετροπόλ αναβίωσε ως ξενοδοχείο. Φιλοξένησε πολλές σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής και των τεχνών, όπως ο Μάο Τσε Τουνγκ, ο Μπέρτολ Μπρέχτ, ο Σεργκέι Προκόβιεφ.

 

Στις αίθουσες του έβγαλαν λόγο κορυφαίοι εκπρόσωποι του Κομμουνισμού όπως ο Λένιν, ο Τρότσκι και ο Σβέρλντοφ. Κάποιοι μπολσεβίκοι όπως ο Μπουχάριν και ο Τσετσέριν εγκαταστάθηκαν στις σουίτες του ξενοδοχείου, ενώ πολλά δωμάτια μετατράπηκαν σε έδρες πολλών επιτροπών των κομμουνιστών. Το κεντρικό εστιατόριο στο οποίο μέχρι πρότινος η αριστοκρατία απολάμβανε εκλεκτά φαγητά και κρασιά, μετατράπηκε σε τόπο συναντήσεων των εκπροσώπων του νέου καθεστώτος.

 

Αν είστε από εκείνους που αγάπησαν την ταινία Grand Budapest Hotel, τα μυθιστορήματα του Julian Barnes ή το Confiteor, αυτό το βιβλίο θα το λατρέψετε. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι πήρε τη διάκριση «Βιβλίο της χρονιάς 2017» από τη Sunday Times και μπήκε στη λίστα με τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς από τις Chicago Tribune, Miami Herald, Philadelphia Inquirer, St. Louis Dispatch και το NPR (National Public Radio), ενώ έμεινε πάνω από 44 εβδομάδες στη λίστα best sellers των New York Times.

 

Το «Ενας Τζέντλεμαν στη Μόσχα» του Amor Towles είναι από εκείνα τα βιβλία που σε ενθουσιάζουν, σου θυμίζουν τη χαρά της ανάγνωσης και εύχεσαι να μην τελειώσουν γρήγορα. Και μια συμβουλή που θα αλλάξει την εμπειρία σας. Διαβάστε το ακούγοντας τη σονάτα για Πιάνο Νο 1 του Μότσαρτ και θα νιώσετε ότι βρίσκεστε στο λόμπι του ξενοδοχείου Μετροπόλ ανάμεσα στους ήρωες του μυθιστορήματος.

 

Ο συγγραφέας:

 

Ο Amor Towles γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή της Βοστόνης. Είναι απόφοιτος του Γέιλ και έχει μάστερ λογοτεχνίας από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

 

Αφού εργάστηκε ως ειδικός επενδύ­σεων στο Μανχάταν επί είκοσι χρόνια, έχει αφοσιωθεί πλέον αποκλειστικά στο γράψιμο.

 

Το πρώτο του μυθιστόρημα Rules of Civility, που κυκλοφόρησε το 2011, βρέθηκε στη λίστα των best sellers των New York Times και η Wall Street Journal το κατέταξε στα καλύτερα βιβλία του 2011.

 

Το βιβλίο "Ένας τζέντλεμαν στη Μόσχα" του συγγραφέα Amor Towles κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα, σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο Dioptra.gr