Σε μια τρομακτική κοινωνία του μέλλοντος, οι πολίτες βρίσκονται σε φαρμακευτική καταστολή, τεράστιες οθόνες διαδίδουν ελεγχόμενες ειδήσεις, η παραβατική συμπεριφορά τιμωρείται αυστηρά, και κάθε ανατροπή της ομοιογενούς εμφάνισης θεωρείται κολάσιμη απειλή στην τάξη και τον νόμο.

Οι πυροσβέστες καίνε βιβλία και μια ομάδα ανταρτών, οι Βιβλιάνθρωποι, αποστηθίζουν κλασικά αριστουργήματα για να διασώσουν τον υπό απειλή λόγο. Εφιαλτική επιστημονική φαντασία του Φρανσουά Τριφό και η μοναδική αγγλόφωνη ταινία του, βασισμένη το μυθιστόρημα του Ρέι Μπράνμπουρι, ταιριαστή στον ιδεολογικό αναβρασμό του 1966 που γυρίστηκε.

Το φιλμ, που στον πρωτότυπο τίτλο του σημαίνει τους βαθμούς Φαρενάιτ στους οποίους καίγεται το χαρτί, είναι μια προφανής και μάλλον επαναλαμβανόμενη αλληγορία για τον διωγμό της ελεύθερης σκέψης σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, προάγγελος των επαναστατημένων ταινιών που θα ακολουθούσαν τα επόμενα χρόνια. Ο προβληματισμός του, ωστόσο, κερδίζει σε οξυδέρκεια, επειδή ο Τριφό δεν πέφτει στην παγίδα της λεπτομέρειας στην αφήγηση, αφήνοντας τις εικόνες με εννοιολογικό υπολογισμό.