ADVERTORIAL

 

Ιστορίες που συνέβησαν, συμβαίνουν. Πιθανόν να συμβούν. Ο άνθρωπος κυνηγάει το όνειρο, μετρά το ριζικό του, μάχεται με τη λογική. Κάποτε άθυρμα των επιλογών του. Κρίνεται αυστηρά από το κοινωνικό περιβάλλον του. Έρωτας και θάνατος. Τα σύνορα της ζωής και στη μέση ο άνθρωπος που αναζητά το νόημά της. Να βρει μια πρόφαση για να συνεχίσει τον αγώνα της. Μ’ ελπίδα.

 

Ο Αθανάσιος Πάσχος, ακολουθώντας γερά τα βήματα του Χατζή και του Θεοτόκη, δημιούργησε μια συλλογή διηγημάτων εμπνευσμένη και αφιερωμένη στη ζωή. Καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που ζουν και αναπνέουν δίπλα μας, σπορείς της μέρας και θεριστές της νύχτας, σεργιανούν στις κάτι περισσότερο από εκατό σελίδες του βιβλίου. Τα διηγήματα είναι σύντομα, γραμμένα με γλώσσα στρωτή και έντονη προφορικότητα. Αν και τοποθετημένες χρονικά στη σημερινή εποχή, όλες οι ιστορίες καταπιάνονται με διαχρονικά ζητήματα, τη μοναξιά, την αγάπη, τη συγχώρεση.

 

«Η πόλη κοιμάται. Είναι η ώρα μια χοάνη. Κάποιοι γεννιούνται, κάποιοι πεθαίνουν. Άλλοι συμφιλιώνονται, μερικοί φυγομαχούν. Κάποιοι μετανιώνουν, άλλοι χάνουν τον δρόμο τους. Κανείς δεν ξέρει τι θα του τύχει. Απρόβλεπτη η ζωή και ο άνθρωπος έρμαιο της μοίρας του».

 

Ο συγγραφέας για άλλη μια φορά απέδειξε ότι η σύγχρονη νεοελληνική λογοτεχνία μπορεί να εκφράζεται πηγαία, αυθεντικά, γνήσια, εκφραστικά. Η βαριά κληρονομιά των βιρτουόζων λογοτεχνών του προηγούμενου αιώνα δεν χάθηκε στα χρόνια. Έριξε τη σπορά της και όταν ήρθε η κατάλληλη στιγμή έπεσε στα κατάλληλα χέρια, έδωσε καρπούς.

 

Θεριστές της νύχτας, από τις εκδόσεις Ιωλκός 

www.iolcos.gr/eshop/titlos/theristes-tis-nychtas/

Οδηγός Βιβλίου