Τεχνητή Νοημοσύνη: Μια διακριτική απομυθοποίηση

Το βιβλίο θα προσπαθήσει στα τελευταία κεφάλαιά του να αποτυπώσει τα τεκταινόμενα στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα και τον κόσμο του σήμερα.

The LiFO team, 28.4.2021 | 10:30

Στο βιβλίο αυτό καλούμαστε να συμμετέχουμε σε ένα συναρπαστικό ταξίδι συν-ανακάλυψης της τεχνητής νοημοσύνης, με όρους κατανοητούς αλλά και επιστημονικά άρτιους. Μπροστά μας θα ξετυλιχθούν με απλότητα θεμελιώδεις έννοιες της τεχνητής νοημοσύνης, θα αποκαλυφθούν οι τρόποι με τους οποίους οι μηχανές μαθαίνουν, καθώς και το πού και πώς συνεισφέρουν σε εκφάνσεις της ζωής μας. Θα μιλήσουμε για την τεχνητή νοημοσύνη στις τέχνες, στις θεωρητικές και θετικές επιστήμες, στη βιομηχανία και την εκπαίδευση, αλλά και σε μία πληθώρα άλλων τομέων γνώσης και δράσης. Θα παρέχουμε μία πληθώρα τεχνικών και μη τεχνικών αναφορών, τόσο για τον επιστήμονα της πληροφορικής και των θετικών επιστημών, όσο και για τον καθημερινό αναγνώστη, σκιαγραφόντας έναν εκπληκτικό ορίζοντα που ανοίγεται με αφορμή την τεχνητή νοημοσύνη.

 

Γιώργος Γιαννακόπουλος, Τεχνητή Νοημοσύνη, εκδ. Ροπή
Γιώργος Γιαννακόπουλος, Τεχνητή Νοημοσύνη, εκδ. Ροπή

Στο βιβλίο - μέσα από μία διακριτική απομυθοποίηση - θα προσγειώσουμε τις προσδοκίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς να αφαιρέσουμε τίποτε από τον ενθουσιασμό μας για τα επιτεύγματα του χώρου. Επίσης, θα αποδυναμώσουμε τους παράλογους φόβους, αλλά και θα διασκεδάσουμε με τις πολυδιαφημισμένες - και ιδιαίτερα στρεβλές - ιστορίες σχετικά με τις νοήμονες μηχανές στο σήμερα και το αύριο.

 

Το βιβλίο θα προσπαθήσει στα τελευταία κεφάλαιά του να αποτυπώσει τα τεκταινόμενα στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα και τον κόσμο του σήμερα, ενός σήμερα που θέτει τις βάσεις για ένα συναρπαστικό αύριο σε επίπεδο πολιτικό, κοινωνικό και τεχνολογικό. Στην αποτύπωση αυτή θα προτείνουμε τρόπους, ώστε ο καθένας από μας, ειδικός και μη, να πάρει θέση και να μπορεί να συνδιαμορφώνει την τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια με τρόπο ανθρωποκεντρικό και συλλογικά ωφέλιμο, μακριά από θεωρίες συνωμοσίας και κλειστές κοινότητες.

 

Πάνω από όλα, το βιβλίο αυτό καλείται να αναδείξει τον άνθρωπο -σε όλη του τη λάμψη και το σκοτάδι του- στο παρασκήνιο, αλλά και στο προσκήνιο των νοημόνων συστημάτων. Ακόμη περισσότερο, θα υποδείξει πώς και γιατί η αναζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη είναι στη βάση της μία ουσιαστική αναζήτηση στα βάθη του ανθρώπου, της ανθρωπιάς και της ανθρωπότητας.

 

Σύντομο βιογραφικό συγγραφέα

Ο Γιώργος Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) με περισσότερα από 15 χρόνια σχετικής ενασχόλησης. Είναι συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", ενώ έχει συνιδρύσει τη μη-κερδοσκοπική εταιρεία ανοικτής καινοτομίας SciFY (Επιστήμη για σένα), που ασχολείται με την αξιοποίηση επιστημονικής γνώσης για την κοινωνία. Ο κος Γιαννακόπουλος διδάσκει, από το 2017, σε μεταπτυχιακά μαθήματα σχετικά με την ΤΝ και την επιστήμη δεδομένων. Συμμετέχει σε επιστημονικές κοινότητες ανά τον κόσμο (EACL, EurAI, EETN), αλλά και σε εθνικά επιστημονικά όργανα (ΤΕΣ-ΕΣΕΤΕΚ), ενώ έχει συνεισφέρει στην εθνική στρατηγική για την ΤΝ. Τέλος, μοιράζεται την πολυετή εμπειρία του στο χώρο γνώσης που έχει αγαπήσει μέσα από δεκάδες ομιλίες για την ΤΝ σε ποικίλα κοινά, κάθε ηλικίας και επιπέδου ειδίκευσης.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΡΟΠΗ

Οδηγός Βιβλίου