Πέτρος Πικρός: 60 χρόνια από τον θάνατο του

Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ πραγματοποιεί εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο και την προσωπικότητα του σημαντικού δημοσιογράφου-συγγραφέα

LIFOTEAM 8.11.2016 | 10:00

Tην Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, το Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ πραγματοποιεί εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο και την προσωπικότητα του σημαντικού δημοσιογράφου-συγγραφέα Πέτρου Πικρού με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατο του.   Ο συγγραφέας που γεννήθηκε στο Παντείχιον της Μικράς Ασία  (Κωνσταντινούπολη) με το όνομα Ιωάννης Γεναρόπουλος, επέλεξε το φιλολογικό ψευδώνυμο Πέτρος Πικρός από θαυμασμό στον Ρώσο συγγραφέα Μαξίμ Γκόρκι (γκόρκι στα ρώσικα σημαίνει πικρός).

 

Υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της δεκαετίας του '20, μεγάλωσε στην Ελβετία, σπούδασε Ιατρική στο Παρίσι και Βιοχημεία στη Γερμανία. Πεζογράφος, δημοσιογράφος, κριτικός, μεταφραστής, ρήτορας των φοιτητικών και εργατικών συγκεντρώσεων, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις τόσο με τη συμμετοχή του στο αριστερό κίνημα όσο και με την ιδιότυπη πεζογραφία του.

 

Πέτρος Πικρός: 60 χρόνια από τον θάνατο του
Όταν ήταν αρχισυντάκτης στον Ριζοσπάστη ο Πέτρος Πικρός

 

Διετέλεσε αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη» και εκδότης του περιοδικού «Πρωτοπόροι», ενώ εργάστηκε και ως μαχητικός ρεπόρτερ σε πολλές εφημερίδες γράφοντας σχεδόν τα πάντα από κριτικές βιβλίου, θεάτρου και ανταποκρίσεις, μέχρι καυτά ρεπορτάζ από την καθημερινή ζωή, υποδυόμενος τον εργαζόμενο σε διάφορα επαγγέλματα, όπως γκαρσόνι, εφημεριδοπώλης, λούστρος, τεχνίτης ινστιτούτου καλλονής κ.α.

 

Μερικοί τίτλοι έργων του: Η τριλογία «Χαμένα κορμιά», «Σα θα γίνουμε άνθρωποι», «Τουμπεκί», «Ο άνθρωπος που έχασε τον εαυτό του», «Η εταίρα που κυβέρνησε την Ελλάδα», «Από τον κόσμο που φεύγει στον κόσμο που έρχεται», «Σπιναλόγκα», «Η λαμπηδόνα του βυθού», που κυκλοφόρησε λίγους μήνες μετά το θάνατό του (1955).

 

Όπως έχει τονίσει ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Πέτρος Χάρης «Ότι θα θυμόμαστε κι ότι θα μείνει στην ελληνική γραμματεία θα είναι οι σελίδες ενός πεζογράφου που ανανέωσε τον ελληνικό ρεαλισμό με την αγάπη του για τον βασανισμένο άνθρωπο, για τα θύματα της κοινωνίας». 

 

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

Η καθηγήτρια Νεοελληνικής φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Ε.Κ.Π.Α. Χριστίνα Ντουνιά

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Λεονταρίτης

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Μηλιώνης.

Αποσπάσματα από τα έργα του Πέτρου Πικρού, θα διαβάσει ο ηθοποιός Γιώργος Κέντρος.

 

ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, αίθουσα «Γ. Καράντζας», α΄όροφος, Δευτέρα 14/11, 6.30μ.μ.,  Είσοδος ελεύθερη

Τηλ.: 2103675430-1, φαξ 2103625955