Η Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου σας προσκαλεί με χαρά στη δημόσια παρουσίαση του καταλόγου της έκθεσης «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στις 18.00 στο Αμφιθέατρο Ίδρυμα Ωνάση, Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 21 Ιουνίου 2023 (μέχρι σήμερα την έχουν επισκεφτεί περισσότεροι από 18.000 θεατές) και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Μαρτίου 2024. Η ελληνική κοινωνία δοκίμασε βαθιές αλλαγές μετά τον πόλεμο, τόσο σημαντικές που επηρέασαν κάθε κύτταρο της αστικής ζωής. Η έκθεση επικεντρώνεται στην αστικοποίηση, την ανοικοδόμηση, τη μετανάστευση, την ανάδυση της αστικής κουλτούρας, του θεάματος και της κατανάλωσης. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν παρακολουθούν την πόλη και τις αλλαγές της καθημερινότητάς της επιχειρώντας να την κατανοήσουν και να διαπραγματευτούν μαζί της με αποτέλεσμα άλλοτε να την αποδέχονται και να νιώθουν ασφαλείς μέσα της κι άλλοτε να συγκρούονται με πολλές από τις εκφάνσεις της. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και αποσπάσματα ταινιών.

Ο κατάλογος -απόλυτα συνεπής προς τη σύλληψη της έκθεσης- αναδεικνύει τη βιωματική προσέγγιση, τη συνάντηση και τον διάλογο που αναπτύσσεται ανάμεσα στα έργα τέχνης και τους επισκέπτες στο πλαίσιο ενός σκεπτικού, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Περιλαμβάνει πρωτότυπα κριτικά κείμενα που έγραψαν οι συγγραφείς ειδικά για την “Αστυγραφίαφωτίζοντας από διαφορετικές οπτικές γωνίες, άλλοτε παράλληλες, άλλοτε έκκεντρες και άλλοτε συμπληρωματικές την ιστορικότητα, την εικαστική ερμηνεία και τη δυναμική του αστικού βιώματος στη μεταπολεμική ελληνική τέχνη. Η έκδοση ενσωματώνει απόψεις του εκθεσιακού χώρου, φωτογραφίες των εκτιθέμενων έργων, καθώς και στιγμιότυπα των ταινιών που προβάλλονται στον εκθεσιακό χώρο.

Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

 

Ομιλητές: 

Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου

Ορέστης Ανδρεαδάκης, Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 

Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου

Ελπινίκη Μεϊντάνη, Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

Νίκος Βατόπουλος, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Συντονισμός: Ματίνα Καλτάκη, Δημοσιογράφος, Κριτικός Θεατρικών Παραστάσεων

 

Συγγραφείς καταλόγου:

Λίνα Μενδώνη, Συραγώ Τσιάρα, Ορέστης Ανδρεαδάκης, Αντώνης Λιάκος, Ελπινίκη Μεϊντάνη

Αριθμός σελίδων: 304

Δίγλωσση έκδοση (Ελληνικά – Αγγλικά)

Έγχρωμη

 

Οδηγός Βιβλίου