Ο Χορός των Αστεριών

Ένα ταξίδι στον κόσμο της ουρανογραφίας για μικρούς καιμεγάλους, από τη Μαριανέλλα Σαλαπάτα.

The LiFO team, 24.10.2022 | 10:34

O Χορός των Αστεριών, των εκδόσεων i Write, είναι ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους που μιλά για τον έναστρο ουρανό μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού. Η ηρωίδα στο έργο της Μαριανέλλας Σαλαπάτα είναι η Λυδία που από πολύ μικρή ρωτούσε να μάθει για τα αστέρια. Ένωνε τα αστέρια, έφτιαχνε φιγούρες και μετά έπλαθε ιστορίες.

 

Ένα βράδυ, καθώς χάζευε τον έναστρο ουρανό, τα αστέρια της Μικρής Άρκτου και της Μεγάλης Άρκτου ενώθηκαν και οι αρκούδες του ουρανού ζωντάνεψαν. 

 

Οι τρεις τους ξεκινούν ένα ταξίδι κατά το οποίο οι Άρκτοι εξιστορούν στη Λυδία την περιπέτεια της Ανδρομέδας, της μιλούν για τον θυμό του βασιλιά Κηφέα με τη βασίλισσα Κασσιόπη, το ηρωικό δελφίνι που έσωσε τον μουσικό Αρίωνα, τον γίγαντα Ωρίωνα και τις Πλειάδες, για την αγάπη της Βερενίκης και άλλους ήρωες του ουρανού.

 

Ο Χορός των Αστεριών

 

Για μερικές από τις ιστορίες που είναι βγαλμένες μέσα από τη μυθολογία μας υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές, αλλά έχουν επιλεγεί εκείνες που είναι πιο προσιτές στα παιδιά και έχουν αποδοθεί με τρόπο απλό ώστε να είναι κατανοητές και ευχάριστες.

 

Κάθε ιστορία-κεφάλαιο αναφέρεται σε συγκεκριμένους αστερισμούς και ξεκινά παρουσιάζοντας την πραγματική θέση των αστερισμών με το περίγραμμα της αντίστοιχης ζωγραφιάς. Στη συνέχεια, στο κείμενο εμφανίζονται οι ζωγραφιές και πάνω τους προβάλλονται τα αστέρια ώστε οι μικροί αναγνώστες να κάνουν τη σύνδεση του αστερισμού με τη φιγούρα.

 

Σε κάθε αστροχάρτη υπάρχει πάντα η Μεγάλη και η Μικρή Άρκτος γιατί εκείνες αφηγούνται τις ιστορίες αλλά και επειδή η Μεγάλη Άρκτος είναι ο πιο αναγνωρίσιμος αστερισμός στον ουρανό, οπότε μπορεί να γίνει συσχέτιση των λοιπών αστερισμών ανάλογα με το πού βρίσκεται η Μεγάλη Άρκτος.

 

Τους αστρικούς χάρτες έχει επιμεληθεί ο ουρανογράφος και ερασιτέχνης αστρονόμος Αθανάσιος Ευαγγελόπουλος.

 

Ο Χορός των Αστεριών
Οδηγός Βιβλίου