O Homo nebulus του Φώτη Βλαστού

Ο «λίθινος» εαυτός μας συνομιλεί με τον «τεχνολογικό».

The LiFO team, 22.12.2023 | 14:08

ADVERTORIAL

 

Δύο κόσμοι, δύο εποχές: ο σημερινός και η Ύστερη Νεολιθική Εποχή. Ο ίδιος γεωγραφικός χώρος: η λίμνη Λεμάν της Ελβετίας και τα κοντινά όρη του Ιούρα. Επτά Ευρωπαίοι ζούνε τη συναισθηματική και επαγγελματική ακμή τους στις όχθες της ελβετικής λίμνης. Στριμωγμένοι ανάμεσα στην ανάγκη για αυθεντία και στην αναζήτηση της οικειότητας, ασχολούνται όλο και περισσότερο με την ενδοσκόπηση και την «εικόνα του εαυτού τους» στον καθρέφτη τους και στα μάτια των οικείων τους.

 

Με ευαισθησία αλλά και τόλμη –δανειζόμενος πολλά στοιχεία από τον κινηματογράφο– ο Φώτης Βλαστός δημιουργεί δύο εικόνες: του σύγχρονου Ευρωπαίου και του ανθρώπου που έζησε περίπου πριν από δέκα χιλιάδες χρόνια, στην Ύστερη Νεολιθική Εποχή. Ο Homo sapiens μεταμορφώνεται σε Homo nebulus μπροστά στα μάτια μας. Χωρίς να έχει λύσει τα προβλήματα της κοινωνικής και της ιδιωτικής συνθήκης του βίου του, ταξιδεύει ψηλά, πέρα από τα σύννεφα, απολαμβάνοντας τους καρπούς της τεχνολογικής προόδου που ο ίδιος δημιούργησε. 

 

O Homo nebulus του Φώτη Βλαστού
Το «Homo nebulus» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΛΟΓΟ – ΤΥΠΟ.

 

Μια «φυγή προς τα εμπρός» που μεταφέρει στο κοσμικό πεδίο, εκτός από το θάρρος και τη γνώση, τις παθογένειες του πολιτισμού των ανθρώπων. Το πολιτικό ζήτημα παραχωρεί σταδιακά τη θέση του στο λειτουργικό: δεν έχει σημασία η ταυτότητά μας ως πολιτών αλλά ως χρηστών και χρήματος στο πλαίσιο μιας αποσάθρωσης της πολιτικής διαπάλης. 

 

Μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος, ο «λίθινος» εαυτός μας συνομιλεί με τον «τεχνολογικό». Τι χάθηκε στην πορεία των αιώνων; Τι έχει κερδηθεί; Στον Homo nebulus οι σχέσεις και οι πάγοι που λιώνουν βρίσκονται πάντα στο φόντο της αφήγησης. Άλλωστε, όλο το βιβλίο είναι σαν να το βούτηξες στο νερό και το ξαναέβγαλες. Οι επτά κεντρικοί χαρακτήρες σέρνουν έναν χορό που δεν γίνεται να αφήσει τον αναγνώστη απ’ έξω.

 

Το «Homo nebulus» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΛΟΓΟ – ΤΥΠΟ.

Οδηγός Βιβλίου