Το βραβείο Μπούκερ απονέμεται κάθε χρόνο στο καλύτερο αγγλόφωνο μυθιστόρημα που έχει κυκλοφορήσει στη Βρετανία και κλείνει φέτος 50 χρόνια ζωής. Με αφορμή τους εορτασμούς για την επέτειο, ένα Χρυσό Μπούκερ απονεμήθηκε, έπειτα από μια διαδικασία που περιλάμβανε ψήφους επιτροπής και κοινού, και ο τελικός αποδέκτης του βραβείου ήταν ο «Άγγλος Ασθενής» του Michael Ondaatje.

 

Πριν από 26 χρόνια ωστόσο, η επιτροπή δεν είχε καταλήξει με βεβαιότητα αν το έργο του Ondaatje άξιζε το ετήσιο βραβείο και για δεύτερη φορά στην ιστορία του θεσμού προέκυψε ισοβαθμία ανάμεσα στον «Ασθενή» και την «Ιερή Πείνα» του Barry Unsworth. 

 

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την απονομή του Χρυσού Μπούκερ ήταν η εξής: Η επιτροπή διάβασε ξανά τα βιβλία των 52 προηγούμενων νικητών, με κάθε μέλος της να αναλαμβάνει μια δεκαετία. Ο Robert McCrum του Observer ανέλαβε τη δεκαετία του '70, επιλέγοντας το «In a Free State» του VS Naipaul. Ο Lemn Sissay ασχολήθηκε με τα βιβλία των '80s και κατέληξε στην «Τίγρη του Φεγγαριού» της Penelope Lively. Ο «Άγγλος Ασθενής» ήταν η επιλογή της Kamila Shamsie από τα '90s. O Simon Mayo επέλεξε το «Wolf Hall» της Hilary Mantel από τα '00s και η Hollie McNish κατέληξε στο «Λήθη και Λίνκολν» του George Saunders από τους νικητές της τρέχουσας δεκαετίας. Έπειτα οι παραπάνω επιλογές τέθηκαν στην ψηφοφορία του κοινού.

 

Ο «Άγγλος Ασθενής» είναι από τα πιο γνωστά βιβλία της λίστας και έλαβε σαφώς ακόμα μεγαλύτερη φήμη, έπειτα από την πολύ επιτυχημένη κινηματογραφική διασκευή του, σε σκηνοθεσία Άντονι Μινγκέλα, με τους Ρέιφ Φάινς, Κριστιν Σκοτ Τόμας και Ζιλιέτ Μπινός, η οποία σάρωσε στα Όσκαρ του 1997.

 

«Ούτε κατά διάνοια δεν πιστεύω ότι αυτό είναι το καλύτερο βιβλίο της λίστας, ειδικά όταν σε αυτή περιλαμβάνονται έργα του VS Naipaul, ενός από τους μεγάλους των καιρών μας, ή βιβλία όπως το "Wolf Hall"» δήλωσε χθες ο Ondaatje στο κλείσιμο της τελετής που πραγματοποιήθηκε για την απονομή του χρυσού βραβείου στο Λονδίνο.

 

«Υποπτεύομαι και γνωρίζω περισσότερο από τον καθένα ότι υπάρχουν "ομιχλώδη" σημεία στον "Άγγλο Ασθενή", με λάθη στον ρυθμό» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως οφείλουμε να αναγνωρίζουμε και ονόματα συγγραφέων που δεν έχουν κερδίσει ποτέ το βραβείο, όπως οι William Trevor, Barbara Pym and Alice Munro.

 

Το ιστορικό best seller του Καναδού, με καταγωγή από τη Σρι Λάνκα συγγραφέα και ποιητή κινείται ανάμεσα σε μία νοσοκόμα που φροντίζει έναν άνδρα ο οποίος υποφέρει από φριχτά εγκαύματα, σε μια ιταλική βίλα στο τέλος του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, και σε μια τραγική ερωτική ιστορία από το παρελθόν. Έλαβε περίπου 9.000 ψήφους από το κοινό.

 

Ο «Άγγλος Ασθενής» νικητής του επετειακού Χρυσού Μπούκερ για τα 50 χρόνια του θεσμού
Η κινηματογραφική διασκευή του «Άγγλου Ασθενή», σκηνοθετημένη από τον Άντονι Μινγκέλα, με πρωταγωνιστή τον Ρέιφ Φάινς, τιμήθηκε 9 Όσκαρ.

 

Οι παλαιότερες «best of» εκδοχές του βραβείου Μπούκερ για τα 25 και 40 χρόνια του είχαν καταλήξει αμφότερες στα «Παιδιά του Μεσονυχτίου» του Salman Rushdie.

 

Ο «Άγγλος Ασθενής» είναι από τα πιο γνωστά βιβλία της λίστας και έλαβε σαφώς ακόμα μεγαλύτερη φήμη, έπειτα από την πολύ επιτυχημένη κινηματογραφική διασκευή του, σε σκηνοθεσία Άντονι Μινγκέλα, με τους Ρέιφ Φάινς, Κριστιν Σκοτ Τόμας και Ζιλιέτ Μπινός, η οποία σάρωσε στα Όσκαρ του 1997, αποσπώντας συνολικά 9 βραβεία, μεταξύ των οποίων το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Β' Γυναικείου Ρόλου για την Μπινός. 

 

Ωστόσο, τα δημοσιεύματα του 1992 περιέγραφαν τη συνάντηση της επιτροπής ως «μια δίωρη μάχη όπου ανέβηκαν τα αίματα».

 

«Κάθε βιβλίο της λίστας των φιναλίστ είχε έναν παθιασμένο υποστηρικτή και έναν έξαλλο πολέμιο. Όταν στην τελική συνάντηση διασταυρώσαμε τα ξίφη μας για τις πρώτες μας επιλογές, συνειδητοποιήσαμε πως έπρεπε να καταλήξουμε κάπου λαμβάνοντας υπόψη και τις δεύτερες μας επιλογές» θυμάται η πρόεδρος της επιτροπής Victoria Glendinning, ενώ παραδέχεται πως σε κάποια φάση είχε αποκαλέσει ένα άλλο μέλος «χειριστικό μπάσταρδο».

 

Η Shamsie που ήταν υπεύθυνη για την επιλογή του καλύτερου βιβλίου των '90s δεν παρέλειψε να σημειώσει πως επί έξι συνεχόμενα έτη δεν υπήρχε στις λίστες με τους φιναλίστ σχεδόν κανένα βιβλίο από γυναίκα συγγραφέα, συμπληρώνοντας ωστόσο πως ο «Άγγλος Ασθενής» ξεχώρισε εξαιτίας του τρόπου που ο συγγραφέας χειριζόταν τους γυναικείους χαρακτήρες του.

 

«Πολλά βιβλία ανδρών συγγραφέων ενδιαφέρονται μόνο για τις ζωές ανδρών. Μπορεί να είναι υπέροχα αλλά οι γυναίκες απλά βρίσκονται στο παρασκήνιο» ανέφερε, απορρίπτοντας τις κατηγορίες πως το βιβλίο κέρδισε επειδή ήταν το πιο γνωστό, εξαιτίας της κινηματογραφικής διασκευής. 

 

Με πληροφορίες από τον Guardian.

 

Οδηγός Βιβλίου