European LiFO

Ποιο είναι το μέλλον της Ευρώπης; Τεχνητή νοημοσύνη, περιστασιακή απασχόληση και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στην ΕΕ

Ποιο είναι το μέλλον της Ευρώπης; Τεχνητή νοημοσύνη, περιστασιακή απασχόληση και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στην ΕΕ Facebook Twitter
0

Με αφορμή τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Reworks Agora διοργάνωσε την Κυριακή 20 Μαρτίου εκδήλωση, στο Ύψιλον, στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση συμπεριέλαβε δύο συζητήσεις και ένα workshop για νέους δημοσιογράφους και ολοκληρώθηκε με ένα line up Ελλήνων μουσικών και Djs.

Στη συζήτηση με θέμα «Κλιματική αλλαγή και η Ευρώπη του 2030: Προλαβαίνουμε να αλλάξουμε πορεία;» που συντόνισε η δημοσιογράφος Δώρα Αναγνωστοπούλου, συμμετείχαν η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, ο εκπρόσωπος του οργανισμού Enaleia Νίκος Θεράπος και η δημιουργός του Α little shelter Κατρίνα Τσάνταλη.

Συζητήθηκαν ζητήματα όπως η κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης, τα προβλήματα που εντοπίζονται στην Ελλάδα σχετικά με την ανακύκλωση, η απολιγνιτοποίηση και η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο αντίκτυπος της βιομηχανικής κτηνοτροφίας και της διατροφής μας, οι επιζήμιες εκπομπές μεθανίου, καθώς και ζητήματα βιωσιμότητας τόσο του θαλάσσιου οικοσυστήματος όσο και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα.

Μεταξύ άλλων, η Μαρία Σπυράκη επεσήμανε ότι «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και είναι η μεγαλύτερη απειλή που έχουμε βιώσει από την ύπαρξή μας», ενώ η Κατρίνα Τσάνταλη είπε χαρακτηριστικά πως «εμείς [το ανθρώπινο είδος] είμαστε στη θέση του οδηγού και εμείς πρέπει να πάρουμε την απόφαση να αλλάξουμε την ζωή μας και τον τρόπο που λειτουργούμε μέχρι σήμερα ... χθες!». Από την πλευρά του, ο Νίκος Θεράπος σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν οι κοινωνίες [τόσο] στις επερχόμενες [όσο και] τις υφιστάμενες συνέπειες της κλιματικής κρίσης που δυστυχώς βιώνουμε σε πολλά μέρη του πλανήτη, και εδώ, στην Μεσόγειο».

Στη συζήτηση με θέμα "Next Generation EU: Το Ευρωπαϊκό εργασιακό μέλλον, οι προκλήσεις, οι αλλαγές και η χρυσή τομή για την επόμενη γενιά", συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, ο κάτοχος της Έδρας UNESCO με αντικείμενο την «Έρευνα για το Μέλλον» Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος και ο δημιουργός της Hackney Clothing και YouTuber Στέφανος Λέτσιτς Σόφτσης, σε συντονισμό της δημοσιογράφου Αλεξάνδρας Γούτα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προκλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αγορά εργασίας, στην ανάγκη προστασίας των εργαζόμενων σε διαδικτυακές πλατφόρμες, αλλά και θέματα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, το influencing marketing, την οικονομία της περιστασιακής απασχόλησης (gig economy), την 4η βιομηχανική επανάσταση και τη δυνατότητα μεταπήδησης από ένα επάγγελμα σε άλλο, το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα στην ΕΕ, αλλά και τη διαχείριση της αποτυχίας ως κινητήρια δύναμη. Ακόμη, παρουσιάστηκαν σενάρια, και όχι προβλέψεις, όπως τόνισε ο Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, για την αγορά εργασίας στην Ευρώπη το 2030 και το 2050.

Μιλώντας για τη μετάβαση από την εκπαίδευση STEM, στις STIM και PALEM, ο Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, τόνισε ότι «υπήρχε μία πολύ μεγάλη προσήλωση για πάρα πολλά χρόνια στις επιστημονικές, τεχνικές σπουδές και δεξιότητες και φαίνεται ήδη ότι έχει δημιουργήσει μία ανισορροπία γιατί αρχίζουμε και καταλαβαίνουμε ότι ένας αλγόριθμος θα παίρνει αποφάσεις για μας, [...] και ουσιαστικά θα αντικατοπτρίζει την ηθική της ομάδας ή του ατόμου που τον έφτιαξε. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη επίσης βασικές έννοιες ηθικής, φιλοσοφίας».

Ο Στέφανος Λέτσιτς Σόφτσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η αποτυχία είναι σίγουρα μέρος της επιτυχίας, καθώς οι πολλές αποτυχίες οικοδομούν χαρακτήρες που μπορούν να διαχειριστούν προβλήματα». Όσον αφορά στις προκλήσεις για την ΕΕ ο Κώστας Αρβανίτης εξήγησε γιατί το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η δημοκρατία και συμπλήρωσε ότι «οι δημοκρατίες πρέπει να δίνουν δικαιώματα και εργαλεία στους πολίτες».

Πριν τις συζητήσεις προηγήθηκε workshop για νέους δημοσιογράφους και φοιτητές δημοσιογραφίας με τίτλο «Όλα είναι Ευρώπη: Πώς (και γιατί) να καλύψεις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», με τους δημοσιογράφους Τίμο Κουρεμένο και Γιάννη Πανταζόπουλο, οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με τους συμμετέχοντες, αλλά και συμβουλές για το πώς να εντάξουν στο ρεπορτάζ τους πτυχές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ χρηστικές πληροφορίες πλοήγησης στις πηγές ενημέρωσης για το ΕΚ παρουσίασαν οι Press Officers του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, Άννα Ευσταθίου και Ελβίρα Φόρτε.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νιαζί Κιζιλγιουρέκ

European LiFO / Νιαζί Κιζιλγιουρέκ: «Η Κύπρος δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική, είναι μια ανεξάρτητη κρατική οντότητα»

Ο πρώτος Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας μιλά για όλα στη LiFO με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου του βιβλίου «Μια ιστορία βίας και μνησικακίας – η γένεση και η εξέλιξη της εθνοτικής διένεξης στην Κύπρο» (εκδ. Heteroτοπία).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ