ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

European LiFO

InterRail: Δωρεάν ταξίδι στην Ευρώπη για νέους 18-20 ετών

InterRail: Δωρεάν ταξίδι στην Ευρώπη για νέους 18-20 ετών Facebook Twitter
0

Tο μηνιαίο πάσο InterRail για τους ευρωπαϊκούς σιδηροδρόμους δίνει τη δυνατότητα σε νέους Ευρωπαίους να κάνουν όσα ταξίδια επιθυμούν στην Ευρώπη, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

To πάσο έχει ένα κόστος, που δεν είναι αμελητέο αλλά τώρα Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει 60.000 δωρεάν εισιτήρια InterRail σε νέους που θέλουν να ανακαλύψουν την Ευρώπη.

«Στη διάρκεια της πανδημίας οι νέοι μας έδειξαν αλληλεγγύη, αλλά έχασαν πολύτιμες στιγμές και εμπειρίες» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, παρουσιάζοντας τη σχετική πρωτοβουλία στις Βρυξέλλες. Ένα δωρεάν εισιτήριο InterRail είναι ασφαλώς μία μικρή αποζημίωση για τους νεαρούς Ευρωπαίους. Επιπλέον, τόνισε ο Έλληνας Επίτροπος, θα βοηθήσει στην «ενίσχυση της κινητικότητας στην Ευρώπη».

Η δωρεάν διάθεση των εισιτηρίων αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής δράσης Discover EU, που εντάσσεται στο ανανεωμένο πρόγραμμα Erasmus+ και η σχετική αίτηση μπορεί να γίνει απευθείας στην ιστοσελίδα του προγράμματος, για παράδειγμα στο europa.eu για την αγγλική γλώσσα. Τα δωρεάν εισιτήρια θα διατεθούν σε αναλογία με τον πληθυσμό της κάθε χώρας.

InterRail: Δωρεάν ταξίδι στην Ευρώπη για νέους 18-20 ετών Facebook Twitter

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Κύρια προϋπόθεση για το δωρεάν InterRail: να είναι οι ενδιαφερόμενοι μεταξύ 18 και 20 ετών, δηλαδή να έχουν γεννηθεί στο χρονικό διάστημα 1.7.2001 έως 31.12.2003 και βέβαια να είναι πολίτες ενός κράτους-μέλους της ΕΕ. Μία επιπλέον προϋπόθεση: θα πρέπει να συμμετάσχουν σε ένα κουίζ γνώσεων για την Ευρώπη.

Σε περίπτωση που επιλεγούν, θα μπορούν να ταξιδέψουν από μία μέχρι και 30 συνεχείς ημέρες στην περίοδο 1.3.2022-28.2.2023, σε χρονικό διάστημα που εκείνοι θα επιλέξουν. Πάντως η Κομισιόν συνιστά στους δικαιούχους να συμβουλευθούν και την ιστοσελίδα ReopenEU πριν αρχίσουν το ταξίδι τους, ώστε να ενημερωθούν για πιθανούς περιορισμούς λόγω πανδημίας σε συγκεκριμένα κράτη-μέλη.

Η ιδέα δεν είναι καινούρια. Φιλοευρωπαίοι ακτιβιστές είχαν ζητήσει να δοθεί δωρεάν εισιτήριο InterRail σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη που συμπληρώνει τα 18 χρόνια του, ώστε να έχει τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει την Ευρώπη με χαμηλό κόστος και μάλιστα σε μία ηλικία που καλείται να πάρει αποφάσεις για την εκπαίδευσή του και τη μελλοντική ζωή του.

Την ιδέα υιοθέτησαν πολιτικοί από τις περισσότερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τελικά στην περίοδο 2018/19 διατέθηκαν, για πρώτη φορά, 70.000 δωρεάν εισιτήρια για νέους 18 ετών, ενώ οι σχετικές αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 350.000. Στη συνέχεια το πρόγραμμα «πάγωσε» λόγω της πανδημίας, αλλά τώρα αρχίζει και πάλι για τη χρονική περίοδο 2022/2023. Κατ΄εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή νέων ηλικίας 19 ή και 20 ετών, ώστε να διεκδικήσουν ένα δωρεάν εισιτήριο και εκείνοι που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα τα τελευταία δύο χρόνια.

Το InterRail «άλλαξε τη ζωή τους»

Κάθε τόσο κάποιος επώνυμος ανατρέχει στις υπέροχες αναμνήσεις που τον συνοδεύουν από ένα παλαιότερο ταξίδι με InterRail. Ο τελευταίος ήταν ο Γερμανός προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος στις αρχές Σεπτεμβρίου τιμήθηκε με το «Βραβείο Γερμανο-Βρετανικής Φιλίας». Η απονομή έγινε στο στάδιο της αγαπημένης του Μπορούσια Ντόρτμουντ και ο Κλοπ, μιλώντας στους 300 προσκεκλημένους, αποκάλυψε ότι αγάπησε την Αγγλία από τα 18 του, ταξιδεύοντας με InterRail και «με την ξαδέρφη του τη Σούζι». Ήδη από τότε «ο καιρός ήταν χάλια στην Αγγλία», αλλά του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι «μπορούσες να χτυπήσεις την πόρτα σε κάποιον άγνωστο και να σου προσφέρει bed & breakfast με ένα συμβολικό αντίτιμο πέντε λιρών». Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Μέλανα Δρυμό, κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε. Κι έτσι, εξομολογείται ο Γιούργκεν Κλοπ, πήρε την απόφαση: «Κάποτε θα πρέπει να ζήσω σε αυτή τη χώρα».

European LiFO
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωβαρόμετρο: H γεωπολιτική κατάσταση αυξάνει την σημασία των Ευρωεκλογών

European LiFO / Ευρωεκλογές 2024: Το τελευταίο ευρωβαρόμετρο πριν τις κάλπες - Τι ωθεί τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν - Τι ανησυχεί τους Έλληνες, πού δίνουν σημασία

Οι κρίσεις σε Ουκρανία και Ισραήλ αυξάνουν το ενδιαφέρον των πολιτών για τις Ευρωεκλογές - Ποια προβλήματα ιεραρχούν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι ως τα βασικότερα
THE LIFO TEAM
ΕΕ: Αλλάζουν οι κανόνες στις άδειες οδήγησης - Τι προβλέπεται για τους νέους οδηγούς

European LiFO / ΕΕ: Αλλάζουν οι κανόνες στις άδειες οδήγησης - Τι προβλέπεται για τους νέους οδηγούς

Την ώρα που τουλάχιστον 20.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στους δρόμους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά οι οδηγοί να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης
THE LIFO TEAM