European LiFO

Η Ρομπέρτα Μετσόλα νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Η νεότερη στην ιστορία του θεσμού

Η Ρομπέρτα Μέτσολα νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Η νεότερη στην ιστορία του θεσμού Facebook Twitter
Ποια είναι η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΑ
0

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέλεξε την συντηρητική Μαλτέζα δικηγόρο Ρομπέρτα Μετσόλα ως τη νέα πρόεδρό του, μετά το θάνατο του Νταβίντ Σασόλι προ σχεδόν δύο εβδομάδων. 

Είναι η πρώτη γυναίκα σε διάστημα είκοσι χρόνων που αναλαμβάνει την ηγεσία του ευρωκοινοβουλίου και μόλις η τρίτη στην ιστορία του θεσμού.


«Ο αγώνας για πραγματική ισότητα να υπερβαίνει την εικόνα»

Κατά την ομιλία της πριν από την ψηφοφορία αναφέρθηκε στην απώλεια του Νταβίντ Σασόλι κάνοντας λόγο για έναν «πρωταθλητή της Ευρώπης». «Το κοινοβούλιο μας είναι το καλύτερο παράδειγμα της Ευρώπης» τόνισε.

Η Ρομπέρτα Μετσόλα υπογράμμισε ότι «ο αγώνας για πραγματική ισότητα πρέπει να υπερβαίνει την εικόνα. Πρέπει να διαπερνά ό,τι κάνουμε. Θα ήμουν υπερήφανη να είμαι η Πρόεδρος που ηγείται αυτού του αγώνα. Για να τιμήσουμε την κληρονομιά όσων προηγήθηκαν».

«Ο Πρόεδρος αυτού του Σώματος πρέπει να είναι αυτός που μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους. Πρέπει να μπορεί να βοηθά τους βουλευτές να καλύψουν το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων και της ευρωπαϊκής λήψης αποφάσεων», επισήμανε

«Δεν μπορούμε να φοβόμαστε τη μεταρρύθμιση. Το επόμενο κομμάτι της θητείας θα έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να γίνει το Κοινοβούλιό μας πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό και πιο αποδοτικό. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τον ρόλο μας στην εκπροσώπηση των πολιτών, στον έλεγχο, στη διερεύνηση, στη νομοθεσία» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Ποια είναι η νέα πρόεδρος 


Σε ηλικία 43 χρόνων, η Μετσόλα είναι η νεότερη πρόεδρος στην ιστορία του θεσμού. 


Σε αντίθεση με τον Σασόλι που ήταν μέλος των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών, η Μετσόλα προέρχεται πολιτικά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP). 


Μητέρα τεσσάρων παιδιών, αντιτίθεται σθεναρά στις εκτρώσεις, κάτι που έχει προκαλέσει κατά καιρούς σφοδρές επικρίσεις από τους πολιτικούς αντιπάλους της. 

Ενεργή πολιτικά στο Εθνικιστικό Κόμμα από τα εφηβικά της χρόνια, ανελίχθηκε πολιτικά για να φτάσει στο ευρωκοινοβούλιο, του οποίου παραμένει μέλος από το 2013. 

Ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, θα διευθύνει τις δραστηριότητες της ολομέλειας, θα δίνει βήμα στους εισηγητές, θα υπογράφει νόμους και θα ανοίγει, ως είθισται, τις ευρωπαϊκές συνόδους. 


Στην ιστορία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, πρόκειται μόλις για την τρίτη γυναίκα πρόεδρο, μετά την Σιμόν Βέιλ και τη Νικόλ Φοντέιν.

Οι προκλήσεις τής νέας προέδρου

Η Μετσόλα αναλαμβάνει τα ηνία του ευρωπαϊκού σώματος για 2,5 χρόνια σε μια ευαίσθητη συγκυρία και μετά τη θητεία του ευρείας αποδοχής Σασόλι. 

Η περικοπή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η ψηφιοποίηση της οικονομίας, η ενίσχυση του στρατού του ευρωπαϊκού μπλοκ καθώς και η αυστηροποίηση της συμμόρφωσης των κρατών-μελών με το κράτος δικαίου της ένωσης θα είναι μερικές από τις προκλήσεις τής νέας προέδρου. 


«Τα επόμενα 2,5 χρόνια θα είναι μεταξύ των πιο κρίσιμων για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καθώς αναδυόμαστε από μια καταστροφική πανδημία. Θα εμπέσει στις δημιουργικές δυνάμεις αυτού του οίκου να κλείσει τις τρύπες στα θεμέλιά του» είχε αναφέρει η ίδια σε δημοσιογράφους τον περασμένο Νοέμβριο καθώς το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα την επέλεγε ως υποψήφιά του. 
 

European LiFO
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εurostat: H Eλλάδα βελτιώθηκε σε πολλά, παραμένει ωστόσο ουραγός της Ε.Ε.

Οπτική Γωνία / Σε ποιούς τομείς παραμένει η Ελλάδα ουραγός της Ε.Ε.;

Από την υψηλότερη υπερβάλλουσα θνησιμότητα πληθυσμού μέχρι το πιο αργόσυρτο σύστημα Δικαιοσύνης, ακολουθούν έξι δείκτες και γραφήματα της Eurostat και άλλων διεθνών φορέων που τοποθετούν τη χώρα μας στις χαμηλές θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μένουν πολλά να γίνουν.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ουκρανία: Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά σύσταση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας και της Λευκορωσίας

European LiFO / Ουκρανία: Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά σύσταση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου Ρωσίας και Λευκορωσίας

Σε προηγούμενο ψήφισμα Ευρωβουλευτών, κατά ψήφισαν οι Αλαβάνος- Παπαδάκης ενώ «παρών» οι Παπαδημούλης, Κούλογλου, Κουντουρά και Γεωργούλης
NEWSROOM
Ουκρανία: Ευρωβουλευτές ζητούν σύσταση ειδικού δικαστηρίου- Για τη δίωξη της ηγεσίας Ρωσίας και Λευκορωσίας

European LiFO / Ουκρανία: Ευρωβουλευτές ζητούν σύσταση ειδικού δικαστηρίου- Για τη δίωξη της ηγεσίας της Ρωσίας και των συμμάχων της

Το κείμενο εγκρίθηκε με 472 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 33 αποχές- Κατά ψήφισαν οι Αλαβάνος- Παπαδάκης από το ΚΚΕ ενώ «παρών» ψήφισαν Παπαδημούλης, Κούλογλου, Κουντουρά και Γεωργούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ