Digital EU Forward

Άξελ Βος: «Η ΕΕ πρέπει να δράσει άμεσα για να αξιοποιήσει πλήρως τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης»

Άξελ Βος: «Η ΕΕ πρέπει να δράσει άμεσα για την αξιοποίηση του δυναμικού της τεχνητής νοημοσύνης» Facebook Twitter
Ο ευρωβουλευτής, Άξελ Βος - Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να θέσει παγκόσμια πρότυπα για την τεχνητή νοημοσύνη «αλλά πρέπει να δράσει άμεσα για να αξιοποιήσει πλήρως τα οφέλη της», δηλώνει ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου, Άξελ Βος.

«Πρέπει να έχουμε επίγνωση της εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας που έχει η τεχνητή νοημοσύνη», είπε ο ευρωβουλευτής Άξελ Βος (ΕΛΚ, Γερμανία) κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Facebook. Ο Βος είναι ο εισηγητής της έκθεσης την οποία κατάρτισε η ειδική επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη στην ψηφιακή εποχή (AIDA) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της τεχνολογίας, το Κοινοβούλιο σύστησε την επιτροπή για να διερευνήσει τον αντίκτυπο που έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην ευρωπαϊκή οικονομία, να εξετάσει τις προσεγγίσεις άλλων χωρών και να καταθέσει προτάσεις για μελλοντική νομοθεσία

Το σχέδιο έκθεσης, που παρουσιάστηκε στην επιτροπή στις 9 Νοεμβρίου 2021, αναφέρει ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στις τεράστιες δυνατότητες που έχει να προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο «σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, η υγεία και η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ», υπογράμμισε ο Βος.

Μπορεί η ΕΕ να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην τεχνητή νοημοσύνη;

Η ΕΕ έχει μείνει πίσω στον παγκόσμιο τεχνολογικό αγώνα κι αν επιθυμεί να παραμείνει οικονομική και παγκόσμια δύναμη πρέπει να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, σημειώνει η έκθεση. Αν η ΕΕ δε δράσει με πυγμή και ταχύτητα, θα καταλήξει να γίνει «ψηφιακή αποικία» της Κίνας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών, κινδυνεύοντας να χάσει την πολιτική της σταθερότητα, την κοινωνική ασφάλεια και τις ατομικές ελευθερίες, συνεχίζει. Επιπλέον, οι αναδυόμενες τεχνολογίες μπορούν να προκαλέσουν μετατόπιση δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αδυναμία της ΕΕ να εμπορευματοποιήσει τις τεχνολογικές καινοτομίες σημαίνει ότι «οι καλύτερες ιδέες, τα ταλέντα και οι επιχειρήσεις μας» στρέφονται αλλού, αναφέρει η έκθεση. Η ΕΕ πρέπει «να επικεντρωθεί, να δώσει προτεραιότητα, να επενδύσει στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης». 

Η Ευρώπη πρέπει να εστιάσει περισσότερο σε επιχειρηματικά μοντέλα που θα επιτρέψουν τη μετατροπή της έρευνας σε προϊόντα, θα διασφαλίσουν ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον για τις εταιρείες και θα εμποδίσουν τη διαρροή εγκεφάλων («brain drain»). Μόνο οκτώ από τις 200 κορυφαίες ψηφιακές εταιρείες εδρεύουν στην ΕΕ (σχέδιο έκθεσης για την ΤΝ στην ψηφιακή εποχή).

«Η τεχνολογία αυτή είναι τόσο καινοτόμα που πρέπει να έχουμε ανοιχτό πνεύμα», δήλωσε ο Βος, τονίζοντας την ανάγκη υπέρβασης του κατακερματισμού, ανάληψης ενιαίας ευρωπαϊκής δράσης, υλοποίησης περισσότερων επενδύσεων και καλύτερων ψηφιακών προτεραιοτήτων". Υπογράμμισε δε ότι πρέπει να διατηρήσουμε «ανοιχτή στάση» ως προς τους κανόνες που αφορούν, για παράδειγμα, την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η σημασία των δεδομένων

Τα δεδομένα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. «Αν νομίζουμε ότι μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο χωρίς να παρέχουμε δεδομένα, τότε είμαστε εκτός», τόνισε ο ευρωβουλευτής. «Πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στο τρόπο παροχής των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών δεδομένων». 

«Πολλοί πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να ανοίξουμε τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα, το οποίο σημαίνει έλλειψη δεδομένων για τη βιομηχανία της ΕΕ», είπε ο ευρωβουλευτής. Ο νόμος για τα προσωπικά δεδομένα θέτει παγκόσμια πρότυπα «αλλά όχι με τη λογική ότι έχουμε θέσε ένα 'χρυσό' πρότυπο το οποίο δεν μπορούμε πια να αλλάξουμε: κρατάς την πρωτιά μόνο αν εξελίσσεσαι συνεχώς», πρόσθεσε.


«Η μεγαλύτερη συλλογή δεδομένων γίνεται στην Κίνα ή στις ΗΠΑ. Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι για αυτό, πρέπει να δράσουμε γρήγορα γιατί η ταχύτητα είναι ζήτημα ανταγωνισμού σε αυτό τον τομέα».

Ανησυχία για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η ΕΕ έχει «συνηθίσει να θέτει πρότυπα σε συνδυασμό με τα θεμελιώδη δικαιώματα, με τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες. Είναι κάτι που [...] ο κόσμος χρειάζεται» τόνισε.

Ο Βος πιστεύει ότι, αν ενεργήσει με πραγματιστικό πνεύμα, η ΕΕ μπορεί να μετριάσει τους κινδύνους που μπορεί να θέσει η κατάχρηση της τεχνητής νοημοσύνης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, όπως συμβαίνει σε ορισμένα αυταρχικά κράτη. Ο ευρωβουλευτής τάσσεται κατά της υιοθέτησης μιας ιδεολογικής προσέγγισης.

«Αν εστιάσουμε στον συνδυασμό αυτής της τεχνολογίας με τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές αξίες και δεν επιβαρύνουμε υπερβολικά τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις μας, τότε θα έχουμε πολλές πιθανότητες επιτυχίας».

Digital EU Forward
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λογοτομή: Fake news και παραπληροφόρηση - Πού είναι η είδηση και πού το πρόβλημα

Digital EU Forward / Λογοτομή: Fake news και παραπληροφόρηση - Πού είναι η είδηση και πού το πρόβλημα

Ο παρουσιαστής και social media expert Άλεξ Κάβδας και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη συναντήθηκαν στα γραφεία της Lifo και συζήτησαν για την μάχη κατά της παραπληροφόρησης, τα fake news και την στρατηγική της Ευρώπης ενάντια στις μάχη της προπαγάνδας και την διαστρέβλωση των πληροφοριών
THE LIFO TEAM
Λογοτομή: Fake news και παραπληροφόρηση - Πότε υπήρξα και εγώ θύμα ψευδούς είδησης

Digital EU Forward / Λογοτομή: Fake news και παραπληροφόρηση - Πότε υπήρξα και εγώ θύμα ψευδούς είδησης

Ο ηθοποιός, παρουσιαστής και δημοσιογράφος Φώτης Σεργουλόπουλος και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης συζητούν για την μάχη κατά της παραπληροφόρησης, τα fake news και την στρατηγική της Ευρώπης ενάντια στις μάχη της προπαγάνδας και την διαστρέβλωση των πληροφοριών
THE LIFO TEAM
O «πόλεμος» της παραπληροφόρησης - Πώς μπορεί η ΕΕ να συμβάλει; 

Digital EU Forward / O «πόλεμος» της παραπληροφόρησης - Ένας ειδικός αποκαλύπτει τι συμβαίνει και πώς μπορεί η ΕΕ να δράσει; 

Ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας της ΕΕ για την παραπληροφόρηση, Lutz Güllner, σε μια συνέντευξη για τις διαδικτυακές επιθέσεις, τη στρατηγική παραπληροφόρησης της Ρωσίας, τη διάδοση των fake news και τα εργαλεία επαλήθευσης πληροφοριών.  Συνέντευξη στη Βασιλική Σιούτη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Το μέλλον της ανθρωπότητας στα χέρια της τεχνητής νοημοσύνης

Digital EU Forward / Το μέλλον της ανθρωπότητας στα χέρια της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη διευκολύνει τη ζωή μας, αλλά εγείρει πολλά ηθικά και νομικά ζητήματα τα οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη προσπαθεί να αντιληφθεί και να αντιμετωπίσει. H πρόεδρος της Επιτροπής για το μέλλον της Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ευρωκοινοβούλιο Εύα Καϊλή μας δίνει μια εικόνα σχετικά με τις ενέργειες που γίνονται σε αυτόν τον τομέα με αφορμή την ειδική επιτροπή του Κοινοβουλίου για την τεχνητή νοημοσύνη.
ΤΙΜΟΣ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ
Τεχνητή νοημοσύνη: Ρίσκα και προβληματισμοί

Digital EU Forward / Τεχνητή νοημοσύνη: Ρίσκα και προβληματισμοί

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι ευρωβουλευτές θέλουν να διαμορφώσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταλλαγής μη προσωπικών δεδομένων για να προωθήσουν την καινοτομία και την οικονομία, προστατεύοντας παράλληλα την ιδιωτική ζωή.
ΤΙΜΟΣ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ
Τεχνητή νοημοσύνη: Ο… μαγαζάτορας του μέλλοντος

Digital EU Forward / Τεχνητή νοημοσύνη: Ο… μαγαζάτορας του μέλλοντος

Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη συγκρότηση της Ειδικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ψηφιακή Εποχή, προσπαθεί να εξετάσει τον αντίκτυπό της στις επιχειρήσεις και στην οικονομία της Ε.Ε.
ΤΙΜΟΣ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ
Eύα Καϊλή: «Η Ελλάδα θα έχει μια δυνατή φωνή στην Ευρωβουλή»

Ο επόμενος κόσμος / Eύα Καϊλή: «Η Ελλάδα θα έχει μια δυνατή φωνή στην Ευρωβουλή»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή, για την εκλογή της ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα νέα της καθήκοντα αλλά και τι σηματοδοτεί αυτή η θέση για τη χώρα μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 11/11-Κώστας Αρβανίτης: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ό,τι πιο προοδευτικό υπάρχει στην Ε.Ε.»

Ο επόμενος κόσμος / Κώστας Αρβανίτης: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ό,τι πιο προοδευτικό υπάρχει στην Ε.Ε.»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα 40 χρόνια Ε.Ε. - Ελλάδας, τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, τα εργασιακά δικαιώματα, τις πολιτικές ελευθερίες αλλά και την εμπειρία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ