Το αίνιγμα του Ραχμάνινοφ

Το αίνιγμα του Ραχμάνινοφ Facebook Twitter
Ταλαντούχος αλλά και ανήσυχος ως νέος, ο συνθέτης υπέφερε από ασθένειες, κατάθλιψη και έλλειψη αυτοπεποίθησης, ακροβατώντας μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας κατά την τρίτη δεκαετία της ζωής του
0


ΚATA TH ΔΙΑΡΚΕΙΑ της ζωής του, ο Ρώσος συνθέτης, μαέστρος και πιανίστας πέτυχε ένα επίπεδο φήμης, δημοτικότητας και οικονομικής επιτυχίας που ξεπερνούσε τους περισσότερους κλασικούς μουσικούς πριν ή μετά. Το 2021, το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 του Σεργκέι Ραχμάνινοφ ανακηρύχθηκε μετά από ψηφοφορία των ακροατών ως το πιο δημοφιλές κομμάτι στην ιστορία του Hall of Fame του Classic FM.

Το βιβλίο της Φιόνα Μάντοκ με τίτλο Goodbye Russia: Rachmaninoff in Exile [Αντίο Ρωσία: Ο Ραχμάνινοφ στην εξορία] δεν είναι μια απλή βιογραφία. Είναι «ένα χρονολογικό σύνολο εντυπώσεων» με αφετηρία το 1915 - δύο χρόνια πριν ο Ραχμάνινοφ, ήδη καταξιωμένος στα 44 του, εγκαταλείψει την επαναστατική Ρωσία.

Το βιβλίο παρακολουθεί την εμμονή του κοινού με το πρώιμο έργο του Ραχμάνινοφ, σύμβολο της διπλής δέσμευσης του συνθέτη: παγιδευμένος για πάντα στη μέγγενη της δημοτικότητας που θα τον πάγωνε στο χρόνο, εμποδίζοντάς τον να ληφθεί σοβαρά υπόψη στον μεταπολεμικό κόσμο των μοντερνιστών.

Ταλαντούχος αλλά και ανήσυχος ως νέος, ο συνθέτης υπέφερε από ασθένειες, κατάθλιψη και έλλειψη αυτοπεποίθησης, ακροβατώντας μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας κατά την τρίτη δεκαετία της ζωής του, είχε καταφέρει να εδραιώσει τη φήμη του ακριβώς την ώρα που η επανάσταση τον ανάγκασε να φύγει στο εξωτερικό. Τα μεταγενέστερα χρόνια του στην Ευρώπη και στη συνέχεια στην Αμερική - χρόνια κατά τα οποία συνέθεσε μόνο έξι νέα έργα - γίνονται το επίκεντρο του βιβλίου. Παρακολουθούμε αρχικά τον Ραχμάνινοφ να τα φέρνει δύσκολα στην Κοπεγχάγη, όπου η σύζυγός του είχε αναγκαστεί να γίνει μαγείρισσα και οικονόμος, πριν περάσουμε στις εποχές της αφθονίας και της πολυτέλειας για τον ίδιον, την γυναίκα του και τις δύο κόρες τους στη Νέα Υόρκη, την Ελβετία και, τέλος, στο Λος Άντζελες.

ραχμανινοφ
Το εξώφυλλο του βιβλίου.

Ωστόσο, η εξορία του, σύμφωνα με την αφήγηση της Μάντοκς, δεν ήταν ποτέ οριστική. Η Ρωσία –  μια χώρα στην οποία ο συνθέτης δεν θα ξαναπατούσε το πόδι του μετά το 1917 – καθόρισε κάθε εμπειρία και κάθε έργο του διά της απουσίας της. «Σ’ αυτό το στενό δίκτυο των Ρώσων στο εξωτερικό», γράφει, «όλοι γνώριζαν ο ένας τον άλλον, ακόμη και αν προσποιούνταν ότι δεν γνώριζαν».

Ο θίασος που τον περιστοιχίζει στο βιβλίο αποτελεί ένα who is who της ρωσικής λογοτεχνίας και όχι μόνο. Υπάρχει ο Τολστόι, που ο Ραχμάνινοφ ως μελαγχολικός έφηβος ήθελε να τον γαλουχήσει, εκείνος όμως «απλώς έδιωξε τον νεαρό, λέγοντας ότι η ζωή ενός καλλιτέχνη είναι δύσκολη», ο Ναμπόκοφ, ένας από τους πολλούς αποδέκτες της γενναιοδωρίας του επιτυχημένου συνθέτη, ο Τσάπλιν, που συζητούσε για το νόημα της θρησκείας με τον Ραχμάνινοφ στο Λος Άντζελες, ο Λεονίντ και ο Μπόρις Πάστερνακ, που δεν είχαν εντυπωσιαστεί από το ελεγχόμενο και πειθαρχημένο παίξιμό του στο πιάνο («Θα μπορούσε κάλλιστα να κάθεται μπροστά σε ένα μπολ με σούπα»).

Είναι όμως οι λιγότερο γνωστοί χαρακτήρες εκείνοι που προσφέρουν τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες –  έρωτες, εκκεντρικότητες και ολόκληρες ζωές που σκιαγραφούνται σε μικρογραφία. Από την πρώιμη μούσα του, την Μαριέτα Σαγγινιάν, η οποία ζούσε «σε ένα δωμάτιο σε ένα μισογκρεμισμένο παρεκκλήσι... που κατοικούνταν από νυχτερίδες και αρουραίους και από μια μεθυσμένη ‘τσιγγάνα’ με μούσι», μέχρι τον Γουίλιαμ Χάπφερ, έναν κουρδιστή πιάνου από το Μπρονξ που ακολούθησε τον Ραχμάνινοφ (τον οποίο αποκαλούσε «Ρόκι») σε όλο τον κόσμο, «δαμάζοντας τα πιάνα με το ‘αιχμηρό αυτί’ του» και παρακολουθώντας από τα παρασκήνια σχεδόν κάθε παράσταση.

Το βιβλίο παρακολουθεί την εμμονή του κοινού με το πρώιμο έργο του Ραχμάνινοφ, σύμβολο της διπλής δέσμευσης του συνθέτη: παγιδευμένος για πάντα στη μέγγενη της δημοτικότητας που θα τον πάγωνε στο χρόνο, εμποδίζοντάς τον να ληφθεί σοβαρά υπόψη στον μεταπολεμικό κόσμο των μοντερνιστών. Εξετάζει και τη δική του συνενοχή, επίσης, σε αυτή τη διαδικασία: «Δεν καταλαβαίνω τίποτα από τη μοντέρνα μουσική του σήμερα», θα έλεγε ο ίδιος, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «ένα φάντασμα που περιπλανιέται σε έναν κόσμο που του έγινε ξένος».

Εν τέλει, η συγγραφέας αφήνει στους αναγνώστες να αποκρυπτογραφήσουν το «αίνιγμα του Ραχμάνινοφ», σταθμίζοντας το ενστικτώδες χάρισμα του συνθέτη για τη μελωδία με την εγκεφαλική του προσέγγιση στη δομή και την εκτέλεση, τη συνήθειά του να αντιμετωπίζει τη μουσική σαν τη μηχανή ενός από τα αγαπημένα του αυτοκίνητα, που για να κατανοηθεί πρέπει να αποσυναρμολογηθεί πρώτα. Το βιβλίο συμπληρώνει τα κενά ανάμεσα στην περίφημη περιγραφή του Στραβίνσκι για τον συνθέτη – «ένα κατσούφιασμα ύψους 1,80» – και τον ζεστό, ευγενικό άνθρωπο που θυμούνται η οικογένεια και οι στενοί φίλοι του. Και, με τη βοήθεια ιατρικών εκθέσεων από την τελευταία του ασθένεια (που μεταφράστηκαν πρόσφατα και δημοσιεύονται εδώ για πρώτη φορά ολόκληρες), σκιαγραφεί το συγκινητικό πορτρέτο ενός ανθρώπου που ορίζεται από τη νοσταλγία για μια χαμένη πατρίδα και μιας ιδιοφυΐας που ορίζεται από τη νοσταλγία για έναν χαμένο κόσμο.

Πηγή: The Telegraph

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM