Η Microsoft απέσυρε διαφήμιση με τη «σατανίστρια» Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Η Microsoft απέσυρε διαφήμιση με τη «σατανίστρια» Μαρίνα Αμπράμοβιτς Facebook Twitter
EPA
3

Η Microsoft κάλεσε σε διαφημιστικό της σποτ τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς να μιλήσει για την «παραστατική τέχνη χωρίς όρια». Τελικά αποδείχθηκε πως υπήρχε ένα όριο.

Μετά τους ισχυρισμούς ακροδεξιών ότι η Αμπράμοβιτς είναι «σατανίστρια», η Microsoft απέσυρε την σχετικό σποτ. Η καλλιτέχνις, που φέτος θα γινόταν η πρώτη γυναίκα που θα παρουσίαζε μία μεγάλη έκθεση στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου, χρησιμοποιούσε τα Microsoft HoloLens ένα ζευγάρι smartglasses μεικτής πραγματικότητας που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από τη Microsoft.

Στο βίντεο η Αμπράμοβιτς συζητάει το έργο της The Life, που παρουσιάστηκε πέρυσι στο Λονδίνο. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά από την κυκλοφορία της διαφήμισης και ενώ ακροδεξιοί σχολιαστές κατηγόρησαν την Μαρίνα Αμπράμοβιτς ότι είναι «σατανίστρια» η Microsoft απέσυρε το βίντεο. Παράλληλα αρνήθηκε να απαντήσει σε αίτημα του ARTnews για σχολιασμό της κίνησης αυτής.

Εικάζεται ότι οι Αμερικανοί ακροδεξιοί στράφηκαν για πρώτη φορά ενάντια στην Αμπράμοβιτς, μετά τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων του δημοκρατικού κόμματος, σε δείπνο συγκέντρωσης χρημάτων που διοργάνωσε με τίτλο «Μαγείρεμα Πνεύματος με τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς» (Spirit Cooking with Marina Abramovic). Ο τίτλος αποτελούσε μια αναφορά σε προηγούμενες δουλειές της στις οποίες είχε χρησιμοποιήσει αίμα χοίρων. Η Αμπράμοβιτς έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με σατανισμό.

 

Η καλλιτέχνις θεωρείται μία από τις πλέον γνωστές και πλέον προκλητικές της γενιάς της. Σύμφωνα με τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου, η οποία γνωστοποίησε ότι θα επαναπρογραμματίσει την έκθεση της που θα εγκαινιαζόταν τον Σεπτέμβριο, η Αμπράμοβιτς «είχε δοκιμάσει με συνέπεια τα όρια της δικής της σωματικής και ψυχικής αντοχής στο έργο της και καλεί το κοινό να τα αντιμετωπίσει μαζί της». 

Σε ένα από τα πιο διάσημα έργα της, το «Rhythm 0», κάλεσε το κοινό να αλληλεπιδράσει μαζί της με οποιονδήποτε τρόπο ήθελε. Ένας θεατής έστρεψε ένα γεμάτο όπλο στο κεφάλι της.

 Με πληροφορίες από The Times/Art News

Culture
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

3 σχόλια
Όταν το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι η υστεροφημία και το μόνο που κάνεις είναι να προκαλείς για να ακουστείς, λυπάμαι αλλά δε σε κάνει αυτό καλλιτέχνη. Δε μπορώ να καταλάβω την "τέχνη" του spirit cooking. Λυπάμαι, που είμαι τόσο άτεχνη αλλά ας μου εξηγήσει κάποιος τι ακριβώς προσφέρει στην τέχνη, το να λούζεις ένα ομοίωμα μωρού με αίμα χοίρου και να γράφεις ένα "ξόρκι" επίσης με αίμα σε έναν τοίχο; Ας πάω να αγοράσω καλύτερα την μπανάνα κολλημένη στον τοίχο με κολλητική ταινία.
Πάμε καθόλου καλά? Επειδή κάποιοι καμένοι ακροδεξιοί χαρακτήρισαν την Αμπράμοβιτς σατανίστρια έπρεπε η Microsoft να αποσύρει τη διαφήμιση? Μήπως και θιχτούνε οι Νεάντερταλ?Παρατηρώ γενικά στα σόλιαλ ότι ο καινούργιος στόχος των ψεκασμένων έχει γίνει ο ιδρυτής της Microsoft. The new Soros is Bill Gates. Η ανθρώπινη ανοησία δεν έχει όρια…