Εξήντα χρόνια μετά τον θάνατο του Αλμπέρ Καμύ σε τροχαίο δυστύχημα, ένα νέο βιβλίο υποστηρίζει ότι ο βραβευμένος με νόμπελ συγγραφέας δολοφονήθηκε από την KGB για την αντισοβιετική ρητορική του. 

 

O Ιταλός συγγραφέας Giovanni Catelli υποστήριξε για πρώτη φορά τη θεωρία αυτή το 2011, όταν έγραψε στην Corriere della Sera ότι ανακάλυψε σχετικές μαρτυρίες στο ημερολόγιο του διάσημου Τσέχου ποιητή και μεταφραστή Jan Zábrana. Ο Catelli επέκτεινε την έρευνά του και την δημοσιοποιεί σε ένα βιβλίο με τίτλο "The Death of Camus" (σ.σ. «Ο Θάνατος του Καμί»). Ο Αλμπέρ Καμί σκοτώθηκε στις 04 Ιανουρίου 1960 όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο εκδότης του, Michel Gallimard, προσέκρουσε σε ένα δέντρο. Ο συγγραφέας σκοτώθηκε επί τόπου, ενώ ο εκδότης του κατέληξε λίγες μέρες μετά. Τρία χρόνια πριν ο συγγραφέας είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. 

 

«Το δυστύχημα φαίνεται να προκλήθηκε από ένα σκάσιμο των ελαστικών ή έναν σπασμένο άξονα, οι ειδικοί ήταν μπερδεμένοι από το συμβάν που σημειώθηκε σε έναν ίσιο δρόμο, πλάτους 9 μέτρων και χωρίς πυκνή κίνηση», ανέφερε ο Herbert Lottman σε βιογραφία του συγγραφέα που κυκλοφόρησε το 1978. Από την πλευρά του ο Giovanni Catelli επικαλείται απόσπασμα από το ημερολόγιο του Zábrana ο οποίος το καλοκαίρι του 1980 έγραψε ότι «ένας γνώστης και καλά συνδεδεμένος άνδρας» του είπε πως η KGB βρίσκεται πίσω από τον θάνατο του Καμύ καθώς πράκτορες τρύπησαν τα λάστιχα με ένα ειδικό εργαλείο. Η εντολή δόθηκε από τον Dmitri Shepilov, των υπουργό Εσωτερικών της ΕΣΣΔ για ένα άρθρο που είχε γράψει ο Καμύ το 1957 σε γαλλική εφημερίδα. 

 

«Φαίνεται πως χρειάστηκαν τρία χρόνια για να υλοποιηθεί η εντολή», αναφέρει ο Zábrana στο ημερολόγιό του. «Τα κατάφεραν με έναν τέτοιο τρόπο που ακόμη και σήμερα όλοι πιστεύουν πως ο Καμύ σκοτώθηκε σε ένα συνηθισμένο τροχαίο. Ο άνδρας δεν κατονόμασε την πληγή του αλλά υποστηρίζει ότι είναι αξιόπιστη». Ο Catelli αφιέρωσε χρόνια στην μελέτη των μαρτυριών του Τσέχου ποιητή. Πήρε συνεντεύξεις από την χήρα του, ερεύνησε τη διείσδυση της KGB στην Γαλλία και συμπεριέλαβε τη μαρτυρία ενός αμφιλεγόμενου Γάλλου δικηγόρου, του Jacques Vergès. Μετά την έκδοση του βιβλίου, ένας Ιταλός δικηγόρος, ο Giuliano Spazzali, επικοινώνησε με τον συγγραφέα όπου του εξιστόρησε σχετική συνομιλία που είχε με τον Γάλλο συνάδελφό του. 

 

Σύμφωνα με τον Spazzali, ο Γάλλος δικηγόρος υποστήριζε ότι το δυστύχημα ήταν προμελετημένο. Ο ίδιος πιστεύει πως είχε στην κατοχή του περισσότερα στοιχεία από όσα μοιράστηκε μαζί του. «Απέφυγα να ρωτήσω», είπε ο Spazzali. «Η διακριτικότητα είναι η καλύτερη στάση όταν ένα καυτό θέμα αναδύεται στη δημοσιότητα. Δεν έκανα περισσότερες έρευνες, αλλά θυμάμαι πως ο Vergès ήταν σίγουρος ότι το δυστύχημα ενορχηστρώθηκε από τμήμα της KGB με τη συνδρομή των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών», ανέφερε μεταξύ άλλων.  

 

 

O Catelli υποστηρίζει πως οι απόψεις του Καμύ αποτελούσαν αγκάθι στις σχέσεις Γαλλίας - ΕΣΣΔ και πως η έρευνα για το δυστύχημα ήταν ελλιπής. Η κόρη του Καμύ δεν συμμερίζεται τα συμπεράσματα του βιβλίου που εκδόθηκε σε Γαλλία, Αργεντινή και Ιταλία. Τα επιχειρήματα του Catelli ωστόσο φαίνεται πως έπεισαν τον συγγραφέα Πολ Όστερ. «Ένα φριχτό συμπέρασμα, αλλά μετά τα στοιχεία που ο Catelli μας παραθέτει είναι δύσκολο να μην συμφωνήσεις μαζί του. Έτσι το "τροχαίο δυστύχημα" πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως "πολιτική δολοφονία" και αυτός ήταν ο λόγος που ο Καμί φιμώθηκε σε ηλικία 46 ετών», αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου. 

 

 

Με πληροφορίες από Guardian