Αποφασιστική παρέμβαση στη δημόσια συζήτηση έκανε πριν λίγες μέρες ο προηγούμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ συζητώντας για τον σύγχρονο νεανικό ακτιβισμό κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Ίδρυμα Ομπάμα.

 

Για πάνω από μια ώρα, ο Μπαράκ Ομπάμα έμεινε στη σκηνή συνομιλώντας με την ηθοποιό Γιάρα Σαντίντι (και συμφοιτήτρια της κόρης του Μάλια στο Χάρβαρντ) που συντόνιζε τη συζήτηση και άλλους εκλεκτούς προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο. Η ατζέντα της συζήτησης αφορούσε κυρίως ζητήματα «ηγεσίας και κινημάτων λαϊκής βάσης» αλλά ήταν τα σχόλια του Ομπάμα για τους νεαρούς ακτιβιστές που έκαναν πάταγο και εξαπλώθηκαν παντού στο ίντερνετ, κερδίζοντας την επιδοκιμασία ακόμα κι από πολιτικούς του αντιπάλους.

 

«Θα πρέπει εσείς οι νέοι να ξεπεράσετε γρήγορα την ιδέα μιας αγνής, αμετάβλήτης και ασυμβίβαστης στάσης και μιας διαρκούς και άκαμπτης πολιτικής επαγρύπνησης», δήλωσε. «Ο κόσμος που ζούμε είναι γεμάτος ασάφειες και αμφιλογίες. Ακόμα και οι άνθρωποι που κάνουν τις καλύτερες πράξεις έχουν ελαττώματα...».

 

Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ιδιαίτερα τον ρόλο των social media στον σύγχρονο ακτιβισμό και αναφέρθηκε σ' αυτό που αποκαλείται «κουλτούρα ακύρωσης» (ή ματαίωσης), όταν κάποιος καταδικάζεται για κάποια «ανάρμοστη» συμπεριφορά ή ατάκα του για να δεχτεί κατόπιν καταιγισμό επικριτικών σχολίων και αναφορών και να «ακυρωθεί» με συνοπτικές διαδικασίες ο ίδιος και το έργο του:

 

«Έχω την αίσθηση κάποιες φορές – αίσθηση που γίνεται πιο έντονη από τα social media – ότι επικρατεί ανάμεσα στους νέους σήμερα μια αντίληψη του τύπου 'για να φέρουμε τις επιθυμητές αλλαγές στον κόσμο αρκεί απλά να είμαστε όσο πιο επικριτικοί γίνεται με τους άλλους'. Κάθομαι δηλαδή και ποστάρω tweets και hashtags εναντίον σου επειδή έκανες κάτι λάθος ή δεν χρησιμοποίησες το σωστό ρήμα, και μετά χαλαρώνω και νοιώθω καλά με τον εαυτό μου: 'Ορίστε φίλε, σου έδειξα σε τι πολιτική εγρήγορση βρίσκομαι, σε έκραξα πρώτος».

 

«Αυτό δεν είναι ακτιβισμός», συνέχισε. «Αυτό δεν φέρνει καμία αλλαγή. Αν το μόνο που κάνεις είναι να πετροβολάς, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα πας πολύ μακριά».

 

Μπαράκ Ομπάμα: «Το κράξιμο στα social media δεν είναι ακτιβισμός!»
Ο Μπαράκ Ομπάμα ενω συνομιλεί περί νενανικού ακτιβισμού στο συνέδριο του Ιδρύματός του, με την ηθοποιό Γιάρα Σαντίντι, συμφοιτήτρια της κόρης του Μάλια στο Χάρβαρντ.

 

Το κοινό του συνεδρίου ξέσπασε σε χειροκροτήματα, αλλά οι θετικές αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν στους φιλικά προσκείμενους στον πρώην Πρόεδρο. Η διάσημη συντηρητική δικηγόρος, δημοσιογράφος και πανίσχυρη media persona Αν Κούλτερ έγραψε την επόμενη μέρα στον λογαριασμό της στο Twitter: «Μπράβο στον Ομπάμα» - για να προσθέσει σε παρένθεση «Δεν το λέω σαρκαστικά!».

 

Μια άλλη διάσημη εκπρόσωπος του συντηρητικού σύμπαντος του καναλιού Fox δήλωσε ότι τα σχόλια του Ομπάμα τον έκαναν να μοιάζει «η φωνή της λογικής» και από αυτό μπορεί να καταλάβει κανείς «πού έχει φτάσει το Δημοκρατικό Κόμμα».

 

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα, Άντριου Γιανγκ δήλωσε με tweet του ότι ο Ομπάμα «έχει απόλυτο δίκιο σε όλα».

 

Κάποιοι άλλοι όμως από τον οικείο πολιτικό χώρο του 44ου Προέδρου – ειδικά νεότεροι -επέκριναν τις δηλώσεις του ως «πατερναλιστικές». Ο 35χρονος (Αφροαμερικανός) συγγραφέας Μάικλ Αρκένο με άρθρο του στον Independent έγραψε ότι δεν έχει ανάγκη «από συμβουλές περί 'κουλτούρας ακύρωσης'»:

 

«Δεν είμαι βέβαιος αν ο Ομπάμα πιστεύει αφελώς αυτά που λέει ή αν προσπαθεί να πείσει συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού – κυρίως τους νεαρούς μαύρους, στους οποίους λατρεύει να κάνει κήρυγμα – ότι καλύτερα να μην λέμε αυθόρμητα τη γνώμη μας όπως κρίνουμε ότι είναι σωστό».