Άναψαν ξανά τα φώτα του Αττικόν - Η συγκινητική στιγμή από την τελετή έναρξης στις Νύχτες Πρεμιέρας

Άναψαν ξανά τα φώτα του Αττικόν - Η συγκινητική στιγμή από την τελετή έναρξης στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
2

Η στιγμή που ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», Λουκάς Κατσίκας χαιρετά τους θεατές του «Παλλάς» από το «Αττικόν» αποτέλεσε μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές στην Τελετή Έναρξης της 25ης διοργάνωσης.

Ειδικότερα, σε εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η τελετή έναρξης του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στο «Παλλάς» από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Λουκά Κατσίκα, και παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Η τελετή ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο-ανασκόπησης του 9ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας. Η Εκτελεστική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Τατιάνα Παππά καλωσόρισε το κοινό και αναφέρθηκε στο Athens Open Air Film Festival, «έναν ευφορικό εορτασμό του σινεμά και της πόλης μας, μια χειρονομία αγάπης για την εμπειρία της μεγάλης οθόνης και την ανάδειξη της Αθήνας, το οποίο διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Εταιρία Αθηνών και το cinemagazine.gr, μια εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο και αθρόα προσέλευση κόσμου κάθε χρόνο».

Στη συνέχεια της ομιλίας της η κα Παππά υπογράμμισε πως «θεσμοί όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συνιστούν μοχλό ανάπτυξης σε μια χώρα, τόσο πολιτιστικής όσο και οικονομικής και ότι στόχος της Κινηματογραφικής Εταιρίας Αθηνών είναι να συμβάλλει με τις δράσεις της στην εμβάθυνση των κοινωνικών δεσμών, την καλλιέργεια του πνεύματος και την ενίσχυση θεμελιωδών αξιών όπως η ελευθερία της έκφρασης, η ισότητα και η αποδοχή».


Μετά την ομιλία της, η κα Παππά κάλεσε στη σκηνή τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Λουκά Κατσίκα, ο οποίος επιφύλασσε μια συγκινητική έκπληξη στο κοινό. Ένα βίντεο με πλάνα από το εσωτερικό του κινηματογράφου «Αττικόν» προβλήθηκε στην οθόνη του «Παλλάς» με τον ίδιο να αναφέρει:

«Βρισκόμαστε στον χώρο όπου πριν 25 χρόνια ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Η πρώτη προβολή του Φεστιβάλ για κοινό έγινε στον κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ, το απόγευμα της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη προβολή στο ΑΤΤΙΚΟΝ έγινε το αμέσως επόμενο απόγευμα. Για τα επόμενα 17 χρόνια οι ιστορικοί αυτοί κινηματογράφοι της Αθήνας στάθηκαν μεγαλοπρεπώς η έδρα μας, το αρχηγείο μας, η περηφάνια μας, το στολίδι μας. Κι έπειτα, τον Φεβρουάριο του 2012, το Φεστιβάλ μας και η πόλη μας τους στερήθηκαν, βίαια και άδικα» ανέφερε.

«Απόψε, στην έναρξη του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, δεν μπορούμε για ακόμη μια χρονιά να είμαστε εκεί. Απόψε η σκέψη μας βρίσκεται ξανά στις πολυαγαπημένες μας αίθουσες. Απόψε, ας ευχηθούμε όλοι μαζί εμείς στο Φεστιβάλ και εσείς, οι αναρίθμητοι κινηματογραφόφιλοι της πόλης, να επιστρέψουμε σύντομα ξανά πίσω στο «σπίτι» μας. Για να βρει και πάλι η Αθήνα τις αγαπημένες της αίθουσες» κατέληξε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ.



Culture
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγη από τη λάμψη της Κάλλας έρχεται στην Αθήνα

Culture / Λίγη από τη λάμψη της Κάλλας έρχεται στην Αθήνα

Το κοστούμια που δημιούργησε ο Ιταλός ενδυματολόγος Mάσιμο Καντίνι Παρίνι για να ντύσει την Αντζελίνα Τζολί ως Μαρία Κάλλας στην ταινία του Πάμπλο Λαραΐν σε μια αποκαλυπτική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μαμά δεν είναι πια εδώ / ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Η Mαμά Δεν Είναι Πια Εδώ / ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Τρία σώματα, τρεις μηχανές εικόνας, τρεις στιγμές πριν από την οριστική παράδοση. Ο Connor Storrie στο πέρασμα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου στο Met Gala, ο Clavicular στο κέντρο μιας Gen Z φαντασίωσης αρρενωπότητας που μετατρέπει την ομορφιά σε αλγόριθμο, και ο Pasolini στις φωτογραφίες του Dino Pedriali, όπου το γυμνό σώμα κοιτάζεται πια με τη γνώση του μετά. Μια σκοτεινή ΟΑΣΗ για την επιθυμία, τη φήμη, το αρχείο και το βλέμμα που δεν ξέρει πάντα πότε να σταματήσει.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Από πού είσαι πραγματικά; / ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Από πού είσαι πραγματικά; / ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Τι κοινό μπορεί να έχουν η Κάιλι Μινόγκ που χορεύει εξαντλημένη μετά το Met Gala, η Κέιτ Μπλάνσετ και μια τίγρη μέσα σ’ ένα σούπερ μάρκετ, ο Jonathan Anderson με τα πουκάμισα που έπνιξαν τόσα αγόρια, η Donatella Versace με τακούνια και η Jan Morris που ταξίδεψε παντού για να φτάσει στην καλοσύνη;
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
12 φωτογραφίες σαν μικρές Μεγάλες Εβδομάδες της δημόσιας ζωής

ΟΑΣΗ / 12 φωτογραφίες σαν μικρές Μεγάλες Εβδομάδες της δημόσιας ζωής

Από την Christine Keeler και τη Monica Lewinsky μέχρι τη Lee Miller, τον George Michael και τη Janet Jackson, αυτές οι εικόνες δεν έμειναν επειδή ήταν «σκανδαλώδεις», αλλά επειδή συμπύκνωσαν ολόκληρες εποχές: εξουσία, έκθεση, επιθυμία, ντροπή και τη βία του δημόσιου βλέμματος.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Αντιγόνη δεν γερνάει ποτέ γιατί ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να της μοιάζει

Πολιτισμός / Η Αντιγόνη δεν γερνάει ποτέ γιατί ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να της μοιάζει

Με αφορμή τέσσερις νέες σκηνικές εκδοχές της μόνο στη Νέα Υόρκη μέσα στο 2026, η Αντιγόνη επιστρέφει ξανά στο τώρα ως το έργο που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλο τι συμβαίνει όταν η εξουσία χάνει το όριό της και ο κόσμος βγαίνει από τη θέση του.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο φωτογράφος που δείχνει τι μένει από το σινεμά όταν πέφτει η φασαρία των Οσκαρ

Culture / Ο φωτογράφος που δείχνει τι μένει από το σινεμά όταν κοπάζει η φασαρία των Οσκαρ

Μετά την οσκαρική σεζόν, οι φωτογραφίες του Atsushi Nishijima από τα σετ του Marty Supreme, του Bugonia και άλλων ταινιών στρέφουν το βλέμμα όχι στη λάμψη της έτοιμης εικόνας αλλά στον κόσμο που τη χτίζει.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Μαρίνος: η πιο άγρια ντροπή της πίστας

Γιώργος Μαρίνος / Γιώργος Μαρίνος: Είσαι μεγάλος σταρ, αγάπη μου!

Ο Πάνος Μιχαήλ γράφει για τον Γιώργο Μαρίνο ως τον άνθρωπο που ξεστόμισε «εγώ κύριε είμαι ομοφυλόφιλος» όταν η λέξη μπορούσε να σε τελειώσει. Η Ελλάδα τον έκανε θέαμα για να τον αντέξει. Εκείνος όμως ανέβηκε στην πίστα και δεν μίκρυνε.
THE LIFO TEAM
Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Culture / Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Παρότι εμφανίστηκε στην οθόνη για λιγότερο από τρία λεπτά, η ερμηνεία της Elsa Lanchester άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του κινηματογραφικού τρόμου, ενώ η ίδια έζησε μια αντισυμβατική, μποέμ ζωή στο Λονδίνο και το Χόλιγουντ του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Ένα "Αττικον" ανοίγει (κινηματο-θέατρο), ένα "Αττικόν" κλείνει (τμήμα χημειο-θεραπείας νοσοκομείου), την ίδια ακριβώς μέρα. Μάντεψε ποιοι το έκλεισαν αυτό το τελευταίο και στο όνομα ποιας ιδεολογίας. Όχι πάντως οι αναρχοκουμμουνιστές.Και που υπήρξαν / θα υπάρξουν περισσότερα θύματα...