Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η 16χρονη μαθήτρια που ίσως πάρει το Νόμπελ Ειρήνης

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η 16χρονη μαθήτρια που ίσως πάρει το Νόμπελ Ειρήνης Facebook Twitter
8

Πολλή συζήτηση γίνεται στα Βαλκάνια για την υποψηφιότητα των Τσίπρα / Ζάεφ για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. Όμως η Γκρέτα Θούνμπεργκ, μια 16χρονη μαθήτρια από τη Σουηδία που ενέπνευσε το διεθνές, μαθητικό κίνημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μοιάζει να έχει περισσότερες πιθανότητες να το κερδίσει.

Η Θούνμπεργκ ήταν εκείνη που εμπνεύστηκε τις σχολικές πορείες για την αφύπνιση απέναντι στην κλιματική αλλαγή, με την πρωτοβουλία της «Παρασκευές για Μέλλον». Πλέον χιλιάδες μαθητές σε 100 διαφορετικές χώρες, βγαίνουν στους δρόμους τις Παρασκευές, ζητώντας άμεσα μέτρα από τις κυβερνήσεις.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η 16χρονη μαθήτρια που ίσως πάρει το Νόμπελ Ειρήνης Facebook Twitter
Η Greta Thunberg ανταλλάσσει χειραψία με τον Jean-Claude Juncker στην εκδήλωση της Κοινωνίας των Πολιτών για την rEUnaissance της Ευρώπης στις Βρυξέλλες.

Το κίνημά της εξαπλώθηκε αστραπιαία σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Βρετανία, η Γαλλία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.

 

Η Θούνμπεργκ προτάθηκε από τρεις Νορβηγούς βουλευτές και, αν κερδίσει, θα γίνει η νεότερη κάτοχος νόμπελ στην ιστορία του θεσμού. Προς το παρόν, το ρεκόρ κατέχει η Μαλάλα Γιουσαφζάι, που είχε τιμηθεί με νόμπελ σε ηλικία 17 ετών. 

«Προτείναμε την Γκρέτα Θούνμπεργκ επειδή, αν δεν κάνουμε κάτι για να ανακάμψουμε την κλιματική αλλαγή, το κλίμα θα γίνει αιτία για πολέμους, συγκρούσεις και προσφυγικές κρίσεις», εξήγησε ο σοσιαλιστής βουλευτής Φρέντι Αντρέ Όβστεγκαρντ στο γαλλικό πρακτορείο.

«Η Γκρέτα έδωσε το έναυσμα για ένα μαζικό κίνημα που θεωρώ πως αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην ειρήνη», πρόσθεσε.

 

Η έφηβη από τη Σουηδία, που στο προφίλ της στο Twitter περιγράφει τον εαυτό της ως μία «16χρονη ακτιβίστρια του κλίματος με σύνδρομο Άσπεργκερ» διοργάνωσε την πρώτη μαθητική πορεία για το κλίμα, τον περασμένα Αύγουστο, μπροστά από το σουηδικό κοινοβούλιο. 

Από τότε, χάνει μαθήματα τις περισσότερες Παρασκευές, δίνοντας το παρών στις καθιερωμένες πορείες. Η Θούνμπεργκ μίλησε για τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής και στο φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, τον Δεκέμβριο στην Πολωνία, αλλά και τον Ιανουάριο στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. 

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η 16χρονη μαθήτρια που ίσως πάρει το Νόμπελ Ειρήνης Facebook Twitter
Τα δύο σκυλιά που υιοθέτησε η Γκρέτα από ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως έχουμε αποτύχει», είπε μιλώντας στους ηγέτες του κόσμου στο Νταβός. 

Οι νικητές του βραβείου ανακοινώνονται, κάθε χρόνο, τον Οκτώβριο και η βράβευση γίνεται τον Δεκέμβριο στο Όσλο. Οι υποψήφιοι για το φετινό βραβείο είναι 301, προς το παρόν, και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί. 

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η 16χρονη μαθήτρια που ίσως πάρει το Νόμπελ Ειρήνης Facebook Twitter
Έμπνευση για χιλιάδες ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής σε όλο τον κόσμο.
Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η 16χρονη μαθήτρια που ίσως πάρει το Νόμπελ Ειρήνης Facebook Twitter
Οι μαθητικές Παρασκευές δεν είναι πια όπως ήταν... Αποχή μαθητών για το κλίμα

Με πληροφορίες από BBC, Guardian κ.λπ.

Διεθνή
8

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
εμπνευσμένη η μικρή... το υψηλό επίπεδο αγγλικών της (νόρμα στη σκανδιναβία), με κάνει να σκέφτομαι πόσο αποτυχημένο είναι το ελληνικό σύστημα εκμάθησης ξένων γλωσσών στην ελλάδα, δημόσιο και ιδιωτικό. θα είχε ενδιαφέρον όταν της απονεμηθεί το νόμπελ το λόγο της να τον εκφωνήσει ο τσίπρας
Που πάει το ... "σκατό" να μας κλέψει το νόμπελ από το καμάρι μας ;;;;Κλιματικές αλλαγές και μ...ιες. Εδώ αποτρέψαμε τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο με την συμφωνία των Πρεσπών και το συζητάμε κιόλας;;;Τσίπρας δαγκωτό ! (που ψηφίζω;)
Αν δε κανω λαθος μιλαμε για ~200 υποψηφιοτητες για το Νομπελ Ειρηνης, κοινως εχει μπει η κουτση Μαρια υποψηφια. Το οτι θεωρουμε δεδομενο ο Τσιπρας ειναι φαβορι, μαλλον ειναι τοπικιστικο κολλημα που καμια σχεση δεν εχει με την πραγματικοτητα.
Οι Νορβηγοί έχασαν σχεδόν 9 δις δολλάρια από τις συντάξεις τους λόγω της ελληνικής κρίσης το 2015, και δεν νομίζω πως το έχουν ξεχάσει. Ξέρουν πολύ καλά τι εστί Τσίπρας και παρόλο που ίσως θα ήθελαν πολύ να τρολάρουν/νουθετήσουν τους "εθνικιστές" Έλληνες και Βαλκάνιους εν γένει πολύ αμφιβάλω πως θα βραβεύσουν τον Μπόρατ μας. Ειδικά όταν το φαβορί είναι μια αξιοθαύμαστη νεαρή Σκανδιναβή που τους δίνει την ευκαιρία να "νουθετήσουν" τον Τραμπ.
θα την κάνουν βρυξέλα, ενώ δείχνει να είναι σκεπτόμενος και ηθικός άνθρωπος, δύο σπάνιες αξίες.αν "κλέψει" από κάποιον το νόμπελ δεν θα είναι από τους αλέξηδες, αλλά από τον Julian, που φυσικά το αξίζει περισσότερο από κάθε άλλο υποψήφιο
Όχι ότι έχω σε μεγάλη υπόληψη το Νόμπελ Ειρήνης (το έχει πάρει π.χ. ο Henry Kissinger για την ειρηνευτική του προσπάθεια στο... Βιετνάμ). Αλλά αυτό με το Νόμπελ Ειρήνης στον Τσίπρα καταντάει ανέκδοτο. Συνήθως οι Νορβηγοί (και όχι οι Σουηδοί που απονέμουν τα άλλα Νομπελ) όταν το απονέμουν έχουν στο μυαλό τους πολιτικά παιχνίδια μεγάλης κλίμακας (βλ. περίπτωση Kissinger) ή το πράγμα είναι τόσο κραυγαλέο, που αν δεν απονεμηθεί σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο καταντάει σκανδαλώδες (βλ. περίπτωση Mandela, Μητέρα Τερέζα, Malala Yousafzai κλπ κλπ). Φυσικά έχει προταθεί για Νόμπελ Ειρήνης ο Στάλιν (για ευνοήτους λόγους δεν το πήρε) αλλά και ο Ghandi (που πάλι για ευνοήτους λόγους δεν το πήρε). Ο δικός μας δεν ανήκει ούτε στη μία περίπτωση ούτε στην άλλη...Επομένως γιατί αυτές οι σαχλές αναφορές; Το θέμα καταντάει γραφικό.