Σάββατο βράδυ στα «παρεξηγημένα» Εξάρχεια

Σάββατο βράδυ στα «παρεξηγημένα» Εξάρχεια Facebook Twitter
19
Σάββατο βράδυ στα «παρεξηγημένα» Εξάρχεια Facebook Twitter
#sigamifoVitho

Underworld Shakedown. Σάββατο βράδυ στα «παρεξηγημένα» Εξάρχεια, που είναι η αληθινά πραγματική urban γειτονιά της Αθήνας. Σκοτεινά, με τοίχους γεμάτoυς tags και συνθήματα, ουρές έξω από το μαγαζί της πλατείας που πουλάει πάμφθηνες μπίρες για άραγμα στα παγκάκια, κόρνες από μηχανάκια, τσίκνα από σουβλάκια, παρακμιακά ξενοδοχεία, φοιτητές και ροκ σταρ, ριφ από κιθάρες, τσίπουρα και βότκες, εδώ είναι η καρδιά της πόλης, κι ας έχει υποστεί πολλαπλά bypass. Και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος που να ταιριάζει με τη μουσική των Blackmail του Γιώργου Καρανικόλα από το An Club της Σολωμού, αυτό το «θρυλικό» υπόγειο που οι μαύροι του τοίχοι είναι ποτισμένοι με τον ιδρώτα των σπουδαίων καλλιτεχνών που έχουν περάσει από εδώ (από τον Marky Ramone και τον Steve Wynn μέχρι τον Mike Patton, τους Yo La Tengo, τον Lee Scratch Perry, τον Shellac, τους Isis και δεκάδες ονόματα της metal, της black metal και της χιπ-χοπ και, φυσικά, όλα τα ελληνικά γκρουπ, από τις Τρύπες και τα Ξύλινα Σπαθιά μέχρι τους Deus Εx Machina και τους Planet of Zeus). Στην πρώτη τους συναυλία στην Αθήνα ύστερα από πολλά χρόνια (και μάλλον θα αργήσει να έρθει η επόμενη) απέδειξαν σε περίπου δύο ώρες ότι είναι μία από τις σημαντικότερες μπάντες της ελληνικής σκηνής. Ψυχεδελικό ροκ με ολίγη από stoner, rockabilly και desert rock, καταπληκτικές ενορχηστρώσεις, έξι άτομα επί σκηνής (σούπερ η προσθήκη της βιόλας), στιβαρό, δεμένο σετ χωρίς φιοριτούρες, άψογος ήχος και κλείσιμο με το instrumental «Hermione's sleep code» από το «Gift», το άλμπουμ που κυκλοφόρησε πέρυσι. Ο Καρανικόλας, φανταστικός frontman, με ουσιαστικό ροκ σταρ quality και δεδομένα «μεγάλος» κιθαρίστας, έχει καταφέρει να στήσει στα απόνερα των Last Drive ένα solo project που είναι της ίδιας υψηλής ποιότητας με την μπάντα που ξεκίνησε (και πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να είσαι μέλος και εγκέφαλος σε δύο από τις καλύτερες ελληνικές μπάντες της ιστορίας). Ένας πραγματικός underground hero.

Σάββατο βράδυ στα «παρεξηγημένα» Εξάρχεια Facebook Twitter
#sigamifoVitho

Το ίδιο βράδυ στην Αθήνα βρισκόταν ο Alex Gopher (ο Γάλλος ευπατρίδης της γαλλικής electro-pop) στο νέο Pixi, στο Γκάζι, με είσοδο 5 ευρώ, ο Ολλανδός dupster 12 Gauge στο αειθαλές Νηπιαγωγείο, ο Ισπανός techno head Svreca σε μυστικό μέρος (που ποτέ δεν μάθαμε ποιο ήταν), η τρομερή Αμερικανίδα Camea στο six d.o.g.s και Needless party στον πολυχώρο των εκδόσεων Άγκυρα, με Mr. Z, Club Kid, Chevy και Blue Lagoon και ελεύθερη είσοδο, κάτι που θα έμοιαζε αδιανόητο (τόσο από άποψη πλουραλισμού όσο και τιμών) τις προ κρίσης εποχές. Και αυτά μόνο στο κέντρο της πόλης.

Σάββατο βράδυ στα «παρεξηγημένα» Εξάρχεια Facebook Twitter
#sigamifoVitho

Αυτό που περιμέναμε να συμβεί τόσο καιρό, τώρα είναι γεγονός. Η έσχατη εσωστρέφεια μια χώρας σε πανικό δημιουργεί τους νέους εξωστρεφείς εναλλακτικούς πυρήνες στη μουσική, στην τέχνη, στο clubbing, στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πόλη.  Στον μαγικό ακάλυπτο της Cantina Social, το ίδιο βράδυ, ένα αυτοκόλλητο εναντίον του ναζισμού που γράφει «#sigamifovitho» (εμπνευσμένο από το τραγούδι του Γιάννη Αγγελάκα) γίνεται αυτοσχέδιο viral στα χέρια των θαμώνων και κυκλοφορεί από μέτωπο σε μέτωπο και από πέτο σε πέτο.

Σάββατο βράδυ στα «παρεξηγημένα» Εξάρχεια Facebook Twitter
#sigamifovitho
19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

14 σχόλια
Είναι λοιπόν τα Εξάρχεια restricted zone μόνο για αποξεχασμένους χίπηδες, χίπστερ εναλλακτικούς, κολλημένους αριστερούς και όσους κυκλοφορούν με μια ταμπέλα που τους χαρακτηρίζει μονάχα με δυο λέξεις;Τα Εξάρχεια ήταν ανέκαθεν μια πολύβουη γειτονιά, πολύχρωμη, δίχως ταμπέλες. Εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης για κάθε λογής κόσμο, από όλη την Αθήνα και τα προάστια, όχι επειδή θεωρείται in ή στέκι. Έχει μια άγρια ομορφιά που έχει σαγηνεύσει καλλιτέχνες, ανθρώπους των γραμμάτων, φοιτητές, ανθρώπους όλων των ηλικιών και όλων των οικονομικών στρωμάτων.Ας μην κολλάμε πια σε κάτι τέτοιες μικρότητες. Ας σεβαστούμε πλέον τον άλλο, τον διπλανό, διαφορετικό και όμοιο, τις επιλογές του και την κουλτούρα που κουβαλάει, όποια και αν είναι αυτή. Ας πάψουμε πια να κρίνουμε, καθ'ότι η καμπούρα μας δεν επιτρέπει την οπτική επαφή με τον εαυτό μας. Όσοι πιστοί ρε παλικάρια, προσέλθετε. Όσοι δεν γουστάρετε πολυμορφία, ανοίξτε την τηλεόραση.
επίσης φτάνει πια με το κόλλημα με τα βόρεια προάστια!! δηλαδή επειδή οι γονείς κάποιου έχουν σπίτι στην κηφισιά αποκλείεται να έχει διαβάσει πολιτική οικονομία και φιλοσοφία και να έχει διαμορφώσει τη δική του άποψη για τα πράγματα?
@ poniros αυτός που κοιτάει με μισό μάτι και διαχωρίζει τους ανθρώπους ανάλογα με το που μένουν και την εμφάνιση τους είσαι εσύ απ' ότι καταλαβίνω απ την απάντηση σου και όχι οι εξαρχειωτες.
Καλά έχουμε φτάσει και στο άλλο άκρο πλέον... Πας Εξάρχεια; Είσαι δήθεν. Πας Γκάζι; Είσαι δήθεν. Πας Πλατεία Καρύτση; Είσαι δήθεν. Πας πλατεία Αγίας Ειρήνης; Είσαι δήθεν. Πας Πετράλωνα; Είσαι δήθεν. Δηλαδή βγαίνεις κέντρο γενικά; Είσαι δήθεν. Πφφφ...
εγω ξερω οτι η αριστερα ειδικα εκει στα εξαρχεια πλεον ερχεται απο τον βορρα, γιαυτο δεν μου παει και τοσο, οχι οτι με εκφραζουν οι ταμπελες πλεον, αλλα καποτε παλια και γω θεωρουσα τους αριστερους πιο ανοιχτομυαλους ποιο σωστους και σιγουρα πιο ειλικρινης, ξερετε κατι υπαρχουν ακομα τετοιοι ισως ειναι λιγοι! που τεσπα πιστευουν σε αυτα που λενε και δεν ειχαν καμια καβατζα για να τα λενε... το ολο θεμα ειναι η υποκρισια, βαρεθηκα να βλεπω ανθρωπους να υποκρινονται εδω στην Ρλλαδα! οι σκυλαδες που πολλες φορες μπορει να μην τα χουν και χοντρα το παιζουν κυριλε, αυτοι που τα χουν χοντρα το παιζουν ρεμαλια, τι γινεται ρε παιδια, καποιοι και ειστε και πολλοι απο καποιους κρυβεστε, γιατι?? αφου κατα βαθος το ξερετε οτι ο κοσμος παντα καταλαβαινει τι γινεται
Αριστερά των εστέτ...Με μπάφους, ξύδια και πόζα δεν γίνεται αντίσταση.Πάρτε το χαμπάρι. Όποιος έχει βρεθεί να παίζει ξύλο με φασίστες το ξέρει καλά. Τώρα όσο αφορά την αισθητική της πλατείας Εξαρχείων, συγγνώμη αλλά είναι για κλάματα... Εάν αυτό είναι που έχει να προτείνει αυτή η πόλη και το "δημιουργικό" υποτίθεται κομμάτι της τότε νομίζω την έχουμε γαμήσει...
Τα εξαρχεια απο "παρεξηγημενα" εχουν καταντησει το αλλο ακρο: Το γκάζι των ψευτοκουλτουροαναρχικων. ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΒΡΑΔΥ! Εχετε παει αποκει καμια βολτα? Τα ατομα χωριζοντε σε 2 κατηγοριες:1) Καγκουρακια που βρηκαν το ασυλο για τον μπαφο τους (οχι μπατσοι=ελευθερο πιωμα) και οπως καθε φορα τα καγκουρακια απλως θα ενοχλουν και θα τραμπουκιζουν τους γυρω του2) Παιδια απο Β.Π. που ειναι πολυ μεσα "στη antifa φαση", και λογαριαζουν να κανουν και check in στο fb απο το iphone 2 (το εδωσε ο θειος τους επειδη ηταν παλιο κι εχει πλακα, αλλα ο steve jobs γαμιεται γτ ειναι καπιταλιστης)Και κατι τελευταιο, πιο πανω λεει ο φιλος οτι "όλοι οι καλοί χωράνε στα εξάρχεια..κούλαρε δε θα κρίνει κανείς τις μουσικές σου επιλογές , ούτε τα ρούχα σου".. ΛΑΘΟΣ!!Πηγαινω (μαλλον σταματησα πλεον) καιρο στην πλατεια εξαρχειων τα βραδια και παλαιοτερα οντως αυτο ισχυε, πλεον υπαρχουν πολλοι που σε τσεκαρουν απο πανω μεχρι κατω να δουν αν εισαι "στη φαση τους", αλλιως θα σε τσεκαρουν με υφακι. Επισης αν εισαι γκομενα (ιδιως εμφανισημη) και αρχιζουν τα σχολια οι "ενναλακτικοι" και αν δεν απαντησεις να σε βριζουν κιολας δεν νομιζω να ηταν και τοσο αποδεκτο αλλες εποχες.και δεν θα ξεχασω ΠΟΤΕ το σκινηκο που κυνηγαγαν και εδειραν εναν ταξιτζη. Γιατι..? Επειδη ειχε ελληνικη σημαιουλα στο αμαξι του! αρα ηταν φασιστας, αρα οι "antifa" τυποι τελειως φασιστικα τον εδειραν. ΗΜΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ.
όλοι οι καλοί χωράνε στα εξάρχεια..κούλαρε δε θα κρίνει κανείς τις μουσικές σου επιλογές , ούτε τα ρούχα σου. και σταματήστε με τις ταμπέλες εναλλακτικός, αντεργκράουντ και δε ξερω και γω τι σκατα.
Κοίτα οίηση τα επηρμένα παρτσακλά! Επειδή ζούνε και καλά στην καρδιά της πόλης, βλ. κέντρο της χαβούζας, ακούνε ψυχεδελικό ροκ, ροκαμπίλυ, μπλακ μέταλ, φοράνε αντιναζιστικά αυτοκόλητα εμπνευσμένα από το γίγαντα Αγγέλακα, κοπροσκυλάνε στα μπαράκια, κλαμπάρουνε, γουστάρουν τα κακόφημα κι είναι άντεργκράουντ!!Καλά, εννοείται...Να σας πω, εμείς ακούμε 89,2, γουη αρ μπιούτιφουλ λάϊκ ντάϊμοντς ιν δε σκάϋ, και τέτοια, θα μας κάνετε έξωση εσείς οι εναλλακτικοί ιδιοκτήτες των Εξαρχείων;
χαχαχαχαχαχα!! πραγματικα γελασα! οντως, ολη αυτη η θολοκουλτουρα των εξαρχειων προσπαθει να εδραιωθει με τοσο ενταση που καταντα φασισμος (απτην αντιθετη). ασε που ως επι το πλειστον, και ριξτε αρνητικες, δεν με νοιαζει, συχναζουν βπιτες που κανουν την "επανασταση" τους. εχω πολλους γνωστους του αθληματος