Έλληνες Αρχαιολόγοι: Η προστασία των μνημείων διασφαλίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι με δηλώσεις

Έλληνες Αρχαιολόγοι: Η προστασία των μνημείων διασφαλίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι με δηλώσεις Facebook Twitter
2

Στο θέμα των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο Υπερταμείο επανέρχονται σήμερα οι έλληνες αρχαιολόγοι οι οποίο καλούν την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη προστασία τους νομoθετικά.

«Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επιμένει ότι μόνη λύση είναι να διασφαλιστεί θεσμικά η εξαίρεση όλων των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των ακινήτων που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία ή χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του υπουργείου Πολιτισμού, από τη μεταβίβαση οποιουδήποτε δικαιώματος επί αυτών προς την ΕΤΑΔ ΑΕ, με νέα Υπουργική Απόφαση ή με Υπουργικές Αποφάσεις, που ρητά θα εξαιρούν τα συγκεκριμένα ακίνητα και ρητά θα αναιρούν τις δύο προηγούμενες εκδοθείσες πράξεις (ΦΕΚ 2317/Β/19-6-2018, ΦΕΚ 2320/Β/1906-2018)», αναφέρει μεταξύ άλλων στη νέα ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ, που έχει τίτλο: «Η προστασία των μνημείων διασφαλίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι με δηλώσεις προθέσεων».

«Η από 18-9-2018 διαμαρτυρία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, σχετικά με την πρωτοφανή είδηση για τη μεταβίβαση μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και άλλων ακινήτων αρμοδιότητας του ΥΠΠΟΑ στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ ΑΕ) που περιλαμβάνονται στην "Εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Κυβερνητικής πολιτικής προς τον Υπουργό Οικονομικών" (ΦΕΚ 2317/Β/19-6-2018), βάσει του άρθρου 196 παρ. 6 και 209 του Ν. 4329/2016, και μεταβιβάζονται με σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2320/Β/1906-2018), μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν τα πρώτα σχετικά δημοσιεύματα, έφερε στην επικαιρότητα το μείζον θέμα της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην πραγματική του διάσταση προκαλώντας άμεση απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Οικονομικών», σημειώνει ο ΣΕΑ, τονίζοντας ότι «η συνεχιζόμενη ταύτιση και άλλων Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), που περιλαμβάνονται στη λίστα, με μνημεία και λοιπά ακίνητα αρμοδιότητας του ΥΠΠΟΑ, όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού ή τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, αρχαιολογικά μουσεία, όπως του Ηρακλείου, της Σπάρτης και του Αργοστολίου, αποδεικνύει ότι στον μακρύ κατάλογο των 10.119 μεταβιβαζομένων στην ΕΤΑΔ ΑΕ ακινήτων συμπεριλαμβάνονται δυστυχώς και άλλα ακίνητα του Δημοσίου που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία ή χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

«Παρά τις προσπάθειες να παρουσιαστεί ο ΣΕΑ ως "κινδυνολογών" και να υποβαθμιστεί το θέμα, στην πραγματικότητα οι απαντήσεις του ΥΠΠΟΑ και του ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώνουν όσα επεσήμανε εξαρχής ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, κτήρια αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλα που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία, συμπεριλαμβάνονταν, ως μη όφειλαν, στη λίστα των ακινήτων που πρόκειται να μεταβιβαστούν στο λεγόμενο Υπερταμείο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Culture
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

2 σχόλια
Είναι απίστευτο το επιχείρημα τους. Μην ασχολείστε λέει γιατί έτσι κι αλλιώς όλα αυτά που ψηφίζουμε είναι αντισυνταγματικά. Απορώ τι σας έχουμε εσάς τότε.. Μια λίστα με όλα τα ακίνητα θα δημοσιευτεί ή μήπως είναι κρατικό μυστικό; Δηλαδή πως διασφαλίζεται ότι δεν έχει μεταβιβαστεί κάτι που όλοι θεωρούμε ως μνημείο μιας πόλης αλλά δεν είναι τελικά ούτε αρχαιολογικό ούτε Natura και άρα συνταγματικά μεταβιβάστηκε;
Αφού σας λέμε ότι είναι όλα καλά τι σημασία έχει τι γράφουν οι νόμοι μας;"Ο Λευκός Πύργος και η Ροτόντα στο Υπερταμείο"Αλλά μην ανησυχείτε μωρέ ο ΠΑΟΚ θα κάνει νέο γήπεδο...