Στο σημερινό «Α μπα»: Πώς το λέτε εσείς εκεί;

Στο σημερινό «Α μπα»: Πώς το λέτε εσείς εκεί; Facebook Twitter
98

__________________

1.

 

Αγαπημένη Λένα!
Θέλω να σου πω ότι με χαροποίησε ιδιαίτερα ο ερχομός της κορούλας σου στη ζωή και θα ήθελα να ρωτήσω ποιο είναι το πιο αστείο πράγμα που έχει κάνει μέχρι τώρα.
Σας αγαπάμε!
Και τρελαινόμαστε να μιλάμε για μωρά!
- Κων/να


AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν θα φανεί αστείο σε εσάς που το διαβάζετε, γιατί πρέπει να το δείτε, αλλά γελάω πάρα πολύ όταν παίζει μόνη της για κανένα δεκάλεπτο και έχει ξεχαστεί, και της μιλάω, και πετάγεται μέχρι πάνω και με κοιτάει με τεράστια έκπληξη και ύφος «εσύ, εδώ;» Αν δεν είμαι στο οπτικό της πεδίο, υποθέτει ότι δεν είμαι εκεί. Τώρα αρχίζει να το καταλαβαίνει, και όταν είμαι ας πούμε στα δεξιά της, κοιτάει δεξιά- αριστερά- δεξιά- αριστερά- δεξιά- αριστερά για να σιγουρευτεί ότι είμαι εκεί ακόμα και αν δεν με βλέπει – και μάλιστα το «δεξιά» το κάνει απότομα, σα να θέλει να με πιάσει στα πράσα - κάτι που επίσης μου φαίνεται τρομερά αστείο.


Άσε, αν με αφήσετε λάσκα δεν θα μιλάω για τίποτε άλλο. Σταματάω εδώ ?

__________________
2.

Γεια σου Αμπα και να χαίρεσαι το Αμπακι και τον Αμπαμπα! Έχεις καμία ιδέα για το πώς να αποθηκεύω ενδιαφερουσες πληροφορίες που βρίσκω online? Πχ διαβάζω ένα άρθρο και σημειωνω 2-3 σημεια, ιδεες, φράσεις, πράγματα που θέλω να ψάξω εν καιρω. Πως να αρχειοθετω αυτές τις πληροφορίες; Οι σελιδοδείκτες στον browser δε βοηθούν γιατί δε με ενδιαφέρει γενικά η σελίδα αλλα 2-3 σημεία της. Οπότε αναζητω καποιο συστημα ή και software αρχειοθέτησης πληροφοριών. Σε ευχαριστώ προκαταβολικά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Software αρχειοθέτησης πληροφοριών; Σημειωματάριο εννοείς; Υπάρχουν άπειρα.

 

Πολύ πετυχημένο το αμπαμπας.


__________________
3.

Με χώρισε. Φταίγαμε και οι δύο. Ζήτησε φιλικές σχέσεις και ενώ ξέρω ότι μονομιάς δεν γίνεται, δέχτηκα γιατί δραστηριοποιούμαστε σε κοινό χώρο, οπότε θα ήταν πιο άνετα τα πράγματα χωρίς δράματα και θα έβαζα σιγά σιγά τα όρια της επικοινωνίας μας και δεν θα χρειαζόταν δηλώσεις στους κοινούς γνωστούς (όντως απομακρύνθηκα τόσο ώστε να νιώθω άνετα). Βρήκε αμέσως άλλον που γνώρισε ενώ ήμασταν μαζί, το έμαθα αλλά το έπαιζα ανώτερος κάθε φορά που συναντιόμασταν. Δεν κράτησε πολύ η σχέση τους. Ανακαλύπτω ότι αναλύει με λεπτομέρειες σε φίλους μου γιατί με χώρισε και δικαιολογείτε ενώ εγώ δεν μπήκα σε λεπτομέρειες, ανέφερα απλά το γεγονός. Βγαίνω φταίχτης. Όταν με χώρισε, η δικαιολογία ήταν χαζή αλλά είχα δει ήδη τα σημάδια οπότε ούτε εξηγήσεις ζήτησα ούτε αντίρρηση έφερα, πράγμα που ενόχλησε όπως φαίνεται, γιατί το χρησιμοποιεί και αυτό εναντίον μου. Πιστεύω επειδή δεν το έχω ξεπεράσει εντελώς ακόμη δεν μπορώ να κρίνω ξεκάθαρα και κάθε φορά που μιλάμε κάνω σενάρια. Οι φίλοι μου έχουν επηρεαστεί. Νιώθω ότι γίνομαι θύμα και κάνω πισωγυρίσματα. Πιστεύεις ότι έπεσα στην παγίδα μου; Αν με θέλει ακόμη δεν τολμάω να το ρωτήσω, αν και δεν αλλάζει τα πράγματα η απάντηση.
Είσαι από τα καλύτερα πράγματα που συνάντησα τυχαία!


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

H ερώτηση είναι αν πιστεύω ότι έπεσες στην παγίδα σου; Ποια είναι η παγίδα σου;


Κι εγώ πιστεύω ότι επειδή δεν το έχεις ξεπεράσει εντελώς ακόμη δεν μπορείς να κρίνεις ξεκάθαρα και κάθε φορά που μιλάτε κάνεις σενάρια. Έχεις καταλάβει όμως τι πρέπει να ξεπεράσεις; Γιατί μου φαίνεται ότι είσαι ακόμα στην αρχή, και παλεύεις ακόμα με την καρδιά του μαρουλιού. Σε χώρισε. Δεν φταίγατε και οι δυο. Σε χώρισε γιατί έτσι ήθελε, ενώ εσύ δεν το ήθελες, και πιθανόν να το ήθελε επειδή είχε γνωρίσει εκείνον τον άλλον. Ξεκίνα από αυτό.


__________________
4.

Μου κάνει εντύπωση που πολλές φορές λες ότι το τι βλέπει ο άλλος δεν σημαίνει ότι είναι όλος ο κόσμος έτσι. Για παράδειγμα λες συχνά ότι επειδή αυτός που ρωτάει έχει τα τάδε παραδείγματα είναι λάθος να βγάζει συμπέρασμα ότι όλοι είναι έτσι. Θα ήθελα να μου απαντήσεις γιατί είναι λάθος το να βγάζει συμπέρασμα. Και σε τι στηρίζεσαι για να του το λες, ποιο είναι το επιχείρημά σου. Εννοείς δηλαδή ότι δεν υπάρχει μία γενική νοοτροπία, μία συνολική ηθική που χαρακτηρίζει τον πληθυσμό της χώρας; Πιστεύεις ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ανεπηρέαστος από το σύνολο στο οποίο ζει και χαράζει μία δική του αυτόνομη πορεία που είναι ανεξάρτητη και ατομική και μοναδική; Γιατί λες με τόση ευκολία ότι τα παραδείγματα που έχει ο καθένας δεν σημαίνουν ότι είναι όλοι έτσι; Και οκ δεν είναι όλο έτσι.. αυτό με την σειρά του τι σημαίνει; ότι αυτοί που δεν είναι έτσι και είναι αλλιώς είναι τόσοι πολλοί που τελικά όλοι κάνουν την ζωή που έχουν επιλέξει με τα δικά τους προσωπικά κριτήρια ασχέτως των κοινωνικών νοοτροπιών και κανόνων;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Η τελευταία πρόταση με μπέρδεψε λίγο. Θα απαντήσω στο γενικότερο θέμα. Δεν είναι κακό να παρατηρείς ή να λαμβάνεις υπόψη τις απόψεις των τριγύρω σου. Κακό, με την έννοια του παραπλανητικού, είναι να πιστεύεις ότι οι απόψεις των τριγύρω σου είναι οι απόψεις όλης της πλάσης, και αυτό διότι αν πιστεύεις κάτι τέτοιο, επαναπαύεσαι, και αν διαφωνείς, δεν ψάχνεις άλλους ανθρώπους που πιστεύουν αυτό που πιστεύεις κι εσύ. Οπότε, αντί να εξερευνήσεις αυτό που αισθάνεσαι, προσπαθείς να χωρέσεις στις αντιλήψεις των τριγύρω – και μπορεί να είναι εντελώς τυχαίο το πού βρέθηκες και ποιους αφήνεις να σε ορίζουν. Δεν έχει σημασία αν είναι πολλοί ή λίγοι αυτοί που πιστεύουν ό,τι πιστεύουν, σημασία έχει να βρει ο καθένας τον εαυτό του, και μετά την ομάδα που του ταιριάζει.


Λέω με ευκολία ότι τα παραδείγματα που έχει ο καθένας δεν είναι η εικόνα της πραγματικότητας, επειδή η πραγματικότητα είναι πολύπλοκη και κανένας μας δεν έχει συνολική εικόνα. Είναι πραγματικά εύκολο να το πεις.

 

__________________
5.

Αγαπητή Α μπα,
Καλές γιορτές να χούμε και εύχομαι να περάσεις πολύ πολύ όμορφα με την οικογένεια σου.
Δεν ξέρω αν έχω κάποιο πρόβλημα αλλά θα θελα πολύ τη γνώμη σου για κάτι.
Πριν αρκετό καιρό γνώρισα ένα παιδί το οποίο μου άρεσε πολύ. Έδειξε και κείνος ενδιαφέρον αρχικά αλλά από δικά μου λάθη (σοβαρά) τον απομάκρυνα από την ιδέα να με γνωρίσει καλύτερα....Ωστόσο επειδή του άρεσε το σεξ μαζί μου μου ζήτησε να βρισκόμαστε γι αυτό και μόνο το λόγο. Στην αρχή δεν μπορούσα να το χωνέψω αλλά μετά λίγο λίγο σκέφτηκα ότι ίσως κάποια στιγμή τα καταφέρουμε και για κάτι παραπάνω.....
Έκτοτε (από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε) παρόλο που στέλνει συχνά πυκνά (βέβαια μετά πάντα από δική μου προτροπή και ελάχιστα από δική του) ότι θα βρεθούμε και θέλει πολύ, δεν το κάνει.
Εγώ έχω στείλει πολλές φορές μηνύματα του τύπου τι θα γίνει...αν με κοροιδεύει κτλπ (το οποίο το θεωρεί βέβαια χαζό) αλλά πάντα μου λέει σε θέλω και θα βρεθούμε και ότι παραλογίζομαι.....
Κάθε φορά που γίνεται αυτή η συζήτηση τσακωνόμαστε και του λέω ότι οκ ας μη το κουράζουμε, προφανώς και δεν υπάρχει αμοιβαία ανάγκη αλλά αυτός που λέει ότι θα γίνει σύντομα και ότι το θέλει πολύ.
Τη τελευταία φορά του την είπα άσχημα και του είπα να με παρατήσει ήσυχη γιατί όλο αυτό είναι ανόητο και ότι πλέον έχω βαρεθεί αυτή τη συμπεριφορά. Παραδόξως συνεχίζει να μου τάζει και να μου λέει ότι θέλει πολύ αλλά όλο αυτό το καιρό δεν έχει χρόνο (γνωρίζω ότι έχει τρεχάματα) αλλά πάντα μου υπενθυμίζει να μη μπερδεύω τα πράγματα....
Τι νομίζεις; Καταρχάς θεωρείς ότι είμαι παράλογη και κατά δεύτερον πιστεύεις ότι πρέπει να τον διαγράψω τελείως;
Μου αρέσει πολύ, είναι καλό παιδί και πραγματικά πιστεύω ότι αν το είχα χειριστεί καλύτερα στην αρχή τα πράγματα θα ήταν αλλιώς.

Αχ θα περιμένω με αγωνία την απάντηση σου!!!!!!!!!!!!!
Μάγδα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αχ βρε Μάγδα, που περιμένεις και με αγωνία την απάντηση μου, δεν κατάλαβα την ιστορία. Δέχτηκες κάτι που δεν ήθελες με την ελπίδα ότι «θα σε δει αλλιώς», μέχρι εκεί κατάλαβα, αλλά μετά τι έγινε; Ούτε αυτό; Ή έγινε αυτό, και εσύ θέλεις ραντεβού εκτός αυτού;


Από την άλλη, έχει σημασία; Σημασία έχει να σταματήσεις να επιμένεις ότι αν είχες χειριστεί αλλιώς τα πράγματα τώρα θα ήταν αλλιώς. Τα χειρίστηκες όπως τα χειρίστηκες επειδή είσαι ή ήσουν αυτό που είσαι ,οπότε το μόνο που είναι χρήσιμο τώρα είναι να αναλογιστείς γιατί έκανες αυτά τα σοβαρά λάθη, αν τα έχεις ξανακάνει, ποιες είναι οι πιθανότητες να τα ξανακάνεις, και πώς θα καταλάβεις στο μέλλον από νωρίς ότι πρόκειται να τα ξανακάνεις.


Καλά σου λέει, μην μπερδεύεις τα πράγματα. Τι περιμένεις τώρα, και για τι επιμένεις, και τι εννοείς ότι σε κοροϊδεύει; Ζητιανεύεις την προσοχή του επειδή θέλεις να γυρίσεις τον χρόνο πίσω. Θέλεις να σε γνωρίσει ξανά σα να μην σε ήξερε, για να πάρεις το πάνω χέρι. Ξέχνα το, ξέχνα το, το γρηγορότερο. Όσο πιο πολύ το προσπαθείς, τόσο περισσότερο είσαι στο έλεος του. Μην κάνεις ποτέ κάτι που δεν θέλεις ελπίζοντας σε κάτι άλλο. Εξηγήσου σε σένα πρώτα, εξήγησε και στον άλλον αν θέλεις, αλλά μην αφήνεις μεσοβέζικες καταστάσεις να σε τραβάνε στον πάτο της θάλασσας. Αν χρειάζεται να σου το πω χοντρά, έχασες. Πάρ'το απόφαση, γιατί αλλιώς θα χάσεις κι άλλα.

 

__________________
6.


Α,μπα μου να χαίρεσαι το παιδάκι σου, να έχετε υγεία, τύχη και ευτυχία!
Με αφορμή την ερώτηση 7 της 13/12/2017, την απάντηση και κυρίως το ανοιχτό κάλεσμα της 1/11/2017 θέλω να με βοηθήσεις στο εξής: η αδερφή μου είναι έγκυος (στα μισά περίπου) μετά από προσπάθεια 3 ετών και σύντομα ελπίζω να γνωρίσω τον ανηψιό μου. Εγώ είμαι 40 ετών, ελεύθερη χωρίς παιδιά και μένω σε διαφορετική πόλη από την αδερφή μου και τον άντρα της. Μιλάμε στο τηλέφωνο με την αδερφή μου και μου λέει τους προβληματισμούς της (σε αντίθεση με εμένα που είμαι δυστυχώς πιο κλειστός χαρακτήρας) και ξέρω ότι έχει αγωνία για όλο αυτό που έρχεται, το μεγάλωμα του παιδιού, την αλλαγή στη συζυγική ρουτίνα, τις δυσκολίες στη δουλειά που θα γίνουν δρυμίτερες μετά τη γέννα, την κούραση, το άγνωστο μέλλον με την ευθύνη ενός ανθρώπου να είναι πάντα το πανοφόρι σου, ακόμα και το πως ανατρέφεις ένα αγοράκι (στην πατρική οικογένεια είμαστε 4 κόρες) και κυρίως τα βασανιστικά ερωτήματα αν όλα θα πάνε καλά – η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, η υγεία του παιδιού. Πες μου α,μπα μου, εγω δεν είχα ποτέ εγκυμοσύνη, πως να βοηθήσω (κυρίως ψυχολογικά γιατί πρακτικά δεν μπορώ να κάνω πολλά), τι χρειάζεται μία έγκυος να ακούει από την αδερφή της, πως μπορώ να υποστηρίζω χωρίς να φαίνομαι άσχετη, χωρίς να γίνομαι κουραστική, πως να αποφύγω όλα αυτά τα λάθη που κάνουμε όσοι δεν ξερουμε τι σημαίνει κύηση;;; Άσε που μεταξύ μας τα παιδιά τα αγαπώ, έχω ωραίες θεωρείες, αλλά από μακρυά, γιατί από κοντά με κουράζουν σε δύο ώρες (δυστυχώς).
Μία μέλλουσα (κακιά;) θεία
-Θεία Κούλα

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δυο ώρες; Μια χαρά είσαι!


Δεν χρειάζεται οπωσδήποτε να ξέρεις κάτι από μέσα για να συμπαραστέκεσαι σε κάποιον, όποιο και αν είναι το θέμα. Αυτό που χρειάζεται πάντα, και είναι το πιο βασικό, είναι να ακούς. Να ακούς, γιατί ο άλλος θέλει να μιλήσει, τις απαντήσεις τις περισσότερες φορές τις ξέρει και μόνος του. Αν έχει αγωνία για την υγεία της, για τον τοκετό, για την υγεία του παιδιού, τι μπορείς να πεις; Δεν μπορείς να πεις τίποτα, εγγυήσεις δεν υπάρχουν, το ξέρει και η ίδια. Κατά πάσα πιθανότητα όλα θα πάνε καλά, αλλά μπορείς να το εγγυηθείς; Δεν μπορείς να της πάρεις την αγωνία, ακόμα και αν ήσουν ειδικευμένος γυναικολόγος. Οπότε, κυρίως άκου. Άκου, και κάνε ερωτήσεις για να καταλάβεις τι σου λέει. Ρώτα την πώς νιώθει. Και μετά άκου.


Όταν έρθει το μωρό, είναι πιθανό να αλλάξουν και τα δικά σου συναισθήματα, όχι για όλα τα μωρά της γης, αλλά για το συγκεκριμένο, και να αντέχεις διάφορα που τώρα σου φαίνονται δύσκολα. Τότε θα μπορείς να προσφέρεις πραγματική βοήθεια. Η πιο σημαντική είναι να της προσφέρεις ύπνο κρατώντας το μωρό, αλλά και το φαγητό, τα πλυμένα ρούχα, οι γραφειοκρατικές δουλειές, όλα αυτά θα είναι πολύτιμη υποστήριξη για για αυτή και τον άντρα της. Μένετε σε άλλες πόλεις, αν βρεις ευκαιρία να πας από κοντά για λίγες μέρες θα σου είναι ευγνώμων.

 

_________________
7.


Kαλά ξερω οτι θα λαβω απειρο κραξιμο, αλλα θελω να το ομολογησω. Μισω τα ελληνικα! Τα απεχθανομαι (περα απο το οτι μισω και την Ελλαδα ως χωρα, ως νοοτροπια κλπ κλπ, απο μικρη οχι τωρα πρωτη φορα στην κριση, να το τονισω αυτο). Ειναι υπερβολικα τυπικα, απιστευτα χαοτικα και με παρα πολλους τυπους χωρις λογο. Απο το σχολειο τα αντιπαθουσα, μ αρεσαν σε καποιο βαθμο τα αρχαια καθως τα εβλεπα ως ανεξαρτητη γλωσσα αλλα τα νεα ελληνικα ποτε. Λογω σπουδων πηγα στην Αμερικη 4 χρονια απο οπου και ξαναγυρισα πολυ δυστυχως. Εκει καλως ή κακως εμαθα να μιλαω πολυ καλα Αγγλικα και πλεον αρκετες λεξεις κ φρασεις τις λεω στα αγγλικα, οχι πολυ περισσοτερες απο οσες λεει και ο μεσος ορος βεβαια. Τελος παντων, ας πουμε οτι δε γυσταρω να λεω παμε για ΨΨΨωνια και θελω να λεω παμε για shopping. η θελω να λεω σε καποιον gimme a break ή you must be kidding me ! Να πω οτι λατρευω τα αγγλικα και περα απο τα ελληνικα απεχθανομαι και γαλλικα και γερμανικα με τα οποια ασχοληθηκα παλιοτερα αλλα κ τωρα και πηρα και τα ανωτερα πτυχια για περιπου παρομοιους λογους με τα ελληνικα. Απο μικρη θυμαμαι ηθελα πολλα να τα λεω στα αγγλικα,τα αγαπουσα τοσο πολυ και θεωρουσα λιγο 'υπο' τη γλωσσα μας. Ωραια και γιατι μας τα λες ολα αυτα θα μου πεις? Σε συζητησεις μου απο τοτε που γυρισα ( προπερσι) πολλοι μου αναφερουν (μορφωμενα ατομα, ζουμε στην Αθηνα, δεν ειναι θειες απο το χωριο) : γιατι πετας τοσα αγγλικα? Εγω τους εξηγω δεν το κανω για επιδειξη, ουτε μενοντας 4 χρονια εξω απεκτησα fluency, τοσο ωστε να μη μου ρχονται οι λεξεις στα Ελληνικα. Απλως γουσταρω να μιλαω ετσι. Δεν αντεχω να σας ακουω να το τερματιζετε στα ελληνικα, να λετε λεξεις που ακουγονται πολυ πιο ωραιες και smooth στα αγγλικα στα ελληνικα και γενικως να κραζετε οποιον χρησιμοποιει αγγλικες λεξεις. Με αποκορυφωμα οταν καναμε συζητηση στην παρεα μου, υποστηριξα την υπεροχη των αγγλικων και το ποσο χαλια κατα τη γνωμη μου ειναι τα ελληνικα και εφαγα γερο βρισιδι! Απο τοτε δεν το ξαναεθιξα το θεμα αλλα ρε συ Α μπα, δεν ειναι δικαιωμα μου να μιλαω οπως θελω? Αν ο αλλος το θεωρει καπως δε μπορω να απολογουμαι! Ουτε θα απολογουμαι που απεχθανομαι τα ελληνικα, απο μικρη κατι μου κλωτσαγε σ αυτη τη γλωσσα, και ας εγραψα αριστα στις Πανελληνιες (αλλα λογω κυρους με στειλανε εξω). Τελος παντων, τοσο κακο ειναι να χρησιμοποιω Αγγλικα? Δεν εχω υφακι ουτε ειμαι σνομπ ( εννοωντας δεν εχω ακουσει ποτε τετοιο σχολιο στη ζωη μου). Α μπα πες μου γιατι δε βλεπω το λαθος! φιλια!
-strella


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Τι να πω βρε στρέλλα, είμαι σπίτσλες.


(Φίλη, θεωρείς την Αμερική ανώτερη από την Ελλάδα, και σου βγαίνει στη γλώσσα. Θα έλεγα ότι θα το ξεπεράσεις, αλλά είναι σε τόσο συναισθηματικό επίπεδο και τόσο μακριά από το λογικό σου επίπεδο, που δεν ξέρω αν γίνεται.)


98

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#7.Μίλα,όπως θέλεις,αρκεί να σε καταλαβαίνουν.Γιατί οι γλώσσες αυτό εξυπηρετούν,τη μεταξύ μας συνεννόηση.Χρησιμοποιούμε τη γλώσσα με την οποία μπορούμε να εκφράσουμε καλύτερα τις σκέψεις μας,τα συναισθήματα μας και στην οποία αυτά θα γίνουν κατανοητά από το συνομιλητή μας.Και δεν είναι απλά ελληνικά,αγγλικά,ιταλικά.Είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο.Η ίδια γλώσσα έχει διάφορες εκφάνσεις,διάφορες χρήσεις,όρους για ειδικά πεδία συζήτησης,δάνεια από όπου κρίνεται αναγκαίο,αλλάζει ανάλογα με την περίσταση,για να πετύχουμε το σκοπό μας.Να εκφραστούμε δηλαδή και να γίνουμε κατανοητοί.Βαρύτατη σημασία προφανώς έχει και το μήνυμα.Τα υπόλοιπα είναι χωριατιές,ένας στενόμυαλος επαρχιωτισμός,και μπορεί να γίνουν γελοία.Δυστυχώς δεν αλλάζεις κουλτούρα και ποιότητα,αλλάζοντας απλά γλώσσα ή πετώντας από δω κι από κει μερικές ξένες εκφράσεις.
#7 Οι άνθρωποι που ανακατεύουν 2 ή περισσότερες γλώσσες, πετώντας στο άκυρο ξένες φράσεις, χαλάνε την αίσθηση της ισορροπίας και της αρμονίας που χρειάζομαι για να επικοινωνήσω σωστά. 'Οταν ρυθμίζω τον εγκέφαλό μου σε γλώσσα ελληνικά, κάνοντάς αυτό με απορρυθμίζεις. Γι' αυτό πάντα τους λέω το εξής: δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να μιλάμε στα αγγλικά, όμως just pick a f*cking language (see what i did there?). Αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να εκφραστείς διαφορετικά, τότε πρέπει απλώς να βρεις τους συνομιλητές που δεν έχουν θέμα με τον τρόπο που επιλέγεις να μιλάς. Όσον αφορά την κατωτερότητα των ελληνικών, μένω κι εγώ άφωνη. Προσωπικά βρίσκομαι στον αντίποδα (λατρεύω την ελληνική γλώσσα) και νιώθω οτι δε χρειάζεται καν να επιχειρηματολογήσω γι' αυτό.
#7 Βρε κοπελιά, χαλάρωσε λίγο.Αν δε σε σηκώνει το κλίμα εδώ, μπορείς να φύγεις. Δε νομίζω ότι οι φίλοι σου εξοργίζονται γιατι δε σου αρέσουν τα ελληνικά, γούστα είναι αυτά.Αλλά είναι εντελώς κουλό να βρίσκεσαι στην Ελλάδα κ να συνομιλείς με ελληνόφωνους κ εσύ να μιλάς σε άλλη γλώσσα. Αυτό νομίζω τους ενοχλεί, διότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ. Όπως θα ήταν κουλό να είσαι στις ΗΠΑ πχ με αγγλόφωνους κ εσύ να μιλάς γαλλικά, γιατί "έτσι σου αρέσει"...Υ.Γ. Λένα, κάνε κ ένα σαββατιάτικο special με τέτοιες ερωτήσεις
#7 Ουάου, είσαι το ακριβώς αντίθετο από εμένα. Σιχαίνομαι τα αγγλικά (αν και εκτιμώ το πόσο εύκολα είναι, ειδικά μετά τον ατελείωτο αγώνα της καθημερινότητας στη Γερμανία), δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρούνται καν γλώσσα!! Εντάξει, γλωσσολόγος δεν είμαι, αλλά έχω την εντύπωση ότι χοντρικά η γραπτή γλώσσα είναι σύμβολα που αποτυπώνουν το πώς προφέρονται οι λέξεις. Λοιπόν η αγγλική γλώσσα αποτυγχάνει οικτρά σε αυτό, αν δεν έχεις ήδη ακούσει μια λέξη απλά δεν ξέρεις πώς να την προφέρεις. Ακόμη και οι native speakers προφέρουν λάθος λέξεις που βλέπουν για πρώτη φορά. Γελοιότητες. Το ανέφερα κάποια στιγμή σε μια φοιτήτρια αγγλικής Φιλολογίας και κάτι ψέλλισε ότι βασικά υπάρχουν κανόνες και τους μαθαίνουν στη σχολή. Τι λες μάνα μου, που πρέπει να πάρω πτυχίο για να μάθω κανόνες προφοράς, στις κανονικές γλώσσες τους μαθαίνεις στο πρώτο μάθημα. Δηλαδή ακόμη και οι Γάλλοι που προφέρουν τρία φωνήεντα μαζί, τουλάχιστον ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ. Ότι είναι σοβαρή γλώσσα όπου άλλο σημαίνει το lead και άλλο το lead. Ή ότι άλλος χρόνος είναι το read και άλλος το read. Σε παρακαλώ πολύ τώρα. *Εντάξει, νομίζεις ότι είναι ανώτερη γλώσσα τα αγγλικά. Δε σε έχει ξενίσει ότι οι αγγλόφωνοι δεν μπορούν να προφέρουν σωστά ΜΙΑ ρημάδα ξένη λέξη; Εγώ ακόμη να συνέλθω από το σοκ του "Μοντιγκλιάνι" που άκουσα σε αμερικανικές ειδήσεις. 'Η αυτό το κακόμοιρο το "πι", που όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη το προφέρουν απλά "πι" (ξέρεις, όπως το βλέπουν γραμμένο), ενώ οι αγγλόφωνοι "πάι". Απαπα.
Ούτε κι εμένα μ' αρέσουν ιδιαίτερα κι ακριβώς για τους λόγους που λες δεν μπορώ να μιλήσω γιατί αυτό το θέμα της προφοράς πολύ με ξενίζει... με πόσες δασκάλες αγγλικών που αλλιώς τα πρόφεραν ε κάπου ξενέρωσα,ειδικά λόγω του υποχρεωτικού τους χαρακτήρα.
Πωπω Φούστα, ναι! Ο Καλοβυρνάς γράφει σχόλια καμιά φορά για τα δανέζικα κι ανατριχιάζω μ' αυτά που διαβάζω, πρέπει να είναι πραγματικός εφιάλτης. Παρεμπιπτόντως, ειδικά για άτομα με βαρηκοΐα αυτή η αναντιστοιχία είναι κανονικό βασανιστήριο.
Μηδενιζεις μια γλώσσα λόγω άγνοιας. Τα ελληνικά έχουν δύσκολη γραμματική και πλούσιο λεξιλόγιο. Αλλά ηχητικά έχουμε μόνο 23 φθογγους και 24 γράμματα. Τα αγγλικά τώρα, όπως είπε και κάποιος παραπάνω έχουν κι αυτά πλούσιο λεξιλόγιο με δάνεια και αντιδανεια, άσχετα που στην καθημερινή ζωή δε χρησιμοποιείται το λεξιλόγιο. Φωνητικά τώρα έχουν 44 ήχους και 26 γράμματα. Οπότε λόγικο είναι να υπάρχουν διάφορες στην προφορά όταν έχεις λιγότερα γράμματα για να αναπαραστησεις όλους τους ήχους. Τα παιδιά στην Αγγλία, στην Αμερική και την Αυστραλία τι γίνεται δεν ξέρω, μαθαίνουν προσφορές λέξεων με ένα σύστημα που λέγεται phonics.Για το σχόλιο πάντως, μπορεί να έχουμε γλωσσικό πλούτο, αλλά δε χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή. Επίσης, η ελληνική έχει πολλά αντιδανεια, πχ τη λέξη ορθοπαιδικος απο τα γαλλιλα γι αυτό και έχουμε θέμα με την ορθογραφία
Tα Phonetics https://en.wikipedia.org/wiki/International_Phonetic_Alphabet(τα οποία τα έχουν όλα τα καλά λεξικά στην παράθεση της λέξης ακριβώς δίπλα) είναι και στο διαδίκτυο κι απίστευτα βοηθητικά. Ο παρακάτω σύνδεσμος βοηθά να μετατραπεί το οποιοδήποτε κείμενο σε phonetics δηλαδή φωνητικές αναπαραστάσεις των ήχων προς διευκόλυνση. https://tophonetics.com/
nayakepler, δεν καταλαβαίνω πώς το σχόλιό σου απαντά στο δικό μου. Νομίζω ότι αντιθέτως το ενισχύει. Μου λες δηλαδή ότι οι Άγγλοι, αντί να παραδεχτούν ότι το σύστημα γραφής τους είναι ατελές και να το βελτιώσουν, έκατσαν να φτιάξουν ολόκληρο σύστημα εκμάθησης προφοράς (το οποίο ούτε καν ακριβές είναι, απ' ό,τι λέει η Wiki: "Although the patterns are inconsistent, when English spelling rules take into account syllable structure, phonetics, etymology and accents, there are dozens of rules that are 75% or more reliable" -σωθήκαμε.). Ολόκληρη ιστορία δηλαδή για κάτι που σε πολλές άλλες γλώσσες είναι απλό, ξεκάθαρο και μελετημένο. Πχ. ο Κεμάλ όταν αποφάσισε να "καθαρίσει" την τουρκική γλώσσα από τις αραβικές και περσικές επιρροές, έβαλε τους γλωσσολόγους του να φτιάξουν ένα αλφάβητο που να αντιπροσωπεύει τους ήχους της τουρκικής. Και το έκαναν, και μια χαρά λειτουργούν τα τούρκικα μέχρι σήμερα, μαθαίνεις στο πρώτο μάθημα τους κανόνες προφοράς και μέχρι το επόμενο ξέρεις πώς να προφέρεις οποιαδήποτε λέξη βρεθεί μπροστά σου.Αυτός είναι και ο λόγος που εκνευρίζομαι φοβερά με τις απαιτήσεις των αγγλόφωνων για σωστή προφορά, αχ δεν τους αντέχω. Νομίζω καμία άλλη γλώσσα δεν έχει παρόμοιους ήχους, πόσο τυχαίο είναι το ότι κανείς άλλος δεν έχει αυθόρμητα κάπως καλή προφορά; (Εμείς μια χαρά τα πάμε σε ιταλικά, ισπανικά, ιαπωνικά πχ.). Κι αντίστροφα, πόσο τυχαίο είναι το ότι οι αγγλόφωνοι πραγματικά δεν μπορούν να προφέρουν μια ξένη λέξη σωστά; Ακόμη γελάω με τα ατελείωτα σαρδάμ Άγγλου youtuber που πάλευε να πει το "Akibahara". Δυσκολευόταν να πει το "α", για όνομα δηλαδή. Δεν σύγκρινα τα αγγλικά με τα ελληνικά, ούτε έχω να πω κάτι για το λεξιλόγιο των αγγλικών, με τόσα δάνεια/αντιδάνεια φυσικά και είναι πλούσιο, το θέμα της προφοράς και της γραφής μου αρκεί για να τα αντιπαθώ, συγγνώμη. Και το χειρότερο είναι ότι οι αγγλόφωνοι έχουν αναπτύξει και μια σνομπίλα (σετάκι συνήθως και με την πλήρη άγνοια λοιπών γλωσσών), επειδή τα αγγλικά είναι σχεδόν παντού υποχρεωτικά. Και καλά αυτοί, η μητρική τους είναι, αλλά η #7; Πετυχημένο τρολ, δεν μπορώ να πω.
7) Επειδη ειχα και εγω παντα προβλημα με τα ελληνικα, και σπουδασα και Αγγλια (τα αγγλικα μου ειναι καλυτερα απο τα ελληνικα μου και ας εχω δυο Ελληνες γονεις) και δεν εδωσα καν Πανελληνιες (ημουν σε ξενο συστημα), εχω να πω οτι τα ελληνικα ειναι απο τις πιο δυσκολες γλωσσες που μπορει να μαθει κανεις (μιλαω και γαλλικα και ισπανικα οποτε συγκρινω μονο με αυτες τις γλωσσες). Αλλα οποτε γυριζω στην Ελλαδα κανω οση προσπαθεια μπορω να μιλαω σωστα ελληνικα και να μην μπλεκω τα αγγλικα γιατι νιωθω πως ειναι πολυ ασχημο χαρακτηριστικο οταν καποιος δεν προσπαθει καν να σεβαστει την χωρα και την γλωσσα των ανθρωπων του. Επισης δειχνει πολυ αμαθεια. Φαινεσαι αμορφωτη αν ξεχνας ελληνικες λεξεις. Εχω πολλους φιλους εδω που μου λενε συνεχως ποσο ωραια ακουγεται η γλωσσα μου οταν με ακουν να μιλαω ελληνικα και νιωθω πολυ περηφανη που μπορω να μιλαω μια γλωσσα με τετοια ιστορια. Ελπιζω να αναγνωρισεις ποσο τυχερη εισαι που δεν μιλας μονο αγγλικα οπως πολλοι Αγγλοι/Αμερικανοι.
#7 Νομίζω ότι είσαι σε τέτοια φάση που ό,τι και να σου πούμε θα το απορρίψεις όμως ένα θα σου πω και απλά κράτα το: Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπως όλες με τις παθογένειες και τα πλεονεκτήματα της και η Αμερική αντίστοιχα μόνο που τυγχάνει να είναι και υπερδύναμη αλλά θύμησε μου.... ποιόν έχει πρόεδρο;;; Επομένως συγνώμη αλλά δεν την θεωρώ ανώτερη!#1Η άμπα μαμά είναι τέλεια στις περιγραφές! Πόσο μου αρέσει που μιλάς για αυτό Λένα! Φιλιά από όλες-ους μας! :)))
#7Στρέλλα, το ξέρεις ότι δεν μπορείς να αναγκάσεις κανέναν να απαρνηθεί την γλώσσα του για χατίρι σου.Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τους πείσεις ότι δεν μιλάς ελληνικά για να τους αναγκάσεις να μιλάνε αγγλικά. Αλλιώς "πάρε των ομματιών σου" για το America.Γιατί σε ενοχλεί τόσο η λέξη ΨΨΨΩΝΙΑ; Επειδή είσαι ψωνάρα;
@7Κοπελιά είναι απλό. Εσύ είσαι ο πομπός, και αυτοί στους οποίους μιλάς ο δέκτης. Η γλώσσα είναι ένα από τα μέσα που έχεις για να στέλνεις μηνύματα στους δέκτες. (Άλλα μέσα είναι οι εικόνες, βίντεο, το ντύσιμο, η στάση του σώματος, οι εκφράσεις του προσώπου κλπ.) Αν οι δέκτες σου είναι Έλληνες και, από όλα τα μέσα που διαθέτεις, επιλέγεις να χρησιμοποιήσεις τη γλώσσα, το αποδοτικότερο συνήθως θα ήταν να χρησιμοποιήσεις την ελληνική (εξαιρούνται οι απόφοιτοι Deree). Η επιλογή σου είναι και αυτή μήνυμα προς τους δέκτες. Δείχνει π.χ. ότι πιστεύεις ότι ξέρουν αγγλικά, ή ότι δεν μπορείς να εκφράσεις το μύνημά σου το ίδιο αποδοτικά στη γλώσσα τους, ή ότι δεν μπορείς να προσαρμόσεις το μέσο που χρησιμοποιείς ανάλογα με το δέκτη στον οποίο απευθύνεσαι, ή ότι βαριέσαι να πεις τρεις συλλαβές στα ελληνικά και λες 2 στα αγγλικά, ή ότι έχεις πάθει έρωτα με την Αμερική κλπ, ή κάποια από αυτά συνδυαστικά.
7.Ποιος θα της το πει?Απλως εχεις κληρονομήσει μια απέχθεια προς την Ελλαδα απο τους γονείς σου.Aπο αυτά που μας λες ,ποτε τον είδες τον Ελληνικό κοσμο για να τον μισήσεις τόσο πολύ ?Μεχρι τα 18 η μετα τα 22 που υποθετω οτι δεν εχει περασει και τοσος καιρος απο τότε?Εχεις κληρονομήσει αυτή την απέχθεια και θεωρείς τα νεα ελληνικά κάπως βλάχικα ,για αυτό και εκανες μια προσπάθεια με τα αρχαια που θεωρουνται και πιο γκλαμουρ.Τα επιχειρήματα σου ,βρισκονται στη σφαίρα του γελοίου ,γιατι τα Ελληνικά ειναι η μητρική σου γλώσσα.Ακομη και το τελευταίο στουρνάρι της Γης ,δεν θα ελεγε ''με δυσκολευει η μητρική μου'' ,γιατι ειναι η μητρική σου,δεν την μαθαινεις,την ξερεις εμπειρικά!Οι τυποι ειναι συμπληρωματικοι ,τη γλωσσα την ξερεις ήδη επειδη σου μιλανε και μιλας σε αυτους τους κακάπλυτους που ζουν σε αυτό το στάβλο που λεγεται Ελλάδα.Το οτι σου το επισημαίνουν αλλοι ,σημαίνει οτι ναι ,έχεις υφάκι ,εχω γνωστό που βάζει υπερβολικά πολλές αγγλικές λέξεις οταν μιλάει σε σημείο οταν γνωριστήκαμε νομιζα οτι ειναι ξένος και ήρθε στην Ελλάδα λόγω δουλειάς.Αλλά οχι ,ηταν κανονικότατος Ελλήνας που μαλιστα ο προιστάμενος του δεν ξεχνουσε ποτέ να μας υπογραμμιζει την καταγωγή του απο λαικο προαστιο της Θεσσαλονικης ''αστειευόμενος''.Κανείς ποτέ δεν το έθιξε ,γιατι ισως ειναι κατι που του εβγαινε πολυ φυσικά ,δεν ειναι οτι θα καθοταν να μας κάνει διάλεξη σχετικά με το οτι το disaster (μια λεξη που χρησιμοποιούσε πολυ) ειναι ανώτερο απο το καταστροφή.Κατι που φαίνεται οτι κάνεις εσύ.Σταματα το κηρυγμα στους φίλους σου περι της ανωτερώτητας των αγγλικών γιατι τους τα'πριξες.Δεν ειναι δείγμα προόδου το να λες πάμε για shopping απο το να λες πάμε για ψώνια.Η χρήση της γλώσσας ειναι ο τρόπος επικοινωνίας μας με τους άλλους.Το χιούμορ,τα σαρδάμ,ο τονισμός ,η ροή ειναι τερτίπια της που μας χαρακτηρίζουν ως ενα βαθμό γιατι επιλέξαμε να τα εντάξουμε μέσα στο λόγο μας.Εσυ επέλεξες με το λόγο σου να λες ''ειμαι προχω '' αλλα οι πληβείοι δεν τσίμπησαν.Shit happens.
#1Πραγματικά όμως, δεν μπορείς να περάσεις ώρες κάνοντας *μόνο* αυτό; Τίποτα δε θα ξεπεράσει ποτέ σε γέλιο στη ζωή μου την εικόνα της πρώτης ανεψιάς μου, που την τάιζα και από λαιμαργία ρουφούσε το μπιμπερό και αυτό έκανε ένα στοκ και κολλούσε στο στόμα της κάθε τόσο, δε μπορούσα να το ξεκολλήσω, γούρλωνε αυτή τα τεράστια μάτια της και με κοιτούσε, εγώ γελούσα τόσο, πνιχτά και με δάκρυα, πάνω απ'το κεφάλι της, ήταν αδύνατον να κουνηθώ γιατί θα την τρόμαζα σίγουρα, δεν μπορούσα να ζητήσω βοήθεια και παναγία μου, πώς δεν έμεινα στον τόπο. Πόσο νηστική την είχα αφήσει άραγε, ποιος ξέρει. Μετά μεγαλώνουν αλλά άντε πες τώρα, πώς να μην έρχονται στα μάτια σου οι εικόνες αυτές και να ξεχνάς ότι δεν είναι ένα μικρό αφελές κουτορνιθάκι αλλά κοτζάμ άνθρωπος. Shit motherfucker fuck shit situation.
#7: Πολλή γκρίνια βρε παιδί μου! Δεν υπήρχε κανένας τρόπος να μείνεις εκεί λοιπόν μετά τις σπουδές; Γιατί γύρισες σε μια χώρα που μισείς και δεν σου ταιριάζει; Αυτό κοίτα να φτιάξεις. Θέλεις να πιστεύεις ότι το πρόβλημα το έχουν "οι άλλοι που δεν σε καταλαβαίνουν".
#7, λες ότι από μικρή κάτι σε κλώτσαγε σ 'αυτήν την γλώσσα. Στο σπίτι τι γλώσσα μιλούσατε; Αν μιλούσατε ελληνικά, πριν μάθεις κάποια άλλη γλώσσα την είχες ήδη απορρίψει; Τέλος πάντων. Δικαίωμά σου να μιλάς όποια γλώσσα θέλεις. Νομίζω όμως ότι οι φίλοι σου ενοχλούνται γιατί κράζεις το δικαίωμά τους να μιλάν και αυτοί τη γλώσσα που θέλουν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τους λες ότι η γλώσσα τους είναι χάλια. Ε, να μην τα πάρουν μαζί σου; Δεν σου αρκεί να πεις ότι θεωρείς τα αγγλικά ανώτερη γλώσσα (what?) αλλά πρέπει ντε και καλά να αποδείξεις ότι τα ελληνικά είναι τελείως χάλια. Μμμμμ, όλο αυτό μου λέει ότι τελικά σνομπισμός είναι.
#7 προτιμάς δηλαδή τη λέξη fluency αντί να πεις ευφράδεια. Give us break κουκλίτσα μου θα πω εγώ και στην τελική στην Ελλάδα ζούμε, ελληνικά μιλάμε.
#7Xαχαχαχα ωραία ερώτηση. Ως λάτρης όλων των γλωσσών που ανέφερες έχω να πω ότι η γλώσσα αντανακλά την κουλτούρα κάθε λαού (εξ ου κι είναι πλούτος να μαθαίνουμε ξένες γλώσσες και άρα διαφορετικό σκεπτικό -και ναι και τα αρχαία ελληνικά εδώ εμπίπτουν!). Η αντιπάθειά σου προς την Ελλάδα φαίνεται και σε αυτήν αντιδρά ο κόσμος που ιδιαίτερα τώρα με την κρίση το παίρνει πατριωτικά όταν θίγεται το εθνικό του αίσθημα. Δεν είναι οι ατάκτως ερριμένες αγγλικούρες που ενοχλούν. Τώρα το ότι "η Ελλάδα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο" ε...δεν διεκδικώ δάφνες πρωτοτυπίας λέγοντάς το. Διάβασε λίγο ιστορία κάποια στιγμή. Θα καταλάβεις πάρα πολλά.
Α, καλά! Για να καταλάβει πάρα πολλά από την ιστορία θα πρέπει να τη διαβάσει χωρίς εμπάθεια. Βεβαίως ισχύει για κάποιους και αυτό που λες αλλά και στην Ολλανδία να πάει, αν κατεβάζει καντήλια για τις τουλίπες, τονίζοντας συνεχώς πόσο ωραία είναι τα τριαντάφυλλα (τυχαίο παράδειγμα), όσο να πεις θα εκνευρίσει τους Ολλανδούς.Ο καθένας θα αντιδρούσε στην απαξίωση κάποιου στοιχείου της ταυτότητας του. Εντάξει, η κοπέλα δείχνει να αγνοεί πως είναι στοιχείο πολιτισμού ο σεβασμός των άλλων πολιτισμών. Συγχαρητήρια στους γονείς της και πλέον και στην ίδια. Έκανε η μύγα κώλο κι έχεσε τον κόσμο όλο, excuse my french.https://tinyurl.com/ycrrsyyn(ανοίγει σε fb, for more visit https://tinyurl.com/yaxa5c99 xoxo)
Eντάξει η ανάγνωση ιστορίας άνευ εμπάθειας είναι Ηράκλειος άθλος. Μην σου πω Σισύφειος! Ας ελπίσουμε όμως τελικά να το βάλει το ρημάδι το κράνος κι ας γκαρίζει όλη την ώρα παραπονούμενη...μπορεί στο τέλος να κρατήσει κάτι. Κι αυτό κέρδος θα είναι (για την ίδια και για το τέλος της ανθρώπινης βλακείας)
#5Σου έχω δυσάρεστη έκπληξη: ούτε το σεξ του άρεσε τόσο πολύ. Απλώς θέλει να έχει μια διέξοδο για περιόδους ξηρασίας. :(Αγαπητές φίλες το χειρίζεστε τελείως λάθος. Τελείως όμως. Επειδή οι άντρες (πάρα πολύ δικαιολογημένα κατά την ταπεινή μου γνώμη και θα το αναλύσω περαιτέρω αν ζητηθεί στα σχόλια) έχουν απηυδίσει με το παιχνίδι των 2 φύλων κι επειδή η σεξουαλική απελευθέρωση έχει συμβεί by default πλέον ζητούν "να το πάτε χαλαρά" ή/και "μόνο για σεξ" ώστε να έχουν το πάνω χέρι. Αν μετανιώσουν μπορούν να πούν μια ωραία πρωΐα ότι πω πω ερωτεύτηκαν και θέλουν σχέση κι η κοπέλα θα κάνει τούμπες. Αλλιώς οτιδήποτε γίνει θα επικαλεστούν ότι "ηταν ξεκάθαροι εξαρχής" και κάντε κυρίες μου γαργάρα την ματαίωση μετά... Η τεχνική είναι απλούστατη κι απορώ δηλαδή που δεν την σκέπτεται ή δεν την εφαρμόζει περισσότερος γυναικόκοσμος! Με το που θα έρθει η στιγμή στο "τι έχουμε" θα πείτε ΕΣΕΙΣ κυρίες μου (θα τον προλάβετε δηλαδή) "να περνάμε καλά και μόνο σεξ" (εφόσον το σεξ είναι κι ικανοποιητικό...μην βγάλετε μόνες σας τα μάτια σας με τα χεράκια σας). Αν φοβάστε μην σας κακοχαρακτηρίσει σκεφτείτε ότι αν σας κακοχαρακτηρίσει δεν άξιζε να γίνει σχέση σας έτσι κι αλλιώς. Η Γκρέτα Γκάρμπο* έλεγε για το πρώτο ραντεβού στο οποίο και δεν εμφανιζόταν ποτέ "οι άντρες σε θέλουν όταν δεν είσαι εκεί κι είναι καλύτερα ν'αρχίζεις αμέσως."*Βλαχάκι μην βαράς. Ξέρω. Είναι καλό quote όμως. :)
Εγώ λέω να λέει ο καθένας αυτό που θέλει τη δεδομένη στιγμή.Από το "κάνε τη δύσκολη" για να κολλήσει μη φτάσουμε στο "κάνε τη διαθέσιμη μόνο για σεξ" για να κολλήσει.Το θέμα δεν είναι ποιος θα χει το πάνω χέρι, αλλά πώς θα κάνουμε ισορροπημένες σχέσεις αμφότεροι
Eσύ σωστά τα λες Lisa μου (κι εννοείται ότι συμφωνώ επί της αρχής) αλλά δουλίτσα δεν γίνεται απο αυτά που δείχνουν οι ερωτήσεις στην στήλη και στις Εξομολογήσεις (εκεί να δείτε τι γίνεται που είναι και μικρές οι ηλικίες κι άμαθες). Υπάρχουν κι έρευνες: 7 στις 10 γυναίκες χωρίς σύντροφο http://tvxs.gr/news/ellada/ereyna-sok-69-ton-ellinidon-einai-xoris-syntrofoΚαι αντιγράφω από κει:"Επίσης, μοιάζει οι γυναίκες να ζητάνε κωδικοποιημένα: έναν άντρα εραστή – σύντροφο - πατέρα και ο άντρας μοιάζει σήμερα να μην μπορεί να το προσφέρει ή μοιάζει να μην είναι ρεαλιστικό, γιατί σε παλιότερες εποχές ένας άντρας πατέρας-προστάτης και σεξ να μην έκανε ήταν τα εν οίκο μη εν δήμο. [sic ... κι εγώ στραβώθηκα από την ανορθογραφία...]Σήμερα που υπάρχει μία ισοτιμία και μία κοινωνική απελευθέρωση με ή χωρίς εισαγωγικά, φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν λογικές απαιτήσεις τις οποίες οι άντρες δεν μπορούν να εκπληρώσουν. Σα να τρομάζουν και σα να φεύγουν. Υπάρχει ένα είδος απόρριψης. Δηλαδή η γυναίκα λέει: παρά να είμαι με αυτόν, καλύτερα να είμαι μόνη μου. Άρα υπάρχει θα έλεγα, ένα είδος απραξίας, μείωσης της συχνότητας, της δυνατότητας επικοινωνίας, της δυνατότητας επαφών, κλπ. Ο άντρας δεν μπορεί να υποστηρίξει τον ρόλο που του ζητάει η γυναίκα, δηλαδή, μοιάζει να είναι πολύ πιο ανώριμος. Δεν πιστεύω ότι ευθύνονται οι γυναίκες. Γιατί καμία γυναίκα δεν ζητάει και τα τρία (πατέρα, εραστή, σύντροφο) σε ένα. Μπορεί να συμβιβαστεί και με τα δύο ή μόνο με το ένα. Αλλά ούτε σε αυτό δεν φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί σήμερα ο άντρας. Και φεύγει από την όποια σχέση."Δηλαδή οι σύγχρονοι άντρες δεν έχουν απολύτως κανένα κίνητρο για να αλλάξουν: δεν κερδίζουν κάτι παραπάνω συνάπτοντας σχέση (μόνο πίεση μέσα στο αποκλειστικό πλαίσιο) κι επομένως δεν έχουν κανένα λόγο ν'άλλάξουν! Άσε που δεν διαθέτουν την ωριμότητα να δουν ότι η συντροφικότητα τους αφορά κι εκείνους (πλην εξαιρέσεων). Μόνο μια γενικευμένη απεργία πηδηξιμότητας α λα Λυσιστράτη θα έφερνε αποτελέσματα αλλά οι γυναίκες πλέον θέλουν να φροντίζουν τις ανάγκες τους (δικαιολογημένα) κι επομένως ψιλοαποκλείεται κι αυτό. Είναι ένα κομβικό σημείο στην ιστορία των σχέσεων των 2 φύλων και θα δούμε πώς θα πάει με την ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή της τεχνολογίας στις ερωτικές και συντροφικές ανάγκες των ανθρώπων (cyber σχέσεις και ανθρωοπόμορφες full dolls και λοιπά).
#5 Ρίχνεις το φταίξιμο στον εαυτό σου επειδή στην αρχή έκανες κάτι που τον απέτρεψε απο το να σε γνωρίσει καλύτερα... Ομως για να βρίσκεται μαζί σου για σεξ μια χαρά το προσπάθησε, επομένως γιατί δεν προσπάθησε να σε γνωρίσει καλύτερα; Πολύ απλά γιατί δεν το θέλει! Επομένως σταμάτα να κατηγορείς τον εαυτό σου, δεν έκανες τίποτα λάθος. Οπως και να είχες φερθεί αν ήθελε μόνο σεξ από σένα δεν θα άλλαζαν τα πράγματα και δεν θα αλλάξουν. Δεν είναι κακό να θέλει μόνο σεξ όμως εσύ θες κάτι παραπάνω κι αυτός δεν στο δίνει επομένως απομακρύνσου. Οσα και να σου τάζει σου έχει δείξει με την συμπεριφορά του οτι δεν θέλετε τα ίδια. Προσπάθησε να τον κρίνεις από τις πράξεις κι όχι από τα λόγια του.
#4Με την νοοτροπία αυτή (που είναι κατανοητή και πανάρχαια: τι θα πει ο κόσμος) δεν θα ξεφύγεις ποτέ των ποτών από το status quo επειδή απλούστατα και να διαφωνεί με αυτό κάποιος δεν θα μπορέσεις ποτέ να το ανακαλύψεις και να το χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου. Είναι η νοοτροπία "έτσι το βρήκαμε κι έτσι το συνεχίζουμε". Για σκέψου αν όλοι ήμαστε έτσι που θα ήσουν κι εσύ τώρα.
#2Mια ωραιότατη ερώτηση για nerds καλή ώρα. Τρεις προσεγγίσεις ταυτόχρονα:1.σελιδοδείκτες επειδή η πηγή είναι απαραίτητη όταν ανακαλούμε πληροφορίες.2.αποδελτίωση σε παλιό κλασικό σημειωματάριο. Το πώς θα το κατηγοριοποιήσεις είναι δικό σου θέμα. Προσωπικά έχω θεματικά σημειωματάρια (για τα κυρίως ζητήματα της δουλειάς και για τα κύρια χόμπυ). Μπορεί η σημείωση να είναι αλφαβητικά εντός του καθενός: μια μικρή υπενθυμιστική σημείωση μέ βάση το αρχικό γράμμα του εκάστοτε θέματος (πχ.στο σημειωματάριο "ανθρώπινο σώμα-φυσιολογία" μπορεί να έχεις υποσημειώσεις στο Εγκέφαλος στο Ε ή Σεξουαλικότητα στο Σ ή Μεταθανάτιες Εμπειρίες στο Μ κλπ.)3. Εxcel διάφορα και θεματικά χωρισμένα με κελιά για τα σχετικά ζητήματα. Καλύτερα cross referenced με τους σελιδοδείκτες και τα σημειωματάρια. Και φυσικά η παλιά καλή μνήμη είναι χρήσιμο να λειτουργεί το βέλτιστο. Την εξασκούμε καθημερινά σαν να είναι μυς!
Καθόλου δεν αποκλείεται. Το δέχομαι!Είμαι της σχολής1.αν δεν βρέξεις κώλο ψάρι δεν τρως2.υπάρχει η "μνήμη του χεριού" (αυτό όντως έχει ενδιαφέρον να ψαχτεί)3.κ@υλώνω με τις τελετουργίες
1.αν δεν βρέξεις κώλο ψάρι δεν τρως Πηγή: www.lifo.grΣυμφοιτήτριες. High five!Έχω έναν φάκελο/σελιδοδείκτη μια υποτυπώδη κατηγοριοποίηση όπου πετάω ό,τι θέλει περαιτέρω αναζήτηση με και μ'ενδιαφέρει. Ασχολούμαι σε κάποια φάση με το να ξαναδώ αν όντως μ'ενδιαφέρει ακόμα, και αν ναι, εχμ, εκτυπώνω όσα θέλω να κρατήσω από την αναζήτηση.
Kαλά βρε παιδί μου μη ζηλεύεις και τόσο. Είναι ολίγον ψυχαναγκασμός η συσσώρευση πληροφορίας (είμαι το στυλ παιδιού που άμα η σχολική εργασία δεν περιείχε όλες τις πληροφορίες που θεωρούσα ότι έχουν σκοπιμότητα έσκιζα σελίδα και την...ξανάγραφα...τόσο σπασίκλω!)
#7 αφού πρώτα συμφωνήσω με έμφαση με την αμπα για την απάντηση να εκφράσω θέλω ένα περίεργο συναίσθημα απόγνωσης; λύπης; απορίας; όλα μαζί; που με έπιασε διαβάζοντας της ερώτηση σου. Χωρίς καμία διάθεση πατροναρίσματος θέλω να πω πως μου κάνει μεγάλη εντύπωση πως ένα άτομο που προφανώς είχε την ευκαιρία της καλής μόρφωσης ακόμη και στο εμφανέστατα νεαρό της ηλικίας του, δεν κατάφερε να δει την ομορφιά σε όλες αυτές τις γλώσσες που σπούδασε. Η γλώσσα πέρα από ένα προσόν ή εργαλείο σου ανοίγει τις πόρτες προς έναν άλλον κόσμο, αυτόν του πολιτισμού και της κουλτούρας άλλων λαών. Τόσο πολύ δε σε άγγιξε; τι να πω. μην εμπλέκεσαι σε κουβέντες. Προσπάθησε να μην είσαι προκλητική γιατί θα εμπλακείς και σε κουβέντες με ανθρώπους που το επίχειρημά τους θα είναι μα η ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και θα νιώσεις πως δικαιώνεσαι ακόμη περισσότερο και θα σκληραίνει το κέλυφος της αδιαλλαξίας σου. Αφού γνωρίζεις τόσες γλώσσες διάβασε πολύ. Με λίγη καλή τύχη και μεγάλη προσπάθεια προσωπική μπορεί πέρα από τη στείρα γνώση να καταφέρεις να μορφωθείς ουσιαστικά και τότε θα νιώσεις σαν την αλίκη στη χώρα των θαυμάτων. Αν πάλι όχι, ε τι να κάνουμε. Εσύ θα χάσεις αλλά αφού δε θα το ξέρεις δε θα σε πειράξει.
Προσωπικά τρελαίνομαι για μωρο-ιστορίες, να μας πεις και άλλα Λένα μας!!! Και περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον να μας δείξεις τι ετοιμάζεις με τις ιστορίες από άλλες εγκυμονούσες ή νέες μαμάδες που τους είχες ζητήσει να σου στείλουν με τα όσα δε λέγονται, όσα δεν είναι ειδυλλιακά, με εκείνα που τις δυσκολεύουν, που αλλιώς τους τα είχαν πει και αλλιώς τους ήρθαν.