ΠΓΔΜ θα πει Μακεδονία

ΠΓΔΜ θα πει Μακεδονία Facebook Twitter
6

ΠΓΔΜ: Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Δημοκρατία: ουσιαστικό θηλυκού γένους, πτώση ονομαστική.

Γιουγκοσλαβική: επίθετο τριγενές και τρικατάληκτο (Γιουγκοσλαβικός, -ή, -ό). Θηλυκού γένους, πτώση ονομαστική. Λειτουργεί ως ομοιόπτωτος επιθετικός προσδιορισμός στο ουσιαστικό Δημοκρατία.

Πρώην: επιρρηματικός τύπος, λειτουργεί ως χρονικός επιρρηματικός προσδιορισμός στο επίθετο Γιουγκοσλαβική.

Της Μακεδονίας: γενική πτώση του ουσιαστικού θηλυκού γένους Μακεδονία. Λειτουργεί ως γενική κτητική, ετερόπτωτος ονοματικός προσδιορισμός στο ουσιαστικό Δημοκρατία. Θα μπορούσε ίσως να λειτουργεί και ως γενική διαιρετική (του διηρημένου όλου) ή ακόμα και ως γενική υποκειμενική: η Μακεδονία δημοκρατεί – ή, καλύτερα, δημοκρατείται.

Αν δεχθούμε ότι είναι γενική κτητική, (Πρώην Γιουγκοσλαβική) Δημοκρατία της Μακεδονίας σημαίνει ουσιαστικά Μακεδονία: η Μακεδονία έχει κτήμα της, πολίτευμά της, τη Δημοκρατία. Όπως (Λαϊκή) Δημοκρατία της Κίνας σημαίνει Κίνα, όπως (Ηνωμένο) Βασίλειο της Αγγλίας σημαίνει Αγγλία, και ούτω καθ’ εξής. Απλά με τον ιστορικό προσδιορισμό Πρώην Γιουγκοσλαβική δηλώνεται ότι η Μακεδονία μετείχε παλιά στην ενιαία Γιουγκοσλαβία, όπως και η Σερβία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, η Κροατία και η Σλοβενία, χώρες οι οποίες είναι πρώην γιουγκοσλαβικές (ΠΓ), κι ας μην το δηλώνουν στ’ όνομά τους, αν και θα μπορούσαν. Η Σερβία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να λέγεται ΠΓΔΣ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Σερβίας), και ούτω καθ’ εξής.

Αν δεχθούμε ότι είναι γενική διαιρετική ή του διηρημένου όλου, τότε η ΠΓΔΜ είναι κομμάτι μιας ευρύτερης Μακεδονίας, το οποίο διακρίνεται από την υπόλοιπη με τον προσδιορισμό ΠΓ: Πρώην Γιουγκοσλαβικό. Και στην περίπτωση αυτή λοιπόν η ΠΓΔΜ είναι κομμάτι της Μακεδονίας, άρα Μακεδονία. Όπως η Λάρισα είναι κομμάτι της Θεσσαλίας, άρα Θεσσαλία, τα Χανιά κομμάτι της Κρήτης, άρα Κρήτη, η Έδεσσα κομμάτι της Μακεδονίας, άρα Μακεδονία, και ούτω καθ’ εξής.

Αν δεχθούμε δε ότι πρόκειται περί γενικής υποκειμενικής, τότε Μακεδονία είναι μόνο η ΠΓΔΜ.

Όποια συντακτική ανάλυση και να επιλέξουμε λοιπόν, συμπεραίνουμε ότι ΠΓΔΜ σημαίνει Μακεδονία – όπως USA (United States of America, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) σημαίνει Αμερική (κι ας υπάρχει και η Λατινική Αμερική!).

Άρα το ελληνικό κράτος, έχοντας αποδεχτεί από εικοσαετίας και βάλε το όνομα ΠΓΔΜ, έχει ήδη αποδεχτεί το όνομα Μακεδονία.

Έχει αναγνωρίσει στη χώρα με πρωτεύουσα τα Σκόπια το δικαίωμα να κάνει χρήση του ονόματος Μακεδονία. Όλα τα άλλα είναι προσδιορισμοί της Δημοκρατίας της, όπως αναλύθηκε παραπάνω, και είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν, το ουσιαστικό το οποίο προσδιορίζουν ή δεν προσδιορίζουν είναι ένα: η Δημοκρατία της Μακεδονίας. Δηλαδή η Μακεδονία.

Γιατί τόση φασαρία πάλι;

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ: Ο Χρήστος Νικολόπουλος γράφει για τον νέο οργανισμό διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων

Στήλες / Από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ: Ο Χρήστος Νικολόπουλος γράφει για τον νέο οργανισμό διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων

«Το τραγούδι δεν το φέρνει ο άνεμος»: Ανοιχτή επιστολή του μουσικοσυνθέτη για το ζήτημα διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων.
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ