Πού θα φάμε καλό παγωτό φέτος;

Πού θα φάμε καλό παγωτό φέτος; Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
3

Fatto a mano
Κ. Βάρναλη 21, Περιστέρι, 210 5777407

Fatto a Mano στα ιταλικά σηµαίνει «χειροποίητο», «φτιαγµένο µε το χέρι», και αυτές οι φράσεις αντιπροσωπεύουν απόλυτα το 100% φυσικό παγωτό της gelateria στο Περιστέρι που φτιάχνεται με φρέσκο ελληνικό γάλα και φρέσκα φρούτα εποχής. Το παγωτό φιστίκι του δεν έχει έντονο πράσινο χρώμα αλλά ένα απαλό καστανό και ο ανανάς του (ο καλύτερος της Αθήνας) διατηρεί στο εσωτερικό του τις ίνες του φρέσκου φρούτου! Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη φράουλα, το παγωτό από λωτό και το «κιάλι του πειρατή» (έναν άδειο κύλινδρο από γλυκιά σφολιάτα με ζάχαρη και κανέλα, ουγγρικής έμπνευσης και απίστευτης νοστιμιάς), για να σερβίρετε πρωτότυπα την επιλογή σας.

Κρεμόνα

Δοϊράνης 56-58, Κυψέλη, 210 8259523 / Φιλολάου 84, Παγκράτι, 211 0148555


Εκεί θα βρείτε παραδοσιακό παγωτό και γλυκά που παράγονται με τον ίδιο τρόπο από το 1976. Στο εργαστήριό τους, που διαθέτει πιστοποίηση ISO 22000, παρασκευάζονται καθημερινά πάνω από 25 διαφορετικές γεύσεις με υψηλών προδιαγραφών πρώτες ύλες. Στην Κρεμόνα μπορείτε να απολαύσετε αυθεντικά ποιοτικό παγωτό. Οι γεύσεις κανταΐφι, κρέμα παρφέ, μαύρη σοκολάτα και φράουλα αποτελούν σταθερή αξία στο ζαχαροπλαστείο που έχει ξεχωριστή θέση στην προτίμηση των Αθηναίων εδώ και πολλά χρόνια.

La Greche

Μητροπόλεως 16Α, Σύνταγμα, 216 7006458


Η Εύη Παπαδοπούλου άνοιξε το μαγαζί της με αυθεντικό ιταλικό gelato το 2014 στη Μητροπόλεως. Το σωστό παγωτό το έμαθε από τα ταξίδια της, ειδικά από αυτά που έκανε στην Ιταλία. Εκεί γνώρισε τον Φραντσέσκο Παλμιέρι, έναν από τους πιο γνωστούς δασκάλους παρασκευής παγωτού στον κόσμο. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί είναι καθοριστικής σημασίας και η ποιότητά τους είναι κάτι που δεν θα θυσίαζε για κανέναν λόγο, κι ας πουλάει το παγωτό της λίγο ακριβότερα από άλλους. Το φιστίκι που χρησιμοποιεί, για παράδειγμα, είναι κορυφαίας ποιότητας κι εξασφαλίζει μια γεύση που θα σας μείνει αξέχαστη. Κάθε τόσο προσθέτει νέες γεύσεις στο μενού και αυτή την εποχή είναι must το αμύγδαλο.

Πού θα φάμε καλό παγωτό φέτος; Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Cremino

Νίκης 50A, Σύνταγμα, 215 550873


Το Cremino είναι ένα μικρό, ρετρό μαγαζί, διακοσμημένο με γούστο και λαμπερά χρώματα. Πουλάει παγωτά και άλλα έξτρα γλυκίσματα, ανάλογα με την εποχή. Η κ. Αθανασία, που είναι η ιδιοκτήτρια του μαγαζιού, είναι υπεύθυνη για το μοναδικό κλίμα που σου φτιάχνει τη διάθεση. Παρασκευάζει μόνη της όλα τα παγωτά με τον παραδοσιακό, σπιτικό τρόπο, δηλαδή όπως τα έφτιαχνε η μαμά σου όταν ήσουν μικρός, χωρίς παγωτομηχανή και σύγχρονα κομφόρ. Παγωτό real, που δεν θυμίζει το πακεταρισμένο του εμπορίου. Αξίζει να δοκιμάσετε σοκολάτα, κρέμα, καϊμάκι, φιστίκι, μπισκότο, αλλά και πιο ιδιαίτερες γεύσεις, όπως τριαντάφυλλο, Baileys, καρύδα, βύσσινο, κεράσι. Το τριαντάφυλλο το φτιάχνει με ροδοπέταλα από τις τριανταφυλλιές που έχει στον κήπο της.

L' Arte del Gelato
Λεωφόρος Ελ. Βενιζέλου 135, Ηλιούπολη, 210 9901669


Μικρό, με τραπεζάκια έξω και μέσα, με πολύ φιλικό και ευγενικό σέρβις – κάθε φορά που παραγγέλνεις, ακόμη και για το σπίτι, θα σου φέρουν νερό σε μια όμορφη κανάτα. Έχει πολύ λίγες γεύσεις σε μόνιμη βάση, γιατί τους αρέσει να ανανεώνουν πολύ συχνά το μενού τους. Σταθερή αξία, ωστόσο, παραμένει η κρέμα με μπισκότα Οreo, το σορμπέ ροδάκινο και λεμόνι. Το παγωτό τους παρασκευάζεται καθημερινά μπροστά στα μάτια των πελατών με φρέσκο ελληνικό γάλα και ολόφρεσκα φρούτα. Αν σας αρέσουν οι γαρνιτούρες, το L' Arte del Gelato θα γίνει ο παράδεισός σας, επειδή είναι τόσες όσες και τα παγωτά.

Da Vinci Artisan Gelato

Αδριανού 50, Μοναστηράκι, 210 3253863 / Σέλλεϋ 4, Πλάκα, 210 3226046 / Varkiza Resort, Βάρκιζα, 210 8972414 & στη Μύκονο


Το Da Vinci άνοιξε πρώτα στη Μύκονο. Η ιδέα τους ήταν πολύ απλή αλλά και αυτή που τους διαφοροποίησε: παράγουν καθημερινά στο εργαστήριό τους φρέσκο παγωτό με αγνά υλικά της Μεσογείου και με την ιταλική τεχνοτροπία. Πλέον η πετυχημένη gelateria λειτουργεί στο Μοναστηράκι, στη Βάρκιζα και στην Πλάκα. Χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνικές και παραδοσιακά υλικά, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά, για να φτιάξουν τις ιδιαίτερες γεύσεις τους. Αν είστε λάτρεις της σοκολατένιας γεύσης, δεν θα ξέρετε ποιο παγωτό να πρωτοδιαλέξετε, καθώς έχουν ένα ολόκληρο μενού με παγωτό σοκολάτας σε διάφορες εκδοχές – το strawberry chocolate αξίζει πραγματικά. Η μαστίχα και το παγωτό με τριαντάφυλλο ήταν οι γεύσεις που τους καθιέρωσαν.

Πού θα φάμε καλό παγωτό φέτος; Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Solo Gelato

A. Παπανδρέου 44, Χαλάνδρι, 210 6813622, www.sologelato.gr


Ο ιδιοκτήτης του, Νίκος Χριστογεώργος, είναι τρίτης γενιάς «παγωτοποιός» και χρησιμοποιεί τις ίδιες συνταγές που χρησιμοποιούσε και ο παππούς του από το 1951. Τα παγωτά στο Solo Gelato παρασκευάζονται από την αρχή, με άριστες πρώτες ύλες και χωρίς έτοιμα μείγματα. Πριν από μερικά χρόνια πήραν την πρώτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παγωτού στο Βερολίνο. Στο Solo Gelato θα βρεις μεγάλη ποικιλία γεύσεων παγωτού. Κάποιες γεύσεις είναι χωρίς ζάχαρη (με στέβια και σιρόπι αγαύης) και χωρίς γλουτένη. Κάποιες άλλες χαρακτηριστικές: παραδοσιακό καϊμάκι με σαλέπι και μαστίχα Χίου, σορμπέ σοκολάτας με κακάο Criollo, φιστίκι Σικελίας (100% IGP), φουντούκι Πιεμόντε (100% IGP). Είναι ο απόλυτος ναός του παγωτού στα βόρεια προάστια.

Ζαχαροπλαστείο Χαρά

Πατησίων 339, Άνω Πατήσια, 210 2287266

Η Χαρά έφερε στην οδό Πατησίων τα πολίτικα παγωτά της το 1968 και λίγα έχουν αλλάξει από τότε: τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, σομόν τοίχοι και καθρέφτες με κοκοφοίνικες διατηρούν τον αέρα της δεκαετίας του 1970. Το Σικάγο και το εκμέκ παγωτό είναι τα must. Όλες οι μερίδες είναι γενναίες. Το Σικάγο είναι ένα πραγματικό ηφαίστειο σοκολάτας. Γαρνίρεται με σαντιγί, τριμμένο αμύγδαλο, το κλασικό μπισκότο στην κορυφή και πάντα σε μεταλλικό πιατάκι. Το εκμέκ κάνει βουτιά στο σιρόπι και το λίγωμα αντισταθμίζεται από τις δροσιστικές μπάλες παγωτού που το συνοδεύουν. Ένα από τα πιο παλιά και αγαπημένα παγωτατζίδικα της πόλης. Διαθέτει και delivery.

Ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι

Xαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα, 210 3610092


Eίναι τo παλαιότερο ζαχαροπλαστείο της πόλης, με ιστορία που κρατά από το 1915. Σήμερα την παράδοση συνεχίζει η τρίτη γενιά, που επιμένει σταθερά στο δόγμα «ποιότητα και αυθεντικές γεύσεις» που χαρακτήρισε την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό δεν θα μπορούσε να μην ισχύει και για το παγωτό του. Στο ζαχαροπλαστείο «Αφοί Ασημακόπουλοι» θα βρείτε μοναδικές γεύσεις παγωτού, όπως το φιστίκι Αιγίνης και η σοκολάτα, που φτιάχνονται από 100% αγνή κρέμα αγελαδινού γάλακτος, αλλά και εξαιρετικές τούρτες παγωτό με βάση το καϊμάκι και το παρφέ σοκολάτας.

Mattonella

Ερμού 82, Μοναστηράκι & στα Φηρά Σαντορίνης, 6948 816551

Βρίσκεται απέναντι από την πλατεία Μοναστηρακίου, με θέα την Ακρόπολη. Από εκεί περνάει όλη η Αθήνα και πάντα έχει δουλειά. Αυτό, όμως, δεν το έχει κάνει να ρίξει την ποιότητα του παγωτού του. Στο Mattonella φτιάχνουν αληθινό παγωτό καθημερινά και για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται μόνο οι πιο φρέσκες και ποιοτικές πρώτες ύλες – είναι η κουλτούρα τους τέτοια. Φρέσκα φρούτα για τα σορμπέ παγωτά, φρέσκο γάλα και φρέσκια κρέμα γάλακτος από την πρότυπη αγελαδοτροφική μονάδα «Φάρμα Κουκάκη», πραγματικό κακάο και σοκολάτα από την εταιρεία Barry Callebaut και πολύ καλή σοκολάτα σε διάφορες εκδοχές για τους πιο παραδοσιακούς.

Πού θα φάμε καλό παγωτό φέτος; Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Βάρσος

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, 210 8013743

Σύκο, ζάχαρη όση χρειάζεται, ελάχιστο νερό στην παγωτομηχανή και έτοιμη η γρανίτα. Έτσι φτιάχνονται τα παγωτά στον Βάρσο στην Κηφισιά εδώ και τριάντα χρόνια. Δεν θα βρείτε εξωτικές γεύσεις αλλά αυθεντικό, παραδοσιακό παγωτό και γρανίτες. Για τις γρανίτες χρησιμοποιούν μόνο φρούτα εποχής, τα λιώνουν, προσθέτουν όση ζάχαρη χρειάζεται και τα χτυπάνε στην παγωτομηχανή. Αν τους βγαίνει πολύ πηχτό, θα προσθέσουν λίγο νερό, αυτά, τίποτε άλλο. Όλα τα παγωτά φτιάχνονται από αγνά υλικά – στον Βάρσο κάνουν αυτό που γνωρίζουν να κάνουν πολύ καλά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Τα διατηρούν αεροστεγώς κλεισμένα σε ειδικά ψυγεία και δεν τα βγάζουν ποτέ σε βιτρίνα, γιατί επηρεάζονται από το φως και τον αέρα. Αξίζει να δοκιμάσετε τις γεύσεις πεπόνι, κρέμα, φράουλα, σοκολάτα, καϊμάκι και γρανίτα σύκο και να τα ευχαριστηθείτε στον δροσερό κήπο του, στο πίσω μέρος του ζαχαροπλαστείου, κάτω από τα πλατάνια.

Νανά Γιώτη

Αίαντος 6, Βριλήσσια, 210 6855122 / Ψυχάρη 1, Ψυχικό, 210 6772064


Το παγωτό στο ζαχαροπλαστείο Νανά Γιώτη είναι πραγματικά καλό και παρασκευάζεται μόνο από αγνά υλικά. Το μανταρίνι, που σπάνια θα βρεις κάπου αλλού, αλλά και το φιστίκι με ολόκληρα κομμάτια φιστικιού και το παγωτό καπουτσίνο είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να δοκιμάσετε εκεί. Ξεχωρίζει, βέβαια και για τρεις ακόμη πρωτότυπες δημιουργίες: το προφιτερόλ παγωτού (μικρά σουδάκια γεμισμένα με παγωτό βανίλια και γκανάς σοκολάτας), που συσκευάζεται χωριστά για να μη ζεσταθεί και να σερβιριστεί τελευταία στιγμή στο σπίτι, το μπισκοτένιο καλάθι από το τραγανό μπισκότο και μικρές μπάλες παγωτού απ' όλες τις γεύσεις και, τέλος, τα μεγάλα χωνάκια με επικάλυψη σοκολάτας μέσα-έξω και παγωτό σε τέσσερις διαφορετικές γεύσεις.

Γαλακτοπωλείο Λακαφώση

Λεωφόρος Σταμάτας 47, Σταμάτα, 210 6217810, www.lakafosis.gr


Ακόμα πιο βόρεια, στη Σταμάτα και στο εξαιρετικό γαλακτοπωλείο της οικογένειας Λακαφώση, αγοράζεις για το σπίτι, επειδή δεν σερβίρεται στο πρατήριό τους, παγωτό αμύγδαλο, καλό παγωτό μερέντα, γιαούρτι και το αγαπημένο με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και σιρόπι καραμέλας. Το παγωτό φράουλα φτιάχνεται μόνο από φρέσκο φρούτο και είναι πραγματικά νόστιμο. Στο γαλακτοπωλείο Λακαφώση μπορείτε να έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ποιότητα του παγωτού και της πρώτης ύλης που χρησιμοποιούν. Το γάλα το επιλέγουν προσεκτικά και είναι από τα πιο αγνά που μπορείτε να γευθείτε.


Ζαχαροπλαστείο Σιντριβάνι

Ειρήνης 4 & Μαραθώνος, Ν. Φιλαδέλφεια, 210 2518152


Στο πεντακάθαρο, μοντέρνο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής του Θοδωρή Γεωργακόπουλου και της Κ. Κανάκη, που επιμένουν σε γλυκά και παγωτά παλαιάς κοπής (σοκολατίνες, νουγκατίνες, ποντικάκια) με αγνά υλικά και ντεμοντέ εμφανίσεις, θα βρείτε εξαιρετικό Σικάγο και εκμέκ με παγωτό καϊμάκι. Δεν είναι τυχαίο που συναγωνίζεται το εκμέκ της Χαράς στα Πατήσια. Οι απαλές γρανίτες με χυμό από φρούτα εποχής, χωρίς πρόσθετα και αρωματικά, και τα παγωτά που γίνονται με πρόβειο γάλα αξίζουν μια επίσκεψη στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μπορείτε να τα απολαύσετε στον καταπράσινο εξωτερικό χώρο του, να βολτάρετε στη γειτονιά ή να τα πάρετε στο σπίτι.

Ελληνικόν

Π. Ιωακείμ 26, Κολωνάκι, 210 3601858 / Ελ. Βενιζέλου 59, Ερυθραία, 210 8074512 / 25ης Μαρτίου 71, Ν. Ψυχικό, 210 6753388


Το σικάτο Ελληνικόν έκανε την έκπληξη στον χώρο του παγωτού πριν από είκοσι χρόνια περίπου – τα διάσημα πλέον παγωτίνια του έκαναν τη διαφορά, επειδή βουτιούνται στη σοκολάτα ένα-ένα με το χέρι, καθημερινά, σε γεύσεις όπως κρέμα, φιστίκι, φράουλα και σοκολάτα (συσκευάζονται σε ειδικό κουτί που τα κρατά παγωμένα για δύο ώρες). Μπορείτε να πάρετε και παγωτό για το σπίτι σε γεύσεις βανίλια, σοκολάτα με σιρόπι ή χωρίς, στρατσιατέλα, κρέμα και τούρτες παγωτό. Όλα τα παγωτά φτιάχνονται από αγνές ελληνικές πρώτες ύλες. Μην ξεχάσετε να πάρετε και λίγες touilles (λεπτά μπισκότα) με αμύγδαλο, πορτοκάλι ή φιστίκι για να συνοδεύσετε το παγωτό σας.

Μαστρονικόλας

Καραολή & Δημητρίου 68, Πειραιάς, 210 4123783


Ο Πειραιάς φαίνεται να έχει την πρωτιά στο καϊμάκι. Ένα ακόμα καλό καϊμάκι θα βρεις στο γαλακτοζαχαροπλαστείο Μαστρονικόλα που βρίσκεται στην ίδια θέση τα τελευταία 105 χρόνια και σερβίρει στη γειτονιά επί τρεις γενιές ρυζόγαλο, κρέμες και καλό παγωτό. Καϊμάκι από ολόπαχο πρόβειο γάλα με σαλέπι και άρωμα βανίλιας αλλά και γεύσεις φράουλα, ρόδι, φιστίκι και cookies. Ο καλύτερος συνδυασμός είναι με βυσσινάδα Αργουδέλη που θα βρείτε πάντα στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο.

Η Στάνη

Δραγάτση 14, πλατεία Κοραή, Πειραιάς, 210 4174235


Το ζαχαροπλαστείο είναι ένα από τα ορόσημα του Πειραιά και λειτουργεί από το 1933. Αυτό τον καιρό το τρέχουν οι δύο ξαδέλφες, Στυλιανή και Μαρία Κουντούρα. Αρχικά το είχαν ανοίξει οι Μικρασιάτες παππούδες τους. Το γαλακτοζαχαροπλαστείο βρίσκεται στην ίδια θέση, στην πλατεία Κοραή, από τότε που άνοιξε. Από το 1933 στον κατάλογο υπάρχει το παγωτό καϊμάκι, που στην Πόλη ανέκαθεν φτιαχνόταν με σαλέπι, αλλά χωρίς μαστίχα – έτσι το φτιάχνουν μέχρι σήμερα. Αυτό αξίζει να παραγγείλετε και θα σας το σερβίρουν με βυσσινάδα Κλωνή από το Αίγιο, για να απολαύσετε παραδοσιακές και απλές γεύσεις.

Μπακογιάννης

Χρυσοστόμου Σμύρνης 15, πλατεία Κανάρια, Ηλιούπολη, 210 9736971


Το μικρό γαλακτοκομικό εργαστήριο στην Ηλιούπολη είναι μια φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα του αθηναϊκού παγωτού. Η ποιότητα και η αγνότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί το κάνουν να ξεχωρίζει και δεν πρέπει να λείπει από καμία λίστα με τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας. Στον Μπακογιάννη θα βρείτε τρεις εξαιρετικές γεύσεις: κρέμα με γεύση βανίλιας, καϊμάκι και κακάο με κουβερτούρα Υγείας. Πακετάρονται στο παλιομοδίτικο λευκό ρυζόχαρτο μόνο για το σπίτι. Εxtra tip: Επειδή το γάλα που προμηθεύεται ο Μπακογιάννης έρχεται πιστοποιημένο και αποκλειστικά από μια στάνη στα Μέγαρα, το καλοκαίρι που τα πρόβατα δεν παράγουν γάλα, κλείνει το εργαστήριό του, οπότε θα πρέπει να προμηθευτείτε 5-6 κιλά πριν από τον Ιούλιο. Αξίζει να τα έχετε στην κατάψυξή σας.

Τούλα

Ευτυχίδου 41, Παγκράτι, 210 7243193


To ζαχαροπλαστείο «Τούλα» άνοιξε για πρώτη φορά το 1920 στην Κωνσταντινούπολη και ύστερα από 44 χρόνια ήρθε στο Παγκράτι. Είναι διάσημο για πολλά γλυκά του, αλλά για ένα είναι ξακουστό σε όλη την Αθήνα, και όχι μόνο: το παγωτό μουστάρδα. Φτιαγμένο με 40 συστατικά, μεταξύ των οποίων ανθόνερο, πραγματικό μέλι, καραμελωμένα αμύγδαλα και πρόβειο, παραδοσιακό ακατέργαστο βιολογικό γάλα. Δεν έχει μουστάρδα, απλώς το χρώμα του τη θυμίζει.

Chocolate Milano

Λεωφ. Αλίμου 53, Άλιμος, 213 0231660


Όλοι μιλάνε για το παγωτό Cioccolata Ρepperoncino (με κανέλα και καυτερή πιπεριά) του Ελληνο-ιταλού Stefano (ιδιοκτήτης του Chocolate Milano) και δεν είναι το μόνο που αξίζει στην gelateria που άνοιξε στον Άλιμο το 2012 και άλλαξε τον τρόπο που τα νότια προάστια τρώνε παγωτό. Χειροποίητο ιταλικό παγωτό, χωρίς καθόλου χρωστικές ουσίες, ούτε αρώματα, φτιαγμένο από αγνά ελληνικά προϊόντα: ελληνικό γάλα, φιστίκια Αιγίνης, λεμόνια από τη Ζάκυνθο, φράουλες από την Ηλεία. Τα λαχταριστά μπριός παγωτού (ζεσταίνουν λίγο το μπριός και βάζουν μέσα του το παγωτό που λιώνει γλυκά) και τα σορμπέ με φυσικούς χυμούς εξωτικών φρούτων (maracuja, ananas, caja, mango, acerola) αξίζουν μια δοκιμή.

Ninnolo

Αγίου Δημητρίου 8, Κηφισιά, Τηλ:210 8012765, facebook.com/NinnoloKifisia

Αρχικά μας μύησε στη μοναδική γεύση του αυθεντικού ιταλικού παγωτού όπως μόνο οι ιταλοί παγωτατζήδες ξέρουν να φτιάχνουν. Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί! Χειροποίητο και κρεμώδες, το παγωτό του Ninnolo φτιάχνεται μόνο με φρέσκο γάλα και υλικά από τα καλύτερα στην αγορά σε μοναδικές γεύσεις για απαιτητικούς ουρανίσκους. Εδώ θα φας σορμπέ με εξωτικά φρούτα από τη Βραζιλία (passion fruit, guava, acay berry) και παγωτό με φουντούκι από το Πιεμόντε της Ιταλίας και την καλύτερη σοκολάτα του κόσμου από την Αφρική.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη LIFO.

Αθήνα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ